Toen mijn moeder twee jaar geleden met haar vriend op vakantie was in Spanje gebeurde er iets vreselijks. Ze waren nog geen paar uur in het hotel gearriveerd toen het mis ging. De vriend van mijn moeder had al een aantal keer aangegeven dat hij erg moe was. Toen ze op het terras van het hotel zaten trok hij ineens helemaal wit weg en hij zakte onderuit. Mijn moeder raakte in paniek en schreeuwde om hulp. Er kwamen mensen op haar afgerend, maar niemand wist wat te doen. Ze stonden er maar. Er werd een ambulance gebeld, maar omdat het hotel best afgelegen in de bergen lag, duurde het meer dan 20 minuten voordat deze arriveerde. Iets wat een mooie vakantie had moeten worden, eindigde dramatisch. Ruim anderhalve week later stonden we met elkaar op de begrafenis.
Wat zou jij doen als je op vakantie bent en iemand krijgt een hartstilstand? Weet jij dan wat je moet doen? Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet goed weet of ik te hulp zou durven schieten. Ik heb ooit wel leren reanimeren op school, maar dat is al meer dan 15 jaar geleden. Vandaag de dag gebeurt dit ook echt niet meer op alle scholen. Eigenlijk heel dom, want er kunnen veel levens mee gered worden. Wist jij dat elke week 300 Nederlanders een hartstilstand krijgen? Het is zo belangrijk dat veel mensen weten wat te doen bij een hartstilstand! Dat vindt de Hartstichting ook en daarom zijn zij een petitie gestart voor structureel reanimatieonderwijs op scholen, zodat kinderen vanaf 14 jaar op school leren reanimeren.
Ik sta hier natuurlijk helemaal achter en ik heb de petitie daarom ook getekend en laten tekenen door mijn familie. Teken jij ook? Ga naar Petitie Hartstichting.
De Hartstichting heeft afgelopen vrijdag 6 juni een nieuw wereldrecord reanimeren gevestigd. Synchroon op de muziek van DJ Sandro Silva hebben ruim 4.000 middelbare scholieren 30 minuten lang gereanimeerd op 750 reanimatiepoppen.
I.s.m. De Hartstichting.
Geef een reactie