Een leugentje om bestwil

De eerste leugen die ik mij kan herinneren heb ik nog goed in mijn geheugen. Ik was toen ongeveer 3 of 4 jaar oud. Op de peuterspeelzaal hield de kleuterjuf van ieder kind een schriftje bij. Iedere dag of week mochten we iets vertellen en zij schreef dat dan op in ons schrift. Ik had een rood schrift van Jip en Janneke, met gele randjes. Ik vertelde haar dat ik met mijn papa en mama naar de Mac Donalds waren geweest en dat ik héél veel Happy Meals had gekregen met heel veel speelgoedjes. Ik herinner me nog goed dat ik toen plots een heleboel angst voelde: Mama zou dat schriftje ook lezen! Ik schaamde me rot en heb me daar ook heel lang schuldig om gevoeld. Ik ben later wel eens in huis op zoek gegaan naar dat schriftje om te kijken of het er écht stond, was ik toen al zo’n leugenaar?

Bron

Ook herinner ik me nog dat ik veel loog toen ik in het begin van de puberteit zat. Ik was altijd gepest op de basisschool en had het idee dat niemand mij leuk vond. Op de middelbare school vertelde ik soms leugens over dingen die ik in mijn vrije tijd zou doen. Toen wij eenmaal internet zonder inbel-verbinding en een ‘huiswerkcomputer’ hadden, begon ik ook op het internet te liegen. Hier kon ik heel iemand anders zijn dan ik eigenlijk was en echt ‘uitpakken’ met mijn leugens. Op school durfde ik dat niet, omdat mensen de waarheid sneller zouden kunnen achterhalen. Op een forum van mijn favoriete artiest vertelde ik mijn fantasieën alsof ze de werkelijkheid waren. Ik zou heel populair zijn, uitgenodigd worden voor allerlei leuke feestjes en geweldige ouders hebben. De jongens moest ik van me af slaan, vertelde ik altijd. Ondertussen werd ik op de middelbare school ook nog gepest. Hier kreeg ik geen aandacht met mijn mooie verhalen, dus besloot ik dat ik een eetstoornis wou krijgen en mezelf zou gaan beschadigen. Misschien zou ik dan eens wél gezien worden. Ik loog dus dat ik ziek was.

Wanneer een jong kind liegt, kan dat heel normaal zijn. Jonge kinderen hebben moeite met onderscheid maken tussen de waarheid en fantasie. Hun fantasie is dan de waarheid, deze kinderen vertellen er dan ook op los. Dit is zelfs essentieel voor de zelfontwikkeling van het kind. Jongeren en volwassenen zijn zich meestal heel bewust van hun leugen en van het verdraaien van de waarheid, maar dit betekent niet dat ze dan altijd de waarheid vertellen. Een leugentje om bestwil is zo verteld en in de meeste gevallen ook niet schadelijk. Soms kan een situatie escaleren doordat je een leugen verteld hebt, maar dit zal je waarschijnlijk niet iedere dag overkomen. Soms gebeurt dit wel. Liegen kan dan een psychiatrisch verschijnsel zijn waarbij jijzelf of de mensen om jou heen schade aangedaan kan worden.

Een voorbeeld hiervan is pathologisch liegen. Met het liegen tegen anderen kun je dan een bepaalde identiteit gecreëerd hebben. Je web van leugens is dan jouw manier van leven wat jou een gevoel van eigenwaarde kan geven, bijvoorbeeld wanneer je je voordoet als piloot of zangeres. Je doet alsof jouw fantasie de werkelijkheid is. Pathologisch liegen wordt soms ook wel pseudologia fantastica genoemd en kan een symptoom zijn van een andere psychiatrische aandoening of persoonlijkheidsstoornis, of kan op zichzelf staan. In het laatste geval kan het dan om een drangstoornis gaan en dan wel om een stoornis in de impulsbeheersing.

Iets anders is een nagebootste stoornis. Een patiënt met een nagebootste stoornis zal doen alsof hij lichamelijke of psychiatrische symptomen ervaart. Veel mensen wenden zich dan niet tot een arts, maar zoeken steun en erkenning in hun eigen sociale omgeving. Sommige mensen bezoeken wel een arts. Zij kunnen soms opzettelijk symptomen bij zichzelf veroorzaken door bijvoorbeeld zelfvergiftiging. Een bijzondere vorm van een nagebootste stoornis is het syndroom van Münchhausen, dit is eigenlijk een combinatie van pathologisch liegen en een nagebootste stoornis. Iets anders is nog de nagebootste stoornis by proxy, waar iemand ziekteverschijnselen veroorzaakt bij hun kind of iemand anders die afhankelijk van ze is. Op deze manier krijgen zij respect en erkenning voor zichzelf. Het doel bij deze stoornissen is dan ook om de identiteit van de patiënt te krijgen en de daarbij behorende zorg en erkenning.

Bron

Vaak hebben mensen een behoorlijk negatief oordeel over anderen die veel liegen, zeker als het gaat om mensen die ‘een andere waarheid verzinnen.’ Ik kan mij dat ook wel voorstellen, want ik heb ook aan die kant gestaan toen een toenmalige vriendin ‘verzon’ dat ze thuis mishandeld en misbruikt werd. Ook op het forum of in de chat lezen we wel eens dat een verhaal van iemand niet blijkt te kloppen. Dat roept, ook bij mij, wel eens boosheid en irritatie op. Heb ik dan al die tijd gestoken in een verhaal dat niet waar was? Het kan achterdochtig maken en verdrietig, zeker wanneer deze persoon negatieve dingen beschrijft, want misschien is er in jouw omgeving écht iemand met die erge ziekte waarvan de ander maar doet alsof.

Anderzijds is het voor de persoon die deze leugens vertelt zelf ook geen pretje. Zij zijn zich namelijk wel bewust van hun leugens, wat zich kan vertalen in een groot schuldgevoel. Het gaat hier dus ook niet om liegen om geld te verdienen of een straf of veroordeling te voorkomen, maar om het oplossen van een innerlijk probleem. Zo vertelde ik mijn leugens omdat ik eindelijk eens geaccepteerd wilde worden door anderen. Ik had het gevoel dat ikzelf niet leuk en waardevol genoeg was om daarvoor erkenning te krijgen, dat was immers wat mijn klasgenoten mij ‘leerden’ door mij te pesten. De perfecte persoon in mijn fantasie zou wel geaccepteerd en gewaardeerd worden, dus ik wilde die persoon worden. Omdat dat mij niet fysiek lukte, deed ik maar alsof. Het schuldgevoel dat daarmee gepaard ging maakte tegelijk dat ik oprechte zelfhaat tegen mijzelf ontwikkelde. Niemand vond ‘de echte mij’ aardig, ik deed enerzijds alsof ik veel leuker was, en deed anderzijds mijzelf opzettelijk pijn en hongerde mijzelf opzettelijk uit terwijl ik dat helemaal niet prettig vond, ik deed het ‘voor de aandacht.’ Dit creëerde een soort vicieuze cirkel waardoor ik me steeds ongelukkiger ging voelen.

Daarnaast is er altijd nog de angst om ‘ontdekt’ te worden, want als iemand er achter zou komen dat mijn identiteit gebaseerd was op leugens zou ik als een kaartenhuis in elkaar storten. Dat is ook de reden waarom veel mensen met deze verschijnselen veel reizen of verhuizen, om steeds een nieuwe identiteit op te bouwen totdat zij weer betrapt worden op hun leugens. Het ‘mooie’ aan het internet is dat er veel verschillende media en fora zijn waar mensen moeilijk betrapt kunnen worden op hun leugens. Word je wel betrapt, dan is er wel weer een ander forum.

Wanneer je jezelf herkent in bovenstaand verhaal is dat misschien heel confronterend. Waarschijnlijk wil je namelijk helemaal niet liegen, maar ben je op zoek naar erkenning of naar een oplossing voor je lage zelfbeeld, je zelfhaat of iets anders. Waarschijnlijk schaam je je enorm en durf je niemand te vertellen over je leugens. Aan de ene kant niet omdat je bang bent voor hun reactie, maar aan de andere kant ook omdat je dan niet meer kunt zijn wie je graag zou willen zijn. De kans is aanwezig dat mensen heel kritisch of ongelovig naar je zullen kijken wanneer je hen iets vertelt en dat is heel vervelend. Dat kan heel beangstigend zijn, omdat je dan misschien juist zal worden bevestigd in het idee dat ‘de echte jij’ niet goed genoeg is. Helaas is de kans ook gewoon aanwezig dat dit gebeurt. Wel zou het voor jou heel fijn zijn als je in de toekomst aardig gevonden kunt worden om wie jij bent, en niet meer om de persoon die jij beweerde te zijn. Nog fijner is het misschien wel als jijzelf je eigen identiteit kunt accepteren. Vaak liggen er aan je leugens problemen ten grondslag die jou op heel veel vlakken in je leven beïnvloeden. Het kan enorm opluchten om deze problemen los te leren laten en weer je eerlijke zelf te kunnen zijn. Ook voor je omgeving is het fijn als zij weten dat je liegt, maar vooral waarom je dit doet. Dit kan begrip creëren waardoor jullie het misschien samen kunnen doen, waardoor je niet meer alleen en eenzaam in je leugens bent. Het zou dapper zijn als je met deze problemen naar je huisarts durft te stappen en aangeeft dat je hier hulp bij wilt. Hoewel er een enorm taboe op leugens ligt, ben jij ook maar gewoon een mens dat probeert om te gaan met zijn of haar problemen. Je doet ook gewoon je best.

Bron

Wanneer je iemand uit je omgeving herkent in bovenstaand verhaal is dat natuurlijk ook erg lastig en misschien ook wel confronterend. Je zou eens kunnen vragen hoe het nu eigenlijk echt met die persoon gaat, of eventueel kunnen zeggen dat je het idee hebt dat niet alles wat hij of zij zegt, klopt. Je zou dan aan kunnen geven dat je diegene niet veroordeelt, maar juist wilt helpen. Denk echter ook aan jezelf, misschien heb je hier helemaal niet de tijd of energie voor. Een ander is natuurlijk ook gewoon verantwoordelijk voor zichzelf. Het gedrag van de ander kan veel emoties bij je oproepen. Het zou mooi zijn als je deze voor jezelf kunt uiten en kunt benoemen tegen de ander zonder je ook naar deze emotie te gedragen. Hierbij bedoel ik dat je zou kunnen benoemen dat je boos en teleurgesteld bent, zonder te schelden of te schreeuwen. Dat kan echter heel lastig zijn. Vergeef jezelf ook als dat niet lukt, of als de ander jouw hulp niet aan wil nemen. Ook jij doet namelijk gewoon je best en je kan de ander, hoe graag je dat ook zou willen, niet veranderen.

Bedenk ten slotte dat aandacht, acceptatie en erkenning dingen zijn die ieder mens nodig heeft. Sommige mensen zoeken dat nu eenmaal op een andere manier. Zie daarvoor ook de blog: “Ik wil aandacht”.

Bron medische gedeelte: Leerboek psychiatrie, dr. M.W. Hengeveld, 2e druk

Herken jij je hierin?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

11 reacties op “Een leugentje om bestwil”

  1. Het lijkt me erg vervelend. Ik kan me er zelf niets bij voorstellen, gelukkig maar. Liegen doe ik vrij zelden, en dan alleen maar om iets sufs: “ik vergat mijn huiswerk op te schrijven!”

  2. sorry, klinkt misschien hard, ik weet dat het ook een ziekte is, dat liegen allemaal, maar ik heb een vriendin die jaren lang, in de shit zat zo willen helpen, dat ik er zelf bijna aan onder door ging, was alleen met haar bezig, terwijl ik zelf genoeg op mijn bordje heb, en wat blijkt alles gelogen!! sorry maar die vriendschap was over en voelde me ook echt gebruikt, boos, en ontzettend verdrietig, dat ze dat deed.

    en toen had ik ook medelijden dat zei zo haar leven door moest, maar contact is er niet meer het heeft me te veel pijn gedaan!!!

    het waren geen kleine leugens!!

  3. Op mijn middelbare school was er iemand die vertelde dat ze kanker had, terwijl dat niet zo was. Toen docenten gingen bellen met haar ouders, viel ze keihard door de mand. Iedereen liet haar vallen. Tegelijkertijd was er een jongen op school die terminale kanker had. Ze zal wel jaloers geweest zijn op de aandacht die hij kreeg. Bizar.

  4. Ik heb eigenlijk (voor over ik me herinner, ik heb echt een verschrikkelijk geheugen) nooit veel gelogen, is pas begonnen toen ik begon met therapie, nu lieg ik eigenlijk best veel omdat ik me schaam over wat ik echt voel dus dan maak ik het maar wat minder ‘beschamend’. Heel slecht i know want ik verpest hier zo de tijd van psycholoog en mezelf mee maar ik kan gewoon niet alles vertellen -,-

  5. Toen ik begon te lezen, dacht ik: zo erg maak ik het niet. Maar hoe verder ik las, hoe meer ik bij mezelf werd stilgezet. Zo erg niet? Mezelf voordoen als zijnde oververmoeid, depressief? – uiteindelijk was ik werkelijk depressief en kwamen er meer problemen aan de oppervlakte. Oké, ik zat niet goed in mijn vel, maar dit was puur aandacht vragen: ‘Zie mij eens zielig zijn…’ Uiteindelijk ging het echt fout, en toen had ik het niet meer in de hand.
    En doen alsof ik paniekaanvallen had en psychotisch was, hoe ernstig fout is dat :S. Terwijl ik chatte, me ineens excuseren omdat ik me plotseling niet goed zou voelen, een paniekaanval zou krijgen en/of zou hyperventileren; of beweren dat ik blindedarmontsteking had, of zogenaamd afscheid nam omdat ik zelfmoord zou plegen – ondertussen zat ik doodleuk in mijn bed (ik voelde me doodongelukkig, maar dat is geen excuus) en wist ik dat ik later gewoon zou gaan slapen. De medechatters zaten flink in de rats.
    Dan het spelen dat ik niet lekker zou zijn. Ik kon het, en kan het nog altijd, perfect, als een geboren acteur. Juist omdat ik heel bikkelig doe en zogezegd niet snel opgeef en doorga tot het bittere einde, werd/wordt mijn gedrag als zijnde waar aangenomen.
    Zomaar een paar dingen die gespeeld hebben, in dubbele zin.
    Nee, het komt bijna niet meer voor. Al blijft het wel mijn zwakke plek, vooral op het moment dat ik me afgewezen voel, en/of heel erg in een negatieve spiraal zit. Het komt ook voor dat ik dit gedrag juist aanwend wanneer ik omga met iemand die iets heeft meegemaakt dat net iets heftiger lijkt dan dat wat ik heb meegemaakt. Puur jaloezie en afgunst. I know :(.

    Ik heb geen plezierige jeugd gehad.
    Op school werd ik niet gezien.
    Ik zat mezelf als kind al in de weg.
    Ik ben overgevoelig.
    Ik ben de oudste van een groot gezin en mijn moeder had iedere twee weken zo’n twee dagen heel heftige migriane, waardoor ik veel verantwoordelijkheden had.
    Ik ben voor van-alles-en-nog-wat uitgemaakt; in alle levensfasen.
    Het leek bij mij meer tegen dan mee te zitten, wat ik ook ondernam.
    Zomaar een paar dingen die speelden…
    Het zijn géén verontschuldigingen. Ik weet uit eigen ervaring hoe machteloos je kunt staan tegenover iemand die ‘niet lekker in zijn vel zit’, ik weet hoe het is als een ander alles voorliegt, ik weet hoe moeilijk en zwaar het kan zijn als het écht niet goed gaat. Ik weet het allemaal. En waarom dan op deze manier aandacht vragen? Ik kan toch op een normale manier aangeven dat het niet goed gaat, dat ik het even niet meer trek, dat ik een schouder nodig heb? Ik kan toch op een normale manier vertellen wat ik nodig heb?

    Ik wil dit helemaal niet zo. Ik haat het om deze destructieve houding aan te nemen. En toch: ik stap(te) zo makkelijk in deze valkuil.

    Wat moet ik doen?

  6. Eerlijk gezegd kan ik hier heel weinig mee. Ik kan voor heel veel dingen begrip opbrengen, maar liegen is bij mij gewoon not done (tuurlijk iedereen verzint wel eens een smoesje). Maar liegen over erge dingen zoals hier beschreven wordt, daar kan ik helemaal niets mee.

    Een meisje uit mijn klas van vroeger vond het nodig om ook te zeggen dat haar moeder heel ziek was, terwijl mijn moeder in het echt voor haar leven aan het vechten was op de IC. Nou sorry dan maak je bij mij alles kapot. Mjin familie ging als door een nachtmerrie, Dan kan je dat soort dingen absoluut niet gebruiken en misschien is dit ook een ziekte. Maar wel een ziekte waar je andere nog meer mee kapot maakt dan jezelf.

  7. Eerlijk gezegd vind ik sommige reacties hier best pijnlijk. Ik kan mij voorstellen dat het heel veel pijn doet als iemand over heftige dingen liegt. Zeker als je er op dat moment zelf mee te maken hebt, want dat heb ik zelf ook meegemaakt.

    Toch vind ik het pijnlijk om te lezen dat mensen zeggen weinig begrip op te kunnen brengen voor iemand die liegt. Naar mijn idee ligt er nog een heel groot stigma op, precies zoals vroeger (en nu soms nog wel) ook bij bijvoorbeeld een eetstoornis of een depressie het geval was. Door te zeggen dat liegen stom en dom is en je er mensen mee kapot maakt zullen mensen die hier mee te maken krijgen zich alleen maar meer schamen en dat stap naar hulp zal naar mijn idee alleen maar groter worden. Natuurlijk is het niet tof als iemand liegt, maar dat weet de persoon in kwestie ook heus wel. Dat hoeft echt niet nog 16x op iemands neus gedrukt te worden, waardoor het schuld gevoel alleen maar groter wordt. Ook met een eetstoornis kun je hele families ontwrichten zonder dat je dat wil. Dat je het niet kan begrijpen dat snap ik, maar ik vind dat je op z’n minst een beetje respect op kan brengen voor de mensen die dit doen. Zij doen dit, hoe pijnlijk ook, ook niet voor hun lol, net als dat je een eetstoornis niet ontwikkeld voor je lol.

    Ik vind degene die deze blog geschreven heeft erg dapper. Zeker omdat je er zo weinig over hoort.

  8. @Anna
    Wat dapper dat je dat hebt opgeschreven. Je lijkt enorm verwijtend naar jezelf omdat dit jouw manier van omgaan met dingen was en nog steeds een valkuil is. Je beschrijft dat de dingen die je hebt meegemaakt geen excuus zijn, maar heb je dan perse een excuus nodig om op een bepaalde manier te handelen? Blijkbaar wist (weet) je niet hoe het anders moet, of kreeg/krijg je op die manier niet wat je nodig hebt.

    Vaak krijgen mensen die paniekaanvallen hebben, psychotisch zijn of een blindedarmontsteking hebben nu eenmaal meer steun dan iemand die zich ‘gewoon niet goed voelt’. Dat terwijl jij misschien wel evenveel steun nodig hebt, en dit niet op een normale manier weet te verkrijgen. Jezelf niet serieus durven nemen voor de problemen die je hebt, en hierdoor je problemen/ziekte groter maken zodat je die steun ook echt zou ‘verdienen’, kan hierbij ook een rol spelen. Dat vind ik vooral heel verdrietig, maar ik vind jou daardoor geen slecht mens – net als ik mezelf door mijn verleden met leugens geen slecht mens vind. Je wist/weet gewoon niet hoe het anders moet en dat valt je, als het aan mij ligt, niet te verwijten.

    Daarnaast geef je ook aan enorm je best te doen om niet te liegen, waaruit blijkt dat jij je best doet om anderen en jouzelf zo weinig mogelijk schade toe te brengen. Lijkt mij dat je het eigenlijk heel goed doet. Het lastige is alleen dat liegen vaak meer als een taboe wordt gezien dan bijvoorbeeld een eetstoornis of obsessief compulsieve stoornis. Dat terwijl die ziektebeelden, net als liegen, een manier kunnen zijn om om te gaan met innerlijke problemen (en bovendien allemaal schade kunnen aanbrengen aan omgeving). Je doet je best om een andere manier te vinden om daarmee om te gaan. Dat vind ik al bewonderingswaardig.

    Wat mij hielp was om het hier wel met anderen en een therapeut over te hebben, ook al loog ik op het moment dat ik daarover eerlijk durfde te zijn tegen mezelf – net als jij – nog amper. Angst om weer terug te vallen in het liegen, of verwijten naar jezelf kunnen nog lang in je leven doorklinken en ik zou je gunnen om dat los te leren laten en wellicht ook in te leren zien dat je ook steun en aandacht verdient wanneer je gewoon jezelf bent, en daarvoor niet perse een ander (zieker, of juist beter) persoon hoeft te zijn.

    Liefs

  9. Lieve Esther en Anna,
    Beiden bedankt voor het delen van je verhaal. Dit is iets waar ik al erg lang mee zit en me enorm voor schaam. Het is nu inderdaad zo dat ik eigenlijk nooit meer terugval op het liegen om iets erger te doen lijken dan het is om zo steun te krijgen die ik nodig heb. Of een bepaald aanzien. Dit stuk is heel verhelderend en ik voel me begrepen. Ik dacht lang dat ik een enorm slecht mens ben en dat ik er nooit ergens mee terecht zou kunnen. Nu kan ik het zien als een coping mechanisme. Eentje die ik los kan laten en kan vervangen door steun en bevestiging te vragen uit mijn omgeving, voor de dingen die ik nodig heb. Ik durf er echter nog niet meer terecht bij een therapeut. Daarvoor schaam ik me te erg. Ookal ben ik wel in therapie.
    Ik vind het pijnlijk maar ook begrijpelijk dat er mensen boos worden over dit soort gedrag zoals in sommige reacties hier. Ik vind het heel sympathiek als jij je hele leven al zo oprecht bent dat je nooit een grote leugen hebt verteld. Ik wil er alleen wel op wijzen dat niemand perfect is. Veroordeel dus niet te snel. Daar wordt de wereld óók niet mooier van.
    Liefs

  10. Ik vind dit best een goed stuk, want het is inderdaad wel dapper als je hierover durft te praten.
    In mijn leven heb ik best wel wat vriendinnen gehad die dit deden, en ik weet nog steeds niet goed hoe ik hier nou mee om moet gaan.
    Soms confronteerde ik ze ermee, maar dan gingen ze alleen maar meer liegen, of schaamden ze zich zo erg dat ik ze alsnog kwijt raakte. Ook voelde ik me vaak erg bedrogen, gekwetst en in de maling genomen. Soms als ik nu mensen ontmoet die dit doen denk ik ook ‘Hoe dom denk je dat ik ben?’ want de leugens komen toch altijd wel uit. Ik denk ook dat het daarom zo’n taboe is, omdat het heel kwetsend gedrag is.
    Aan de andere kant merk ik nu ik wat ouder ben ook wel dat iemand die dit doet ontzettend onzeker is, maar als ik iemand op de leugenachtige manier accepteer gaan ze misschien denken dat ik ze alleen maar mag omdat ze zich anders voor doen. Het is ook een heel moeilijk onderwerp om aan te snijden, want ik merk dat mensen bijna altijd gigantisch in de verdediging gaan zodat de leugens maar niet uit komen.

  11. oh herken dit heel erg van een vriendin van mij. zij heeft heel veel psychische problemen en ik geloof ook echt dat ze ze heeft (hoewel ze soms misschien wat aan lijkt te dikken, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen), maar ze heeft van die verhalen over dingen die ze meegemaakt zou hebben en heeeel veel trauma’s, maar.. in het begin dacht ik ‘goh dat is wel echt buitengewoon veel en extreem, maar het zou kunnen’ en omdat zij mijn vriendin is wilde ik haar ook graag geloven en steunen want het lijkt me echt erg als je niet geloofd wordt. maar steeds meer begon ik te twijfelen.. de verhalen zijn steeds iets anders dan de vorige keer dat ze ze vertelde. details, maar ook jaartallen kloppen gewoon niet. dingen die drie jaar geleden gebeurd zijn terwijl ze dat drie jaar terug ook al waren. een vriendin die even oud was als zij en met haar op de basisschool heeft gezeten en toen op haaar 16e zelfmoord zou hebben gepleegd en dat zou dan 4 jaar terug moeten zijn geweest.. maar zij is 25, dus dan kan dat nooit,,of mensen die eerst ‘de goeien’ waren, waarvan ze nu zegt dat zij haar ook van alles hebben aangedaan. mensen waarvan ze me een jaar geleden bezwoor dat ze echt een goede vriend waren of een vader- of moeder figuur, zouden haar nu ineens meermalen hebben verkracht. allemaal dat soort dingen. en het is altijd iets nieuws.. altijd rampen die haar overkomen.
    ik weet niet goed wat ik ermee moet doen. ik weet 98% zeker dat niet alles waar is wat ze vertelt. wel geloof ik dat er in sommige dingen misschien een kern van waarheid kan zitten. dat die tienvoudige groepsverkrachting niet is gebeurd, maar dat ze misschien wel echt misbruikt of verkracht is geweest. en misschien gelooft ze inmiddels wel in veel van haar eigen leugens..
    en dat is natuurlijk ook al vreselijk op zichzelf. toch durf ik dat niet zo te benoemen bij haar. ik denk dat dat ook aangeeft dat het geen fantastisch goede vriendschap is, maar ik zou haar graag helpen.
    ze zegt vaak dat ze met veel mensen gebroken heeft omdat die haar niet geloofden. en nouja. ik weet niet. moet ik iets doen. of gewoon mee gaan in de leugens maar met in mijn achterhoofd dat het misschien/waarschijnlijk niet klopt en haar op die manier steunen? of maak ik het dan juist erger voor haar?
    geen idee of iemand dit nog leest, want het is een zeer oude blog, maar wie weet 😉 heb ik het toch even van me afgeschreven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *