Een medicijn tegen anorexia?

Een eetstoornis is een complexe ziekte, met verschillende sociale, psychologische, lichamelijke en omgevingsfactoren. Tijdens het genezingsproces moet rekening worden gehouden met al deze factoren. Een pilletje zal de klus niet klaren. Verschillende medicijnen en aanvullende vitaminepreparaten worden wel ingezet om bepaalde symptomen van een eetstoornis te bestrijden. Bijvoorbeeld anti-depressiva voor depressieve klachten. Maar is er meer mogelijk?

Wetenschappers van de Universiteit van Chicago hebben onderzoek gedaan naar de werking van een lage dosis anti-psychotica in de behandeling van anorexia nervosa. Het medicijn werd getest op muizen. De onderzoekers ontdekten dat de overlevingskans van de muizen verbeterde bij gebruik van de anti-psychotica.

Gedurende het experiment kreeg een deel van de muizen het anti-psychotica middel Olanzapine toegediend. Vervolgens kregen ze een beperkte hoeveelheid voedsel en alle mogelijkheid tot beweging. De muizen gingen hier anorecte trekken door vertonen. De anorexiamuizen die het medicijn hadden toegediend gekregen, hadden een grotere kans op overleving, omdat hun gewicht minder snel daalde.

Volgens experts is het vooral lastig om een medicijn te vinden dat mensen met een eetstoornis willen slikken. Iemand met een eetstoornis zit meestal niet te wachten op een pilletje dat zorgt voor gewichtstoename of sterke sedatieve bijwerkingen heeft. Een medicijn dat je eetlust verbetert of ervoor zorgt dat je minder snel afvalt, klinkt voor de gemiddelde anorexia patiënt eerder als een nachtmerrie, dan een medicijn.

De onderzoekers willen hun studie dan ook voortzetten en op zoek gaan naar een middel dat “acceptabel” is voor mensen met een eetstoornis. “Ik zeg niet dat dit een ‘magische pil’ is voor anorexia nervosa, maar er is nog een te kleine farmaceutische bijdrage aan het herstel van patiënten. Terwijl er wel veel vraag naar is vanuit behandelaren en ouders. Het zou ons werk een stuk gemakkelijker maken, als er iets was dat symptomen kan verminderen en herstel kan versnellen” aldus een van de onderzoekers.

Wat voor rol spelen medicijnen in de behandeling van een eetstoornis?

Bron: http://psychcentral.com
Foto 2: http://www.flickr.com/photos/emmajane

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

24 reacties op “Een medicijn tegen anorexia?”

  1. Goed dat er onderzoek naar gedaan wordt.
    Of het echt effect zal hebben, betwijfel ik wel.

  2. misschien wordt het wat te groot gezegd. medicijnen kunnen wel een rol spelen bij de genezing van anorexia of een andere eetstoornis, dat heb ik zelf meegemaakt!

    xx

  3. @yasminn, weet je ook of het voor boulimia echt helpt? wante ‘t word me vaker aangeraden.. maar ik weet niet.. (iets van ntidepressiva)

  4. De farmaceutische industrien wil weer geld verdienen

  5. Vraag me af of de medicatie wel echt helpt. Genezen van(naar mijn mening) een eetstoornis lukt alleen als je er zelf ook echt achter staat, en niet door een pilletje. Misschien kan het wel een kleine bijdrage leveren. Maar zelf zou ik zo’n pilletje niet willen.

  6. waat super zielig voor de muizen! ^^
    dieren mishandeling “onderzoeker wil eetgestoordemuis”

    aaahh….!

  7. ik geloof niet in een pil, en antipsychotica vind ik wel ver gaan en bijna een belediging…
    bovendien heb je meestal berehonger als je anorexia hebt…?
    dus je eetlust an sich, hoeft echt niet groter te worden.

    een persoon of hulpverlener die je kan helpen over je echte angsten, problemen heen te komen, daar geloof ik persoonlijk in, ‘we’ worden er vast steeds handiger in, om dat voor elkaar te krijgen!

  8. tja, m, jammer genoeg zijn er kinderen die pillen krijgen tegen antipsychotica omdat ze aan een autistische stoornis lijden, dus zie het niet als een belediging.

  9. @Lilly,
    Antidepressiva schijnt positieve effecten juist op boulimia te hebben(zelf ik geen boulimia). Dus ik zou het gewoon eens proberen!:)

    Zelf heb ik voor de anorexia even antipsychotica geslikt. Ik sliep heel de dag, dus in mijn hoofd was het rust…haha maar ja het hielp dus niet echt.

  10. @ t…z

    “onderzoeker wil eetgestoordemuis”

    Tsja als het HELPT… heb er iemand suecidaal van zien worden na behandeld te zijn voor an of boulima dat weet ik niet meer.

  11. Ik vind ‘t altijd een beetje gevaarlijk om medicijnen te gaan geven. Voor mijn gevoel worden er iets te snel medicijnen voorgeschreven. Ik geloof zeker dat ze behulpzaam kunnen zijn in een behandeling, om zo ook therapieen beter aan te kunnen. Alleen medicijnen als anti-psychotica zijn geen snoepjes, hebben bijwerkingen en het percentage terugval na het stoppen met medicijnen kan vrij groot zijn.

  12. @maureen, ik weet niet precies hoe het uit te leggen belediging,uhm, ik bedoel omdat ik anorexia een ‘gedachte’ vind:
    ik denk niet dat je een gedachte uit kunt wissen met antipsychotica, ja, als je het maar lang genoeg slikt…ben je vooral voor je omgeving geen last, maar is je brain weg op den duur,
    kun je niet meer anders dan je aanpassen aan wat je omgeving nog van je wil, ben je lekker rustig wellicht ook,
    geen protest meer,
    maar wat blijft er dan nog over van je werkelijke ‘spirit’?

    van mij mogen autisten autistisch zijn…het is soms lastig in te passen in de huidige maatschappij, maar in een andere maatschappij, misschien niet.

    ik vind het daarom vaak een belediging dat een probleem dan maar geprobeerd wordt om met een pilletje op te lossen, ik vind het te ‘goedkoop’ en teveel gericht op economische oplosbaarheid met een zichtbaar ‘product’,
    zoals we veel problemen ook, vooral technische problemen (succesvol) oplossen.

    die muis leeft toch zeker niet in onze maatschappij,
    anorexia is een uiting, vind ik,
    van het leven in de maatschappij, hoe mooi en goed ook,
    toch zitten er dus kennelijk haken en ogen aan,

    de maatschappij kan dat niet afdoen met een pilletje vind ik,dat is niet werkelijk willen zien in mijn ogen wat er speelt,
    en daarom…met welke goede bedoelingen ‘ze’ het ook waarschijnlijk willen presenteren, een pil… ik vind het te kortzichtig, te makkelijk en daarom dus het woord: belediging.

    een dier dat kleiner is dan soortgenoten, eet vaak minder omdat hij niet gelijk bedeeld wordt door moeders bij geboorte dan broertjes, zusjes,
    ziek is, afgestoten wordt door soortgenoten;het laagste in de rang staat.
    vernederd wordt, bang wordt, het eten wordt hem niet gegund,

    maar bewust… minder eten?
    nee daar geloof ik niet in,
    dieren leven nog veel meer naar hun instinct dan mensen en willen dus gewoon lekker eten zoals het hen uitkomt.
    als die onderdanige muis goed en aardig behandeld wordt, gaat hij denk ik vanzelf weer lekker eten,

    maar om dat nou te vergelijken met anorexia?

    de psychologische factoren voor anorexia hebben veel meer impact op ons brein denk ik, omdat onze maatschappij veel…complexer is dan, de ‘maatschappij’ van een muis, denk ik. Dus als mens eenmaal de gedachte niet meer willen eten om wat voor redenen dan ook, krijg je er zo nog maar niet uit, ook niet met pilletje, denk ik.

    maar sommigen helpt het, maar vaak ..na de keus gemaakt te hebben er afstand van te doen.

  13. Nou, hier wordt wel heel erg achter de feiten aangelopen. Olanzapine werd jaren geleden al in kleine doses aan anorexiapatienten gegeven. What’s new? Inmiddels zijn er ook al onderzoeken die aangeven dat het waarschijnlijk niet werkzaam is.

  14. @Margriet, ja, ik ben echt wel voor pillen,
    als ze echt werken,
    maar bij psychische problemen blijft het …moeilijk en lastig en ik denk dat er geen pillen bestaan om het tij werkelijk te keren bij eetproblemen,
    dat moet je zelf doen met hulp en pillen kunnen dan hooguit helpen als je er klaar voor bent om je eetprobleem los te laten en je daardoor bv. (meer) klachten krijgt, bv. (meer)angst,slaapproblemen ed. die je dan door pillen, tijdelijk een beetje kunt dempen, zodat het haalbaar wordt om er doorheen te komen.

    maar ja zo gaat het vaak toch? tot het tegendeel bewezen is, heeft iedereen zo zijn scepsis en mening erover,
    tof natuurlijk dat er wel mensen serieus mee bezig zijn dmv onderzoek!

  15. @m

    Ik vind wel dat je gelijk hebt. Ik vind ook dat zoiets niet te vergelijken valt met een muis. Want inderdaad, dieren eten instinctief. En inderdaad vind ik het ook wel wat goedkoop om maar een ‘pilletje’ voor te schrijven en het zal wel beter met je gaan.Ik vind dat de oorzaak dieper gezocht moet worden en dat de oplossing van binnen uit moet komen. Je moet het zelf ook echt willen om beter te worden. Als je het zelf niet echt wil helpt zo’n ‘pilletje’, naar mijn mening, ook niet.

  16. @lilly; Ik slik nu momenteel een antidepressiva. (Fluoxetine) Deze wordt ook vaker bij mensen met de diagnose Boulimia gegeven, omdat deze de eetlust remt. Zelf heb ik het voor een andere reden dan een eetstoornis of depressie, maar merk wel dat mijn eetlust veel minder is geworden. Als je bezig bent met evt medicatie, dan zou je eens rond kunnen kijken op internet naar Fluoxetine (Prozac).

  17. Ik heb zelf olanzapine, en het geeft wel een steuntje als je een eetstoornis hebt.. Het maakt je niet ineens beter ofzo, maar bij mij verminderd het m’n angsten een beetje..

  18. Plus dat ik er helemaal niet van aankwam! dus als je over medicijnen denkt, en het word je aangeraden, zou ik het doen, het helpt je echt een beetje, teminste mij wel.

  19. nou al die pillen kunnen ook het tegen overgestelde doen. en ik wil geen dingen die op dieren zijn getest, dat is super zielig

  20. Dit is echt heel gemeen voor de muizen

  21. Ik wil mijn dochter helpen maar ik weet niet meer hoe? Ze wil niet eten en haar bewegingsdrang is niet te stoppen. Ze wordt elke dag meer en meer meegezogen door een monster in haar. Ik zie geen uitweg….mijn enige houvast is op zoek naar medicatie??

  22. Er bestaan geen anorexiamuizen. Muizen kunnen geen eetstoornis ontwikkelen. Ik begrijp de bedoeling en de betekenis van de term, maar ik vind het een vreemd onderzoek.

  23. Ik hep auitism en en eetstornis anorexia nervosa en moet van de dokter neem risoerdal

  24. Ik hep auitism en en eetstornis anorexia nervosa en moet van de dokter neem risoerdal maar Ben daar tegen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *