Een paniekaanval op school of werk

Paniekaanvallen zijn niet fijn. Soms voel je er eentje aankomen, maar soms overkomt het je voor je gevoel ook. Ze kunnen op de meest ongemakkelijke tijden zonder enige waarschuwing opduiken. Dat kan soms voor lastige situaties zorgen, omdat je niet altijd op een ‘handige’ plek bent. Een voorbeeld hiervan is dat je een paniekaanval krijgt op je werk of op school. Angst voor een paniekaanval kan voor behoorlijk wat onrust zorgen. Wat kan je nou het beste doen als je een paniekaanval aan voelt komen als je op je werk of op school bent? Wat helpt dan?

♥ Focus je op je ademhaling
Door in contact te komen met je ademhaling kan je je hele lichaam kalmeren. Hoed doe je dat dan? Probeer comfortabel op een stoel te zitten en houd je hoofd en schouders ontspannen. Plaats je handen op je buik en borst, adem dan diep in door je neus en adem uit via je mond. Probeer je buikspieren te voelen op het moment dat je de lucht weer vrijlaat. Deze strategie zorgt ervoor dat de kans op een paniekaanval lichamelijk gezien af zullen nemen.  

paniekaanval op werk

♥ Probeer je te concentreren op je taak
Je proberen te focussen op het werk zorgt ervoor dat je je gedachtes dus op iets anders richt dan op de paniek die je voelt. Het is eigenlijk dat je jezelf aan het afleiden bent. Herinner jezelf eraan dat de paniek zal zakken en kijk naar de dingen die je moet doen. Je leert jezelf dan dat je sterker bent dan dit gevoel en dat het niet automatisch tot een paniekaanval hoeft te leiden.

♥ Ga even apart zitten
Het is heel begrijpelijk als het je niet lukt om tot rust te komen. Zit jezelf dan niet in de weg en ga naar de wc of een andere aparte ruimte. Het is raadzaam om wat koud water in je gezicht te spatten en je te focussen op je ademhaling. Het kan ook helpen door hardop tegen jezelf te zeggen ‘Ik ben oké’. Als je met andere mensen bent, is dat misschien ongemakkelijk, maar in een aparte ruimte is dat misschien wat makkelijker. Probeer tot slot te focussen op de spullen die je in deze omgeving ziet om jezelf af te leiden van de gedachtes die je hebt.

♥ Loop even een rondje
Soms is het nodig om je werk even te onderbreken als je een paniekaanval aan voelt komen. Je gedachtes gaan dan vaak alle kanten op en het is gewoon moeilijk om jezelf rustig te krijgen. Als dit bij jou het geval is, kan het fijn zijn om even een rondje te lopen in of rondom het gebouw. Ondertussen kan je misschien naar rustige muziek luisteren. Doe alles wat nodig is om je lichaam te laten weten dat je het onder controle hebt en dat het goed komt.

Neem iemand in vertrouwen
Het is best eenzaam als je in je eentje hiermee rondloopt. Er gebeurt een hoop met je en het is fijn om er steun bij te krijgen. Zoek dus iemand op je werk die je vertrouwt en bij wie je het gevoel hebt dat je hierover kan vertellen. Het is belangrijk dat je je hier comfortabel bij voelt. Als dat niet het geval is, kan het ook fijn zijn om even te bellen of te Whatsappen met je partner of een vriend of vriendin. Laat de woorden van de ander even bezinken en blijf net zolang in contact totdat je je weer wat beter voelt. Het is niet erg om steun te vragen en iemand anders nodig te hebben om tot rust te komen.

Wat kan helpen als er niemand is met wie je kan praten of mensen hun telefoon niet opnemen, is dat je naar foto’s op je telefoon gaat bekijken. Die foto’s zullen je herinneren aan fijne, gelukkige tijden en dat kan helpen om positieve gedachtes wat meer te stimuleren. Opnieuw is het eigenlijk dus afleiding zoeken van de negatieve, paniekerige gedachtes die je hebt.

♥ Probeer de rest van de dag op werk of school te blijven
Als het echt niet meer gaat, is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je naar huis gaat om daar even bij te komen en rustig aan te doen. Als je echt een paniekaanval hebt gehad, kan je zo ontzettend moe zijn dat het gewoon niet meer mogelijk is om je nog te concentreren. Toch is het beter als je alsnog probeert te blijven. Als je namelijk na elke paniekaanval naar huis gaat, zal school of werk voor jou onbewust als een onveilige plek aanvoelen. Thuis voelt als veilig en vertrouwd aan, maar school of werk zou zo ook moeten voelen. Door te blijven na een paniekaanval leer je jezelf aan dat je thuis niet altijd nodig hebt om je weer beter te voelen. Werk of school wordt dan ook een plek waar je na zo’n aanval veilig bent.

paniekaanval op werk

Zoek hulp op werk of school
Als het niet de eerste keer is dat je een paniekaanval op je werk hebt, kan je eens gaan kijken of je met iemand van het bedrijf hierover kan praten. Praat bijvoorbeeld eens met iemand van de HR-afdeling om te kijken wat de mogelijkheden van het bedrijf zijn op het gebied van jouw psychische gezondheid. Over het algemeen moeten bedrijven hier het gesprek met jou over aangaan zonder daar een oordeel aan te hangen, maar in de praktijk kan dit soms best lastig zijn. Niet iedereen voelt dat ze open kunnen praten over psychische problemen op kantoor. Hoe meer gesprekken over psychische problemen worden geaccepteerd op werk, hoe beter werknemers zullen presteren dankzij de steun die zij dan krijgen. Het is in het belang van het bedrijf om hun personeel te ondersteunen. Het zal ze ook op de lange termijn ten goede komen.

Op school kan je je mentor in vertrouwen nemen, je afdelingshoofd of misschien een vertrouwenspersoon. 

♥ Tot slot: het is niet jouw schuld
Geef jezelf niet de schuld van deze gebeurtenis op werk. Je bent geen mislukking of loser, omdat dit jou is overkomen. Probeer het te accepteren en ontlast jezelf van die vervelende druk.

Heb jij weleens een paniekaanval gehad op werk?

Fotografie: Shadows & Bethy

Danique

Geschreven door Danique

Reacties

4 reacties op “Een paniekaanval op school of werk”

  1. Goed artikel! Ik had hier veel aan gehad op de middelbare school. Ik zou er graag nog aan willen toevoegen: probeer er niet tegen te vechten of het te onderdrukken. Mijn psycholoog omschreef het als een golf die je overspoelt, die kun je ook niet tegenhouden. Mij hielp het enorm om te denken: oh daar komt de paniek, laat maar komen. Zo maakte ik het niet groter dan het was en kon de spanning niet worden opgebouwd tot méga grote hoogte. Natuurlijk was het moment van ‘overspoeling’ vreselijk, maar ik kon wel ontladen en voelde me daarna vaak een stuk beter. Ook werd ik minder bang voor een paniekaanval (‘als het komt, dan kan ik het aan’), wat er uiteindelijk voor zorgde dat ze minder kwamen.

    En inderdaad: zoek hulp, ga naar buiten, laat iemand je helpen je op je ademhaling te concentreren.

  2. ik heb al vaker een paniekaanval gehad op me werk, en ze weten er van! ik krijg er ook al creatieve therapie voor!

  3. Dit kwam precies op een goed moment online, bedankt!

  4. Op school besteden ze hier ook aandacht aan aan meditatie ademhaling mindfulness. Voorkomen dat er niet te veel prikkels binnen komen. .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *