Het is tijd voor tomaten! Gooi ze in de soep, mik ze in de salade, voeg een flinke hoeveelheid toe aan de spaghetti of eet ze lekker fris op een bammetje met kaas… maar eet ze! Uit een Japans onderzoek blijkt namelijk dat het eten van tomaten de kans op een depressie ernstig zou verkleinen. Dat is goed nieuws, zeker nu de winter zo inzet en de dagen somberder worden.
Het onderzoek werd gedaan onder 1.000 Japanse 70-plussers. Ongeveer 20 procent van de mensen krijgt in zijn leven te maken met een depressie. Uit het onderzoek bleek dat mensen die 2 tot 6 keer per week tomaten aten, 46 procent mindeer kans hadden op het krijgen van een depressie. Als je iedere dag tomaten at, nam dat zelfs toe tot 52 procent. Het gaat trouwens echt om tomaten, want andere groentes en fruit hadden dit effect niet.
Uit een ander recent onderzoek van het Fonds Psychische Gezondheid blijkt bovendien dat de natuur op nummer 1 staat in wat helpt tegen een depressie. Kortom: eet een tomaat op het strand of in het bos en je hebt het ultieme effect 😉
Tot slot het recept voor jullie voor een lekkere tomatensoep:
Wat heb je nodig:
- 800 gram tomaten
- 1 grote ui
- Beetje boter om de uitjes te bakken
- 1,5 liter bouillon
- 1 teentje knoflook
En dan?
- Snijd de ontvelde tomaten in stukjes en haal de hartjes eruit
- Snijd de ui in kleine stukjes
- Bak de uitjes
- Voeg de tomaten toe en laat lekker pruttelen
- Doe de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook en laat het hierna 20 minuutjes doorsudderen
- Maak de soep fijner door de staafmixer
- Voeg wat peper en zout toe
Eet smakelijk!
Geef een reactie