Eén op de drie Nederlanders voelt zich met regelmaat weleens eenzaam. Tien procent van de mensen zegt zelfs zich erg eenzaam en geïsoleerd te voelen. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat eenzaamheid een negatieve invloed heeft op de levensverwachting van mensen. Dit onderzoek werd gehouden onder meer dan drie miljoen mensen. Hieruit bleek onder meer dat een gevoel van eenzaamheid net zo ongezond is als obesitas.
Tim Smith, een van de onderzoekers, geeft aan dat mensen die zich vaak eenzaam voelen een grotere kans hebben om jonger te overlijden. Naar verwachting wordt het aantal mensen dat eenzaam is in de toekomst alleen maar groter. Dit heeft onder meer te maken met de individualisering van de samenleving en de verdere ontwikkelingen op het gebied van technologie. Hierdoor hebben mensen steeds minder face-to-face contact. Tegenwoordig kunnen mensen immers gemakkelijk een dag doorkomen zonder ook maar iemand te hoeven spreken. Gesprekken kunnen immers via Whatsapp, je eten kun je online bestellen en thuis laten bezorgen en werken kan steeds vaker vanuit huis.
De vergelijking met obesitas is in eerste instantie wellicht wat vreemd, maar de onderzoekers vinden het een logische vergelijking. Eén van de andere onderzoekers, Julianne Holt-Lunstad, geeft namelijk aan dat obesitas een groeiend probleem is in de huidige maatschappij en dat de overheid dit zeer serieus opneemt. Eenzaamheid blijkt echter een net zo groot probleem te zijn, hier wordt echter veel minder mee gedaan.
Dit heeft onder andere te maken met het feit dat eenzaamheid en/of leven in een sociaal isolement veel moeilijker te zien en te meten is. Een stoere man van in de twintig met een goede baan en leuke vrienden, kan zich immers net zo eenzaam voelen als een vrouw van vijftig jaar die onlangs weduwe is geworden. Eenzaamheid is wat dat betreft subjectief. Bij beiden heeft de eenzaamheid echter een negatieve invloed op de levensverwachting. Opvallend hierbij is wel dat de invloed op de levensverwachting groter is bij jongere mensen.
Eenzaamheid hoeft dus niet altijd te maken te hebben met de hoeveelheid mensen om je heen, het is veelal een gevoel van binnen. Desondanks is het belangrijk om contacten in real life te blijven houden om te voorkomen dat je jezelf isoleert. Als je kampt met psychische problemen kun je die neiging immers wat sneller hebben. Juist dan is het belangrijk om in contact te gaan en met anderen te praten over je problemen maar ook om even afleiding te zoeken en leuke dingen te doen. Andere mensen opzoeken is fijn en gezellig en, zo blijkt nu, heeft ook nog eens een positief effect op je levensverwachting.
Voel jij je vaak eenzaam?
Bron: Huffingtonpost.com
Geef een reactie