Misschien twijfel je er wel eens over. Eet je niet te veel? Of is het juist te weinig? Wat is normaal? Of je nu wel of geen eetstoornis hebt, het kan alsnog soms lastig zijn om te weten of je het ‘goed’ doet. En stel dat je meer eet dan gemiddeld, is dat dan erg?
Eetstoornis en veel eten
Wanneer je een eetstoornis hebt is je beeld van een normaal eetpatroon waarschijnlijk nogal verstoord. Je vindt wat op de gemiddelde eetlijst staat heel erg veel. Wanneer je eet heb je al heel erg snel het gevoel te veel of ongezond te hebben gegeten en hebt voedingsmiddelen of hoeveelheden misschien zelfs in goede en foute hokjes geplaatst. Je loopt dagelijks rond met een enorm schuldgevoel of een angst om normaal te eten.
Zeker wanneer je je voorneemt weer beter te gaan eten, kun je het gevoel hebben enorme hoeveelheden te moeten eten. Je voelt je vol zitten, dik en fout. En dat gevoel gaat niet zomaar over. Daar moet je vanaf zo’n moment echt even doorheen. Het is flink wennen om normaal en gezond te gaan leren eten wanneer je last hebt van een eetstoornis.
Maar niet alleen als je te weinig eet, voelt het als een grote hoeveelheid. Wanneer je eetbuien hebt, is het vaak lastig ineens je eetpatroon te doseren. Doorslaan wil je niet, maar toch gebeurt het steeds weer opnieuw. Je probeert je te houden aan een lijst waarvan je bang bent om aan te komen en staat er daardoor heel dubbel tegenover om genoeg te eten. Toch kan een goed (gevulde) eetlijst helpen om eetbuien te voorkomen of de drang te verminderen.
Honger en trek
Ieder mens heeft een andere behoefte. Een eetlijst zoals je die op Proud2Bme vindt, is slechts een gemiddelde. Een richtlijn, maar niet iets wat je exact zou moeten volgen. Er zijn veel mensen die meer eten dan zo’n lijst en die hartstikke gezond zijn. Maar als je een eetstoornis hebt, is het misschien heel eng om daar aan te denken of jezelf dat toe te staan.
Heb je een eetstoornis of ben je aan het herstellen, dan kan je behoefte flink verstoord zijn. Misschien heb je heel veel trek, honger of heb je juist het gevoel de hele dag aan het eten te zijn en vol te zitten. Zeker (minimaal) het eerste jaar van herstel is het goed om je lichaam de tijd te geven zelf weer echt een passende behoefte te ontwikkelen en een setpoint gewicht dat bij jou past.
Na een eetstoornis is je lichaam erg uit balans, zelfs als je denkt dat dat nog wel meevalt bij jou. Je behoefte is verstoord en dus is het goed om een gemiddelde eetlijst te volgen. Op een gegeven moment kun je gaan oefenen met eten naar behoefte. Leren eten naar behoefte is een heel proces en iets wat je kan helpen nog meer ontspannen met eten om te gaan op een gezonde, ‘normale’ manier.
Meer dan gemiddeld
Eet jij meer dan de eetlijst die wordt aanbevolen, dan voelt dat misschien heel fout. Toch is het helemaal niet gek als je wat meer eet. Een paar boterhammen extra, een extra schep avondeten of een extra tussendoortje zijn hele normale dingen. Merk je echter dat jij echt veel meer dan dat eet of meer een soort drift hebt om meer te eten, dan kan het nog een stukje eetstoornis zijn of emotie-eten.
Als je merkt dat je lichaam geen trek meer heeft, maar jij wel door blijft eten, is dat trouwens helemaal nog niet perse gek. Soms zijn de M&M’s gewoon heel lekker en eet je er een keertje best veel. Dat doen mensen die geen eetstoornis hebben ook wel eens en daar kom je niet meteen van aan. Geen reden om in de stress te schieten, mits je het dagelijks doet of meerdere keren per dag.
Als je het gevoel hebt niet te eten omdat je trek hebt of iets lekker vindt, maar omdat je het MOET eten, kan het zijn dat jouw eetgedrag niet enkel voortkomt uit lichamelijke behoefte. Soms is het een vorm van subjectieve eetbuien of mondt het zelfs uit in een eetbui. Daardoor ben je misschien wel heel veel bezig met eten in je hoofd. Je bedenkt wat je allemaal kunt halen, wat je kunt eten, waar en doet het stiekem.
Af en toe een beetje meer eten of over het algemeen gewoon wat meer honger te hebben is helemaal niet raar. Geef jezelf dus gerust de ruimte iets extra te nemen of een keertje wat meer te eten dan die lijst. Merk je dat je echt niet kunt stoppen, erg veel snoept, grote hoeveelheden eet, stiekem doet met voedsel of echt eetbuien hebt, dan is het zeker goed hier over te praten met anderen. Misschien heb je iets aan een dietist of kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog.
Heb je last van eetbuien dan kun je daar ook over praten op het forum van Proud2Bme in dit topic. Tevens vind je goede en bruikbare tips op onze website, waaronder in dit blog.
Het gevoel veel te eten
Misschien heb je wel helemaal geen idee van wat eigenlijk normaal is en voel je je een enorme veelvraat. Je eet best wel veel en schaamt je er voor. Het kan helpen dan eens de gemiddelde eetlijst te bekijken en te onthouden dat heel veel mensen wat meer eten dan die lijst. Zo krijg je een goed beeld van wat normaal is om te eten en misschien zie je wel in dat het redelijk meevalt met de enorme hoeveelheden die jij denkt te eten. Soms kom je zelfs tot de ontdekking dat je zefls te weinig eet.
Eet jij echt zoveel of is het meer een gevoel dat je geen controle hebt op je eetpatroon? Vraag jezelf dat eens af. Als jij een grotere behoefte hebt, maar je een gezond gewicht hebt en je fit voelt, wekelijks iets aan sport of beweging doet, is het helemaal oke om wat meer te eten.
Beweging en inspanning
Heb je een bepaalde periode een grotere behoefte, dan is ook dat helemaal niet zo raar. Soms heb je het veel drukker dan in andere periodes, is je lichaam aan het herstellen of span je je lichamelijk of geestelijk meer in. Zo is het bijvoorbeeld prima om extra te eten als je hebt gesport of meer hebt ondernomen op een dag. Lees daar over meer in ”Extra eten als je gaat sporten.”
Minder dan gemiddeld
Eet jij standaard minder dan wat wordt aanbevolen, dan kan het zijn dat je op een gegeven moment tekorten oploopt. Je hebt namelijk van de meeste groepen voedingsmiddelen dagelijks iets nodig en dat wordt goed vertegenwoordigd in een gemiddelde eetlijst. Heb je moeite om beter te eten, dan is het goed dit te overleggen met je huisarts of naar een diëtist te gaan.
Meer eten dan gemiddeld is dus helemaal niet raar. Heb je echter hierdoor overgewicht of andere problemen, dan is het wel goed eens te kijken naar je eetpatroon of dit te overleggen met een dietist of je huisarts. Zij kunnen je eventueel helpen om op een gezonde manier af te vallen.
Herken jij de angst dat je teveel eet?
Geef een reactie