Eet jij voldoende eiwitten?

Eiwitten, je hebt er vast wel eens van gehoord. En als je vegetarisch eet, weet je misschien wel dat je hier wat extra op moet letten. Ze zitten in vlees, vis, melk, eieren, maar ook in veel andere etenswaren. We hebben eiwitten nodig vanwege de aminozuren die ze bevatten. Deze aminozuren zijn belangrijk om nieuwe hormonen, spierweefsel, neurotransmitters en cel-structuren aan te maken. Dat klinkt allemaal heel medisch, maar waar het op neer komt is dat wanneer je te weinig eiwitten eet, je lichaam deze stofjes niet meer kan opbouwen uit de aminozuren. Kort gezegd; wil je je gezond voelen en overeind blijven, dan moet je voldoende eiwitten eten.

Als je een eetstoornis hebt of steeds opnieuw diëten volgt, veganistisch eet, streng vegetarisch eet of eenzijdig eet, is het goed om eens te gaan kijken naar jouw eiwit-inname. Het is belangrijk om voldoende eiwitten te eten, omdat je anders last kunt krijgen van zwakke nagels, haaruitval, slechte wondgenezing, ontstekingen, een groeiachterstand, ammoniakgeur, spier-afname, vochtophopingen of problemen met de organen.

Eiwitten zitten in heel veel etenswaren, dus je zou ervan uit kunnen gaan dat je ze toch wel binnen krijgt. Toch gaat dat minder gemakkelijk dan je zou denken bij sommige mensen. Wanneer je geen bonen lust, niet zoveel van noten houdt en vegetariër bent bijvoorbeeld. Vaak merk je hier zelf lange tijd niets van en daarom is het goed om aan de hand van deze blog eens te bekijken of jij voedingsmiddelen eet die eiwitten bevatten. Het is namelijk goed om bij iedere maaltijd te zorgen dat je eiwitten binnen krijgt.

Heb je last van je spieren hebt en slechte nagels en tanden hebt, kan het bijvoorbeeld goed zijn om wat extra eiwitten tot je te nemen. Eiwitten kunnen tevens bijdragen aan een stabiel gewicht. Een eiwitrijk dieet is niet iets waar je dik van wordt, tenzij je natuurlijk overmatig veel gaat eten in het algemeen. Dat is ook niet gezond. Hieronder geef ik je wat voorbeelden van producten waarvan wordt aangeraden deze dagelijks in je maaltijden te verwerken, zeker wanneer je bijvoorbeeld vegetarisch eet of herstellende bent van spierproblemen, vermoeidheid of ondergewicht.

Let wel: In een gemiddeld dieet vind je voldoende eiwitten. Hieronder deel ik andere producten dan vlees en vis waar ook eiwitten in zitten en die je daarom bewust kunt toevoegen aan jouw eetpatroon als jij merkt dat jij niet veel van dit soort producten eet of weinig of geen vis, vlees, melk of eieren eet. Je moet daarvan vaak een wat grotere hoeveelheid eten om aan de juiste hoeveelheid eiwitten te komen, zoals met zaden of noten. Overleg met een dietiste als jij twijfelt over jouw eetpatroon of persoonlijk advies wilt.

♦ Groene groenten
In groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en romana sla zitten redelijk wat eiwitten. Ook in broccoli, avocado en zoete aardappel vind je deze. Je moet hier dan wel een goede hoeveelheid van eten, maar het is goed om zeker een paar dagen per week deze aan je maaltijden toe te voegen, als het lukt elke dag.

♦ Zuivel en eieren
Eieren en zuivel bevatten ook eiwitten. Een gekookt of gebakken ei is iets wat je bijvoorbeeld wat vaker zou kunnen eten. Je kunt dit gemakkelijk in je eetpatroon in passen, bijvoorbeeld als beleg, door een salade of bij het ontbijt. Zuivel is ook niet heel ingewikkeld. Gebruik dan bij voorkeur volle yoghurt en kwark. Je kunt ook cottage cheese eten, dit bevat 12,8 gram eiwitten per 100 gram. Je kunt dit eten op een cracker met avocado en peper en zout of door een salade gooien.

♦ Noten
In noten zitten verschillende hoeveelheden eiwitten. In walnoten en pistache noten zitten redelijk wat eiwitten. Zo’n 4-5,8 gram per 100 gram. Ook amandelen, cashewnoten en hazelnoten bevatten eiwitten, maar iets minder dan de eerstgenoemde varianten. Het is dus goed om dagelijks wat noten aan je gerechten toe te voegen of noten boter/nutbutter te gebruiken op brood. Ook pindakaas is een bron van eiwitten, maar dit is geen noot.

♦ Zaden en pitten
In verschillende zaden zitten eiwitten. Sesamzaad is een eiwitrijk zaad. Maar ook hennepzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitjes en chiazaad zijn erg eiwitrijk. Ik gooi regelmatig een paar eetlepels chiazaad door mijn smoothies, verwerk pitten in mijn zelfgemaakte granola of gooi wat hennepzaad door een salade. Ze zijn niet overheersend van smaak en erg gezond. Hennepzaad bevat wel zo’n 20 gram eiwitten en ook chiazaadjes doen het goed.

♦ Bonen en peulvruchten
In verschillende bonen en peulvruchten zitten redelijk goede waardes aan eiwitten. Sojabonen, linzen, bruine bonen, kidneybonen, pinda’s, zwarte bonen en kikkererwten doen het goed. Je kunt hier heerlijke linzensoepen mee maken, of hummus. Ook kun je kiezen voor een salade, met wat bonen er doorheen of gooi eens een blikje bonen door je curry of pastagerecht. Ook Mexicaanse gerechten kun je gemakkelijk lekker en eiwitrijk maken met bonen. Van sojabonen wordt onder andere tofu en tempeh gemaakt.

♦ Granen
Ook in granen vind je eiwitten. Deze kun je gemakkelijk dagelijks eten. Zilvervliesrijst bijvoorbeeld, maar ook havermout, meer-granen wraps, tortilla’s of broodjes bevatten eiwitten. Boterhammen kun je nog eiwitrijker maken door ze eiwitrijk te beleggen, zoals met hummus, nutbutter, pindakaas, avocado, tahin (sesampasta) cottage cheese of een gekookt ei. Amarant, tarwekiemen, haver-zemelen, bulgur en bruine rijst zijn andere granen met een hoog eiwitgehalte. Quinoa doet het ook erg goed als het gaat om eiwitrijk-heid.

♦ Vleesvervangers
In veel vleesvervangers zitten eiwitten. Sommige zijn heel eiwitrijk. Deze bevatten bijvoorbeeld 17,5 gram eiwitten per 100 gram. De burger is zelf niet altijd 100 gram, dus laat je niet misleiden. Vaak staat er op de verpakking ‘Eiwitrijk’ en hoef je niet heel het etiket te screenen. In bijna iedere vleesvervanger zit eiwit, maar in de ene meer dan in de andere.  

♦ Superfood poeders
Spirulina en chlorella hebben een rijke voedingswaarde en zijn rijk aan eiwitten. Je moet ervan houden en ervoor willen betalen, maar je zou het kunnen toevoegen aan smooties en sapjes.

♦ Voedselcombinaties
Je lichaam kan zelf eiwitwaarde verhogen. Dit doet je lichaam met de aminozuren die je binnen krijgt. Zo kan het soms goed te zijn bepaalde combinaties te maken in je eetpatroon. Voorbeelden zijn: granen in combinatie met peulvruchten of bonen. Havermout met melk en noten (granola bijvoorbeeld) Zilvervliesrijst met sesamzaad en bonen. Volkorenpasta met kaas. Aardappelen met kaas, eieren of melkproducten. Groene groente met granen en zaden. Hiermee kun je, als je er even goed over nadenkt of wat ideeën opzoekt, heerlijke, gangbare gerechten maken. Je kunt er gewoon andere producten bij eten, het gaat er alleen om dat de combinatie aanwezig is in je maaltijd.

♦ Hoeveel heb je nodig?
De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt per dag zul je de ene dag met gemak en een andere dag met moeite halen. Het gaat om een gemiddelde. Weet jij dat je te eiwitarm eet of ben je herstellende van lichamelijke klachten, dan is het goed om dit minimum echt te halen. Voor vrouwen tussen de 14 t/m 18 jaar wordt aanbevolen om minimaal 49 gram per dag binnen te krijgen. Ben je 19/50 jaar oud dan adviseert voedingscentrum minimaal 50-52 gram per dag. Dit is slechts een richtlijn. Intensieve sporters of mensen die erg actief zijn, herstellende zijn van een blessure of net ziek zijn geweest hebben meer nodig. Het kan bijvoorbeeld ook goed zijn om voor of na het sporten iets met eiwitten te eten, voor beter spierherstel. Voeding is iets heel persoonlijks. 

Met de groei (en hype) rondom vegetarisme, veganisme, superfoods en gezonde eetpatronen, snap je misschien wel waarom er steeds meer quinoa salades, chiapudding, havermoutkoekjes, linzensoepen en tofugerechten te vinden zijn op foodblogs. Mensen zijn zich er blijkbaar goed van bewust dat eiwitten belangrijk zijn. Toch is het ook weer wat overdreven om alleen maar zulke superfoods te eten. Want niet alles wat je eet hoeft extreem gezond, verantwoord of doordacht te zijn. Je kunt ze voor de gezelligheid toevoegen aan je eetpatroon, maar een eetpatroon een variatie van alle voedingsmiddelen van hier boven, is nog beter. Zorg vooral voor een ontspannen eetpatroon.

Wist je dit alles over eiwitten nog niet en eet je bijvoorbeeld geen vlees of heb je een allergie voor melk, dan is het goed om deze bewust, -maar niet obsessief vanuit je eetstoornis of obsessie met gezond eten-, toe te voegen aan je (herstellende) eetpatroon. Je kunt over jouw eetpatroon altijd advies vragen bij de huisarts of een diëtist.

 

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

26 reacties op “Eet jij voldoende eiwitten?”

  1. Interessant artikel

  2. De titel met eieren staat eiren.
    Verder top blog.

  3. Goed artikel, vooral toen ik verder las. Maar in het begin kwam ik even in opstand, want:
    1. De meeste westerlingen krijgen teveel ipv te weinig eiwit binnen
    2. Als je genoeg calorieën binnenkrijgt per dag krijg je ook genoeg eiwitten binnen.
    3. Als je door niet genoeg calorieën niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, krijg je waarschijnlijk ook te weinig vetten en koolhydraten binnen.
    4. Zoete aardappel is geen groene groente
    5. Zoete aardappel en avocado bevatten nauwelijks eiwitten.

    Tot zover gezeur. Voor de rest goed geschreven 😉

  4. Wat gebeurt er met een teveel van eiwitten?

  5. @ Anne-Maria. Dat versnelt o.a. de veroudering. Komt door de afvalstoffen die vrijkomen bij de vertering van eiwitten. Ik zal niet in detail treden 😉 Je nieren vinden een overschot aan eiwitten ook niet lekker, het zorgt dat ze behoorlijk hard moeten werken.

    1. Ayla…..vertel….:) Eiwitten versnellen het verouderingsproces…..all ears!

  6. Niet alles is zo eiwitrijk als in dit artikel staat. Zo bevat amandelmelk maar 0,8 gram eiwit per 100 gram. En je moet wel heel avocado eten, wil het zoden aan de dijk zetten.

  7. klopt. al die hypes zorgen ervoor dat de Kikkererwten en bonen je om de oren vliegen. ik stop mezelf ook vol met eiwitten om maar geen koolhydraten te hoeven eten. plus als ik de producten zie die in het artikel worden genoemd lijken eiwitten me geen probleem.. het zit bijna over in!

    En sorry maar dit soort artikelen zouden scarlet en laura minder snel schrijven. ik vind jou nog erg gevoelig voor (gezondheids)hypes..

  8. Soja melk bevat slecht 3 gram eiwit per 100ml ipv 7-9 gram en amandelmelk van sommige merken maar 0,3 gram. Soja kwark bevat meer eiwit, maar deze is helaas alleen nog maar bij de Ekoplaza en in het buitenland te koop. Dus hopelijk komt Alpro Go On ook snel naar de Nederlandse supermarkten!

  9. sorry hoor maar dit artikel slaat echt helemaal nergens op!

    zelf ben ik veganistisch en zonder bonen, tofu, sojamelk en ander grote eiwitbronnen kom ik nog steeds aan mijn dagelijkse minimale eiwitbehoefte!!!!! eiwitten worden overschat en zijn maar in kleine hoeveelheden (inderdaad gemiddeld 40-50gram voor een volwassen vrouw, de richtlijn voor niet atleten is 0.8gram eiwitten per kg lichaamsgewicht) nodig.

    er zou beter een artikel komen over het gevaar van te veel eiwitten, de meeste mensen krijgen dubbel zoveel eiwitten binnen als dat ze nodig hebben, dit kan leiden tot problemen met je nieren, te weinig koolhydraten (de belangrijkste bron van energie voor een mensenlichaam), te weinig vezels door het gebrek aan koolhydraatrijke voeding als fruit, groenten, wortelgroente (aardappel, pastinaak,…) en granen.

    dit artikel lijkt me geschreven naar aanleiding van de (fabel) eiwithype die nu heerst. mensen met een eetstoornis focussen zich al veel te hard op eiwitten en zijn bang van (de heel hard nodige!!!) koolhydraten en dit artikel is niet echt bevorderend vind ik.

    ps. om spieren te bouwen zijn eiwitten HELPEND, niet de basis, de basis van spieren opbouwen is krachttraining (hoeft niet meteen in de sportschool te zijn, traplopen, zware boodschappen dragen,… is ook krachttraining) en koolhydraten. eiwitten helpen enkel de cellen te herstellen, maar spieren worden opgebouwd uit kracht, koolhydraten en ja rust!

  10. ik ben het helemaal eens met ano.
    juist mensen met een eetstoornis focussen zich teveel op eiwitten en zijn bang voor koolhydraten.
    werkt niet bevorderend, dit artikel………….

  11. Inderdaad! Altijd maar die aandacht voor eiwitten. De meeste mensen krijgen veel ste veel eiwitten (en vet) binnen. De basis van ons dieet horen koolhydraten te zijn, eigenlijk zoals een mensaap (primaat) eet: veel fruit, groeten, zaden en noten. Granen, aardappels en bonen zijn daarbij een goede aanvulling. Als je met deze voedingsmiddelen genoeg calorieën op een dag eet, kun je eigenlijk niet te weinig eiwitten binnen krijgen. Mensen hebben het verteringstelssel van een herbivoor (nee niet het type die gras eet, maar het type frugivoor, dat veel vruchten eet). We hebben een lang darm-stelsel kanaal zoals herbivoren. Als we dan dierlijke producten eten gaat dit rotten in onze darmen omdat deze te lang zijn. Carnivoren en omnivoren hebben een kort darm stelsel kanaal zodat ze het vlees snel kunnen verteren We hebben ook de kaken van een herbivoor: onze kaken gaan niet alleen op en neer zoals die van omnivoren en carnivoren, maar ze malen het voedsel. Bovendien stellen onze snijtanden niks voor: je kunt er geen rauw vlees mee lostrekken of kauwen. Onze handen zijn uitermate geschikt voor het plukken van voedsel en wij kunnen geen dieren achterna jagen en vangen, zonder extra hulpmiddelen, aangezien we erg langzaam zijn, we geen dieren kunnen doodbijten en geen klauwen hebben.

    De nadruk op eiwitten in ons dieet moet echt stoppen. Mensen associëren het onterecht met dierlijke producten, die erg ongezond zijn (ja, allemaal) en men krijgt daardoor te veel eiwitten en vet binnen. Ik wil mensen hiermee niet triggeren (aangezien ik vet ook in dit verhaal meeneem, omdat dierlijke producten automatisch veel vet bevatten), maar het lijkt me goed om dit soort fabels, bedacht door de vlees, melk, kaas en eier producenten, aan de kaak te stellen. Overigens geeft het hopelijk ook aan, zoals ano zei, dat je niet bang hoeft te zijn voor koolhdraten, én niet bang moet zijn om veel te eten. Je moet juist echt veel koolhydraatrijke producten eten. Iets wat veel mensen met een ES moeilijk vinden, maar wel goed is om te leren dat je veel kunt eten en dat dat gezond is voor je lichaam.

    Ik wil niet alleen negatief zijn, want het stemt me goed dat er ook aandacht is voor plantaardige voedingsmiddelen. Ook eet ik zelf heus niet altijd super gezond of precies zoals een mensaap. Maar het lijkt me goed om eerlijk te zijn tegen mensen over eten, aangezien het van groot belang is voor je gezondheid en levensduur. Desalniettemin is het ook belangrijk om te genieten in het leven, maar ik zou je heil om te genieten niet zozeer in eten zoeken, omdat de focus op eten dan zoveel mooie dingen in het leven overschaduwd. Gezond, en daarmee ook genoeg eten, stelt je in staat om veel leuke dingen te doen in je leven en daarmee hopelijk dit soort leuke dingen ook lang te kunnen blijven doen, omdat het je helpt gezond oud te worden.

    Hopelijk wordt mijn reactie niet als vervelend ervaren. Ik probeer ook niet meer zo vaak te reageren, maar soms moeten dingen me wel van het hart. Overigens lees ik met veel plezier veel blogs van Proud en heb heb ik mij in m’n periode van mijn ES ook erg gesteund gevoeld. Thanks :).

  12. Ik heb meer het gevoel dat de blog over ijzer hoort te gaan ipv eiwitten.

  13. Met een eetstoornis kan je wel een eiwittekort ontwikkelen ik heb dat gehad

  14. Ja dat klopt, omdat je dan te weinig eet (of niet genoeg whole foods). Zolang je genoeg caloriën binnen krijgt is het heel moeilijk om een eiwittekort te krijgen.

  15. Mis de zeewieren nog in het rijtje:). Verder wel interessant, maar sluit me een beetje aan bij de bovenstaande reacties. Misschien eens tijd voor een blog over het belang van koolhydraten? Ben er mijn leven bang voor geweest/gemaakt, maar nu ik het bijna onbeperkt ben gaan eten voel ik me veel beter. Ook voedselcombinaties hebben mij veel inzicht gegeven. Die staan hier ook in het blog genoemd en misschien leuk om eens verder op in te gaan in een blog. En dan bedoel ik natuurlijk niet allerlei voedselcombies om af te vallen ofzo maar voor een energieke dag en goede nachtrust ofzo. Zou ik erg interessant vinden iig!

  16. Denk dat mijn eetstoornis mede is ontstaan door te weinig eiwitten. Snoepte vroeger heel veel, op een gegeven moment hele pakken koek.
    Toen het redelijk ging met mijn eetstoornis en ik bij mijn vader op zolder bivakkeerde, we vrijwel geen contact hadden met elkaar, we aten ook niet samen, was mijn avondeten een rol biologische volkorenbiscuit. Weinig eiwit dus.
    Later deed ik, omdat ik niet tegen kaas bleek te kunnen, appelstroop op mijn brood. Voor onderweg nam ik weleens krentenbollen mee.
    Tegenwoordig moet ik erg op mijn eiwitten letten en vooral geen losse koolhydraten eten maar gecombineerd met eiwit. ‘s Ochtends moet ik echt een schep eiwitpoeder nemen, omdat ik anders de hele dag slapjes ben. Omdat er redelijk wat eiwitdingen zijn waar ik niet tegen kan, zoals kaas en vette vis, gebruik ik vaak ook edelgistvlokken. Teveel eiwit kan soms maar denk dat je met een eetstoornis of ongezond eetpatroon ook te weinig eiwit binnen kan krijgen.

  17. @maria inderdaad, als je enkel ‘junk food’ eet dan kom je aan te weinig eiwitten, maar dan heb je ook een tekort aan heel wat andere dingen. zelfde met te weinig calorieën eten, het probleem is dan niet te weinig eiwitten, maar te weinig eten in het algemeen.

    hoe weet je dat je niet aan voldoende eiwitten komt zonder het eiwitpoeder? ik eet namelijk veganistisch en eet 2x maal per dag een fruitmaaltijd (soms 1x en als lunch enkel iets van rijst/aardappelen met groente) in de avond eet ik weer iets van granen met een kleine hoeveelheid pelvruchten en weer groenten + een salade met tahin/pitten/noten. zoals je kan lezen, heel veel ‘losse’ koolhydraten’ en toch kom ik aan redelijk wat meer eiwitten dan de aanbevolen minimum hoeveelheid. kan me niet echt voorstellen eigenlijk dat je echt een tekort aan eiwitten hebt als je gezond eet en voldoende calorieën eet. zelf met boterhammen met appelstroop (brood bevat trouwens veel eiwitten) en een krentenbol tussendoor (alweer, bevat ook eiwitten). vroeg het me even af omdat eiwitpoeder niet bepaald gezond is (is ook niet ongezond, maar echte voeding is natuurlijk altijd beter omdat je dan ook vocht, vezels en vitamines eet). BTW een hele rol biscuitjes bevat 22 gram eiwitten. dat is meer dan een gemiddeld avondmaal bevat 😉

  18. Ik moet heel eerlijk bekennen dat juist mijn eetstoornis oa geen eiwitten wil. Ik heb juist dat ik beperkte keuzes maak in wat ik eet, en eiwitten weer liever niet. Ik denk dat het vooral aan je eigen eetstoornis ligt of dit stuk wel of niet helpend is.

  19. kan het kwaad als je elke dag iets van een kleine portie peulvruchten eet (geen soja)?
    Ik ben vegetarier en kan tegen veel andere dingen niet..

  20. ik ben benieuwd naar de reactie op het commentaar.
    naar mijn mening is N ook erg gevoelig voor de gezonheidshypes als ik N’s eetdagboekfilmpjes vergelijk van een paar jaar geleden en nu.
    en niet te vergeten de portiegrootte van de maaltijden die naar mijn mening vaak aan de weinige kant zijn als ik dat wel eens voorbij zie komen op Instagram.

  21. Zelf ben ik herstellende van rugproblemen en kreeg ik van mijn arts het advies eiwitrijk te eten. Ik ging eens op zoek naar waarom en waar dit in zit. Zelf ben ik mij totaal niet bewust van eiwitten/koolhydraten geweest, toen ik een eetstoornis had. Ik was veel te veel bezig in mijn hoofd en met mezelf. Die eetstoornis ging in mijn geval over weinig eten in mijn maag, afvallen en soms over calorieen of vet. Maar dat is verleden tijd. Ik hoef het niet te herhalen, maar: ik heb een heerlijk eetstoornisvrij leven. En dat gun ik jou ook. Ik heb me dus sinds kort pas verdiept in eiwitten en wat dit voor mijn spierklachten kan doen.

    Het leek mij waardevol dit te delen, omdat ik dat kan via proud2Bme, omdat jullie ook graag gezond willen worden, omdat sommige mensen ze ontwijken, terwijl je ze keihard nodig hebt, plantaardig eten hip lijkt te zijn (doe ik zelf niet) en mensen daarbij wel de kennis moeten hebben van voeding.

    Ik heb er niet bij stilgestaan dat ook hierin een food trend heerst. Ik ben me wel bewust dat er veel trends zijn. Ik ben dan ook vaak degene die dat bespreekbaar maakt op Proud2Bme. Niet meer omdat ik zelf “gevoelig ben” voor die hypes, maar omdat ik sommigen van jullie erin op zie gaan en me kan voorstellen hoe gevaarlijk dit kan zijn als je nog een eetstoornis hebt. Ik wil graag helpen, waarschuwen en informeren.

    Het is jammer te lezen dat een blog over eiwitten (een keer van mij ipv de dietist) zo krampachtig wordt ontvangen. Mijn herstel lijkt in twijfel te worden getrokken, door te zeggen dat ik “gevoelig ben voor dit soort hypes”. Gelukkig weet ik zelf hoe het echt zit. Ik deel graag informatie en mijn ervaringen met jullie, om jullie te helpen. Het is goed te horen dat sommige informatie bij jullie vanuit de eetstoornis niet zo wordt opgevat, zodat ik daar een volgende keer rekening mee kan houden. Maar mij persoonlijk beoordelen op mijn eetgedrag, waar jullie slechts een glimp van zien, is onterecht.

    Ik hoop dat ik mijn blog zo voldoende heb uitgelegd en de reacties van jullie heb beantwoord. Ik hoop ook dat de blog voor anderen wel helpend of informatief is, maar ik denk van wel.

    Liefs!

  22. Dank je wel, voor je uitleg! blij te lezen dat ik het verkeerd heb gezien. mijn excuses hiervoor.
    zelf werkt het voor mij averechts, dit blogje, maar wellicht kan het anderen juist helpen.
    nogmaals sorry…

  23. @Ano
    Misschien een beetje persoonlijk maar zelf red ik het niet om vegetarisch of veganistisch te eten. Schijnt ook met de bloedgroep te maken te hebben. En ik heb gemerkt dat ik beter functioneer dan vroeger, meer energie heb als ik genoeg eiwit eet. Dat is wat anders dan veel eiwit eten. Ook al omdat ik nogal roofbouw op mezelf heb gepleegd door extreem veel snoepen en later een eetstoornis en ik heb een aanleg voor suikerziekte, waardoor ik gauw trillerig wordt als ik te weinig eiwit eet.
    Dus doe wat bij je past, zou ik zo zeggen.

  24. @Ano
    Plus dat het ook gaat om de juiste aminozuren, ook al krijg je soms voldoende eiwit binnen. Toen ik zo at, zoals ik zei was ik zo’n anderhalve a twee weken ongesteld omdat ie te vroeg kwam maar het een poos duurde voordat ie doorzette. Heel vervelend om eerst een week te druppelen. Sinds ik beter op de eiwitten let en wat lysine slik gaat het beter. Met een natuurlijk spulletje voor de hormonen nog beter trouwens. Plus dat ik met extra lysine als gevoelig persoon minder open sta.

  25. @maria

    ok ik begrijp het, maar vond het gewoon wat vreemd want als veganist eet ik dagelijks zo’n 70gram eiwitten (dit zonder het gebruik van sojaproducten), ruim meer dan de aanbevolen hoeveelheid dus en krijg ook gewoon als mijn amoniozuren binnen hoor.

    maar als jij je nu beter voelt dan is dat natuurlijk het belangrijkste!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *