Eetbuistoornis | fabels en feiten

De eetbuistoornis wordt vaak afgekort met BED, wat afkomstig is van de Engelse benaming, namelijk Binge Eating Disorder. Kenmerkend voor BED is de aanwezigheid van eetbuien. Mensen met BED schamen zich vaak voor hun eetgedrag en hebben het gevoel dat zij het zelf moeten oplossen. Vaak denken zij dat ze geen eetstoornis kunnen hebben. Gedachten zoals: ‘ik heb toch geen ondergewicht’ of ‘ik braak toch niet’, maken dat dit gevoel wordt versterkt. Ze hebben het gevoel dat ze gewoon te veel eten, geen discipline hebben en falen in hun pogingen om te stoppen met eetbuien.

Dat BED wel degelijk een eetstoornis is blijkt uit het verschil tussen mensen met BED en mensen zonder BED maar wel met hetzelfde BMI (dus lengte en gewicht). Mensen met BED voelen zich bijvoorbeeld veel ongelukkiger over hun lichaam dan mensen zonder BED met hetzelfde (over)gewicht. Ook zijn negatieve gedachtepatronen en gevoelens van waardeloosheid meer aanwezig bij mensen met BED. Ze piekeren meer over eten en ervaren meer de drang tot een eetbui. Net als bij de andere eetstoornissen zijn lichaamsvorm en gewicht bij mensen met BED in zeer grote mate van invloed op hun eigenwaarde. Hoe men zich over zichzelf voelt en beoordeelt hangt voor een groot deel af van lichaamsvorm/gewicht en minder van andere zaken.

Bij personen zonder eetstoornis hangt hun eigenwaarde meer af van zaken zoals prestaties, sociale omgang met anderen, werk, persoonlijke kwaliteiten zoals humor en doorzettingsvermogen en het zijn van een goede partner of ouder.

Foto: Valeriia Miller

Fabels over binge eating disorder

1. Mensen met binge eating disorder hebben altijd overgewicht

Een veel gemaakte misvatting is dat mensen met BED per definitie overgewicht hebben en dat mensen met overgewicht altijd BED hebben. Dit is niet het geval. Zeker als de eetbuistoornis nog niet zolang speelt heeft men vaak een gezond gewicht. Jonge mensen met BED hebben dus vaak geen overgewicht.

Maar wat is dan het verschil tussen BED en overgewicht?

Het gaat er bij BED om dat er echt sprake moet zijn van eetbuien en het gevoel van controleverlies tijdens die eetbuien. Iemand kan ook overgewicht hebben zonder eetbuien. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat iemand structureel te veel eet of veel ongezonde keuzes maakt. Iemand die altijd een avondmaaltijd eet die eigenlijk voor 3 personen zou zijn en bij de lunch altijd bij de snackbar gefrituurde snacks haalt kan op den duur overgewicht ontwikkelen.

Doordat er bij BED sprake is van eetbuien die niet worden gecompenseerd is het wel vaak zo dat deze eetstoornis uiteindelijk kan leiden tot overgewicht. Bij veel mensen met BED begint de eetstoornis met het ontwikkelen van eetbuien, mensen komen dan aan in gewicht wat vervolgens een reden is dat men gaat lijnen. Bij mensen met boulimia nervosa beginnen vaker met lijnen uit onvrede over hun uiterlijk/gewicht. Door lijnen kan de eetdrang heel groot worden waardoor eetbuien kunnen ontstaan of in stand worden gehouden.

2. Het zou goed zijn als mensen met binge eating disorder heel weinig tot niks zouden eten

Dit is zeker niet het geval. Juist een normaal eetpatroon waarbij regelmatig en gevarieerd wordt gegeten is aan te raden. Kijk voor een voorbeeld hiervan bij de eetlijsten op deze site. Een patroon van diëten, verboden voedsel en regels kunnen ervoor zorgen dat de eetdrang en eetbuien toenemen.

3. Mensen met binge eating disorder mogen nooit iets lekkers of ongezonds

Ook dit is niet het geval. Juist door ook soms wat lekkers te nemen neemt de kans op een eetbui af. Het is goed om het jezelf te gunnen en hiervan te genieten. In het begin van de behandeling als iets lekkers mogelijk nog een trigger is voor een eetbui kan men er voor kiezen om dat dan niet in huis te halen. Een andere goede oplossing is om kleinere verpakkingen te kopen. Voor tussendoor bijvoorbeeld koekjes die per 2/3 verpakt zijn (Sultana, Evergreen, Liga) in plaats van een rol koekjes.

Feiten over binge eating disorder

  • Dit is bijna 30 keer zoveel als mensen met Anorexia en 7 keer zoveel als mensen met Boulimia. Hiermee is de BED de meest voorkomende eetstoornis.
  • BED begint meestal rond de jong volwassenheid, tussen de leeftijd van 18 en 24 jaar. Het duurt vaak heel lang voordat men hulp zoekt. Dit zorgt ervoor dat mensen een lange tijd een eetstoornis hebben. Geschat wordt dat men gemiddeld 16 jaar BED heeft voordat hij/zij hulp zoekt.
  • BED begint bij de meeste mensen met kleinere eetbuien/overmatig snoepen die niet heel regelmatig voorkomen. Naar mate men langer met de eetstoornis blijft rondlopen hoe erger hij wordt. De eetbuien worden groter en komen vaker voor.
  • Mensen met BED hebben ook vaak last van een sombere stemming. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 60% van de mensen met BED daarnaast last heeft van een depressie. Er is ook uit onderzoek gebleken dat er een relatie is tussen de mate van somberheid en de ernst van de eetbuien. Hieruit blijkt dat hoe somberder zich voelt hoe groter de eetbuien en hoe vaker die zich voordoen.
  • Uit onderzoek blijkt dat er bijna net zo veel mannen als vrouwen lijden aan BED (net iets meer vrouwen dan mannen, 2 mannen staat tot 3 vrouwen). Opvallend is wel dat voornamelijk vrouwen hulp zoeken voor hun eetstoornis.

Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

13 reacties op “Eetbuistoornis | fabels en feiten”

  1. Zo herkenbaar!
    Ik voel ook steeds alsof ik geen eetstoornis kan hebben.
    Mensen met wie ik al contact gezocht heb om over mijn probleem te praten zeggen gewoon: snoep/eet dan gewoon minder! Ja, was het zo simpel maar!

  2. Herkenbaar, het is een stomme eetstoornis 🙁

    Zou heel graag meewerken aan het onderzoek maar ik ben helaas nog maar 16..

  3. Dit vandaag aan een vriendin laten lezen die hier volgens mij heel erg mee zit. Hier heeft ze al vaker wat van laten merken, maar volgens mij is het veel erger dan ze wil toegeven. Ze heeft me zelfs verteld dat ze af en toe braakt, nadat ik dit liet lezen. Ik vind het erg voor haar, maar ik ga haar helpen met hulp zoeken, want dat wil ze wel (gelukkig). Ik begrijp het gevoel van ‘dit is geen echte eetstoornis’ heel erg goed, helaas. Ik ben het er gelukkig niet mee eens en neem het wel serieus, ik hoop dat die vriendin er vanaf kan komen 🙂

  4. Jeetje wat is dit herkenbaar! Ben er gewoon sprakeloos van…

    Ik zou graag meer informatie over het onderzoek willen en er eventueel aan mee doen maar ik krijg de link niet geopend… Ik gok dat het een link naar een mailadres is? Hoe zou ik dat adres kunnen krijgen?

    Alvast bedankt!

  5. hey dit is vreemd
    ben net met iets bezig hier over voor school.

    1 stom vraagje maar wat is de gepaste vertaling voor binge ?
    oke stomme vraag maar ik kan het niet vinden !

  6. Ligt er wel heel erg aan in welke context. Met binge eating disorder kan je het vertalen als buien. Dus buien dat je te veel eet. Naar het Nederlands vertaalt eetbuien stoornis.

  7. Misschien is “overmatig” ook wel een goede vertaling als je het woord binge meer in het algemeen neemt. Zoals met binge eating of binge drinker.

  8. Top artikel Hiske!
    Stuur het meteen door aan ´mijn´ groepsleden.

  9. Goed artikel!

  10. goed dat hier ook eens een blog over geschreven wordt!

    want naast girlythings en media vind ik dat het meestal over eetstoornis anorexia nervosa gaat!

  11. Als je mee wil doen aan het onderzoek, dan kan je vrijblijvend een mailtje aan mij sturen via BEDonderzoek@centrumeetstoornissen.nl
    Groetjes Alexandra Dingemans

  12. Wat ik me afvraag is hoe vaak het voorkomt dat anorexia overgaat in BED en of het mogelijk is om dan die diagnose te krijgen. En of het zo is dat mensen met BED nooit compenseren? En dan niet in de vorm van laxeren, braken of overmatig bewegen, maar door minder te eten of maaltijden over te slaan.

  13. Mijn ervaring is dat mensen met BED zeer zelden in het verleden anorexia hebben gehad. Het zal vast een enkele keer voorkomen, maar ik kom het zelden tegen. Het komt iets vaker voor dat men in het verleden heeft geprobeerd te compenseren voor de eetbuien door te braken of te laxeren. Maar het merendeel van de mensen met BED doet dat niet. Wel is het zo dat mensen met BED veel lijnen en veel (mislukte) dieetpogingen achter de rug hebben. Een groot deel van de mensen met BED begint met de eetbuien omdat ze zich rot, somber, gestresst etc voelen. De eetbuien heeft men om zich even beter te voelen of juist om even niets te voelen. Sommige mensen beschrijven dat ze een soort roes ervaren. Maar dat is helaas alleen maar tijdelijk. Daarna komt het nare gevoel weer terug. Veel mensen zullen merken dat ze steeds meer aan gaan komen. En dat is vaak de reden dat men probeert te gaan lijnen. BED wordt vaak met overgewicht geassocieerd. Maar zeker in het begin hebben de meesten nog helemaal geen overgewicht. Het overgewicht is vaak een reden om hulp te zoeken.
    Als jullie nog vragen hebben dan hoor ik die graag.
    Alexandra Dingemans

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *