Eetdagboek van Irene 4

We laten natuurlijk wel eens een dagje mee-eten zien, maar elke dag kan weer anders zijn. Daarom houd ik weer eens een hele week mijn eten bij. Je zal zien dat ik de ene dag wat meer en de andere dag juist minder of anders eet. Deze week vonden er wel drie borrels plaats. Dat betekent; hapjes en drankjes!

Maandag

Het eerste ontbijt van deze week is een kom Brinta-pap met mandarijn en kokosbloesemsuiker. Ik vind de smaak van kokosbloesemsuiker lekkerder dan gewone suiker, maar niet iedereen is dat met me eens. Verder drink ik er een kop thee bij en een bietenlatte met sojamelk en kaneelpoeder. Als tussendoortje kies ik een Sultana hartig. Handig om mee te nemen, maar thuis ook gewoon lekker.

Als lunch neem ik drie sneetjes brood met met margarine, jam, pindakaas en appelstroop. Ik eet er twee mandarijnen bij. Ik drink een kop thee en de chili chocolade-latte waar ik over schrijf in mijn photo blog. Tussendoor eet ik twee blokjes pure chocolade en een banaan. 

 

‘s Avonds eet ik spaghetti met spinazie, champignons, paprika, ui en een stukje zalm. Ik ben niet zo’n toetjesmens, maar tijdens het boodschappen doen spotte ik dit pak rijstepap. Dat vind ik mega lekker, maar ik was eigenlijk een beetje vergeten dat het bestond. Vroeger was dit voor mij echt eetbui-voedsel. Fijn dat dat nu niet meer aan de orde is en dat ik het prima in huis kan hebben zonder dat het in één keer op gaat.

Dinsdag

Ik begin de dag met twee sneetjes brood. Eén met geprakte banaan en één met margarine en pindakaas. Ik drink een golden milk (kurkuma latte) en een kop thee. Terwijl ik mijn brood voor de middag smeer, pak ik een stukje pure chocolade uit te kast. 

Later op de ochtend neem ik een pinda-, linzen-, pompoenpitten-reep. Deze kende ik nog niet, maar ik vind hem erg lekker. In de middag lunch ik met drie sneetjes brood met margarine, appelstroop, pindakaas en smeerkaas. Ik drink er een cappuccino bij.

Na werk hebben we een nieuwjaarsborrel. Ik drink een glas witte wijn en eet een handje nootjes en een kaasstengel.

s’ Avonds kookt mijn vriend; een pittige groentesoep met mais en bonen en een wrap met Mexicaanse groente, refried beans, salsa, chipotle pepers en jalapeños. Een bakje rijstepap was erg welkom om m’n mond een beetje te blussen, haha. Later snoepen we nog wat Jawbreakers. Ik eet er drie.

Woensdag

Deze ochtend weer twee sneetjes brood met hetzelfde beleg. Dit keer alleen geen golden milk, maar weer terug naar de bietenlatte. Later op de ochtend neem ik weer een kopje thee met twee blokjes pure chocolade. 

Ik had nog wat over van het avondeten van maandag. Dat eet ik vandaag als lunch. Tussendoor eet ik een banaan en een handje cashewnoten. Een iets te rijpe banaan naar mijn smaak, maar weggooien vind ik ook zonde!

Vanavond eet ik kaasfondue. Niet een gerecht dat je snel in je eentje zou eten, maar deze eenpersoons-portie zag ik begin van de week bij de Lidl. Echt een top-idee! Ik eet er wat brood en groente bij. Dat was wel machtig. Later op de avond eet ik nog een bakje rijstenpap.

Donderdag

Een nieuwe dag, een nieuwe latte. Dit keer weer met chocolade en chili. Daarbij eet ik alweer een snee brood met banaan en eentje met pindakaas. Dat is mijn ding van deze week blijkbaar! Heb jij ook dat je bepaalde periodes ineens iets heel vaak eet? Vandaag eet ik er ook wat cashewnoten bij, want daar had ik trek in. In de loop van de ochtend eet ik nog een appel. 

In de middag zijn er nog wraps, bonen en refried beans die op moeten. Ik snijd een groenteburger die over is van de week hiervoor in stukjes, zodat die ook mooi in de wrap kan. Zo maak ik alle restjes op. Later in de middag eet ik weer een handje cashewnoten. 

Tijdens het koken eet ik twee blokjes pure chocolade. Ondanks wat veel ouders misschien zeggen, weerhoudt dat mij er niet van om mijn avondeten gewoon op te krijgen. Een curry met rijst en nog meer cashewnoten. Ik eet vandaag heel veel noten zo te merken, want in de avond ben ik bij vrienden waar weer een bakje nootjes op tafel staat. Daar eet ik ook wat van. Anders dan thuis zijn deze noten gezouten. Ook wel lekker!

 

Vrijdag

Hetzelfde ontbijt als je inmiddels van me gewend bent deze week. Nu met een golden milk (kurkuma latte). Ook eet ik er een appel bij. In de loop van de ochtend eet ik nog een reep op kantoor.

In mijn lunchtrommel van vandaag zitten drie sneetjes brood. Een dubbele boterham met margarine en appelstroop. Op de andere snee brood prak ik een banaan die ik mee heb genomen. Ik drink er een cappuccino bij. In de middag hebben we een borrel met onze vrijwilligers. Ik drink een glas wijn en eet een zakje chips.

Ook eet ik snoeptomaatjes en nog een chocoladekoekje die ik bijna vergeet te fotograferen. In de avond eet ik een restje curry dat nog over is van gisteren.

Niet direct na het avondeten, maar iets later, eet ik nog een bakje kokosyoghurt met wat pure chocolade. Nog wat later eet ik nog twee Jawbreakers.

Zaterdag

Weekend! De banaan maakt plaats voor een gebakken eitje in de ochtend. In de middag eet ik nog een wrap die over is, met wat kaas en sla. Ik eet er een Italiaanse tomatensoep uit blik bij. Makkelijk en lekker.

In de middag viert mijn oma haar negentigste verjaardag. Ik drink twee biertjes en eet wat kaasjes en augurk. Nog net op tijd weet ik de laatste kaassoufflé tussen de borrelhapjes uit te vissen.

In de avond maak ik pasta met vierkazensaus, paddenstoelenmix en peterselie. Later eet ik samen met mijn vriend uit deze zak chips. Ik heb niet bijgehouden hoeveel precies, maar de zak is daarna voor meer dan de helft leeg.

Zondag

Vandaag slapen we uit en begint de ochtend rustig. Ik start met een bietenlatte en een appel. Niet lang daarna eet ik twee sneetjes brood. Eén met margarine en pindakaas en één met een gebakken ei, peper en zout. 

Gedurende de ochtend pak ik een aantal keer wat nootjes. Ik pak niet echt een afgemeten handje, maar drie keer een beetje. Ik gok dat het een groot handje nootjes was in totaal. In de middag eet ik mosterdsoep uit blik. Zo gaat in één weekend mijn soepvoorraadje op; ik had er trek in! Daarnaast neem ik een broodje met margarine en belegen kaas.

In de avond kook ik een maaltje van rijst, tempeh, gegrilde groenten in tomatensaus en sla. Later op de avond eet ik nog wat toastjes met kaas en vegetarische paté. 

Ik hoop dat het bekijken van wat ik een in week eet helpend voor je is geweest. Als je vragen of opmerkingen hebt, laat het dan gerust weten! 

Liefs,
Irene

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

37 reacties op “Eetdagboek van Irene 4”

  1. Banaan op brood! Zo lekker en zo mooi dat hier terug te zien in je blog.

    1. Hey Carlijn,

      Lekker he! Zeker als je het brood eerst een beetje warm maakt in de oven bijvoorbeeld. Hmm. Bedankt voor je reactie! ♥

      Liefs

  2. Wat ee

  3. Misschien klinkt het raar maar het ziet er zo makkelijk uit. Of misschien bedoel ik nonchalant. Op een positieve manier. Ik kan me echt totaal niet voorstellen dat je dit zonder stress zou eten. Iedereen heeft een andere energie behoefte en ik gok dat dit wel aardig normaal is maar voor mij ziet het eruit als zoooo weinig. Dit is wat ik probeer te eten als ik in behandeling ben en gezond met eten om probeer te gaan. Maar ik krijg zo veel protest vanuit mijn lichaam en psyche dat ik me niet voor kan stellen dat jij dit zo zonder problemen eet. Lijkt me zo chill.
    Wel fijn om meer te zien dan 1 dag. Geeft een completer beeld van hoe je een balans erin kunt houden. En vrolijk al de verschillende foto’s.

    1. Hey Lost Girl,

      Bedankt voor je berichtje. Het is zeker waar dat je energiebehoefte voor iedereen anders kan zijn. Aan iedereen wil ik dan ook eigenlijk zeggen dat mijn eetdagboek niet is hoe het moet, maar hoe het kan. Haal daaruit vooral wat voor jou helpend en toepasselijk is en voel je vrij om te laten liggen wat jouw niet aanspreekt! Als jouw lichaam aangeeft meer nodig te hebben, dan is het goed om daarnaar te luisteren. Fijn dat je dat benoemd! 🙂

      Liefs,
      Irene

    2. Nog een kleine toevoeging, want ik moest ineens denken aan deze blog die Lotte V ooit schreef over de basis eetlijst en dat dat veel te weinig was voor haar behoeftes: https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Ik_mag_niks_eten_van_mijn_dietist Dat sluit hier denk ik wel mooi op aan. 🙂

      Liefs!

      1. Dankjewel voor je reactie. Ik kan me de blog herinneren, maar bedankt voor de link want dan ga ik hem nog ff een keertje opfrissen hihi.
        Ik vraag me echt af hoe ik ooit ga ontdekken wat mijn behoefte is. Op het moment dat ik weer eens de standaard eetlijst start, met het idee ooit op gevoel te kunnen eten, ben ik zo intens bezig met het volhouden van die eetlijst dat er geen ruimte meer is voor gevoel. Alleen al die lijst eten vraagt volle focus, vol verstand. Op het moment dat ik gevoel een stem geef sla ik binnen een dag weer om. Ik noteer wel wat ik denk en wat ik voel lichamelijk en geestelijk wanneer hier door een therapeut om gevraagd wordt, dus ik kan het wel bedenken, maar ik kan me geen vrijheid permitteren in bijvoorbeeld een extra boterham nemen als ik denk dat ik maaghonger heb. Moet of mag je altijd ingaan op maaghonger? Ik vind het een lastige.

        1. Ha lost girl,

          Ik weet niet of het helpend of juist demotiverend is, maar ik kan het volgende hierover zeggen uit eigen ervaring:
          1. Bij het volgen van een eetlijst kan luisteren naar (maag)gevoel heel verwarrend zijn – en juist eetgestoord gedrag aanwakkeren. Als mijn eetlijst te klein was, zorgde ik dat die structureel hoger was, zodat niet steeds opnieuw hoefde te beslissen. Die beslissing was namelijk het moment waarop de eetstoornis de overhand kon krijgen. In de praktijk at ik dus meer dan de meiden met een aankomlijst toen ik absoluut niet hoefde aan te komen. Wat betreft het structureren van mijn eetpatroon hielp dat prima.
          2. Hoewel tijdelijk een prima oplossing geweest, is het uiteindelijk niet de eetlijst geweest die me heeft geholpen om mijn eetpatroon op de rit te krijgen. Dat is een behandeling van fysieke (spijsverterings)klachten geweest, die heeft gezorgd dat mijn spijsvertering geen afwijkend eetpatroon nodig had om te functioneren, maar er ook voor heeft gezorgd dat ik weer bij mijn gevoel kan en dus emoties kan opruimen. Ik weet dat fysieke klachten vaak worden gezien als een gevolg van eetstoornissen. Dat is mij ook jarenlang verteld. Het kan prima gelden, maar ik nodig iedereen uit om voor zichzelf goed te bekijken hoe lichaam en geest zich tot elkaar verhouden.

        2. Mijn vinger schoot uit, dus ik was te vroeg.

          3. Op gevoel eten heeft bij mij heel lang geduurd. Dat wil zeggen: ik heb mijn eetlijst vaarwel gezegd en ben de behoeften (ook cravings naar voedingsmiddelen, ja!) gaan onderzoeken. Nu, 8 jaar later, kan ik zeggen dat ik een gezond en normaal eetpatroon heb waarbij ik op gevoel eet. Hoe dan? Aan mijn spijsvertering werken + registreren en analyseren. Welke voeding wil ik nu wel of niet? Weet ik waarom? Vraagt mijn lijf om voeding? Om specifieke voedingsmiddelen? Kan ik dat ergens aan relateren op fysiek of emotioneel gebied? En ik heb ernaar geluisterd onder de voorwaarde dat ik onbewerkte voeding at. Die verstoort hongergevoel namelijk veel minder. Geen trek is niet eten. Wel trek is wel eten, ook als dat (heel) veel was. Ook als dat meer was dan maaghonger zou moeten kunnen zijn. Dat heeft zo jaren geduurd. Mijn spijsvertering heeft zich hersteld en met het herstel van mijn spijsvertering kwam ook het herstel van mijn eetpatroon. Ik weet dat niet iedereen het ermee eens zal zijn en dat is prima. Na jaren van (klinische) eetstoornisbehandelingen, ben ik blij dat dit me heeft geholpen – en daarbij heb ik dus eigenlijk vooral heel erg de eetlijst in een heel vroeg stadium losgelaten. Voor sommige mensen werkt een eetlijst goed, maar als het niet helpt, is het misschien goed om verder te kijken of andere methoden helpen. Dat is alles wat ik ermee wil zeggen.
          4. Nu ik een gebalanceerd eetpatroon heb, zou zeker niet genoeg hebben aan wat Irene hier laat zien. En dat is ok. Mijn lichaam heeft een andere behoefte. Daar luister ik naar. Ook binnen de redactie zie ik verschillende hoeveelheden bij dagjes mee, en dat is hoe het ook werkt. Dan is een standaard eetlijst ergens een handig uitgangspunt, maar ook weer niet als je de hoeveelheden van een aankomlijst nodig hebt en met dat woorddeel "aankom" aan de haal gaat (wat helemaal niet gek is in de fase waarin je een lijst volgt). Lastig, want energie- en voedingsbehoefte is niet universeel, terwijl dat met het bestaan van een standaardeetlijst wel zo lijkt.

          Mijn boodschap: er zijn verschillende dingen die helpend kunnen zijn. Wel/geen eetlijst. Wel/niet in aangepaste vorm. Wel/niet naar je lichamelijke behoeften luisteren. In mijn geval ook mijn spijsvertering herstellen. Het is vaak trial en error, en het kan jaren duren vanaf het begin van mijn eetstoornis 21 jaar; na het loslaten van mijn eetlijst nog steeds 8 jaar). Ik ben dat vertrouwen lang kwijt geweest en ik heb er lang over gedaan. Maar die persoonlijke zoektocht is het voor mij meer dan waard geweest. Ik gun je dat jij je balans in eten ook weer terugvindt, op welke manier ook. Succes, lost girl.

  4. Wat een fijne blog! het laat zien dat het normaal is om een toetje te hebben, heel grappig ik ontbijt elke dag met warme brinta om ik dat gewoon heel lekker vind, ik hoef niet persee te varieren met ontbijt, ik durf het niet met suiker te eten dat vind ik heel eng maar het klinkt wel heel erg lekker, kunnen jullie niet eens een video maken met 1 week mee eten? of hebben jullie daar geen tijd voor? of niet fijn?

    1. Hey Anoniempje,

      Leuk dat je reageert! Hoewel variëren in je eetpatroon gezond is, is het helemaal niet gek om bij sommige eetmomenten je favoriete gerechtje te hebben. Denk dat zeker bij het ontbijt veel mensen dat wel hebben. Maar dat hoeft niet.

      Ik merk bij mezelf ook weleens dat ik soms in periodes heel veel hetzelfde eet tot ik het weer zat ben. Zo kan je zelf een beetje kijken wat jij prettig vindt! En er komt vast nog wel een dag dat je een keertje iets extra’s door je Brinta kunt doen. Dat is zeker lekker!

      Leuk idee om een keer een video te maken van een weekje mee-eten, maar ik denk wel dat het heel veel werk gaat zijn en misschien ook te veel informatie is voor een video. Ik kan niks beloven, maar we kunnen er altijd eens over nadenken! Bedankt voor je input. Dat is altijd welkom. ♥

      Liefs

      1. Ik snap het wel want het is heel persoonlijk om 1 week mee eten videi te filmen in mijn ogen dan, maar leuk dat jullie het er over gaan hebben.

  5. Hey hey, wat is toch het recept van die lekkere bietenlatte? I WANT THAT ;P

    Liefs en leuk om te lezen!!

    1. Hey I.

      Het recept komt uit een potje van het merk Drink Me Chai. Ik maak het met sojamelk en gebruik een melkopschuimer voor een schuimlaagje. Erg lekker. 🙂

      Liefs

  6. He Irene,

    Wat een supergoede en fijne blog! Ik vind dit juist enorm helpend en fijn om te zien. Ik ben namelijk bezig met het opbouwen van mijn eetpatroon, maar probeer in alles te minderen. Ik vind de combinatie die je maakt erg leuk en uitdagend om te zien. Dit geeft goede motivatie! En wat mij betreft vindt ik dit interessanter en leuker dan een dagje mee eten.

    Liefs An

    1. Hey An,

      Goed om te horen dat je er iets aan hebt om zo’n weekje mee te kijken! 🙂 Zet hem op!

      Liefs

  7. Pindakaas met plakjes banaan eeop en een beetje kaneel is ook echt een heerlijk ontbijt! Ik eet het bijna standaard elke dag haha 🙂
    Vind deze blogs erg fijn. Zo laat je zien dat niet elke dag hetzelfde is en er ruimte is voor spontane eetmomenten en gezellige gelegenheden. Ondanks dat ik al grotendeels hersteld ben van mn eetstoornis vind ik deze blogs toch nog altijd motiverend om te lezen 🙂

    1. Hey Melle,

      Oe ja dat is zeker heel erg lekker! Dat ga ik wel eens een keertje eten denk ik. Fijn om te lezen dat dit soort blogs motiverend voor je zijn. Dat is goed voor ons om te weten! Ik zal zeker nog eens een deel 5 maken in de toekomst. 🙂

      Liefs

  8. Wow, ik lees dat lost girl dit weinig vindt en ik schrik juist van de hoeveelheden… ik vind dit echt zo machtig dat ik het met moeite weg zou krijgen. Goed om eens te zien dat ik blijkbaar nog een hoop moet opbouwen. Het lijkt ook allemaal goed in balans. Het enige wat ik zelf niet zou doen is alleen pure chocola eten, liever melk of wit, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. 😉

    Bedankt voor het delen, goed om een keer een week mee te kijken met iemand die (volgens mij) redelijk normaal eet. Confronterend, maar goed. 🙂

    1. Hey WanderingPhoenix,

      Ik kan me voorstellen dat het confronterend kan zijn, maar kan inderdaad ook juist goed zijn! Ik weet nog goed dat de diëtist een eetlijst onder mijn neus schoof en dat ik dacht ‘hoe dan?!’ Op dat punt heb ik zeker ook gestaan en daarmee wil ik eigenlijk zeggen dat er echt nog heel veel mogelijk is. Zet hem op ♥

      Liefs

      1. Haha ja, precies, ‘hoe dan?!’
        Heel hoopgevend dat dit dus ook kan en dat je daar geen rare gewichtssprongen van gaat maken. Binnenkort ga ik ook naar een diëtist dus ik gok dat we dan mijn schema kritisch onder de loep moeten nemen. Misschien dat ik dit dan als voorbeeld neem, er staat genoeg tussen wat ik ook lekker vind!

  9. Ik weet dat een eetstoornis niet over eten gaat maar ik vind dit wel zulke fijne blogs! Ik heb er echt veel aan om te zien hoe je op een "normale" manier met eten om gaat. Ik heb zelf nog een vraagje: hoe ga je om met mensen die op een andere manier omgaan met eten? Wanneer we ‘s middags bij een verjaardag een stukje taart hebben gegeten zegt mijn moeder bijvoorbeeld bij het avondeten dat ze echt nog geen trek heeft. Of als ik vraag of ik de tafel moet dekken voor het ontbijt dan zegt ze "Ik heb al 2 mandarijnen op" en daarmee bedoelt ze dat dat haar ontbijt was. Ik snap dat mensen andere behoeftes hebben maar ik vind het toch lastig want ik heb aan een ontbijt van 2 mandarijnen zeker niet genoeg en een mini portie avondeten omdat ik 4 uur geleden een stuk taart heb gegeten is voor mij ook nogal eetgestoord. Ik vind het niet erg als ze op die manier eet, dat is haar goed recht, maar haar manier van benadrukken voelt ongemakkelijk en triggert mijn eetstoornis.

    1. Hey Mara,

      Goede vraag die je daar stelt. Ik kan me goed voorstellen dat die manier van benadrukken niet fijn is als jij zelf worstelt met een eetstoornis. Heb je dit wel eens aangegeven aan je moeder? Misschien dat als je het uitlegt, zij het ook wel begrijpt?

      Het kan ook zijn dat ze (of iemand anders) daar niet zo veel mee kan. Je hebt niet altijd invloed op de mensen om je heen helaas. Daarom is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Wat goed is voor de één is niet per se goed voor de ander. Daar mag je jezelf aan blijven herinneren. Verschillen in behoefte wat voeding betreft zal je altijd wel hebben. En misschien kan je daarin juist wat steun zoeken bij iemand anders dan degene die jou triggert als dat nodig is?

      Er zijn ook wel blogs geschreven over dit onderwerp. Ik zal er hier een paar linken:

      https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Jouw_dieet_triggert_mij

      https://www.proud2bme.nl/Proud2B-eat/Mijn_vriendin_eet_minder_dan_ik

      Hoop dat je hier iets aan hebt!

      Liefs

    2. Misschien dat je moeder juist denkt dat je haar snapt omdat jij ook weet wat restrictie inhoud, een miscomunnicatie.
      Mijn moeder kan er heerlijk over babbelen met mij, maar ik geef wel mijn grenzen aan.

  10. Wat leuk om al die foto’s te zien en mooi (op)gemaakt, nu nog even lezen, haha.

  11. Ik vind het juist heel veel! (niet onvriendelijk bedoeld) naast de royale maaltijden best wel veel tussendoortjes. Wel goed van je hoor…super fijn dat het zo goed met je gaat

    1. Je zegt dat je het niet onvriendelijk bedoelt maar je snapt toch zelf ook wel dat dit niet helpend is voor mensen met een eetstoornis die hier inspiratie uit willen halen?

      1. Overigens is dit niet "heel veel", dan zou je verwachten dat iemand obees is ofzo.

  12. Banaan op brood! 😮
    Dr gaat een hele wereld voor me open. Morgen maar eens proberen. 🙂

  13. Weetje wat trouwens ook lekker is maar wat ik vroeger wel eens at toen ik 5 jaar was maar ik durf het niet iis bruine suiker op brood. Je doet boter op je brood en dan een beetje bruine suiker er over, recept van me oma. haha

    1. Ja! Dat deed ik vroeger ook altijd bij mijn tante 🙂 maar dan met geroosterd brood, zodat de suiker een beetje warm werd zeg maar, was super lekker! Goeie herinneringen haha 🙂

  14. Ik denk dat dit wel een goed en normaal eetpatroon is, maar aan de andere kant ben ik heel bang dat als ik dit zou eten dat ik dan nog honger zou hebben, ook al eet ik nu wel minder..

    1. Aan het begin van mijn herstel had ik ook veel honger en was ik bang dat ik altijd honger zou blijven hebben no matter what ik zou eten. Maar mijn ervaring is dat het overgaat, zo lang je maar naar je lichaam (en dus die honger) luistert.

  15. Ik vind dit zo fijn om te lezen en zien. Zelf kom ik denk ik aardig bij jouw eetpatroon in de buurt en probeer echt goed naar mijn cravings te luisteren en dus af en toe ook spontane keuzes te maken. Heel fijn om te zien dat dat kan en goed is, want ik ben altijd zo bang dat ik te veel eet.

  16. Die bietenlatte kende ik nog niet, mijn nieuwsgierigheid is gewekt!

  17. Ziet er uit als goeie chappings

  18. De cashewnoten handelaren doen goeie zaken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *