Hoe snel kom je in een eetstoornisfuik terecht? Is helpende content altijd helpend en hoe kom je eigenlijk weer uit een ongezond algoritme? Vragen die mij jaren geleden, toen ik zelf een eetstoornis had, weleens bezighielden en die met de dag relevanter worden.
De consumeertrechter
Een paar maanden geleden werden wij benaderd door de Adessium Foundation, naar aanleiding van dit artikel van De Groene Amsterdammer, waaraan wij hebben meegewerkt. Zij vroegen of wij hen wilden helpen door een interview te geven over deze thema’s. Zij houden zich bezig met verschillende projecten die allemaal maatschappelijk belang hebben. Eén van hun partners is Bits of Freedom – deze organisatie strijdt ervoor dat deze soms zelfs gevaarlijke online fuiken aangepakt worden. Dit willen zij onder andere bereiken door middel van nieuwe wetgeving, waardoor bijvoorbeeld TikTok jou geen dieet-filmpjes mag laten zien. TikTok ‘weet’ namelijk dat dieet-filmpjes bij jou wat losmaken en niet goed voor je zijn. Met nieuwe wetgeving zou de content die je te zien krijgt daar minder op gericht mogen worden.
Ik vind dit zelf een interessant thema en ik ben er ontzettend voor dat mensen die gevoelig zijn voor bepaalde content, minder snel in deze consumeertrechter terecht komen. Ik moest hierbij vooral denken aan hoe makkelijk het tegenwoordig is om bij bepaalde content te raken. Toen ik zelf worstelde met mijn eetgedrag en zelfbeeld, was er ook zat gevaarlijke informatie te vinden. Zo kwam ik als jong meisje terecht bij pro-ana fora. De voorlopers van eet gestoorde accounts op sociale media en de reden dat Proud2Bme is opgericht; als tegenhanger van die gevaarlijke en zieke plekken. Echter, ik moest destijds wel echt moeite doen om daar te komen. Ik moest mijn laptop of computer aanzetten en bewust naar die websites surfen. Door de komst van social media platformen, heb je tegenwoordig de meeste informatie zo snel beschikbaar. Je hoeft er niet meer naar op zoek, de informatie vindt jou wel.
Meer bij de hand, minder in de hand
Je hoeft er dus niet eens echt actief naar te zoeken. Zo kan het maar zo zijn dat als jij helpende content volgt, TikTok hierin niet altijd een inhoudelijk verschil opmerkt en niet-helpende content (soms ook vermomd als herstelcontent) ook voorschotelt. Of wanneer jij geïnteresseerd bent in bepaalde mentale problematiek of regelmatig zoekt op fitness-content, je ook ineens een eetgestoorde hoek in wordt gestuurd.
Ik hoop dat de content die ik voor Proud2Bme maak, mensen bereikt die in zo’n ziek algoritme zitten, maar dat betekent natuurlijk ook dat het andersom kan gebeuren. Dat jij, als Proud2Bme-volger, ook content te zien kan krijgen die voor jou helemaal niet helpend is. Ik hoop dat, mocht dat gebeuren, je hierin voor jezelf een gezonde keuze kan maken en het kan wegklikken of -swipen. Dat je eventueel een melding ervan maakt als dat wat je te zien krijgt de huisregels overschrijdt en bij content die je echt niet wilt zien, kan je aangeven dat je ‘dit niet wilt zien’. Dit en wat je verder nog meer kunt doen om je tijdlijn gezond te houden, kan je in deze blog lezen.
Ben je nou benieuwd naar het uiteindelijke interview? Dat staat nu online en kan je hier lezen. Wil je graag de Engelse versie lezen? Die bestaat ook, die vind je hier.
Geef een reactie