Voor vele is Australië een soort droom om ooit eens naartoe te gaan. Met de prachtige landschappen, grote steden en zomer als wij winter hebben is het een bijzondere vakantie bestemming. De hoofdstad van het land is Canberra. Veel mensen denken dat het Melbourne of Sydney is, maar die gunde elkaar de eer niet. Nou weet ik vrij weinig van Australië en ik was o.a. eigenlijk erg benieuwd wat nou de eetgewoonten zijn in Australië.
Australië heeft niet echt een eigen keuken. Dat komt doordat er ontzettend veel immigranten zijn. 20 % van de Australiërs buiten Australië geboren en meer dan 40 % is van gemengde culturele afkomst. Iedere nieuwe groep immigranten heeft hun eigen eetgewoonten meegenomen en daardoor is het nu een mengelmoesje. Net als in Nederland vind je in de grote steden restaurants met eten uit alle streken van de wereld.
Eten
Als ontbijt wordt vaak gewoon brood gegeten. Dit brood smaakt niet hetzelfde als is Nederland, maar wordt door veel toeristen beter beoordeelt dan brood in Spanje of Frankrijk.
Wat Australiërs s’avonds veel doen is barbecueën en daar hebben ze natuurlijk ook het perfecte klimaat voor. In Australië zijn ze echte vleeseters. Ze staan zelfs op nummer 2 op de lijst van landen waar het meeste vlees gegeten wordt per persoon in een jaar. (Amerika staat natuurlijk op 1)
Toch zijn er een paar dingen die alleen in Australië gegeten worden, Barramuda vis, Vegemite en aboriginal bushtucker. Vegemite is een soort pasta van biergist en lijkt een beetje op het Engelse Mermite. Het heeft een vrij bittere na smaak en veel toeristen vinden het niet lekker. Aboriginal bushtucker is het eten wat de aboriginals aten en betekent letterlijk ‘eten wat de woestijn je biedt’.
Aboriginals volgden een nomadische leefstijl en aten wat zij onderweg tegenkwamen zoals kangaroes, slangen en emoes. De dieren werden direct in het vuur gegooid en gegeten. Ook aten ze veel vruchten, wortels, bessen, zaden, noten en granen.
In veel restaurants worden deze ingrediënten gecombineerd met het vlees wat veel gegeten wordt, bijvoorbeeld krokodillen vlees.
Tegenwoordig kunnen toeristen (en Australiërs zelf) tours door de outback doen en ervaren hoe het is om zo te eten. Zo kun je bijvoorbeeld larf proberen… Je moet het maar een leuke vakantie bezigheid vinden 😛
Wat veel gegeten wordt door Australische mannen is de meat pie. Dit wordt voornamelijk gegeten als er football gekeken wordt en is daarom erg populair onder de mannen.
Drinken
In Australië wordt veel bier gedronken en elke staat heeft zijn eigen bier. Maar je kunt ook gewoon Heineken of Amstel bier krijgen.
Wijn is steeds meer in opkomst. Behalve dat er steeds meer wijnen die in Nederland te koop zijn, zijn gemaakt in Australië, drinken de Australiërs zelf ook steeds meer wijn.
Verder drinken ze veel thee en koffie wordt ook steeds populairder.
Tim Tam
Ik had er nog nooit van gehoord, maar het schijnt zo te zijn dat deze koekjes ook in Nederland te krijgen zijn… In Australië zijn ze er verslaafd aan en werken ze er 400 miljoen per jaar van weg! Tim Tam is een knapperig koekje met een creme vulling en een chocolade laagje. Als je het wilt eten hoe het hoort dan bijt je er 2 hoekjes vanaf en dan neem je een warme drank (koffie, thee, chocolade melk) en dan gebruik je het koekje als een soort rietje. Vervolgens eet je het koekje, wat dan helemaal vol zit met je warme drank. Dit schijnt ontzettend lekker te zijn. Ze noemen dit een tim tam slam. Het plaatje van hoe het moet komt van timtamslam.nl, waar je ook de koekjes kunt bestellen.
In dit filmpje kun je zien hoe Natalie Imbruglia demonstreert hoe je een tim tam slam hoort te doen. Ik ben na de reactie van de presentator wel heeeel benieuwd hoe het smaakt. Op deze site kun je de koekjes bestellen.
Geef een reactie