We hebben al van een aantal landen de eetgewoonten met jullie gedeeld en in deze blog zal ik jullie vertellen van de eetgewoonten in Brazilië.
Ik wil ontzettend graag een keer naar Brazilë op vakantie omdat het mij echt een prachtig land lijkt en de hele tropische sfeer lijkt mij ook fantastisch. Ook de carnaval in Brazilië lijkt me geweldig.
Brazilië is het op vijf na grootste land van de wereld en is maar liefst 240 keer groter dan Nederland.
(Foto: flickr.com/photos/asthmahelper)
Er wonen op dit moment 203.429.773 mensen en daar komen ieder jaar ongeveer 2 miljoen mensen bij. Brasília is de hoofdstad van Brazilië en in Brazilië zijn de tegenstellingen tussen arm en rijk erg groot. Er zijn ontzettend grote villa wijken, maar ook sloppenwijken waar straatbendes in oorlog met elkaar leven. Op onderstaand plaatje kun je het verschil zien tussen de grote van Nederland en Brazilië. Nederland ligt rechtsboven in de zwarte cirkel en Brazilië in de grote cirkel onder in het midden.
In Brazilië kom je eetgewoonten van de hele wereld tegen door de grote immigranten stroom die vanaf 1950 al aan de gang is. In 1950 had Brazilië nog maar 50 miljoen inwoners. Door de vele immigranten zijn er ook vele verschillende religies in Brazilië, maar dat is geen enkel probleem voor de inwoners. Iedereen praat met iedereen en de mensen met een andere religie worden in hun waarde gelaten.
Het ontbijt
Het ontbijt is vaak erg uitgebreid met koffie, thee, verschillende broodjes en beleg, cake en soms zelfs taart. Ook wordt er bij het ontbijt vaak vers fruit gegeten en vruchtensap gedronken.
De lunch
Vaak is de lunch in Brazilië een uitgebreide warme maaltijd en dan wordt er s’avonds een kleinere warme maaltijd gegeten. Een goede maaltijd bestaat voor Brazilianen uit witte rijst, zwarte bonen en maniokmeel. Ze eten er dan vlees, kip of vis bij. Verder kun je in veel steden lunchen met een buffet en daar betaal je per kilo. Je schept op wat je wilt hebben, bij de kassa wordt je bord gewogen en je betaalt voor het aantal kilo’s dat je op je bord hebt liggen.
Diner
Net als in veel andere landen met hoge temperaturen wordt er pas laat gegeten en als je vroeg in een restaurant zit, dan ben je waarschijnlijk de enige. Er wordt veel vlees en vis gegeten en vegetariërs hebben het lange tijd niet gemakkelijk gehad in Brazilië. Inmiddels zijn vegetarische gerechten een beetje aan het opkomen. Vooral de restaurants waar gebruik wordt gemaakt van het buffet bieden een uitkomst want daar kun je zelf opscheppen.
De Churrascaria zijn erg bekend in Brazilië, dat zijn restaurants waar de ober met verschillende vleesspiesen langskomt en dan kun je zelf een stuk vlees kiezen. Net als bij de lunch bestaat het diner uit rijst, bonen en maniokmeel en dan een vlees/ vis soort naar keuze.
Verder wordt er bij iedere maaltijd fruit gegeten en dan niet alleen de standaard vruchten die wij hier kennen, maar ook een aantal bijzondere andere vruchten. De volgende vruchten eten ze in Brazilië die wij hier niet kennen:
* Abacaxi, dit is een kleine ananas.
* Acerola, dit is een oranje kersvormige vrucht. De vruchten zijn ongeveer 2 cm. groot en het geeloranje vruchtvlees is zuur en bevat veel vitamine C. Zo veel dat de vrucht tot tot de meest vitamine C-rijke vruchten ter wereld behoort.
* Caju, dit is de vruchtsteel van de cashewnoot boom. Het wordt ook wel de cashew appel genoemd. Het is de vruchtsteel die bovenop de cashew groeit met daarin de cashewnoot. Als deze vrucht rijp is dan zwelt het op tot een peervormige vrucht. De cashew appel is na het plukken maar een paar dagen houdbaar en daarom wordt de vrucht niet geëxporteerd.
De vruchtensappen die worden gedronken worden allemaal vers gemaakt. Het sap wordt aangevuld met water en naar smaak wordt suiker toegevoegd.
Specialiteiten in Brazilië
Per gebied in Brazilië is het verschillend wat de specialiteiten zijn. Hieronder noem ik ze per gebied op.
De specialiteiten van het Amazone-gebied zijn:
* Pato no tucupi, dit is eendevlees in een voedzame saus met een wild kruid.
* Tacacá, dit is een dikke gele soep met gedroogde garnalen en look.
De specialiteiten van het Noordoosten zijn:
* Vatapá, dit zijn garnalen die in kleine stukjes worden gesneden of geraspt, met stukjes vis vermengd, gebakken in palmolie met klappermelk en stukjes brood. Dit wordt met witte rijst opgediend.
* Sarapatel, de lever en het hart van een varken of een schaap worden met vers bloed van het dier vermengd. Dit wordt samen met tomaten, pepers en uien gekookt.
* Caruru, gebakken garnalen worden opgediend met een pikante saus gemaakt met rode pepers en gombo.
De specialiteiten van het Zuiden zijn:
* Churrasco, dit is rundvlees wat aan het spit op houtskool wordt geroosterd en daarna met een tomaten-, uiensaus opgediend. In het binnenland gebruiken de Brazilianen soms een hele os voor zo’n barbecue.
* Feijoada, als er één Braziliaanse specialiteit genoemd moest worden, dan zou dat de Feijoada zijn. Deze specialiteit is vooral in Rio de Janeiro erg populair. Het gaat om een ingewikkelde bereiding met bonen, gedroogd rundvlees, gerookte worst, tong, varkensoren en varkensstaart, look en pepers. In een soepterrine (komvormige schaal) wordt de Feijoada boven witte rijst geplaatst. Daarover strooit men Farofa (maniokmeel), wat de saus verdikt. De schotel wordt dan met groene groenten en sneetjes sinaasappel versierd.
Ben jij wel eens in Brazilië geweest en zo ja:
wat vond je van het eten?
Geef een reactie