Bulgarije is tegenwoordig erg populair onder jongeren. Er zijn mooie witte zandstranden aan de Zwarte Zee en vooral Sunny Beach wordt druk bezocht. Er is een leuke boulevard met verschillende cafés en clubs, maar je kan ook een cultureel dagje weg gaan naar steden zoals Sofia en Plovdic.
De eetgewoonte in Bulgarije zijn anders dan in Nederland. In Bulgarije is er geen sprake van ontbijt, middageten en avondeten, maar eten ze vaak maar één maaltijd. Ze knabbelen wel de hele dag door. Je kunt dan ook in allerlei kraampjes zakjes en bakjes met vruchten, noten of ijs kopen. Je hebt er veel en lekker ijs in verschillende felle kleuren, vol vruchten, bonbons of andere ingrediënten. In Bulgarije betaal je alleen niet voor het aantal bollen ijs, maar voor het gewicht van het ijs.
Wanneer Bulgaren wel ontbijten nemen ze meestal brood met boter, schapenkaas, olijven, tomaat, gekookte eieren en yoghurt. Ze drinken bij hun ontbijt Turkse koffie en thee. Bij het middageten of avondeten wordt de warme maaltijd gegeten met een salade. Er wordt veel vlees gegeten, varkensvlees is de favoriet. In allerlei gerechten wordt yoghurt gebruikt, Bulgarije staat namelijk bekend om het maken van lekkere yoghurt. Er wordt bijna nooit eten gefrituurd, eten wordt namelijk vooral in de oven klaargemaakt. Het Nagerecht is vaak fruit, ijs of yoghurt. Fruit en groente is (bijna) overal vers. Veel Bulgaren hebben een moestuin voor zichzelf of bieden het aan op straat. Ook op veel markten of kioskjes is veel verse groenten en fruit te koop.
Drinken
In Bulgarije wordt Ayran, een speciale yoghurtdrink, en boza, een dikke graandrank, veel gedronken. Maar naast zuivel drinken Bulgaren ook wijn en bier. Bier kan je kopen in grote plastic flessen, je hebt zelfs flessen van 2 liter. Naast witte en rode wijn, hebben ze in Bulgarije ook kruidenwijn. Ook wordt thee veel gedronken. De Bulgaren zelf drinken voornamelijk Turkse koffie, maar ze hebben ook allerlei koffiesmaken en er was zelfs eerder een Starbucks in Bulgarije dan in Nederland. Ook ijskoffie is populair. Bij de koffie wordt vaak een opgerold papiertje met een spreuk gegeven.
Wanneer je bij iemand thuis gaat eten krijg je een warm broodje en een schaaltje met veelkleurig zout en tsjoebritsa (een bonenkruidsoort). Je moet dan het brood in het veelkleurig zout dopen en daarna in de tsjoebritsa. Dit is traditioneel om gasten te verwelkomen. Hierbij wordt vaak rakia geschonken, Bulgaarse brandewijn van pruimen, druiven of abrikozen.
Als je in een restaurant gaat eten krijg je een uitgebreide menukaart waarop ook het gewicht van het gerecht staat. Er is ongeveer net zoveel keus als in Nederland. Let wel op dat wanneer je ja schudt, Bulgaren dit interpreteren als nee en andersom. Het eten is goedkoper dan in Nederland, je kan vaak voor 15 euro goed uiteten.
Ben jij wel eens in Bulgarije geweest?
Geef een reactie