Eetgewoonten in Frankrijk

Frankrijk is één van de populairste vakantielanden onder Nederlanders. Een reden hiervoor is dat het land zo’n grote variatie heeft in landschappen. Zo kun je in de zomer genieten van de vele stranden die in het westen van Frankrijk liggen. In de winter zijn vooral de Franse alpen erg populair om te skiën of snowboarden. Dan is er nog Parijs: dé romantische stad van Europa. Per jaar trekt deze stad alleen al vijfentwintig miljoen bezoekers!

In het buitenland hebben mensen vaak net even andere eetgewoonten dan wij zijn gewend. Dat kan lastig zijn omdat je niet goed weet wat je kan verwachten, maar als je je er een beetje in verdiept kan het vooral erg leuk en lekker zijn!

Voor alle mensen die dit jaar in Frankrijk op vakantie gaat hebben we wat over de eetgewoonten van de Fransen voor je opgezocht:

Net als in Nederland eten de Fransen vaak gewoon drie keer per dag een maaltijd en hebben ze allerlei lekkere dingetjes voor tussendoor. In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: ‘le petit déjeuner’, ‘s-middags eten zij hun lunch: ‘le repas‘, en in de avond eten zij het ‘diner’.

Fransen nemen vaak uitgebreid de tijd voor hun eten. Een maaltijd is in Frankrijk niet alleen een manier om de honger te stillen, het gaat vaak ook om het samen zijn en even een momentje kunnen ontspannen.

Le petit déjeuner (het ontbijt)
Natuurlijk eet niet iedereen op dezelfde manier zijn ontbijt, dat is nergens zo. Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolat gegeten.

Le déjeuner (de lunch)
In Frankrijk krijgen de mensen vaak nog lunchbonnen van hun werkgever. Met deze bonnen kunnen ze in bijna elk restaurant terecht voor een lunch. Wanneer een bedrijf geen kantine heeft dan is die in Frankrijk zelfs nog verplicht de werkgevers lunchbonnen te geven.

Meestal wordt de lunch tussen twaalf en twee gegeten. Wat de Fransen bij hun lunch eten is bijvoorbeeld een quiche, of een Croque monsieur (soort tosti).

Le goûter (het tussendoortje)
Net als in Nederland kennen ze in Frankrijk de standaard tussendoortjes. Daarnaast kennen zij nog een hoop andere lekkere dingen! Zo is er veel verschillende soorten nougat te verkrijgen in het land, een typisch Frans product. De naam nougat komt oorspronkelijk van de uitspraak “tu nous gâtes“, dit betekend letterlijk “je verwent ons“.

Ook de choux a la creme is in Frankrijk erg populair. Eigenlijk is dit gewoon een heel duur woord voor slagroomsoesjes (choux betekend soes en à la crème betekend met room).

Wat Fransen verder wel eens eten als tussendoortje zijn de bekende macarons: lekkere, snoepachtige koekjes.

Ook ‘Pâtes de Fruits’ is een heerlijk Frans tussendoortje. Deze lekkere snoepjes bestaan voor ongeveer de helft uit vruchtenpulp en zijn omhuld in suiker. Vooral de combinatie van een krokante buitenkant en een zachte binnenkant maakt deze snoepjes heel bijzonder! Meestal kun je de patês de fruits krijgen in de smaken aardbei, framboos, sinaasappel, druif en peer.

Dan is er nog de ‘caramel au beurre salé‘, een soort zoute karamelspread. Deze spread is vooral lekker voor op je boterham of bij je pannekoeken! Daarnaast wordt hij ook veel gebruikt in desserts.

Le diner (avondeten)
In Frankrijk eten de mensen vaak wat later en ook wat langer dan wij in Nederland doen. Het avondeten bestaat in Frankrijk traditioneel uit een voorgerecht, een hoofdgerecht, eventueel een kaasplankje en een toetje…

  • L’entrée of hors d’oeuvre (het voorgerecht)
    Als Fransen hun maaltijd beginnen met een voorgerecht dat bestaat deze vaak uit soep, stokbrood of een salade. Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd.
  • Le plat principal (het hoofdgerecht)
    Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees. Meestal halen ze een stukje rund of varken vers van de slager. Dat veel mensen in Frankrijk echte vleeseters zijn kun je wel merken aan het br
    ede aanbod dat je op veel menukaarten in restaurants kan vinden. Klassieke Franse gerechten zijn namelijk onder andere ‘coq au vin’ (haan in rode wijn), ‘cassoulet’ (bonen gestoofd met varkensvlees, eend of schapenvlees), ‘confit de canard’ (‘bewaard’ eend) en ‘steak tartaar’ (rauw gehakt). Verder hebben de Fransen ook een grote voorliefde voor ‘charcuterie’ (worst, ham en vleeswaren).

    Traditioneel eten mensen in Frankrijk ook nog wel eens dier-ingewanden en organen… Populaire gerechten zijn daarbij onder andere kip met spiermaag, pens, chitterling worst, en foie gras (ganzen-of eendenlever pate). 
  • Le fromage (het kaasplankje)
    Op een kaasplankje vind je allerlei soorten lekkere kaas. Vaak vind je bijvoorbeeld de Franse brie wel terug op zo’n plankje, wat stukjes gorgonzola en camember, cheddar, ermantaler en nog veel meer verschillende soorten kaas.
  • Le dessert (nagerecht)
    In Frankrijk kennen ze heel veel lekker toetjes! Misschien wel de bekendste is de crème brulee: een soort vanille/custard pudding met een heerlijk laagje gekarameliseerde suiker erop! Een ander bekend desserts uit frankrijk
    is de tarte tatin: de appeltaart op zijn kop.

    Wat ze in Frankrijk ook wel eens als dessert nemen zijn flensjes: de ‘crèpes’. Vaak worden deze flensjes geserveerd met een lekker sausje of een bolletje slagroomijs.

    Dan is er ook nog de mouse au chocolat: een super lekkere, luchtige chocolademouse!

Bekende Franse gerechten zijn:

  • Boeuf bourguignon. Dit is een vleesgerecht, ook wel boeuf à la bourguignonne genoemd. Het is rundvlees gestoofd in rode bourgogne wijn, meestal met spekjes, champignons en ui.
  • De salade niçoise. Oorspronkelijk komt dit gerecht dus uit Frankrijk, uit de stad Nice. Deze lekkere combinatie van vis, groenten en ei kennen we in Nederland ook.
  • Paté: een Frans product waarin lever wordt verwerkt. In Nederland kennen we dit ook wel al ‘pastei’. Zowel in Frankrijk als in Nederland wordt dit product vaak als broodbeleg gegeten. Ook wordt het, vooral in Frankrijk, ook nog wel eens gebruikt als voorgerecht.
  • Quiche lorraine is een hele lekkere hartige taart. Traditioneel bestaat de taart uit eieren, room, ham en kaas. Maar hier zijn natuurlijk een hoop variaties op te bedenken!

  • Escargotsdeze lekkernij zal bij de meesten beter bekend staan als slakken! Escargot is ook het Franse woord voor ‘slak’. Meestal wordt dit gerecht als voorgerecht gegeten met wat (stok)brood.
  • Kikkerbilletjes! Dit wordt in Frankrijk ook nog best vaak gegeten. Het is het bovenste deel van de benen van een kikker. Eigenlijk is het vergelijkbaar met de drumsticks (bovenste deel van de kippenbeentjes) maar dan dus van de kikker…

Franse drankjes:
Naast de koffie en espresso zijn er nog een heleboel andere drankjes die in Frankrijk erg populair zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan drankjes als Pernod, Ricard, Champagne, bier en Bourgogne, of het mineraalwater uit de Franse alpen.. Een andere speciale likeur uit Frankrijk is de crème de cassis. Het is een lekkere vruchtenlikeur die vaak in de champagne wordt gedronken. Ook is er de pastis: een alcoholisch drankje op basis van steranijs en kruidenextracten. Dit is een typisch Franse likeur die je veel bewoners rond een uur of zeven zal zien drinken.

Wat vind jij van de eetgewoonten in Frankrijk?

 

Foto’s: 1,2,3,4

Franka

Geschreven door Franka

Reacties

46 reacties op “Eetgewoonten in Frankrijk”

  1. Als ik deze blogs lees, over wat in andere landen gebruikelijk is om te eten, snap ik niet dat niet 80% van de bevolking te dik is of andere ziektes heeft. Het is allemaal wel lekker, maar veeeel en niet supergezond, of ligt dit nu aan mij?

    1. Ik moet naar de wc

  2. @me: Het gaat vaak om de populaire gerechten, dat betekent niet dat ze dat iedere dag eten.

    Lekkere dingen allemaal en klinkt ook heel bekend, maar Fransen eten als lunch ook vaak gewoon warme broodjes of stokbrood.

  3. Denk wel dat je een beetje zwart-wit denkt. Als ontbijt kun je ipv wit stokbrood natuurlijk ook bruin stokbrood nemen, en jam kan natuurlijk ook suikervrij, etc. Het is maar hoeveel en hoe gezond je het zelf maakt

  4. Pain au chocolat zijn zooo lekker 🙂

    Verder at ik als lunch altijd stokbrood met brie of nutella.
    En tussendoor chocolade (daar puilen de supermarkten van uit), ijsjes en zuurtjes.
    En limoen aanmaaklimonade, of oasis.. haha.

    En ‘s avonds hebben ze ook gewoon veel dingen die je in Nederland ook kunt eten in bijvoorbeeld een restaurant.

    Volgens mij is het enige wat écht anders is in Frankrijk, het stokbrood. Hoewel je dat ook in heel “grote” vormen hebt, zodat je er bijna boterhammen van kunt smeren. (het bestaat ook in bruin)

  5. uh, boterhammen snijden, bedoelde ik.

  6. Ik kom net uit Parijs en verbaasde me erover dat we na t kaasplankje nog een stuk taart kregen. Dacht dat het kaasplankje het nagerecht was. Wel heel leuk om een keertje meegemaakt te hebben 😀

  7. Wat vind jij van de eetgewoonten in Frankrijk?

    Adorable!

  8. @me: Ze eten zulke dinge niet dagelijks.. Wij zijn eens met het school naar Parijs geweest en daar kregen we ook echt andere dingen te eten 😉

    Er is trouwens niets mis met dit alles te eten op vakantie! Op vakantie moet je gewoon proberen te genieten! En niet alles in deze blog is ‘ongezonder’.

  9. Ik haat Frans!

    1. Als je een hekel hebt, kan je zeggen: ik heb een HEKEL aan Frans maar stel je voor: je haat Frans en je wilt er naartoe.Het zou wel beter zijn als je ietsiepieitsie Frans hebt geleerd……

  10. Ik kom uit België en vind Croque monsieur is héérlijk.
    Normaal gezien zijn het twee boterhammen op elkaar met kaas en hesp die je dan in een toaster legt en achteraf kan je er ketchup op smeren maar ik laat de hesp weg omdat ik vegetariër ben 🙂
    Kennen jullie dat niet in Nederland? (aangezien er tussen haakjes ‘soort tosti’ staat)

  11. ik ga naar frankrijk op vakantie, en dan ga ik overnachten in een soort van bed and breakfast… daar moet je eten wat de pot schaft, dus iets echt frans… heb dr zin in 🙂

  12. En als ik nu naar Frankrijk op vakantie ga dit jaar, maar vegetarisch eet terwijl het menu alleen uit vlees bestaat? Help…

  13. Vorig jaar heb ik in Frankrijk ‘Foie Gras’ gegeten (gevulde ganzenlever)
    Zooo verschrikkelijk vies!! Maar ben wel blij dat ik het eens heb geprobeerd (:

    Coq au vin en Boeuf Bourguignon zijn dan wel weer lekker!

    En idd… pain du chocolat!

  14. Haha net te laat voor mij, ben al naar Parijs geweest 🙂 overigens was bij ons echt àl het brood wit 😮

  15. Pain au chocolat vond ik heerlijk toen ik het durfde, en ilove meergranenstokbrood!

  16. @JustMeXx Ja dat noemen wij een tosti, Twee boterhammen met kaas en ham er tussen. En saus zoals bijvoorbeeld ketchup erbij

  17. En ze drinken gewoon heel veel wijn 🙂

  18. Ik heb een half jaar in zuid Frankrijk gewoond. Wat voor mij vooral het grote verschil was is dat er twee keer per dag een warme maaltijd wordt gegeten en hoe laat het avondeten is. Wijn of chips savonds op de bank is er dan ook niet bij, omdat je dan simpelweg net van tafel komt.

  19. Toen ik met bij een vriendin in France was, wist ik niet dat ze pas om 9u gingen avondeten; rampzalig de eerste keer!

  20. Ik moet met school op talenreis naar Frakrijk of Duitsland… Word toch wel een beetje bang nu… *schaam* ik ga maar ns de eetgewoonten in Duitsland opzoeken…

  21. hartstikke leuke site dankjewel voor de informatie.

  22. hallo ik,
    frans is de taal van de liefde hoor en het is echt een leuke taal dus ik weet niet wat je allemaal zegt. maar frans is de leukste taal van de wereld!!!!!!!!!!!!!!!!

  23. ik wil poepem

  24. Hoi,

    Ik ben Anneboter en ik vind stokbrood zooooo lekker

  25. pannenkeokekok

  26. Dit is echt gor eten, vooral slakken. Wie eet er nou slakken

  27. dit is echt een tyfus site sukkels

  28. ik ben half frans en dit klopt niet bij alles:
    Fransen eten vaak warm in de middag.

  29. ben benieuwd hoe het smaakt mij lijkt het lekker hou van vlees wild

  30. ik vind alles wel lekker behalve die slakken, bah

  31. ik ben een werkstuk aan het maken en deze site helpt me enorm er mee 🙂

  32. Geboren en getogen in Frankrijk, ben veel aangekomen sinds dat ik in Nederland woon. Ga ik naar mijn moeder, eet ik de hele dag door, maar val altijd af. Denk zelf dat door suiker komt in Nederland, in brood bijvoorbeeld. Zelf in mosterd, mayonaise, zure augurken of sladressing zit hier suiker. Bah! Verder eten we bij de goûter ook een fruit, een danoontje of een ligakoek of zoiets. Een kleinigheid om te wachten tot dineren rond 20.00 uur. En inderdaad ‘s middags heb je 2 uur, dus eet je vaak warm. Goed gedaan dit artikel en de site. Bedankt.

  33. DezE SitE IS EchT PooP GewooN. IK GA DezE SitE RapportereN VooR BesmettinG MeT PooP

  34. Hoi anneboter, jij vindt stokbrood alleen lekker met boter!

  35. Hoi

    1. coole naam

  36. dit is echt geweldig

  37. dit is echt een super goeie website

  38. ik vind dit een goeie pagina

  39. Leuk artikel, ik ben altijd jaloers geweest op de Franse eetgewoonten. Zo zou ik ook wel willen leven.

  40. perfect artikel

  41. dat osesaardsoep uit frankrijk komt

  42. ii vidkfnbf het sugpet goef duijgbd gen i kga fz e wel hebfff ekopenen wze xijijn welel zupert klekker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *