Frankrijk is één van de populairste vakantielanden onder Nederlanders. Een reden hiervoor is dat het land zo’n grote variatie heeft in landschappen. Zo kun je in de zomer genieten van de vele stranden die in het westen van Frankrijk liggen. In de winter zijn vooral de Franse alpen erg populair om te skiën of snowboarden. Dan is er nog Parijs: dé romantische stad van Europa. Per jaar trekt deze stad alleen al vijfentwintig miljoen bezoekers!
In het buitenland hebben mensen vaak net even andere eetgewoonten dan wij zijn gewend. Dat kan lastig zijn omdat je niet goed weet wat je kan verwachten, maar als je je er een beetje in verdiept kan het vooral erg leuk en lekker zijn!
Voor alle mensen die dit jaar in Frankrijk op vakantie gaat hebben we wat over de eetgewoonten van de Fransen voor je opgezocht:
Net als in Nederland eten de Fransen vaak gewoon drie keer per dag een maaltijd en hebben ze allerlei lekkere dingetjes voor tussendoor. In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: ‘le petit déjeuner’, ‘s-middags eten zij hun lunch: ‘le repas‘, en in de avond eten zij het ‘diner’.
Fransen nemen vaak uitgebreid de tijd voor hun eten. Een maaltijd is in Frankrijk niet alleen een manier om de honger te stillen, het gaat vaak ook om het samen zijn en even een momentje kunnen ontspannen.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Natuurlijk eet niet iedereen op dezelfde manier zijn ontbijt, dat is nergens zo. Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolat gegeten.
Le déjeuner (de lunch)
In Frankrijk krijgen de mensen vaak nog lunchbonnen van hun werkgever. Met deze bonnen kunnen ze in bijna elk restaurant terecht voor een lunch. Wanneer een bedrijf geen kantine heeft dan is die in Frankrijk zelfs nog verplicht de werkgevers lunchbonnen te geven.
Meestal wordt de lunch tussen twaalf en twee gegeten. Wat de Fransen bij hun lunch eten is bijvoorbeeld een quiche, of een Croque monsieur (soort tosti).
Le goûter (het tussendoortje)
Net als in Nederland kennen ze in Frankrijk de standaard tussendoortjes. Daarnaast kennen zij nog een hoop andere lekkere dingen! Zo is er veel verschillende soorten nougat te verkrijgen in het land, een typisch Frans product. De naam nougat komt oorspronkelijk van de uitspraak “tu nous gâtes“, dit betekend letterlijk “je verwent ons“.
Ook de choux a la creme is in Frankrijk erg populair. Eigenlijk is dit gewoon een heel duur woord voor slagroomsoesjes (choux betekend soes en à la crème betekend met room).
Wat Fransen verder wel eens eten als tussendoortje zijn de bekende macarons: lekkere, snoepachtige koekjes.
Ook ‘Pâtes de Fruits’ is een heerlijk Frans tussendoortje. Deze lekkere snoepjes bestaan voor ongeveer de helft uit vruchtenpulp en zijn omhuld in suiker. Vooral de combinatie van een krokante buitenkant en een zachte binnenkant maakt deze snoepjes heel bijzonder! Meestal kun je de patês de fruits krijgen in de smaken aardbei, framboos, sinaasappel, druif en peer.
Dan is er nog de ‘caramel au beurre salé‘, een soort zoute karamelspread. Deze spread is vooral lekker voor op je boterham of bij je pannekoeken! Daarnaast wordt hij ook veel gebruikt in desserts.
Le diner (avondeten)
In Frankrijk eten de mensen vaak wat later en ook wat langer dan wij in Nederland doen. Het avondeten bestaat in Frankrijk traditioneel uit een voorgerecht, een hoofdgerecht, eventueel een kaasplankje en een toetje…
- L’entrée of hors d’oeuvre (het voorgerecht)
Als Fransen hun maaltijd beginnen met een voorgerecht dat bestaat deze vaak uit soep, stokbrood of een salade. Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd.
- Le plat principal (het hoofdgerecht)
Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees. Meestal halen ze een stukje rund of varken vers van de slager. Dat veel mensen in Frankrijk echte vleeseters zijn kun je wel merken aan het brede aanbod dat je op veel menukaarten in restaurants kan vinden. Klassieke Franse gerechten zijn namelijk onder andere ‘coq au vin’ (haan in rode wijn), ‘cassoulet’ (bonen gestoofd met varkensvlees, eend of schapenvlees), ‘confit de canard’ (‘bewaard’ eend) en ‘steak tartaar’ (rauw gehakt). Verder hebben de Fransen ook een grote voorliefde voor ‘charcuterie’ (worst, ham en vleeswaren). Traditioneel eten mensen in Frankrijk ook nog wel eens dier-ingewanden en organen… Populaire gerechten zijn daarbij onder andere kip met spiermaag, pens, chitterling worst, en foie gras (ganzen-of eendenlever pate).
- Le fromage (het kaasplankje)
Op een kaasplankje vind je allerlei soorten lekkere kaas. Vaak vind je bijvoorbeeld de Franse brie wel terug op zo’n plankje, wat stukjes gorgonzola en camember, cheddar, ermantaler en nog veel meer verschillende soorten kaas.
- Le dessert (nagerecht)
In Frankrijk kennen ze heel veel lekker toetjes! Misschien wel de bekendste is de crème brulee: een soort vanille/custard pudding met een heerlijk laagje gekarameliseerde suiker erop! Een ander bekend desserts uit frankrijk is de tarte tatin: de appeltaart op zijn kop.Wat ze in Frankrijk ook wel eens als dessert nemen zijn flensjes: de ‘crèpes’. Vaak worden deze flensjes geserveerd met een lekker sausje of een bolletje slagroomijs.
Dan is er ook nog de mouse au chocolat: een super lekkere, luchtige chocolademouse!
Bekende Franse gerechten zijn:
- Boeuf bourguignon. Dit is een vleesgerecht, ook wel boeuf à la bourguignonne genoemd. Het is rundvlees gestoofd in rode bourgogne wijn, meestal met spekjes, champignons en ui.
- De salade niçoise. Oorspronkelijk komt dit gerecht dus uit Frankrijk, uit de stad Nice. Deze lekkere combinatie van vis, groenten en ei kennen we in Nederland ook.
- Paté: een Frans product waarin lever wordt verwerkt. In Nederland kennen we dit ook wel al ‘pastei’. Zowel in Frankrijk als in Nederland wordt dit product vaak als broodbeleg gegeten. Ook wordt het, vooral in Frankrijk, ook nog wel eens gebruikt als voorgerecht.
- Quiche lorraine is een hele lekkere hartige taart. Traditioneel bestaat de taart uit eieren, room, ham en kaas. Maar hier zijn natuurlijk een hoop variaties op te bedenken!
- Escargots… deze lekkernij zal bij de meesten beter bekend staan als slakken! Escargot is ook het Franse woord voor ‘slak’. Meestal wordt dit gerecht als voorgerecht gegeten met wat (stok)brood.
- Kikkerbilletjes! Dit wordt in Frankrijk ook nog best vaak gegeten. Het is het bovenste deel van de benen van een kikker. Eigenlijk is het vergelijkbaar met de drumsticks (bovenste deel van de kippenbeentjes) maar dan dus van de kikker…
Franse drankjes:
Naast de koffie en espresso zijn er nog een heleboel andere drankjes die in Frankrijk erg populair zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan drankjes als Pernod, Ricard, Champagne, bier en Bourgogne, of het mineraalwater uit de Franse alpen.. Een andere speciale likeur uit Frankrijk is de crème de cassis. Het is een lekkere vruchtenlikeur die vaak in de champagne wordt gedronken. Ook is er de pastis: een alcoholisch drankje op basis van steranijs en kruidenextracten. Dit is een typisch Franse likeur die je veel bewoners rond een uur of zeven zal zien drinken.
Wat vind jij van de eetgewoonten in Frankrijk?
Geef een reactie