Griekenland is een erg leuke vakantiebestemming. Het is vaak goed weer en de omgeving is erg mooi. Het eiland Kos kun je bijvoorbeeld helemaal rond fietsten om te bezichtigen. Naast Kos heeft Griekenland nog veel meer verschillende eilandjes, elk met zijn eigen specialiteit en bijzonderheden. Echter is één ding in alle Griekse keukens te vinden, namelijk olijfolie. Grieken staan erom bekend dat zij veel olijfolie gebruiken. Daarnaast maken ze vaker en veel gebruik van verschillende kruiden.
♥ Ontbijt
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam. Ook een sesamring of een kaastaartje zijn erg populair.
♥ Lunch
Als middageten nemen Grieken vaak een frisse salade of een hartige soep. Grieken gaan pas laat avondeten en pakken dus vaak in de namiddag een dessert. Elke regio heeft andere favorieten, maar bij elk dessert zijn Oosterse invloeden te zien. Ze gebruiken namelijk vaak noten, filodeeg en honing. Ook gaan Grieken ‘s middags vaak naar een café om bij te kletsen. Daar nemen ze vaak een koffie, café frappé is hun favoriet. Dit is een schuimende Griekse ijskoffie die gemaakt wordt van oploskoffie. Het wordt gedronken uit hoge glazen met een rietje.
♥ Avondeten
Grieken beginnen meestal rond 21.00 uur te eten en kunnen gemakkelijk doorgaan tot 23.00, want ze willen hier goed de tijd voor nemen. Ze zitten vaak met veel mensen aan een grote tafel en maken er een gezellige gelegenheid van. Het avondeten is dan ook niet bepaald rustig. Er wordt vaak gegeten met de televisie of muziek aan en ook roken onder het eten is geen uitzondering. Er wordt voor veel mensen gekookt, dus wanneer je ergens op visite bent, kan je altijd blijven eten. De meeste maaltijden zijn eenvoudig, maar kosten toch redelijk veel tijd omdat Grieken vaak alles zelf bereiden. Niet voor niks staat Griekenland bekend om de heerlijke smaken.
♥ Uit eten
Grieken gaan graag en veel buiten de deur eten. In de meeste restaurants is er niet echt een menukaart, maar wordt er aan tafel verteld uit welke maaltijden gekozen kan worden. Vaak wordt er van alles besteld en in het midden van de tafel gezet. Zo kan iedereen pakken wat hij of zij wil. In veel restaurants kan enkel met contant geld betaald worden. Iedere Griek die uit eten gaat neemt meer geld mee dan hij nodig denkt te hebben, zodat hij, als er mensen aanschuiven, voor iedereen kan betalen. In toeristische gebieden zijn de restaurants wel eerder open, zodat de toeristen niet tot 21.00 uur hoeven te wachten. In de meeste restaurants wordt het eten al in de middag bereid en warm gehouden tot de avond. Grieken houden er namelijk van dat het eten niet te heet is. Maar hierdoor is het eten voor toeristen vaak te lauw.
♥ Drinken
Grieken drinken voor het eten vaak een glaasje ouzo en tijdens het eten wijn, ook drinken ze gedurende dag redelijk veel water. In Griekenland kunnen Nederlands niet zomaar water uit de kraan drinken, het is dan ook verstandig om een losse fles water te kopen. Sinas, ook wel portokalada, eerst de meest gedronken frisdrank in Griekenland. Katalaba, een combinatie van uitgeperste sinaasappel-en citroensap, wordt ook erg lekker gevonden. Na het avondeten drinken Grieken vaak koffie met gebak in een café. Qua alcoholische dranken is ouzo erg bekend, dat is een anijslikeur met een hoog alcoholpercentage. Bijna overal in Griekenland wordt ouzo gestookt, meestal in kleine hoeveelheden en op ambachtelijke wijze. Iedereen houdt het recept geheim.
♥ Groenten en fruit
De populaire groenten zijn de rode en groene paprika’s, de aubergines en de pompoenen. De bloesems van pompoenen worden ook gebruikt, ze worden in deeg gedompeld en daarna gefrituurd. Dit wordt ook gedaan met verschillende soorten courgettes en komkommers. Verder gebruiken Grieken tomaten in verschillende vormen. Vruchten die veel gegeten worden zijn: (water)meloen, perziken, nectarines, kersen, citroenen en sinaasappels.
♥ Griekse specialiteiten
- Mezze: kleine mediterrane hapjes die als voorgerechtje of aperitiefje gegeten worden.
- Diverse kazen en dan voornamelijk feta kaas, gemaakt van schapenmelk. Deze kaas wordt gebruikt in verschillende salades, om te marineren en als vulling in gerechten.
- Moussaka, dit bestaat uit verschillende laagjes lamsvlees, uien, schijfjes aubergine en tomaten overgoten met een witte saus.
- Retsiná is de populairste wijn uit Griekenland. Het wordt gemaakt van witte savatiano-druiven.
- Tzatziki, een dipsaus van yoghurt, komkommer en knoflook
Bron foto 1
Bronnen: eetzaken.nl, reisgraag.nl, explorecrete.com
Geef een reactie