Italië is een populaire vakantiebestemming. Dat snap ik wel: het is er vaak heerlijk weer, er is veel strand en een mooie natuur! Het land wordt door de gekke vorm die het heeft ook vaak ‘de laars’ genoemd. Verder staat dit land natuurlijk wereldwijd bekend om de Italiaanse keuken! Vooral de pasta’s en pizza’s zijn hiervan erg populair.
In Italië eten de mensen op wat andere tijden dan wij gewend zijn, en nemen ze daarbij altijd ruim de tijd voor hun maaltijden. Het is een sociale bezigheid: Italianen hebben meestal grote families waarbij de moeder uitgebreid kookt.
Verder moeten ze weinig weten van boterhammen of stamppot zoals wij die in Nederland kennen. In deze blog kun je lezen hoe de Italianen eten…
Drinken
Italië staat vooral bekend om de wijn. Dat wil niet zeggen dat Italianen de hele dag door wijn drinken, meestal pakken ze hun eerste wijntje pas na het avondeten. Ze staat bekend om hun wijn omdat ze veel wijn verbouwen en exporteren.
‘s Ochtends beginnen de Italianen vaak met een cappuccino. Dit drinken ze eigenlijk alleen maar in de ochtend, rond 11.00 gaan ze over op espresso. En dat is niet de slappe bak die we in Nederland gewend zijn: in Italië drinken ze hem alleen héél sterk en met héél veel suiker!
Ontbijt
Italianen ontbijten vaak met een ‘cornetto’ of een ‘brioche’. En nee, de Italianen zitten heus niet elke ochtend aan een ijsje… Een cornetto is een soort croissantje, maar dan een stuk zoeter. Met een brioche wordt eigenlijk niet veel anders dan een broodje bedoelt.
Als je het écht op zijn Italiaans wilt doen, dan neem je je ontbijt niet meteen thuis als je wakker wordt. De meeste mensen daar halen hun ontbijtje bij een café of barretje als ze onderweg zijn naar school of het werk.
Lunch
Meestal is de lunch een warme maaltijd. In Italië is het zo dat bij veel mensen de lunch wordt betaald door hun baas. De werknemers nemen dan ook ruim de tijd om tussen de middag ergens in een barretje wat te gaan eten. Italianen werken hierdoor ook vaak door tot wat later in de avond.
Vaak eten Italianen een typisch mediteraanse lunch. Je kan daarbij denken aan lekker vers stokbrood, olijven, pasta, vis, vlees en salade. Natuurlijk mag bij de lunch de carpaccio niet ontbreken!
Op zondag wordt er vaak extra uitgebreid geluncht. Familie en vrienden komen hiervoor dan vaak bij elkaar, het is een echte sociale aangelegenheid…
Diner
Omdat de mensen in Italië door hun uitgebreide lunch vaak pas laat klaar zijn met werken eten zijn hun diner ook vaak wat later. Een traditionele avondmaaltijd in Italië wordt op de volgende manier gegeten:
- Als eerste is er de antipasti. Dit is een koud voorgerecht, en is bedoeld om je eetlust een beetje op te wekken
- Daarna is er de primi. Ook dit is een voorgerecht alleen dan wél warm.
- Dan komt eindelijk het hoofdgerecht de secondi. In de meeste gevallen zal je hier een lekkere pasta krijgen. Maar ook een lekkere pizza of calzone kan je bij de hoofdmaaltijd verwachten.
- Na de hoofdmaaltijd krijg je vaak een (zoet) nagerecht: de dolci. Een van de nagerechten waar Italië om bekend staat is de tiramisu! Tiramisu betekend letterlijk ‘trek mij omhoog’, waarmee eigenlijk zoiets bedoelt wordt als ‘vrolijk me op’ of ‘maak me vrolijk’.
- Alsof één toetje nog niet genoeg is nemen de Italianen als afsluiting van de maaltijd vaak nog een drankje. Je kan denken aan de typisch Italiaanse drankjes zoals grappa, sambucca, limmoncello, prosecco een wijntje of gewoon een espresso.
Tussendoortjes
Wat ze in Italië vaak als tussendoortje eten is “una merendina”. Dit is een soort cakeje met een lekkere vulling er tussen.
Verder kennen ze natuurlijk ook nog allerlei andere lekkere tussendoortjes. Heerlijk Italiaans schepijs bijvoorbeeld!
In de avond eten de mensen in Italië vaak ook nog stokbroodjes met tapenade of andere kleien hapjes, vergezeld met een lekker glas wijn.
Verschillende soorten pasta
Italianen hechten veel waarde aan een goede pasta. Het liefst maken zij de pasta zelf of gebruiken ze in ieder geval verse pasta. Dat Italië een echt pasta-land is zie je alleen al aan al de verschillende soorten pasta die uit dit land komen: spaghetti, macaroni, tagliatelle, canneloni, farfalle, gnocci, lasagne, penne, fussilli, linguine, tortelini, ravioli, Ze komen allemaal uit Italië!
Andere producten
Italië staat natuurlijk nog om een hele hoop meer producten bekend. Denk bijvoorbeeld maar aan parmezaanse kaas, mozzarella, pesto en olijfolie.. misschien ken jij ook nog wel typisch Italiaanse producten?
Wat vind jij van de Italiaanse eetgewoonten?
Geef een reactie