Eetgewoonten in Marokko

In de marokkaanse keuken zijn de vrouwen de baas, zij geven hun eigen recepten door van moeder op dochter, waardoor ieder gezin weer een ander recept kent voor eenzelfde gerecht. Het maken van de thee hoort toe aan de mannen, maar je zult hen nooit in de buurt van het fornuis zien.

De maaltijden zijn voor Marokkanen belangrijke sociale momenten van de dag, meestal eten ze daarom samen rond grote schalen die vol zijn met eten. Iedereen pakt het eten met de rechterhand van deze schalen. Hoewel het eten dus een sociaal moment is, eten mannen en vrouwen wel apart, en natuurlijk mogen de mannen eerst.

Gastvrijheid is ook erg belangrijk, daarom wordt er altijd meer eten gemaakt dan nodig is. De restjes worden verwerkt in de volgende maaltijd, er wordt niets weggegooid. Maaltijden hebben vaak eenzelfde verloop, zo wordt er meestal begonnen met een aantal warme en koude salades. Hierna volgt een tajine, een pittige stoofschotel met lamsvlees of kip, waarna nog een schaal met couscous, vlees en groente wordt gegeten. Als afsluiter van de maaltijd wordt de klassieke Marokkaanse muntthee gedronken.

De salades
in Marokko variëren van simpel tot behoorlijk uitgebreid, maar zijn altijd rijk van smaak. Een eenvoudige salade van tomaat en paprika smaakt heerlijk, omdat er kamoun door wordt gedaan. Dit is een plant die qua smaak lijkt op komijn. Een mechouia is een salade van gebakken tomaat en paprika, maar ook grotere salades met olijven, venkel, gesuikerde geraspte wortel, sinasappelbloesem en feggous (een fijne, lange komkommer). In al deze salades worden veel kruiden en specerijen gebruikt als saffraan, kaneel, kamoun, oranjebloesem, knoflook, citroensap en peterselie. Het is gebruikelijk om de salades te eten met brood. Als begin van de maaltijd zijn deze salades erg geschikt, ze wekken namelijk de eetlust op.

Tajine is een van de meest bekende Marokkaanse gerechten die op veel verschillende manieren gemaakt kan worden. Deze stoofschotel wordt gemaakt en opgediend in een aardenwerken schaal met een puntige deksel, die net als de schotel zelf ook een tajine wordt genoemd. In de tajine gaan veel groenten, maar ook pruimen, amandelen of citroen kun je in de tajine terugvinden. Daarnaast gaat er vlees, lams- of kippenvlees, of vis in. Wanneer je in Marokko in een restaurant gaat eten, zul je vaak helaas geen echte traditionele tajine voorgeschoteld krijgen, daarvoor kun je het beste uitgenodigd worden door de lokale bevolking om te komen eten.

Couscous is een graanproduct wat ook in de Nederlandse supermarkten te vinden is. Wel wordt het in Marokko anders bereid, de couscous wordt vaak gestoomd en versierd met kikkererwten en rozijnen. Dit gerecht eet men in Marokko met groenteschotels van bijvoorbeeld tuinbonen, courgettes of rapen.

Naast het vlees wordt er, zeker in de kuststreken van Marokko, ook vis gegeten. Simpel en goedkoop zijn de sardines, die je zelfs als balletjes in tomatensaus bij iedere kruidenierswinkel kunt kopen. Verder worden er veel schaal- en schelpdieren gegeten zoals oesters, maar ook zee-egels kunnen in Marokko op het menu staan.

Marokkaans brood is bijna plat en rond en wordt niet gesneden maar met de hand gebroken. In Marokko maken veel gezinnen zelf hun brood. Let wel op als je zelf in Marokko bent en brood eet, het is een religieus symbool en weggooien is daarom uit den boze!

Tijdens de ramadan wordt in Marokko vaak harira gegeten, een geurende, dikke bonensoep, waar soms ook stukjes vlees in gedaan worden. Deze soep wordt dan gegeten met dadels of honingpasteitjes.

Naast deze, toch vrij normale, gerechten kent de Marokkaanse keuken ook aan aantal wat vreemdere lekkernijen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Briouats, kleine beignets uit bladerdeeg, gevuld met gehakt, hersentjes, worst of vis die in kokende olie worden gefrituurd. Wat je hier in Nederland ook niet snel zal zien is méchoui, een feestgerecht wat tijdens religieuze feestdagen gegeten wordt. Eigenlijk is dit gewoon een heel lam, wat aan het spit wordt geroosterd… Een vrij exclusief gebak is pastilla, bladerdeeg gevuld met gemalen duiven- of kippenvlees wat wordt bestrooid met een laagje suiker of kaneel.

Nu we het toch over gebakjes hebben, in Marokko zijn nog veel meer lekkere gebakjes te vinden! Zo zijn er allemaal verschillende knapperige koekjes met boter te vinden (griouch, houala en rhifa), of opgerold gebak met kaneelpoeder (mhanncha) wat mij erg lekker lijkt zijn de gefrituurde deegslingers met warme honing en geroosterde sesamzaadjes, wat shebbakia heet.

Als afsluiting van de maaltijd drink je in Marokko natuurlijk nog muntthee. Deze thee bestaat uit groene thee met blaadjes munt en heel veel suiker toegevoegd. De muntthee wordt uit kleine glaasjes gedronken, als je in Marokko een ervaren theeschenker tegenkomt, zul je zien dat hij de thee van een hele grote hoogte zo in de glaasjes kan schenken, zonder te morsen. Het is gebruikelijk om drie kopjes thee te drinken, daarna is het tijd om naar huis te gaan. Hoewel dit niet zo wordt uitgesproken, is dit wel een gebruik wat iedere Marokkaan kent.

Wat vind jij van de Marokkaanse eetgewoonten?

Foto’s: www.flickr.com/cytech
www.flickr.com/flequi
www.flickr.com/anenalain
www.flickr.com/wonker

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

35 reacties op “Eetgewoonten in Marokko”

  1. Aparte lekkernijen! Maar Tajine is inderdaad heerlijk en het brood ook.

  2. Ik moest een keer op school eten en toen had een docente een heerlijke vegetarische salade gemaakt van couscous, allerlei groenten, en stukjes fetakaas. Zalig. Moet het nog steeds een keer namaken.

  3. hmm sociaal hoor, gescheiden eten..!

  4. klopt, ze zijn heel erg sociaal! (niet sarcastisch) de mannen vervelen zich heus niet onderling zonder de vrouwen erbij, en vrouwen al helemaal niet dus maak je maar geen zorgen;)! Iedere cultuur z’n eigen gewoonten.

  5. ik heb darme klachten e ik wil graag beter worden in challah.

  6. eten van marokko is lekker.

  7. hoi, leuk artikel, maar een aantal “feiten” zijn helaas meer een weerspiegeling van hoe mensen denken dat het er in Arabische landen aan toegaat.

    Het maken van de thee hoort toe aan de mannen, maar je zult hen nooit in de buurt van het fornuis zien. – ook vrouwen maken de thee klaar, en er staan regelmatig mannen achter het fornuis. wel is t zo dat t niet altijd vanzelfsprekend is..

    Hoewel het eten dus een sociaal moment is, eten mannen en vrouwen wel apart, en natuurlijk mogen de mannen eerst. – eten we dan nooit samen? wat een onzin, met de hele familie aan tafel, mannen EN vrouwen…. en dat de mannen eerst mogen? dat is misschien in India het gebruik, maar zeker niet in marokko!

    voor de rest klopt het verder wel redelijk, behalve dat Harira geen bonensoep is, meer een groente tomatensoep.

    groetjes van een marokkaanse die geboren en getogen is IN marokko.. 😉

  8. p.s hoop dat ik de auteur niet heb beledigd. dat is niet mijn bedoeling!

  9. Beste San,

    Leuke tekst. Maar ik ben het eens met Rashida, jouw tekst klopt niet helemaal. Brood is geen religieus symbool. Het wordt gewoon niet gewaardeerd dat eten wordt weggegooid. Niet alleen brood, maar al het eten. Dat is wel een religieuze norm.

    Samen eten is heel belangrijk in de Marokkaanse cultuur dit gebeurt daarom ook in een gezin. Echter wanneer er veel bezoek is en de maaltijd over twee of meerdere tafels verdeeld moet worden, dan is het gebruikelijk dat mannen en vrouwen apart eten.

    Hoop je hiermee op weg geholpen te hebben.

    Succes!

  10. srry he ma wa is dit voor website de beste ever!!!!!!!

  11. hmm nou mijn mij verklapt echt niet haar recepten aan mij en de thee die moet ik dus elke dag maken maar klopt marokkanen eten heel uitgebreid met mannen en vrouwen verschilt het want wij eten gewoon samen alleen als er bezoek komt ofso dan is het natuurlijk gescheiden maar veder leuk artikel complimenten!

    gr van dia

  12. bij me vorig bericht moest mij ma zijn typefout

  13. Hoe laat eten ze meestal in Marokko? (Ontbijt, lunch en diner)

  14. Het verschild van familie tot familie en er is ook meestal geen bepaalde uur waarop ze eten net als hier maar ontbijt bv bij ons thuis is niet vast want iedereen wordt wakker op een andere uur ,middags meestal rond 1u en in de avond rond 7 ,8 en soms zelfs rond 9 u !

  15. De gewoontes die de Marokkanen doen,doen eigenlijk alle moslims net als samen eten met familie ,apart eten als er mannelijke en vrouwelijke bezoek is ,brood dat gewaardeerd wordt enz… Omdat het een plicht is van elke moslim om dit te doen
    . 😉

  16. ik had een vraagje, van een eerder bezoek aan marokko een aantal jaar geleden weet ik dat er eigenlijk alleen zoet ontbijt te krijgen was. (chocoladebroodjes en pannenkoekjes)dat was destijds eem groepsreis en kon dus niet zoveel anders dan mee eten met de inclusieve onbijtjes bij hostels. volgende week ga ik samen met mijn vriend en wr kunnen zelf wat invullen. is er een manier om bijvoorbeeld zelf brood te kopen en wat beleg? of kan ik niet om de choco broodjes heen? 😉 als dat het geval is, voor hoeveel bth is zo een chocolade broodje ongeveer vervangend?

    vast heel erg bedankt,
    sanne

  17. de beste tekst ever!!! kon het goed gebruiken voor m’n spreekbeurt thnxx!! ; )

  18. Marokkaans eten is zóóóó lekker eh? Ik eet weleens op bezoek bij mijn buurvrouw. Ze zijn heel gastvrij en vriendelijk! Het is eigenlijk al bekend, Marokkaans eten is het lekkerste! Er bestaat na Masterchef Australie en Masterchef US ook nu al Masterchef Morocco! Ik raad het je aan om het te bekijken, dan kun je het later ook voor je man koken! Hmmmm, heerlijk 🙂

  19. het is vies maar baklawaaa

  20. stom die mensen uit andere landen

  21. Marokkanen tssssss

  22. Het kan me niks schelen of je dit gaat lezen of niet, maar wat voor een racist ben jij wel niet?! Ik ben geboren en getogen in Nederland en ik heb alleen een Nederlands paspoort. Ik ga hier naar school en ik beheers de taal en dan plaats je zo’n reactie? Zoveel helden zijn buitenlanders! Waarom moet je mensen gaan beoordelen op hun afkomst? Dat is zo zo zielig!

  23. wat eten Marokkanen tijdens de ramadan (opdracht van school)

  24. wat klinkt het lekker. ik ben zelf in Marokko geboren. IK GA DEZE MEI VAKANTIE ERNAARTOE!!!! YESSSSSS KAN NIET WACHTEN!!!! dan kan ik ook al die lekkernijen eten

  25. ik vind dit supper leuk om te lezen eten julie eigenlijk ook vis en garnalen wand julie eten ook stoofvlees is dat in maroko ook zo heerlijk mijn vrindinetje jasmina gaat soms ook naar maroko zitten daar eigenlijk ook grote mieren en bijten die
    groetjes lenka dhaene

    1. ja dat is daar zo lekker je weet niet wat je mist
      groetjes jasmina

  26. Ik moet dit voor school weten:

    Maar waarom is net niet netjes om te vragen of je het eten moet betalen als je bent uitgenodigd?

  27. ik wil graag recpt van atraije of zo is van suiker uien krenten of rozjnen lekker zoet maar kan het nergens vinden

  28. Als je woord uitgenodigd om te komen eten..is er dan iets wat je als gast kan mee nemen voor gastvrouw of gastheer..normaal nemen we een mooie bos bloemen mee als we bij nl mensen gaan eten

  29. Als je woord uitgenodigd bij Marokkaanse mensen om te komen eten..is er dan iets wat je als gast kan mee nemen voor gastvrouw of gastheer..normaal nemen we een mooie bos bloemen mee als we bij nl mensen gaan eten

    1. Bloemen worden zeker gewaardeerd,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *