Oostenrijk is een leuk land om op vakantie te gaan. In de winter kun je er goed skiën en apres-skiën, maar in de zomer is er ook echt veel te doen. Het is erg ontspannend om te wandelen of te fietsen door de mooie bergen. Zoals op de onderstaande foto is te zien is er naast veel wit ook veel groen. Als ik aan Oostenrijk denk gaat mijn gedachte naar Wienersnitzels en Apfelstrudel, maar er is natuurlijk veel meer.
♥ Ontbijt
In Oostenrijk bestaat het ontbijt vaak uit broodjes met verschillende soorten jam en honing. Ze houden namelijk erg van zoetbeleg. Ze eten voornamelijk kaiserbroodjes, maar je kan er ook gewoon een boterham nemen. Hier wordt vaak koffie, thee of vruchtensap bij gedronken.
♥ Lunch
Als je in Oostenrijk gaat skiën wordt er vaak in de middag ook warm gegeten, maar vaak kiezen de Oostenrijkers zelf voor brood met divers beleg, zoals verschillende kazen en vleeswaren. Er wordt dan ook vaak worst gegeten, zoals braadworst, boerenworst of gebakken leverkaas.
♥ Avondeten
Het avondeten is de belangrijkste maaltijd voor de Oostenrijksers. Vaak wordt er in de avond 3 gangen gegeten. Als voorgerecht wordt meestal soep genomen. Er worden veel soorten soep gegeten, ze hebben dan ook veel heldere maar ook veel gebonden soorten soep. De goulash soep en de frittatensoep zijn erg populair. De frittatensoep is een heldere soep van vleesboullion met flensjes. De goulash soep is een rijk gevulde soep met hacheevlees, aardappels, en tomaten puree en is hieronder te zien.
Als hoofdgerecht wordt er vaak een stuk vlees gegeten met aardappels en pasta. Vooral schnitzel wordt veel gegeten. Er zijn verschillende soorten schnitzel, zoals Wienerschnitzel, Cordon blue of zigeunerschnitzel. Ook wordt vaak forel gegeten, dit eten ze zowel gebakken als gegrild. Tiroler Gröstl is in Oostenrijk ook erg populair. Dit is een schotel met spek, aardappelen en verschillende groenten door elkaar heen gemixt met een eitje erop. Het ziet er niet heel smakelijk uit, maar is echt erg lekker!
Een ander typisch Oostenrijks gerecht is tafelspitz. Dat is gekookt rundvlees met gebakken aardappelen, groente, bieslookslaus en Apfelkren. Apfelkren is appel met mierikswortel.
Het nagerecht is vaak zoet zoals apfelstrudel of Kaiserschmarren. Oostenrijkers houden namelijk erg van zoetigheid. Kaiserschmarren lijkt op stukjes pannenkoek met poedersuiker en cranberryjam om in te dippen. Apfelstrudel is een dun laagje deeg, gevuld met appel en rozijnen. Vaak wordt er slagroom en vanillesaus bij gegeten.
Vaak wordt na het avondeten een schnapz genuttigd, dat is een sterke alcoholische drankje. Qua alcohol wordt er ook veel bier, wijn, glühwein en jagertee gedronken. Oostenrijk staat ook bekend om zijn biertradities en brouwerijen.
Wat vind jij van deze eetgewoonten?
Geef een reactie