De Poolse keuken heeft een multiculturele achtergrond. In Polen wonen naast Polen ook nog Joden, Wit-Russen, Oekraïners en Litouwers. De Poolse keuken is beïnvloedt door buurlanden Rusland, Tsjechië, Duitsland en Oostenrijk. En door de vele verschillende bevolkingsgroepen in het land.
Omdat het er ontzettend koud kan zijn eten de Polen stevige maaltijden met vis of vlees zodat ze voldoende energie hebben. Soep wordt bij veel maaltijden geserveerd. In de winter warme soep en in de zomer koude soepen. Bijvoorbeeld de chlodnik, dit is een koude soep met bieslook en eieren.
Verder eten polen graag kaas, vlees en zoetigheid. Veelgebruikte ingrediënten in de Poolse keuken zijn aardappel, kool, varkensvlees, paddenstoelen, kwark en zure room. Er worden ook veel pikante worsten gegeten.
Als ontbijt wordt er thee gedronken en worden er luxe broodsoorten gegeten met vleeswaren, zuivel en veel fruit en groente. In Polen eten ze wat later een tweede ontbijt. Hierbij worden enkele boterhammen gegeten met paddestoelen, diverse soorten worst en eigen ingemaakte augurken.
Een werkdag begint een uur eerder dan hier en eindigt om 15:00 uur. Als Polen thuis komen, uit hun werk, dan eten ze het diner, dit is de warme maaltijd. Hierbij is de eerste gang vaak soep en de tweede gang bestaat uit vlees en 2 soorten groenten of pasta. Het zijn echte genieters als het op eten aankomt. Ze eten graag samen met vrienden en drinken dan (veel) wodka.
Dan eten ze tussen 18:00 uur en middernacht nog een keer, het tijdstip hangt af van het gezin en eventuele jonge kinderen. Het bestaat vaak uit brood, kaas en koud vlees. Polen hebben net zoveel worst en ham als de Fransen kaas hebben, dus er is genoeg afwisseling.
Drink gewoonten
In Polen drinken ze veel koffie en thee en natuurlijk wodka. De koffie wordt slapper gedronken dan in andere landen. Er wordt een lepel gemalen koffie in een glas gedaan en daaroverheen wordt heet water gegoten. Thee wordt in Polen geserveerd met citroen.
In de wintermaanden kan het in sommige delen van Polen -30 graden zijn. In die gebieden drinken ze vanaf een uur of 12 bijvoorbeeld koffie met wodka, door de alcohol blijft je lichaam namelijk beter warm. Maar ook in de zomermaanden en in de gebieden waar het niet zo koud is wordt veel wodka gedronken. Mannen drinken vaak een droge, heldere wodka en vrouwen drinken een zoete wodka. De wodka wordt door veel Polen zelf gestookt.
Bij het eten werd vroeger wodka gedronken maar tegenwoordig drinken ze wijn bij het eten. Er worden voornamelijk wijnen gedronken uit het buitenland. De wijnen uit Polen zijn erg fruitig.
Poolse specialiteiten;
- Barszcz, dit is rode bietensoep.
- Bigos, dit is het nationale gerecht. Het is een zuurkoolgerecht met varkensvlees, witte kool, uien, spek, paddenstoelen en soms gedroogde pruimen. Dit wordt vaak gegeten in uitgehold brood. De bovenkant van het brood wordt losgesneden en dient als deksel.
- Pierogie, dit zijn deegkussentjes die gevuld kunnen zijn met iets hartigs of iets zoets. Hartige vullingen kunnen zijn; kaas, vlees, kool of paddenstoelen. Als zoete vulling gebruiken ze kwark of fruit.
- Marzurek, een bekende lekkernij. Het is een chocoladekoek met noten.
- plendze, dit zijn aardappelpannenkoekjes met jam
Wat denk je ervan?
Geef een reactie