Op verzoek een blog van de eetgewoonten in Spanje. Spanje is onder Europeanen het populairste vakantieland en ook Nederlanders gaan erg graag naar Spanje. Ik ben zelf ook gek op Spanje, op het klimaat, de mensen, de zee en vooral het eten.
In Nederland ga ik als ik uit eten ga graag Spaanse tapas eten, maar nergens zijn de tapas natuurlijk beter dan in Spanje. Vooral het relaxte leventje in Spanje lijkt mij heerlijk!
De grote verscheidenheid in de Spaanse cultuur is ook duidelijk zichtbaar in de Spaanse maaltijden. De Grieken brachten de olijfolie naar Spanje en de Romeinen, Carthagers en joden voegden allemaal iets van hun eigen keuken toe. Maar de Moren hebben de grootste invloed uitgeoefend op de Spaanse keuken. Ze voegden fruit en specerijen toe aan de Spaanse maaltijden en maakten combinaties van fruit, noten, vlees en vis. De rijst, die zo typisch is voor de Spaanse keuken, komt rechtstreeks uit de Moorse eetcultuur.
Het ontbijt
Dit heet desayuno en bestaat uit toast, croissant, churros, broodjes of gebakjes. Dit wordt gegeten met een kop koffie met melk of met warme chocolade melk.
Churros zijn trouwens meestal in de toeristische gebieden de hele dag door te krijgen en als je dit nog nooit gegeten hebt dan raad ik je echt aan om de volgende keer in Spanje als eerste Churros te eten. Dit zijn heerlijke gefrituurde deegstengels met suiker of kaneel en als ze goed zijn gemaakt dan zijn ze heel luchtig en proef je helemaal niet dat het gefrituurd is.
De lunch
Dit is de belangrijkste maaltijd voor de Spanjaarden en heet comida. Spanjaarden hebben op hun werkdag altijd een lange pauze voor de lunch van 13:00 of 14:00 uur tot 15:00 of 16:00 uur. In deze tijd wordt er uitgebreid gegeten en wordt er een siësta (middag dutje) gehouden. Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts zoals salade of soep. De tweede gang is een vlees- of visgerecht. Het toetje is fruit, flan, een gebakje of cake.
Rond 18:00 uur eten Spanjaarden kleine hapjes die wij kennen als tapas. De Spaanse tapas zijn gek genoeg begonnen met kleine lege bordjes. Deze bordjes werden op de wijnglazen gezet om de wijn te beschermen tegen fruitvliegjes. Snel daarna legden de barkeepers kleine plakjes ham op de bordjes om klanten te trekken en zo werd er steeds meer geëxpirimenteerd met kleine hapjes. Op die manier zijn tapas ontstaan.
Tapas die nu veel geserveerd worden zijn calamaris (gefrituurde inktvisringen) chorizo (spaanse worst) olijven, grote garnalen, amandelen en tapas met champignons.
Diner
Spanjaarden eten hun avond eten ontzettend laat. Zeker in de warme maanden dan wordt het diner pas tussen 21:00 en 23:00 uur gegeten. Het diner bestaat uit een lichte maaltijd zoals salade, een sandwich of tapas.
Typische Spaanse gerechten
Churros, gefrituurde deegreepjes met suiker. Zie binnenkort proud2cook voor het recept.
Paella, dit is een rijst gerecht met zeevruchten als vis en schaaldieren of stukjes kip. Verder wordt er gebruik gemaakt van een tomatenbasis, speciale bonen en saffraan. Belangrijk is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis en schaaldieren of van de kip. Ik vind paella echt heerlijk en het leuke is dat je altijd een enorme pan krijgt waar je met gemak met 4 personen van kunt eten.
Crema Catalana, dit wordt door velen gezien als de voorloper van de Franse crème brûlée, maar de bereiding is heel anders. Crema catalana wordt in een pan op het vuur bereid en er wordt vooral melk gebruikt i.p.v. room wat bij de crème brûlée voornamelijk gebruikt wordt. Verder is bij Crema catalana de smaakmaker kaneelstokjes en de schil van een citroen en bij crème brûlée is dat vanille.
(Foto: flickr.com/photos/sarahandiain)
Typische Spaanse dranken
Sangria, iets wat de meeste van jullie waarschijnlijk wel kennen. Heerlijk vind ik dit! In de warme zomerzon een heerlijke sangria en als het op is de vruchtjes eruit eten. Sangria bestaat meestal uit rode wijn met verschillende vruchten waardoor het wat minder sterk en fruitiger smaakt, maar er bestaan ook sangria’s met witte wijn. Er is niet 1 recept voor sangria, want het kan met een heleboel verschillende vruchten gemaakt worden.
Wijn, behalve sangria wordt er in Spanje veel wijn gedronken. Spanje is de op drie na grootste wijnproducent ter wereld en heeft zo´n 50 wijnstreken. Zowel bij de lunch als bij het diner wordt er wijn gedronken door Spanjaarden.
Horchata de chufas, dit is een traditioneel zoet drankje wat gemaakt wordt van het sap van de fijngestampte knolletjes van de knolcyperus. De knollen van deze planten doen je denken aan hazelnoten of amandelen.De Moren introduceerden dit drankje, dat nu typisch is voor Valencia en Alicante.
Wat vind jij van de eetgewoonten in Spanje?
Geef een reactie