Dit jaar ga ik op vakantie naar Turkije. In de zomer is het daar erg warm en kun je genieten van het wandelen over de boulevard. Ook is er veel te bezichtigen en kun je allerlei uitstapjes maken. Veel mensen die in Turkije op vakantie gaan nemen een all-inclusive arrangement, maar je kan er ook voor kiezen om in verschillende restaurantjes te eten. Bij Turkije denk ik aan broodje kebab en Turkse pizza, maar ze hebben natuurlijk veel meer eten in Turkije.
In Turkije wordt niet echt volgens de structuur die wij kennen gegeten. Ze hebben niet echt drie vaste eetmomenten op een dag, maar eten de gehele dag door kleine hapjes. Daarom zie je vaak Turken lopend op straat eten.
In Turkije hebben ze geen boterhammen maar eten ze vaak brood, dat zoeter is dan wij gewend zijn. Simit wordt erg vaak gegeten. Dat is een broodje dat lijkt op een bagel. Het is ringvorming en bestrooit met sesamzaad. Dit wordt meestal gegeten zonder beleg. Ook brood met olijfbladen en rijst (dolma’s) is erg populair. Naast brood eten ze vaak koekjes tussendoor. Deze koekjes worden in veel olie gebakken waardoor ze een beetje nat aanvoelen en erg zoet zijn.
♥ Voorgerecht
Het avondeten is voor de meeste Turken erg belangrijk. Vaak zitten ze op een kussentje aan de eettafel en eet het hele gezin mee. Wanneer je op visite gaat bij een Turks gezin rond etenstijd zal je ze ook een groot plezier doen om te blijven eten. Onder het eten houden ze van gezelligheid. Bij bijna elke avondmaal wordt brood, salade en yoghurt geserveerd. Vooraf eten ze vaak mezze, dat zijn veel kleine voorgerechtjes. Je kan het vergelijken met tapasgerechtjes. Deze hapjes zien er erg gezellig uit.
♥ Hoofdgerecht
Als hoofdgerecht wordt veel lamsvlees gegeten. Varkensvlees wordt niet gegeten in verband het hun geloof. Ook Manti, wat een soort pasta is, staat vaak op het menu. Manti is een klein deegbolletje, gevuld met gehakt, wat je in het water aan de kook brengt. Daar wordt daarna yoghurt met een beetje knoflook en Turkse rode saus eroverheen gegoten. In deze saus zitten rode pepers, tomaten en olie.
♥ Nagerecht
Wanneer ze pittig eten, drinken ze vaak ayran. Dat is een soort melk wat ervoor zorgt dat het eten wat minder pittig smaakt. Na het eten wordt vaak vers fruit gegeten en Turkse koffie gedronken. Deze koffie is voor het Nederlandse begrip erg sterk. Daarnaast houden veel Turken ook van zoet. De desserts zijn vaak zoet, baklava is een van de favorieten.
Gedurende de gehele dag wordt thee gedronken. Vooral çay, een sterke theesoort die aan de Zwarte Zeekust wordt verbouwd. Ik zelf drink niet graag thee in de zomer, maar blijkbaar helpt thee wel erg goed tegen dorst. Overal in Turkije is dan ook thee te koop. Ze hebben wel andere smaken dan in Nederland. Bij het avondeten wordt vaak water of Raki gedronken. Raki smaakt naar anijs en heeft een alcoholpercentage van 45%.
Wat vind jij van de Turkse eetgewoonten?
en ben jij weleens in Turkije geweest?
Geef een reactie