Als je kampt met een eetstoornis, heb je waarschijnlijk heel wat eetgewoonten ontwikkeld die niet goed voor je zijn. Vaak zijn dit bepaalde gewoonten waarvan je wel weet dat je er eigenlijk mee zou moeten stoppen. Als je echter allang vast zit in bepaalde patronen, dan zijn deze moeilijk te doorbreken. Toch zijn er een aantal eetgewoonten waar je het beste nu mee kunt stoppen omdat ze ontzettend ongezond zijn.
♥ Lightproducten eten
Veel mensen hebben de neiging om naar lightproducten te grijpen met de achterliggende gedachten dat deze gezonder zijn dan normale voedingsmiddelen. Er worden echter veel stoffen aan deze producten toegevoegd om ze toch nog enigszins lekker te maken. Al deze stoffen zijn niet bepaald goed voor je lichaam. Bovendien zijn de meeste lightproducten totaal niet vullend waardoor het lang duurt voordat je verzadigd bent. Dit kan er voor zorgen dat je op de lange termijn last krijgt van eetbuien.
♥ Te veel gezonde producten eten
Aan de andere kant is het ook niet al te gezond om continu alleen maar gezond te eten en veel te veel groente en fruit te nemen. Er zijn mensen die plotseling alle normale voedingsmiddelen uit hun eetpatroon bannen en overstappen op bakken met havermout, groene smoothies, fruit en superfoods en vergeten dat het ook belangrijk is om een keer een normale boterham te eten of een stuk chocolade. Gezond eten gaat ook om de balans tussen gezonde en minder gezonde producten.
♥ Maaltijden overslaan
Met een eetstoornis is het heel verleidelijk om maaltijden over te slaan. Ik herinner me goed dat ik tijdens mijn eetstoornis regelmatig periodes had waarin ik voor het eerst pas rond twaalf uur ‘s middags iets at. Ik dacht toen dat dat alleen maar goed was omdat ik zo een hoop calorieën bespaarde: ik begon immers aan mijn lunch en sloeg mijn ontbijt over. Ik vergat echter dat mijn stofwisseling totaal niet op gang kwam hierdoor en dat ik later op de de dag ontzettend veel honger kreeg wat leidde tot eetbuien. Juist door elke maaltijd te eten en door elke twee a drie uur te eten, voorkom je dat je honger krijgt en blijft je stofwisseling aan het werk.
♥ Calorieën tellen
Ook het tellen van calorieën is iets waar je zo snel mogelijk mee moet stoppen. Niet alleen mensen met een eetstoornis doen dit, ook mensen zonder eetstoornis blijken hier vaak mee bezig zijn. Dit zorgt voor een hoop stress terwijl het je uiteindelijk niets oplevert, behalve dat je jezelf continu teleurstelt en een wedstrijd voert die je nooit zult gaan winnen. Bovendien zeggen calorieën weinig over producten: er zijn genoeg voedingsmiddelen waar misschien wat meer calorieën in zitten, maar die ontzettend nuttig voor je lichaam zijn en je lijf veel energie geven.
♥ Vermijden van vet
Het bannen van elke vorm van vet uit je eetpatroon kan wellicht logisch lijken, maar is he niet. Ieder lichaam heeft vetten nodig en daarom is het ook belangrijk dat deze aanwezig zijn in je eetpatroon. Denk bijvoorbeeld aan avocado, noten of het gebruik van boter op brood en olijfolie om in te bakken. Deze vetten zorgen er bovendien voor dat je langer verzadigd bent na een maaltijd.
♥ Emotie eten
Dit is een lastige, zeker voor mensen met eetbuien. Naar eten grijpen als bepaalde emoties hoog zitten is verleidelijk, maar niet altijd even handig. Vanaf jongs af aan leren we al om eten te koppelen aan emoties: je krijgt vaak een snoepje om je te troosten als je gevallen bent, en iets leuks wordt gevierd met taart. Dit zorgt er echter ook voor dat sommige mensen veel gaan eten op het moment dat negatieve emoties sterk aanwezig zijn. Dit leidt tot nog meer negatieve emoties, wat leidt tot meer eten en zo kom je al snel in een negatieve spiraal die je het liefst wil vermijden. Het is daarom goed om eten zoveel mogelijk los te koppelen van emoties maar proberen te zien als iets functioneels. Dit zal niet in een paar dagen lukken, maar kun je wel heel bewust trainen.
Herken jij deze gewoontes en wat doe jij om ze te doorbreken?
Geef een reactie