Eetgewoontes om nu mee te stoppen

Als je kampt met een eetstoornis, heb je waarschijnlijk heel wat eetgewoonten ontwikkeld die niet goed voor je zijn. Vaak zijn dit bepaalde gewoonten waarvan je wel weet dat je er eigenlijk mee zou moeten stoppen. Als je echter allang vast zit in bepaalde patronen, dan zijn deze moeilijk te doorbreken. Toch zijn er een aantal eetgewoonten waar je het beste nu mee kunt stoppen omdat ze ontzettend ongezond zijn.

♥ Lightproducten eten
Veel mensen hebben de neiging om naar lightproducten te grijpen met de achterliggende gedachten dat deze gezonder zijn dan normale voedingsmiddelen. Er worden echter veel stoffen aan deze producten toegevoegd om ze toch nog enigszins lekker te maken. Al deze stoffen zijn niet bepaald goed voor je lichaam. Bovendien zijn de meeste lightproducten totaal niet vullend waardoor het lang duurt voordat je verzadigd bent. Dit kan er voor zorgen dat je op de lange termijn last krijgt van eetbuien.

Te veel gezonde producten eten
Aan de andere kant is het ook niet al te gezond om continu alleen maar gezond te eten en veel te veel groente en fruit te nemen. Er zijn mensen die plotseling alle normale voedingsmiddelen uit hun eetpatroon bannen en overstappen op bakken met havermout, groene smoothies, fruit en superfoods en vergeten dat het ook belangrijk is om een keer een normale boterham te eten of een stuk chocolade. Gezond eten gaat ook om de balans tussen gezonde en minder gezonde producten.

Maaltijden overslaan
Met een eetstoornis is het heel verleidelijk om maaltijden over te slaan. Ik herinner me goed dat ik tijdens mijn eetstoornis regelmatig periodes had waarin ik voor het eerst pas rond twaalf uur ‘s middags iets at. Ik dacht toen dat dat alleen maar goed was omdat ik zo een hoop calorieën bespaarde: ik begon immers aan mijn lunch en sloeg mijn ontbijt over. Ik vergat echter dat mijn stofwisseling totaal niet op gang kwam hierdoor en dat ik later op de de dag ontzettend veel honger kreeg wat leidde tot eetbuien. Juist door elke maaltijd te eten en door elke twee a drie uur te eten, voorkom je dat je honger krijgt en blijft je stofwisseling aan het werk.

Calorieën tellen
Ook het tellen van calorieën is iets waar je zo snel mogelijk mee moet stoppen. Niet alleen mensen met een eetstoornis doen dit, ook mensen zonder eetstoornis blijken hier vaak mee bezig zijn. Dit zorgt voor een hoop stress terwijl het je uiteindelijk niets oplevert, behalve dat je jezelf continu teleurstelt en een wedstrijd voert die je nooit zult gaan winnen. Bovendien zeggen calorieën weinig over producten: er zijn genoeg voedingsmiddelen waar misschien wat meer calorieën in zitten, maar die ontzettend nuttig voor je lichaam zijn en je lijf veel energie geven.

Vermijden van vet
Het bannen van elke vorm van vet uit je eetpatroon kan wellicht logisch lijken, maar is he niet. Ieder lichaam heeft vetten nodig en daarom is het ook belangrijk dat deze aanwezig zijn in je eetpatroon. Denk bijvoorbeeld aan avocado, noten of het gebruik van boter op brood en olijfolie om in te bakken. Deze vetten zorgen er bovendien voor dat je langer verzadigd bent na een maaltijd.

Emotie eten
Dit is een lastige, zeker voor mensen met eetbuien. Naar eten grijpen als bepaalde emoties hoog zitten is verleidelijk, maar niet altijd even handig. Vanaf jongs af aan leren we al om eten te koppelen aan emoties: je krijgt vaak een snoepje om je te troosten als je gevallen bent, en iets leuks wordt gevierd met taart. Dit zorgt er echter ook voor dat sommige mensen veel gaan eten op het moment dat negatieve emoties sterk aanwezig zijn. Dit leidt tot nog meer negatieve emoties, wat leidt tot meer eten en zo kom je al snel in een negatieve spiraal die je het liefst wil vermijden. Het is daarom goed om eten zoveel mogelijk los te koppelen van emoties maar proberen te zien als iets functioneels. Dit zal niet in een paar dagen lukken, maar kun je wel heel bewust trainen.

Herken jij deze gewoontes en wat doe jij om ze te doorbreken?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

29 reacties op “Eetgewoontes om nu mee te stoppen”

  1. Ik herken ze allemaal..

  2. Ik ben net begonnen met op gevoel eten en ik wil de gewoonte doorbreken om ‘mijn honger uit te stellen’. Als ik anderhalf uur na het ontbijt bijvoorbeeld al honger krijg vind ik het te vroeg en neem ik het pas drie kwartier later. Heel eetgestoord! En ik blijf mijn lichaam ermee foppen en houd dus de anorexia in stand. Het is tijd te gaan luisteren naar mijn lichaam! Goede blog!

  3. vraag me wel af hoe jullie er bij komen dat de stoffen die aan light producten zijn toegevoegd niet bepaald goed zijn voor je lichaam. Dacht dat we hier op de site dit soort dingen niet zo mogen benoemen. Denk dat bepaalde vetten ongezonder zijn. Net als suiker. Je hebt het nodig zeggen sommige, andere zeggen weer dat het zo verslavend is dat als het nu op de markt was gekomen het nooit goedgekeurd zou zijn.
    Dat vind ik een beetje jammer aan de blog.

    Verder leuk en goed geschreven en bijna allemaal heel herkenbaar!! (behalve calorieen tellen en ontbijt overslaan. ik ontbijt altijd en ik tel geen calorieƫn. ik vergelijk wel eens producten en kies dan degene met minste kcal er in)

    maar nogmaals, leuk blog!

  4. hoe zit het met lightproducten drinken? want ik heb diabetes en mijn lichaam reageert er vervelend op als ik drinken drink waar wel suiker in zit, dan moet ik insuline bijspuiten en heb daarna meestal een hypo (lage suiker).

  5. Ik heb juist bij emotieeten dat als ik me rot voel dat ik helemaal niks eet. Voor de rest is veel nog herkenbaar terwijl ik dacht helemaal genezen te zijn

  6. Supergoede en bovenal een superfijne post! Eentje die me absoluut aan het denken heeft gezet, dankjewel hiervoor!

    X

  7. Ipv light kun je ook gewoon je eigen drinken met smaakje maken zonder die lightmeuk (aspartaam enzo…).
    Door bijv citroen en ander fruit en komkommer, gember etc aan je (prik)water toe te voegen.
    Mijn man werkt in het ziekenhuis en vertelde onlangs dat door veelvuldig lightgebruik (zoetstoffen) je zenuwen helemaal naar de knoppen kunnen gaan. Daar was een man binnengekomen die dagelijks ong. een liter cola light dronk en gewoon geen gevoel meer had in z’n zenuwen. Gewoon dood was het… Dus idd troep!

  8. Wat een ontzettend fijne blog. Dankje Sandra!

  9. @annieke dankjewel voor de tip. ik drink maar 1 glas light frisdrank per dag. Verder alleen koffie en thee.

  10. Ik doe sinds een tijd aan ‘clean-eating’ en ik voel me gezonder dan ooit. Maar het wordt steeds strenger en ik kan nooit meer iets bij een ander eten. Vandaag heb ik het er met mijn psycholoog over gehad en ik denk eraan om te proberen iets flexibeler te worden, dus thuis nog wel zo te eten, maar dat het mogelijk wordt om een keer bijvoorbeeld witte pasta ipv volkoren te nemen, als er echt geen andere optie is. Ik ben vegetariĆ«r, bijna veganist en dit vind ik belangrijker dan het ‘clean’ eten. Het lijkt me zo fijn om een keer ergens iets te kunnen eten, zonder mijn eigen eten mee te nemen. Misschien is het dan een keer iets minder gezond, maar zo lang het veganistisch is, zal ik het dan wel eten. Dat lijkt me zo fijn, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan en ik ga er hard voor vechten ā™„

  11. Fijne blog! Motiverend.

  12. Heel herkenbaar. Ben sinds een aantal weken wel al deels gestopt met light producten omdat ik hier ook veel slechte dingen over heb gehoord.
    Bedankt voor de motiverende blog.

  13. Vind het echt een goed bericht! Alleen niet helemaal juist. Light producten zijn inderdaad minder verzadigend. Dit kan ervoor zorgen dat je juist mƩƩr zin hebt in zoetigheid. Echter is het niet per se slechter. Het gevolg is vaker slechter, dat wel. En daarnaast begint je stofwisseling niet pas bij je eerste maaltijd. Deze is constant aan de gang. Enkel nƔ maaltijden werkt deze harder. Dus hoe groter en beter je ontbijt, des te harder je stofwisseling die dag aan de gang gaat. DƔƔrom is ontbijt zo belangrijk.

  14. Super goed geschreven !!
    Ik heb het probleem dat ik perse om bepaalde tijden ‘mag’ eten. Zo vervelend en ik wil er echt van af.

  15. Je kunt ook alleen maar gezonde dingen eten (groenten, fruit, noten, peulvruchten, granen etc) omdat je je daar gewoon goed bij voelt op een gezonde manier, omdat je goed voor jezelf wilt zorgen. Dan is het niet teveel gezonde producten šŸ™‚

  16. Dit soort dingen ben ik juist aan het afbouwen. Heb vorige week bewust de keuze gemaakt om nu eindelijk maar eens een te eten wat ik fijn vind. Dus de ene keer ontbijten met cruesli, dan brinta, dan havermout en dan brood; tussendoortjes hoeven niet een een ongeveer afgepast aantal calorieĆ«n te bevatten en als ik ergens op de dag zin heb in iets lekkers, dan mag dat. De lunch probeer ik evenzo in te variĆ«ren;’s neem ik soms toch wat tussendoor, ook al schrijft de lijst dat niet voor. Ik poog minder vaststellen zitten aan de per se 2x en ga ervoor om bij het diner te nemen wat de pot schaft, het is dan maar iedere zaterdag soep, patat en een snack, zonder groente. Jaren terug heb ik hier ook prima op geleefd, met een gezond niet-eetgestoord lichaam.
    Klinkt nogal hoogdravend allemaal. Ik doe m’n best. Eetproblemen naast al het andere dat speelt, kan ik niet zo goed gebruiken…

  17. Ik herken er ook wel een aantal, maar ik vind het nogal cru gezegd soms.
    Sommige dingen kan je helemaal niet gewoon, nu op dit moment, stoppen, terwijl ik zelf ook wel weet dat dit het beste zou zijn. Moest het zo eenvoudig zijn, zou ik het al lang gedaan hebben :s

  18. @ Anne-Maria: Jij beschrijft precies waar ik op het moment mee bezig ben! Lastig he? Succes!

  19. @Dancer: lastig, zeker… Ik beschrijf het nogal theoretisch en ik had zelf altijd de neiging om hen die dit soort dingen beweerden eens even goed de waarheid te zeggen. Ik wil het zo graag doorzetten, vind het heel eng, want stel je voor dat de kilo’s eraan vliegen. Goede weegafspraken zijn belangrijk, of beter nĆ­et wegen. Maar oei.. zover moet ik mezelf nog krijgen. Zet ‘m op Dancer. Ben same (?)

  20. te gezond eten? eten doe je toch nog altijd om je lichaam te voeden? je kan niet te veel groenten of fruit eten. het word pas een probleem als je ook op feestjes niet DURFT te kiezen voor een ongezonde optie.

    zelf eet ik bijna nooit ongezond (heel af en toe eens wat chocolade op de havermout en op feestjes enzo natuurlijk ook de dingen die ik aangeboden krijg) ik vind gezond eten nu eenmaal veel lekkerder. ik ga mezelf echt niet verplichten vaker ongezond te eten omdat het anders niet gezond meer is? dat is toch pure onzin? gezond eten is nu eenmaal het beste voor je lichaam ook en ik heb geluk dit eten ook lekkerder te vinden dan koeken en snoepgoed.

    de meeste mensen eten te weinig groenten en fruit en dan schrijven jullie dat je zeker niet te veel van deze gezonde voedingsmiddelen mag eten, beetje fout vind ik.

    en je stofwisseling gaat echt niet sneller/trager werken als je wel of niet ontbijt hoor. je stofwisseling is altijd hetzelfde. wel is het belangrijk om te ontbijten om inderdaad die super honger waarbij je veel gaat snoepen te voorkomen. maar voor je stofwisseling maakt het helemaal niet uit wanneer je voor het eerst eet.

    sorry voor de negatieve reactie, de andere punten ben ik het wel mee eens.

  21. @ ano
    Te gezond wordt ongezond wanneer je daardoor eenzijdig gaat eten. Als je bijvoorbeeld erg veel groente en fruit eet en daardoor weinig andere producten, loop je veel belangrijke stoffen mis die niet in groente en fruit te vinden zijn. Kiezen voor alleen maar gezonde producten wil nog niet zeggen dat je er een gezond eetpatroon op nahoudt. Om het gezond te doen moet je voldoende variƫren binnen de gezonde producten (en daarbij mag je ook best eens iets minder gezonds, maar dat hoeft niet)

  22. Ik tel alleen nog wel calorieĆ«n (globaal, niet meer zoals eerst) omdat ik nog steeds de neiging heb te weinig te eten. Niet bewust, maar het smaakt me niet en dan vind ik dit toch wel handig om te kijken of het nog acceptabel is of dat ik nog beter wat extra’s kan eten.

  23. goede blog, Maar wat is er mis met gezond eten en veel groentes…

  24. Mooi gezegd EE: kiezen voor alleen maar gezonde producten wil nog niet zeggen dat je er een gezond eetpatroon op na houdt…

    Helemaal mee eens!

  25. Helemaal eens met EE!

  26. @ Anne-maria: Over dat wegen moet je denk ik in therapie afspraken maken. Heb je dat? Ik heb nog ondergewicht dus moet dat sowieso van de kliniek. Het is inderdaad een kwestie van ‘gewoon doen’! Maar als het zo makkelijk was dan had ik het al meteen gedaan. Let’s try together! Stay strong!

  27. Oh wat ben ik slecht bezig dan haha! Ik doe bijna al deze dingen! Ik denk er vaak ook gewoon niet aan om te ontbijten! Dan ben ik al weer vroeg op en met van alles bezig! Mijn eerste maaltijd is de lunch vaak. Als ik wel ontbijt eet ik havermout of brinta. Het enige van deze lijst dat ik niet doe is vet vermijden! Ik eet zo gezond als mogelijk. Maar soms zondig ik wel eens met broodjes ofzo. Ben te gek op speculoos (totaal ongezond)

  28. Ik ken ze allemaal!!! En wil graag eens mijn zin kunnen eten! šŸ˜¢

  29. Brood is niet ongezond maar juist een goede aanvulling op een gezond eetpatroon. Zie ook de eetlijsten van de diƫtist. Waarom zien veel mensen brood als een soort quilty pleasure?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *