Aan het begin van mijn eetstoornisbehandeling maakte ik kennis met de basis-eetlijst. De basis eetlijst is een goede richtlijn van wat een gemiddeld mens op een dag allemaal hoort te eten. In mijn behandeling was dit een doel om naartoe te kunnen werken en een structuur om aan vast te kunnen houden.
Toen ik de eetlijst voor het eerst zag, dacht ik nog: “een mens kan onmogelijk zoveel eten!” Vreselijk vond ik het! Maar uiteindelijke wende het en heeft het me echt geholpen. Ik zou m’n hand er nu niet meer voor omdraaien. Toch waren er ook valkuilen en kon het volgen van de eetlijst mijn controle-drang versterken. Waar moet je op letten? Is het houvast of controle-drang?
![](https://www.proud2bme.nl/assets/2025/02/Screenshot-2025-02-05-at-13.31.02-883x1024.png)
Houvast: geen discussie, dit is het plan
Het moeten volgen van een duidelijke eetlijst, schakelde meteen een discussiepunt voor mijn eetstoornis uit. Dit was het plan en dat moest ik volgen. Dat was niet makkelijk, maar de heldere doelstelling voor mij en mijn omgeving maakte het moeilijker om ergens onderuit te komen. Mijn diëtist kon me haarfijn uitleggen wat ik nodig had en waarom. Deze feitelijke informatie maakte het ook makkelijker om de angst vanuit mijn eetstoornis te relativeren. Hoe moeilijk ik het ook vond, die duidelijkheid en houvast had ik uiteindelijk wel echt nodig.
Controle-drang: te rigide zijn
De eetlijst voelde op gegeven moment veilig en oké. Maar… zodra ik afweek van de lijst, sloeg de paniek toe. Ik durfde niet intuïtief te eten en had het gevoel dat ik het ‘verpest’ had als ik iets anders at. Hierdoor ging ik soms overcompenseren, waardoor ik al met al te weinig at. En soms leidde dit ook tot eetbuien. Hoe dan ook leidde het tot enorm voor stress en strijd in mijn hoofd, wat mijn dagen helemaal kon beheersen. Ook op die (mentale) manier neemt de eetstoornis onwijs veel ruimte in.
houvast: structuur en regelmaat
Het volgen van de basis-eetlijst is niet altijd een strijd geweest. Zeker toen ik veel last eetbuien had, voelde een dag als eten volgens de lijst als een verademing. Iets om op terug te vallen als ik de kluts kwijt was. Wanneer mijn hongergevoel ontregeld was of mijn hoofd een chaos, bood het houvast. Drie hoofdmaaltijden en tussendoortjes, als dat me weer een dag gelukt was, voelde ik me meteen een stuk beter. Daarvoor hoefde ik gelukkig niet het wiel opnieuw uit te vinden. Het stond gewoon voor me op papier.
Controle-drang: de veiligste optie kiezen
Een valkuil hierbij was dat ik kon denken: “oke, dus dit is normaal, dan ‘moet’ ik daar dus nét onder gaan zitten.” Dat voelde voor mijn eetstoornis namelijk wel zo veilig, terwijl ik hopelijk toch geen eetbuien uitlokte (en mijn omgeving tevreden hield, want ik at toch al m’n eetmomenten?) Daar sneed ik mezelf behoorlijk mee in de vingers. Je kan er ongemerkt toch een hoop afsnoepen waardoor je te weinig binnen krijgt. Bovendien koos ik niet waar ik echt zin of behoefte aan had, waardoor ik me niet voldaan voelde, en juist eetbuien kreeg.
Ik weet dat het moeilijk kan zijn, maar meer eten kan echt helpen tegen eetbuien, terwijl restrictie (hoe klein ook) het juist kan uitlokken. En het helpt ook niet om je mentaal weer vrij te voelen en geen angsten en spanning rondom eten meer te hebben!
Wat is normaal?
De eetlijst is een hulpmiddel, geen keurslijf. Uiteindelijk is het doel om weer op gevoel te leren eten, zoals mensen zonder eetstoornis dat doen. Dat vergt tijd, en dat is oké.
Het geeft je een kans om je lichaam weer aan eten te laten wennen. Het is een standpunt in de eindeloze discussie die de eetstoornis wilt voeren. Het is een houvast wanneer je niet weet waar je moet beginnen. Het is structuur wanneer je leven overhoop ligt. Het kan helpen jouw eigen honger- en verzadigingsgevoel weer te herstellen.
Het kan zijn dat jij wat meer of minder nodig hebt dan de basislijst om op een gezond gewicht te blijven. Luister wat dit betreft goed naar je lichaam en wees eerlijk tegenover je diëtist en behandelaars.
En: geef het tijd! Je komt er wel 🙂
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie