Eetstoornis bij 1 op 14 zwangere vrouwen

Een op de 14 vrouwen lijdt in de eerste drie maanden van haar zwangerschap aan een eetstoornis, aldus een recent gepubliceerd onderzoek van de University College in Londen. Een kwart van de 700 ondervraagde zwangere vrouwen bleek zich bovendien ernstig zorgen te maken over haar gewicht en figuur.

Uit het onderzoek bleek ook dat 1 op de 12 vrouwen zo’n twee keer per week de controle verloor over het eten en hierdoor overmatig at. Twee procent van de ondervraagde vrouwen bleek af en toe te vasten, overmatig te sporten, zelfopgewekt te braken of laxeermiddel te gebruiken om gewichtstoename gedurende de zwangerschap te voorkomen.

Er is reeds bewezen dat een eetstoornis tijdens de zwangerschap een nadelig effect kan hebben op moeder en kind. Van belang is dus dat er voldoende kennis van eetstoornissen en de symptomen is bij gezondheidsprofessionals die werken met zwanger vrouwen.

De onderzoekers adviseren, met het oog op de negatieve gevolgen van een eetstoornis tijdens de zwangerschap, een screening op eetstoornissen bij de eerste prenatale controle. Te veel zwangere vrouwen met een eetstoornis hebben nu geen hulp.

Dr Abigail Easter, van het UCL Institute of Child Health, zegt: ‘Vrouwen met een eetstoornis zijn vaak huiverig om hun problemen met eten op te biechten bij artsen e.a. gezondheidsprofessionals, uit angst voor vooroordelen en stigmatisering.’

De bekende verschijnselen van zwangerschap zoals aankomen in gewicht en overgeven, kunnen de symptomen van een eetstoornis bovendien ook nog eens maskeren waardoor veel zwangere vrouwen met een eetstoornis ongezien blijven.

Bron: Huffingtonpost.co.uk
foto 1: zwangere vrouw & foto 2 test

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

5 reacties op “Eetstoornis bij 1 op 14 zwangere vrouwen”

  1. Mwah, dit vind ik wel beetje overdreven conclusie.
    Ik denk dat vrouwen als reactie op hun veranderende figuur best heftig kunnen reageren als ze daar gevoelig voor zijn.
    Een eetstoornis die 3 maanden duurt kun je dat echter niet noemen naar mijn mening.

  2. Ik zou me eerder zorgen maken dat als ze gaan screenen op es tijdens de zwangerschap veel vrouwen met een es zich in het nauw gedreven gaan voelen. En dan??? Juist op het moment dat je zwanger bent verandert er veel en ‘lever’ je veel controle in. Hulp zou zeker nodig en fijn zijn. Maar, wat als je es geheim is en wellicht aan het licht gaat komen als je naar de verloskundige gaat (je zwangerschap dus ‘laat bestaan’). Klinkt misschien wat overdreven voor sommigen, maar ik denk wel dat een aantal begrijpen dat je ‘gekke’ dingen kunt denken en of doen als je helemaal vast in je es zit.

  3. Ik weet niet of een eetstoornis dan alleen maar in de eerste 3 maanden is. Er zijn buiten een zwangerschap om sowieso meer vrouwen met problemen met eten.
    Ik herken mezelf helaas wel in het verschuilen achter zwangerschapsverschijnselen. En zo praatte ik mijn eetstoornis ook goed tijdens mijn zwangerschappen, helaas maar waar

  4. Ook denk ik dat er best een drempel is voor mensen die een ES hebben om zwanger te worden, zij die het dus weten en er mee aan de slag zijn.
    Ik ben bijv. 32, manlief bijna 38. dus ja. dat klokje tikt aardig door.

    Mij lijkt het erg moeilijk om bij de Verloskundige te melden dat je extra in de gaten gehouden moet worden ivm je ES.
    Aan de andere kant, als je vindt dat je het aan kan om zwanger te worden wanneer je een ES hebt, moet je ook maar zo’n grote meid zijn om toe te geven dat je extra aandacht nodig hebt qua eetgedrag en gewicht.
    Alles voor de kleine beebie toch?

  5. Ik ben bijna klaar met mijn ES behandeling en mijn vriend en ik willen graag een kindje.
    Mijn behandeling was tweedelijns, ik weet dat de ES dan standaard in je medisch dossier komt en de verloskundige dus al weet van je ES zonder dat
    Je het verteld. Als je geen tweedelijns behandeling gehad hebt zou ik het zeker aangeven. Ik ben zelf werkzaam in het geboorteland en ik weet hoe goed een verloskundige/gyn. Je kan helpen wanneer je een ES hebt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *