Eetstoornis en kerstvakantie: 10 tips

Langzaam nadert de Kerstvakantie weer, waarin veel van jullie zo’n twee weken vrij zijn. Een deel van jullie zal uitkijken naar deze vakantie, maar een deel zal hier waarschijnlijk ook erg tegenop zien. Ineens valt alle structuur weg en kunnen de dagen leeg aanvoelen. Er is geen vast tijdstip meer waarop je moet ontbijten omdat je erna naar school of werk moet. Eerste en tweede Kerstdag, oud -en nieuwjaarsdag kunnen voor de nodige spanning zorgen. Er wordt vaak anders en wat meer of luxer gegeten, waardoor je misschien de drang voelt om ervoor of erna te compenseren. Wat kan je nou helpen om die vakantie goed door te komen? In deze blog geef ik je 10 tips die hieraan kunnen bijdragen ♥

bron foto

1. Eet regelmatig: sla geen maaltijden over, probeer niet te compenseren en houd je aan vaste, maar flexibele eetmomenten. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je iedere dag tussen 8 en 10 ontbijt en tussen 12 en 2 lunch neemt.

2. Vergeet niet dat je in de vakantie ook mág genieten. Probeer je aandacht te richten op het ondernemen van positieve dingen en aangaan van fijne contacten. Misschien vind je het lastig om in actie te komen of het huis uit te gaan en contact te maken, maak de avond ervoor dan alvast een planning en probeer je hieraan te houden.

3. Maak anderen deelgenoot van jouw zorgen over de vakantie. Het is niet genant om tegen iemand te zeggen dat je opziet tegen de vakantie en niet goed weet hoe die door te komen. Er enkel over praten, kan al helpen om het te verlichten. Praat erover met vrienden, familie en/of je therapeut. Zij kunnen je steunen waardoor het allemaal wat makkelijk voor jou wordt. Je hoeft het niet alleen te doen. Het is niet zwak om hulp te vragen, juist sterk!

4. Maak voor jezelf een plan. Het is niet handig om, als je moeite hebt met lege dagen, de vakantie in te gaan zonder dat je weet wat je die twee weken lang gaat doen. Je hebt nu nog alle tijd om dingen te bedenken die je allemaal kunt gaan doen. Pak je agenda erbij, bedenk dingen voor in en buiten huis en plan het in. Maak alvast afspraken met mensen, zoek een creatief iets om te kunnen doen als je je verveelt en maak een back-up plan voor als zaken mislopen of worden afgezegd. Het is nu even veel denkwerk, maar straks profiteer je ervan.

bron foto

5. Maak een lijstje met namen van mensen met wie je in de vakantie contact kan zoeken als het even wat minder goed met je gaat. Misschien ga je naar een psycholoog, maak hier dan ook een belafspraak mee als je daar tijdens de vakantie niet terecht kunt. Plan belafspraken of chatafspraken in met vrienden en zorg dat je in ieder geval 1 iemand kan bellen als het echt minder goed met je gaat.

6. Waak ervoor dat je niet enkel doelen stelt rondom het eten. Stel voor jezelf in de vakantie ook hele andere doelen, doelen die te maken hebben met je goed voelen, genieten, leven en contact.

7. Probeer je flexibel op te stellen als het gaat om eten en als het gaat om plannen. Niet alles kan exact zo lopen zoals jij dat vooraf hebt bedacht. Het is niet erg als dingen anders verlopen. De wereld vergaat niet als je een keertje een uurtje later eet of plotseling uit eten gaat of afhaalt, terwijl je had bedacht om zelf te koken. Je komt niet direct kilo’s aan als iemand anders de portie voor je bepaalt. Probeer wat los te laten, dat kan je tijdens de vakantie een hoop rust opleveren.

8. Plan je vakantie niet té vol, maar maak ook tijd voor jezelf vrij en probeer die ook echt te nemen. Neem voldoende ontspanning en doe ook leuke dingen waarvan jij ontspant. Ga bijvooorbeeld eens een dagje naar een sauna of maak een afspraak bij de schoonheidsspecialist. Ga een avondje naar de bioscoop en een middagje naar Centerparks.

bron foto

9. Maak je niet te druk om al het eten rondom de feestdagen. Je ziet er veel over op televisie en in bladen, maar het zijn slechts 3 gewone dagen die zo weer voorbij zijn. Misschien eet je wat luxer of ietsje meer, maar verder stelt het weinig voor. Probeer je minder te focussen op dat eten en meer te focussen op het voor jezelf gezellig maken van die dagen. Koop leuke cadeautjes voor vrienden en familie en verwen jezelf ook met iets. Geniet van de lampjes overal en de versierde etalages. Jouw instelling bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt.

10. Maak Kerst voor jezelf gezellig: versier je kamer met kerstlampjes, kaarsen en een kerstboompje. Brand kaarsen, kijk feel good films en draai fijne muziek. Probeer jouw huisje, jouw kamer voor jezelf dat knusje plekje te maken waar je wellicht best naar verlangt.

Hoe kijk jij uit naar de kerstvakantie?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

15 reacties op “Eetstoornis en kerstvakantie: 10 tips”

  1. mm lekker eten en genieten, het ritme komt vanzelf wel weer terug. Je eet niet elke dag heerlijke pasteitjes, chocolade, gevulde speculaas, kerstkransjes, toastjes met kaas, glazen wijn, oliebollen en appelflappen. Dus genieten maar! gelukkig kan ik dat weer…….

  2. Fijn deze tips, maar ondanks dat, vind ik het verschrikkelijk moeilijk. De dagen zijn gezellig, maar het eten.. Ik eet veeeeel te veel en voel me erna weer zo ellendig. Toch ook wel weer blij als de dagen weer voorbij zijn:)

  3. I LOVE CHRISTMAS !!

    de kerstvakantie is, samen met de zomervakantie, verreweg de aller beste vakantie van het hele jaar!! Op pinterest kijk ik naar kerstversieringen, ik luister naar kerstmuziekjes op spotify en ben al aan t kijken naar wat ik wil eten tijdens het kerstdiner hahahah! ben echt een kerstfreak, but i don’t careee, i love it!
    wel kijk ik een beetje tegen morgen op,, 5 december blijf ik toch moeilijk vinden; we vieren het met de hele familie en ben best bang dat ik me overeet…. maar, als ik dan denk dat dit één grote feestmaand is (ik ben ook nog jarig deze maand) dan denk ik; kom op Roos, maak er wat leuks van! en zoals ik op facebook zag:

    MAKE IT A DECEMBER TO REMEMBER !

  4. Sinterklaas&kerst! Love it :D:D:D

  5. Toen ik nog een eetstoornis had was de kerst een groot gevecht. Wel willen eten van dat lekkers, het niet mogen, in een ‘zwak’ moment toch wat dingetjes eten waardoor mijn eetplanning niet meer klopte (of er niet onderuit kunnen komen), en dan allerlei paniek-acties om te compenseren. Vreselijk, dat gaf echt veel paniek en het maakte me heel eenzaam tijdens die dagen omdat mijn familie het niet mocht merken en alles ‘gezellig’ moest zijn.

    Dat vond ik altijd extra pijnlijk, juist de dagen waar het draait om samenzijn was ik eenzamer dan ooit omdat ik mijn hele eetstoornisgevecht moest verbergen.
    Ik ben nu al een tijd eetstoonis-af maar ben niet vergeten hoe pijnlijk het was.
    Sterkte aan iedereen die het er nog zo moeilijk mee heeft. Wees juist deze dagen extra lief voor jezelf als dat lukt… Je eetstoornis maakt het je al moeilijk genoeg, dat hoef je zelf niet nog erger te gaan maken door onaardig te zijn voor jezelf.

  6. Zouden jullie misschien ook een blog kunnen maken over bed/bolimia
    tijdens de feestdagen?

    Groetjes

  7. Heel erg bedankt voor deze tips, komen erg van pas! Zit al een tijdje te piekeren, maar hier kan ik zeker mee verder! ♥ 🙂 Vooral de tip om het er met anderen over te hebben gaat denk ik helpen, om paniek te voorkomen!

  8. Dat zou idd wel fijn zijn ja dat er ook eens wat meer blogs komen vanuit dat perspectief. Ik zie ontzettend op tegen de feestdagen en al het eten. Ik heb ook heel veel last van eetbuien en ben ook echt een externe eter. Dus ik hoop echt dat ik toch een beetje met de rem erop kan genieten. Dat scheelt ook weer dat schuldgevoel achteraf als ik wel teveel gegeten heb. En ik ben al veel te zwaar en heb diabetes, dus onbezorgd eten is er gewoon niet bij.

  9. @roos
    Wat heb je dat goed gezegd meid! Ik kon het echt niet beter verwoorden haha! Gelukkig kan ik er ook weer van genieten dus ik ga er een mooie maand van maken

  10. Er staat toch nergens dat dit alleen voor mensen met anorexia is..? Ook voor BED is het belangrijke om een ritme te hebben en afspraken te maken. En niet alleen na te denken over eten, maar ook andere doelen te maken..
    Dus ik snap niet helemaal waar jullie vandaan halen dat dit ‘weer een blog voor anorexia’ is..
    Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is om te genieten, dus ik hoop echt dat het jullie ook gaat lukken.. Dat gun ik jullie, liefs!
    —–
    Bedankt voor de fijne blog!

  11. wat een fijne tips ik vind dit echt heel moeilijk en zie echt op tegen morgen met sinterklaas vieren, pepernoten en chocolademelk, en dan overdag bij ixta noa ook nog sinterklaas vieren. En kerst vieren, oud en nieuw en me zusje die jarig is. Maar ik vind de feestdagen ook heel fijn en gezellig, leuke liedjes mooie lampjes lekker warm dekentje. vooral tip 7,9 en 10 zijn voor mij wel echt handig

    Liefs

  12. De feestdagen blijven ‘drama dagen’!
    Kan er weinig anders van maken.
    Ook met al deze goede tips blijft het ws een groot gevecht voor me, waarvan ik blij ben als het weer voorbij is.

    Tja….!

  13. Ik heb zin in de kerstvakantie, lekker anderhalve week vrij. Met kerst ben ik twee volle dagen bij mijn ouders, en houd daar min of meer hetzelfde eetpatroon aan als thuis. Ontbijt – koffie – lunch – thee met tussendoortje – diner – koffie – en om 22.00 uur een glas wijn of iets anders drinken. De maaltijden lunch en diner zullen iets uitgebreider of anders zijn, maar dat is het dan ook. En ik kook zelf (vinden mijn ouders fijn en ik ook).

  14. Misschien kan jullie site een keer gaan over boulimia en overeten, vreetbuien en extreem veel eten? dat zijn namelijk ook eet stoornissen en alle zorgen die jullie bespreken zijn altijd gericht op het type ; ik eet niks/ik vind het moeilijk om iets te eten, ipv ; ik eet alles wat los en vast zit en kan niet stoppen.
    Onbezorgd genieten? nee.
    Lekker losslaan want het zijn maar 3 dagen? nee.
    Lekker genieten van het eten? oh geloof me dat zal ik ZEKER wel doen.
    Vind het zo jammer dat die kant nooit besproken word en ik word er naar van
    dat alles anorexia gerelateerd is.

  15. Op onze website vind je over iedere eetstoornis, ook BED, Boulimia en NAO (dus ook over eetbuien), informatie en blogs. We richten ons juist op iedereen met een eetstoornis, welke dan ook. Bekijk onze site eens uitgebreid of lees regelmatig de blogs. Wie weet heb je daar wat aan. Je kunt ook onderwerpen intoetsen in de zoekbalk op de homepage, zoals ‘eetbuien’.

    Het is zeker onjuist dat die kant nooit belicht wordt op onze website. We hopen dan ook zeker dat je verder zult kijken en informatie zult ontdekken op onze website die wel bij je past, want die is er zeker.

    Liefs,

    Team Proud2Bme

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *