Eetstoornis en vaste patronen

We hebben allemaal zo onze gewoontes. We doen dingen op onze eigen manier. Zo doen we het vaak al jaren. Misschien meegekregen van huis uit, misschien erin geslopen in de loop der tijd. Helemaal niks mis mee! We hebben gewoontes nodig om het leven overzichtelijk, soepel en voorspelbaar te maken. Als we elke dag alles opnieuw zouden moeten uitvinden of anders zouden moeten doen, zou het maar een stressvolle bedoeling worden.

Tenzij… je gewoontes juist stress opleveren! Toen ik diep in mijn eetstoornis zat, had ik een heleboel vaste gewoontes, patronen en handelingen die ik moest uitvoeren, maar waar ik eigenlijk helemaal niet gelukkig van werd. Het was dwang, geen vrije wil. Ik moest ‘s ochtends mijn bed op een bepaalde manier opmaken. Aankleden duurde ontzettend lang, want alles moest perfect zijn.

En dan nog het eten: ontbijt, lunch, tussendoortjes, avondeten – alles tot in de puntjes voorbereid, gepland en afgewogen. Het was bijna een fulltime baan, die eetstoornis. Ik werd er dood en doodongelukkig van. Maar ik kon er niet mee stoppen… ###

Er is een manier om erachter te komen of jouw gewoonten er zijn om je te helpen of om je tegen te werken. Onderzoek het eens! Misschien kom je er achter dat je bepaalde gewoontes wel wilt loslaten. Of (her)ontdek je wel de waarde van andere gewoontes. Doe het eens een Dagje Anders!

Dagje Anders 1
Maak een lijstje met zoveel mogelijk van je gewoontes. Het helpt om je dag ‘af te gaan’. Dus begin bij het opstaan. Wat zijn eigenlijk je ochtendrituelen? Sta je direct naast je bed of ‘snooze’ je nog zes keer door? Ga je eerst douchen of heb je toch echt eerst die kop koffie nodig? Gaat gelijk de TV aan of moet je eerst een half uur zombie-achtig voor je uitstaren voor er iets nuttigs uitkomt? Kijk vervolgens naar gewoontes door de dag heen: op school, werk, in therapie of thuis. Tot slot de avondgewoontes. Kook je samen met mensen of eet je alleen? Staat de TV aan tijdens het eten of wordt er uitgebreid gekeuveld en gelachen tijdens de maaltijd? Wat doe je meestal met de rest van je avond? Heb je nog rituelen voor het slapen gaan? Plak nog geen oordeel op de gewoontes. Schrijf ze alleen op.

Dagje Anders 2
Probeer eerst het volgende uit, in plaats van gelijk alle gewoontes te gaan veranderen. Doe een dag alles heel langzaam. Dus in plaats van snelsnel douchen/aankleden/eten/tandenpoetsen, neem je voor alles uitgebreid de tijd. Als je op een bepaald tijdstip ergens moet zijn is het dus handig om wat eerder op te staan. Als je altijd fietst naar werk/school/supermarkt, ga dan eens een dagje lopen. Of als je normaal met de auto gaat, ga dan eens met de fiets. Doordat je je tempo verandert zul je direct allerlei gewoontes veranderen. En je oefent een stukje geduld. ‘Slow living’ – kijk eens wat het je brengt!

Dagje Anders 3
Doe een dag alles met je verkeerde hand. Dus als je rechts bent ga je een dag lang haren kammen, brood smeren, deuren openen, dingen oppakken en misschien zelfs schrijven met je linkerhand. Op deze manier word je je niet alleen bewuster van je gewoontes, maar stimuleer je ook nog eens de samenwerking van je linker en rechter hersenhelft. Het samenwerken van je hersenhelften zorgt ervoor dat blokkades worden weggewerkt. Bijvoorbeeld blokkades in het bereiken van iets wat je wilt. Stel je hebt een fantasie over iets wat je graag zou willen doen (rechter hersenhelft), maar het lukt je maar niet om het uit te voeren, omdat je steeds bedenkt wat er allemaal niet realistisch aan is/ wat er allemaal niet logisch aan is (linker hersenhelft). Door dingen met je verkeerde hand te doen verbeter je de verbinding tussen beide hersenhelften.

Benieuwd welke hersenhelft bij jou overheerst? Doe de test op: 123test.nl/brein

Dagje Anders 4
Doe een week lang elke dag één ding dat je nog nooit hebt gedaan. Dat klinkt misschien heel eng, maar het betekent absoluut niet dat je in een week moet hebben gebungeejumpt, motor gereden, een wereldreis moet hebben geboekt en je haar pimpelpaars moet hebben geverfd! Het kunnen kleine dingen zijn. Bijvoorbeeld een praatje maken met je buurvrouw, die lekkere muffin bestellen in het cafeetje waar je vaak komt, een stad bezoeken waar je nog nooit bent geweest, kaarsen maken of nee zeggen tegen iemand waar je tegenop kijkt. Stel je eisen niet te hoog en wees trots op wat je hebt bereikt!

TIPS

Tot slot nog een paar ideetjes en tips om vast geroeste patronen en gewoontes uit te dagen!

• Douche een week lang in het donker

• Neem de kaart van Nederland voor je, sluit je ogen en wijs een plek aan. Ga hier vervolgens (samen met een vriendin of familielid) heen! Kies eventueel de grootste stad die het dichts bij je vinger ligt op de kaart, om intense verveling te voorkomen.

• Dagje meelopen met iemand anders. Leef een dag zoals een vriend, vriendin of familielid. Alsof je op ‘levensstage’ bent: je neemt een kijkje in het dagelijks leven van die ander en doet een dag lang precies wat hij/zij doet. Hoe zou dat bevallen?

• Zeg een week lang ‘nee’ tegen dingen waar je normaal altijd ‘ja’ tegen zegt (maar eigenlijk stiekem liever niet doet)

• Zeg een week lang ‘ja’ tegen dingen waar je normaal altijd ‘nee’ tegen zegt (omdat je ze eng of moeilijk vindt)

• Ga een dag lang zonder mobieltje, computer, I-pad, I-pad of I-phone. Laat van te voren aan tenminste 1 iemand even weten dat je een dagje niet bereikbaar bent, om zorgen te voorkomen!

• Stel een dag of week in het teken van iemand van wie je houdt. Doe kleine dingetjes voor die ander om zijn/haar dag of week leuker en gemakkelijker te maken. Bijvoorbeeld lieve briefjes in de broodtrommel, dingen opruimen of schoonmaken, een lekkere maaltijd koken, de hond uitlaten, een uitje plannen, een kaartje sturen of een vrolijk liedje mailen. Het hoeven geen grootse gebaren te zijn: doe het met aandacht en liefde en die ander zal het als groots ervaren!

Heb jij last van dwangmatige patronen?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

9 reacties op “Eetstoornis en vaste patronen”

  1. Heeeeeeeeeeeel herkenbaar. Wordt zelf ook gek van al die dwang-dingen. Zo kan ik toch niet de rest van mijn leven doorgaan? Dan hoeft voor mij het leven niet meer zo. Dus de tips komen goed van pas, ga proberen er wat mee te doen

  2. Ik ga het eens proberen. Ik moet ook altijd dingen op een bepaalde manier doen, maar als ik dan toch iets verander is het vaak alleen maar beter!!!

  3. Die slow dag is niets voor mij.. Dan zou ik 4 uur onderweg zijn naar school, dus dan zou ik om kwart over 4 moeten vertrekken… en om kwart over 8 weer terug thuis zijn!

    Doe mij dan toch maar de fiets! 😛

  4. Leuke tips! (:

  5. Een week lang ‘ja’ tegen dingen zeggen waar ik normaal gesproken altijd ‘nee’ op zeg. Dat is nogal een grote stap. Voordat ik zover ben…?!

  6. Wat goed beschreven… en oh, zo herkenbaar!
    kGa je tips in de praktijk brengen!!

  7. leuk artikel 😉

  8. wat een leuk artikel! 🙂

  9. haha ik douche altijd al in het donker (die irritante spiegel)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *