In de tijd dat ik een eetstoornis had, was ik vaak op zoek naar de meest intense smaak met de minste calorieën. Ik had een grote behoefte om dingen te proeven. Zoet, zout, zuur. Mijn zintuigen moesten geprikkeld worden. Ik vond deze prikkeling in combinatie met de schijnveiligheid van lage calorieën in energiedrank. Light energiedrank welteverstaan. Een cafeïne-bom met ongezonde gevolgen.
Energiedrank. Het is populair onder jongeren, maar heeft al met al niet zo’n goede reputatie. Er zit veel suiker en cafeïne in en teveel daarvan is niet goed voor je. In de tijd dat ik een eetstoornis had dronk ik veel energiedrank, maar dan wel de light variant. Van Red Bull tot halve liters Rockstar, die lichtblauwe van de Kruidvat en de rood-zilveren Euroshopper blikjes die je destijds nog had – tegenwoordig AH basic.
Een therapiegenoot van mij dronk deze ook altijd tijdens therapie. Dit vond ik behoorlijk dapper van haar, want ik schreef het heel bewust niet op in mijn eetdagboek. Ik wist namelijk dat ik niet vanuit gezonde beweegredenen energiedrank dronk en die confrontatie vond ik moeilijk. De energiedrank paste in mijn eetbuien zonder calorieën. Veel smaak, weinig voedingstoffen. En ja, een flinke dosis cafeïne. Ongeveer net zo veel als in een kop koffie, maar daar stond ik nog niet zo bij stil. Tot mijn therapeut aan mijn therapiegenoot vroeg of die Red Bull Light geen vervanger was voor energie die ze ook uit een boterham kon halen…
De fysieke risico’s van energiedrank
Ja, energiedrank geeft je een energieboost. Zowel de suikervrije variant als de variant met suiker. De energieboost van energiedrank duurt echter kort, vandaar dat je snel geneigd bent om er nog eentje te drinken. Iets dat bij mij zeker voor kon komen. Naar mijn mening niet wegens de energieschommelingen – al kan dat best onbewust hebben gespeeld – maar ook omdat het fungeerde als eetbuivoedsel.
Wanneer je een energietekort hebt doordat je te weinig eet, is dit niet iets dat je kan oplossen door energiedrank te drinken. Ja, het drankje geeft je een oppepper van korte duur, maar te veel is niet goed. En zeker wanneer je ondergewicht hebt, kan je lichaam ook minder hebben. Wees er dus voorzichtig mee. Een teveel aan energiedrank kan namelijk de volgende klachten veroorzaken*:
– Hartklachten
– Angststoornissen
– Maagklachten
– Misselijkheid
– Concentratiestoornissen
– Hoge bloeddruk
– Braken
– Tanderosie
Energiedrank en een eetstoornis
Naast de fysieke tips die voor iedereen gelden, geeft het hebben van een eetstoornis nog wel een andere lading aan dit verhaal. Zo dronk mijn therapiegenoot energiedrank omdat ze eigenlijk heel moe was van het weinige eten. Los van de risico’s die aan energiedrank gebonden zitten, houd je ook jezelf ermee voor de gek. Ja, je krijgt er energie van, maar het is op geen enkele wijze voedende energie.
Een blikje kan misschien niet zo veel kwaad, maar de energie die je ervan krijgt is niet duurzaam. Dus zet het ook niet in op die manier, want daarmee doe je je lijf tekort en geef je de eetstoornis ruimte. Ook als de energiedrankjes voor jou dienen als een smaakexplosie zonder calorieën. Een intense prikkel zonder schuldgevoel, maar allerminst onschuldig. Niet alleen vanwege de lichamelijke risico’s, maar ook vanwege de ruimte die je je eetstoornis geeft. Daarover schrijf ik meer in deze blog. Voed jezelf; met goede voeding, maar ook met zorg en liefde. Je hebt maar één leven en één lichaam.
Drink jij veel energiedrank?
*bron: consumentenbond
fotografie: unsplash
Geef een reactie