Je denkt de hele dag aan eten, je staat ermee op en gaat ermee slapen. Het getal op de weegschaal bepaalt je humeur. Je kan niet langer op een gezonde manier met eten omgaan. Langzaam begint er iets te dagen: hier klopt iets niet. Je begrijpt niet hoe het zo ver is gekomen. Het lijkt zo lang geleden dat je voor het laatst écht genoot van eten. Je wilt leven, maar bent vergeten hoe. Eten is niet meer vanzelfsprekend. Je hebt een eetstoornis ontwikkeld.
Je bent aan het rommelen met eten, maar in je achterhoofd hoor je een kleine stem. Een stem die je vertelt dat dit niet goed is, dat het niet langer kan zo. Dat je hiermee mag stoppen, weer terug gelukkig mag worden. Deze stem, dat ben jij die spreekt, de ware jij die het beste met jou voorheeft. Het is de stem die lief is voor jou en je op waarde schat. Luister naar deze stem, zij vertelt je de waarheid.
Je kan niet meer om je eetproblemen heen, de ontkenningsfase is voorbij. Je wilt niets liever dan weer normaal zijn en weer kunnen genieten van het leven. Herstellen is wat de gezonde kant in je wil. Herstellen is wat je te doen staat. Maar hoe doe je dat precies? Waar begin je?
♥ Accepteer dat je hulp nodig hebt
Herstellen hoef je niet alleen te doen. Blijf niet langer in je eentje met je problemen rondlopen: Sta op voor jezelf en praat erover met mensen die je vertrouwt, zoals je ouders, een goede vriendin of een leraar. Wees niet bang voor ‘wat anderen wel niet van je zullen denken’, als je jezelf serieus durft te nemen, zullen anderen dat ook doen.
Ga naar de huisarts en zoek professionele hulp, ook als je eetstoornis je verteld ‘dat het allemaal wel meevalt‘. Het valt namelijk niet mee, een eetstoornis is altijd ernstig en zal je leven altijd negatief beïnvloeden. Er is geen enkele reden om hier alleen mee rond te hoeven blijven lopen. Je mag altijd en op ieder moment om hulp vragen. Hulpinstanties zien jou liever vroeg dan laat komen. Niemand wil jou ongelukkig zien.
♥ Neem rust
Het leven gaat niet altijd zoals je wilt en soms zal je even een stapje terug moeten doen. Misschien moet je het bijvoorbeeld tijdelijk wat rustiger aan doen op school of op je werk. Herstellen is zwaar en kost tijd, dus probeer er echt de ruimte voor te nemen. Vaak betekent herstellen dat je tijd voor jezelf nodig hebt en als het jou helpt om eens je agenda helemaal leeg te plannen, mag je dat best doen.
Als je het gevoel hebt dat je het druk hebt met vanalles en nog wat en heel veel dingen ‘moet’ waardoor je niet aan jezelf toe komt, kan het heel helpend zijn om eens een lijst te maken met alles wat je ‘moet doen’. Je zult zien dat heel veel dingen op die lijst eigenlijk van niemand hoeven, behalve van jezelf. Streep vervolgens weg wat niet helpend is voor jou en doe alleen de dingen waar je echt niet onderuit kan.
♥ Wees lief voor jezelf
‘Wat heb jij op dit moment nodig’ en ‘wat is op dit moment het beste voor jou?’ Deze vragen ga je vanaf nu stellen bij alle dingen die je doet. Het gaat nu even om jou en jouw gezondheid. Vraag jezelf af hoe jij het nu prettiger of makkelijker voor jezelf kan maken.
Vaak betekent lief zijn voor jezelf dat je jezelf voorop moet stellen. Soms mag je best even ‘egoïstisch’ zijn en kiezen voor wat goed voor jou is. Ook als dat betekent dat je andere mensen moet teleurstellen, afspraken moet afzeggen of niet alle dingen kunt doen die je normaal doet. Lief zijn voor jezelf wil zeggen dat je voor jezelf kiest, zonder je daar schuldig over te voelen. Het wil zeggen dat je ruimte in durft te nemen en je eigen welzijn op de eerste plek. Je gezondheid is het belangrijkste wat er is.
♥ Sta stil bij wat je voelt
Bij een eetstoornis spelen vaak bepaalde hardnekkige gedachtes of denkbeelden een rol waardoor je telkens teruggrijpt naar de eetstoornis. Probeer eens rustig stil te staan bij wat je voelt, denkt en hoe jij de dingen ervaart. Oordeel niet over wat er bij je naar boven komt en stop met jezelf dingen verwijten. Neem je gevoel zoals het komt want zo is het nu eenmaal. Probeer vervolgens op een vriendelijke manier naar jezelf toe te bedenken wat je anders zou kunnen doen om je situatie te verbeteren.
♥ Bedenk wat je anders kunt doen
Wanneer je langzaam inzicht krijgt in je denkpatronen en eetgedrag zou je langzaam kunnen gaan experimenteren met gezond gedrag. Bedenk je wat je graag zou willen veranderen en maak een haalbaar plan met kleine stapjes om het te bewerkstelligen. Een hulpverlener kan je hierbij helpen. Hoe klein de stapjes ook zijn die je maakt, elk stapje is er één. Word niet boos op jezelf wanneer het niet meteen lukt. Herstellen gaat niet over één nacht ijs.
Wat wordt jouw volgende stap richting herstel?
Geef een reactie