Eetstoornis herstel door het Minnesota 12 stappen model

Afgelopen februari vertrok ik voor een langdurige, intensieve behandeling naar Kaapstad, Zuid Afrika om daar te herstellen van mijn eetstoornis. Jaren van opnames, klinieken, zelfhulpgroepen en vooral veel verdriet en wanhoop hadden me weinig verder gebracht op mijn pad naar beterschap. Ik was doodop en moedeloos nadat ik in de ziektewet was beland, mijn relatie was verbroken en ik me bovendien realiseerde dat ik mijn waardigheid en leven was kwijtgeraakt. Een vlucht naar het einde van de wereld was werkelijk het enige lichtpuntje dat ik nog een kans wilde geven. Ik had op het moment van vertrek echter nooit durven dromen dat ik uitgerekend in hongerend Afrika de smaak van recovery te pakken zou krijgen. In Kaapstad kreeg ik mijn leven terug, in Kaapstad werd ik herboren!

In de kliniek waar ik terechtkwam, maakte ik kennis met een nieuwe benadering van de ziekte waaraan ik al ruim 10 jaar lijdt: het Minnesota 12-stappen model voor herstel van verslaving. Anorexia, boulimia en welke vorm van eetstoornis dan ook, zijn volgens de inzichten van de 12-stappen niet anders dan welke verslaving dan ook. Ik heb een eetstoornis, omdat ik net als een alcoholist of gokverslaafde, geboren ben met de aangeboren ‘ziekte van meer’, in mijn geval: meer afvallen, lijnen en sporten.

eetstoornis herstel

De erkenning van eetstoornissen als verslavingsziekten is geen wazig of onderdoordacht idee dat iemand op hoop van zegen heeft opgeworpen. Het erkennen van eetstooornissen als verslavingen vindt zijn grondslag in het gedachtengoed van Alcoholics Anonymous. Deze beweging bestaande uit van oorsprong alcoholverslaafden, probeert door middel van bijeenkomsten, literatuur, sponsorschap en stappenwerk abstinentie en vooruitgang in herstel voor elkaar te krijgen.

AA is een spiritueel programma van herstel, dat vertrouwt in de heilzame werking van een verslaafde die een andere verslaafde helpt. De gedachte is dat lotgenoten onderling vaak beter dan welke professional of buitenstaander dan ook weten hoe zwaar de weg naar onthouding is, en hoe sneaky de verslaafde geest kan werken. Alleen een eetgestoorde weet hoe te braken terwijl niemand het merkt, of de marathon te lopen zonder toeschouwers. Door te werken met elkaar en samen te komen in bijeenkoomsten, verbinden lotgenoten zich aan een programma dat hen clean houdt, one day at the time.

Na de oprichting van AA in 1935 in Amerika, heeft de beweging wereldwijd navolging gekregen, en is de filosofie van anonimiteit en bereidwilligheid tot clean zijn een inspiratie geworden voor andere fellowship (o.a. Narcotics Anymous, Codependecy Anonymous, Sex Addicts Anonymous etc.) herstel vinden. Met name AA en NA zijn vandaag de dag goed gevestigd in Nederland , maar ook neemt de vraag en het aanbod voor het oprichten van andere fellowships toe. Zo kent Overeaters Anonymous sinds enkele jaren meetings in Nederland, en hebben Cocaine verslaafden eveneens hun rooms en genoodschap gevonden.

Net als anderese fellowships, is ABA een 12-stappen fellowship met een programma voor herstel van mensen met eetstoornissen dat werkt! Dit fellowship is relatief jong, opgericht in 1993 in Edmonton, Alberta, Canada. Met de publicatie van een eigen big book voor herstel (Anorexics and Bulimics Anonymous: The Fellowship, Its Program of Recovery For Anorexia and Bulimia) heeft ABA zich inmiddels in verschillende landen gevestigd door het organiseren van meetings waarin lotgenoten hun ervaring kracht en hoop met elkaar delen. Meetings vinden plaats in Luxemburg, Oostenrijk, Canada, de Verenigde Staten, Isarael, the UK en Zuid-Afrika. In alle rooms is de boodschap dat iedereen lijdend aan een eetstoornis de weg naar herstel kan vinden door een ander te helpen.

Anders dan in Nederland, worden dus gelukkig op heel veel plekken in de wereld de meerwaarde van fellowships en spiritueel commitment, als belangrijke tools voor herstel erkend Professionals onderschijven dat het een illusie is te verwachten dat een eetschema het medicijn is tegen een aangeboren, diepliggend en soms zelfs chronisch gebrek aan eigenwaarde. 

Hoewel ABA nadrukkelijk geen vervanging is van professionele zorg, wordt het 12 stappen programma wereldwijd aangeraden als gateway to recovery. In ABA leer je het gebrek controle over je verslaving te erkennen en win je het vertrouwen in herstel terug. Iedereen kan zich uit een kliniek eten, niet iedereen kan de stijgende lijn van herstel vasthouden. Een reden, een vooruitzicht en een constante herinnering aan het uitzichtloze leven met een eetstoornis, is noodzakelijk voor een sterke en duurzame recovery. 

“Nu ik weet waar ik thuiskom, is herstel een cadeautje”

Voor mij was een reis naar Zuid-Afrika nodig om mijn weg naar de kamers van ABA, Anorexic and Bulimics Anonymous te vinden. Ik was dan ook angstig te ontdekken dat er nog geen ABA meeting gevestigd is in Nederland. Immers, ik ben er van overtuigd dat het programma van ABA werkt als je eraan werkt en dat ieder slachtoffer van een eetstoornis het recht heeft via meetings en een programma de hoop op een nieuw leven te herontdekken. Daarom besloot ik bij terugkomst met een clubje fellows een eigen meeting op te zetten, de meeting die mijn leven heeft gered. En met succes!

eetstoornis herstel

Op 25 januari vindt de allereerst ABA meeting in Nederland plaats van 19.30-21.00 op de Kipstraat 37 te Rotterdam. Deze samenkomst zal wekelijks op de vrijdag avond (genoemde tijd en plaats) terugkeren. Om zoveel mogelijk fellows welkom te heten vind de meeting plaats in het Engels.  Iedereen is welkom, ongeacht je afkomst, geslacht, ras, geloofsovertuiging of het ontbreken hiervan. Wat ons verbindt is de wens om te herstellen van een eetverslaving en een leven in vrijheid te ontdekken. Deelname aan de ABA meetings is geheel vrijwillig en vrijblijvend, en bovendien gratis. We heten je dan ook welkom te kijken wat ABA jou kan bieden!

Omdat ABA naamsbekendheid gebaseerd is op aantrekking, in plaats van promotie, deel ik dit bericht graag in de gastenblog, hopende dat het woord zich van mond tot mond verspreid.  Ik hoop jullie te zien de 25e, of elke vrijdag hierop volgend! Voor vragen kan je me mailen.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

36 reacties op “Eetstoornis herstel door het Minnesota 12 stappen model”

  1. Overeaters Anonymus is hier niet sinds enkele jaren, maar sinds tientallen jaren… minstens 25

  2. Wauw… mijn moeder heeft altijd bij de OA gezeten en heeft daar haar herstel gevonden! We hadden het er laatst nog over hoe fijn het zou zijn als er zoiets voor anorexia/boulimia zou bestaan. En nu is dat dus zo!!
    Ik ga hier zeker een keer naartoe, fantastisch dat dit bestaat! Hopelijk kan ik net als mijn moeder herstel vinden in de 12-stappen 🙂

  3. Volgens mij komt dat stappenplan ook aan bod in het programma van Shades of Hope uit de serie Addicted to Food op Netflix. Zag er idd logisch helpend uit.

  4. Mooi idee maar op die website klinkt het wel erg religieus. Daarom niks voor mij denk ik

  5. Net even op de ABA link geklikt, maar, ik krijg een foutmelding. Klopt de hyperlink in het artikel?

    Klinkt als een erg mooie toevoeging aan een ‘ reguliere’ behandling. Voor mij is het trouwens niet vernieuwend: dat een ES een vorm van een verslaving is. Mijn ervaring is ook dat dit een soort van algemeen bekend is.

    Thanks voor het delen! En – knap dat je gekomen bent waar je nu staat. Succes!

  6. Sorry, maar dit leest alsof het een uit het Amerikaans vertaald bericht is dat je (verplicht?) moet verspreiden na deelname aan zo’n groep. Zoals hierboven ook staat, het komt ook nogal religieus over. Om niet te zeggen sektarisch.

    1. Eens. Het stuk is zeer moeilijk leesbaar, veel onnodig Engelse termen. Ik krijg er ook de kriebels van.

      1. Precies dit… Het roept bij mij ook een ongemakkelijk gevoel op

    2. ABA is niet religieus, wel spiritueel. Iedereen vind hier een eigen invulling van binnen het programma (of niet) en dat gebeurt zonder oordeel van de groep. Engelse termen? Ja, het programma is gebaseerd op AA en NA die oorspronkelijk uit de Engelstalige wereld komen. Zoals ik het begrijp is ook de meeting in Rotterdam in het Engels, nou eenmaal een wereldtaal, dus daardoor toegankelijk voor meer mensen. Als het je niet aanspreekt, geen probleem toch? Het werkt voor wie het werkt!

  7. Heb vaak gedacht hoe fijn het zou zijn als er een AA/NA variant voor eetstoornissen zou zijn (grootschalig), iets waar je 6 à 7 momenten per week aan zou kunnen sluiten als de behoefte daar is. En dat je eventueel een sponsor zou kunnen krijgen, zoals bij die programma’s gebruikelijk is, met wie je contact kunt hebben tijdens moeilijke momenten.

  8. Ik ben ook benieuwd naar de ervaring in Kaapstad i.p.v. heel het ABA praatje voor hier in Nederland. Hoe was de behandeling daar? Wat deed je? Hoe zag de behandeling eruit? Met hoeveel mensen ben je? Etc.

  9. Ik bezoek zelf wekelijks OA meetings waar ook alle eetstoornissen welkom zijn en ik mijn “home group” hun plek vinden. Hele fijne plek om te zijn, ervaringen en vooral herstel te delen.

  10. Ik denk persoonlijk niet dat een eetstoornis onder ‘verslaving’ valt. Daarom denk ik ook niet dat een model gebaseerd op verslavingen effectief en doorgrondend genoeg is voor eetstoornisbehandeling.
    Christopher Fairburn heeft hier een interessant stuk over geschreven.

  11. Ik gok dat dit Montrose Manor zal zijn geweest. Fijn dat jij bent toegelaten en dat het jou heeft geholpen.

  12. Ik zou er graag aan deelnemen. Maar als woonende in naarden is het niet haalbaar om naar rotterdam te reizen. Ik zou met hulp het wel hier in de buurt willen starten.

  13. Ik geloof dat je de beste bedoelingen hebt, maar deze tekst komt op mij erg leeg over. Bovendien: verwachtingsmanagement is bij mij niet helemaal geslaagd. Je titel en introductie wekten bij mij hele andere verwachtingen dan een reclamepraatje. Je noemt 12 stappen-plan in de titel. Welke dan? Hoe werken die 12 stappen? Wat is het Minnesota model als je het vervolgens alleen maar hebt over Anonymous-groepen? Hoe zijn 12 stappen, Minnesota en Anonymous-groepen precies aan elkaar gerelateerd?

    Na je inleiding verwachtte ik dat je zou vertellen hoe dit model jou persoonlijk geholpen heeft, maar ook dat zie ik niet terug.

    Ik heb nu het idee dat ik een reclameblog heb gelezen voor iets waarvan ik niet eens weet wat het is. Helaas, geen aantrekking voor mij dus.

    P.s. zoals hierboven al meermaals benoemd: onnodige Engelse termen vind ik erg storend.

  14. Fellowships zijn nooit religieus, wel spiritueel. Het is aan de deelnemers hier wil of niet, en op zijn/haar eigen manier invulling aan te geven. Geen sekte dus, maar meer hoe JIJ je herstel beleefd. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen weg en ontwikkeling.

  15. Engels is misschien storend voor sommigen, maar ABA is nou eenmaal een programma dat uit de Engelstalige wereld komt. Lijkt me juist handig dat de meeting in het Engels is! Kunnen ook expats en studenten meedoen. Herstel heeft uiteindelijk toch maar twee woorden nodig en die begrijpen we allemaal: DO IT!

  16. Het leest voor mij als de brochure uit het info-rek in de wachtkamer bij de huisarts. Oproep van een (nieuw) initiatief. Prima, maar mis de verdieping en het eigen ervaring stuk tijdens je opname. Sluit me aan bij eerder genoemde.

  17. Er zijn meerdere centra in Nederland die volgens het 12 stappen programma werken ,en ook bij eetstoornissen !

  18. Ben het eens met Mart-h-e.

  19. Eens met de reacties hierboven. Het leest als een slecht vertaalde Engelse reclame. Een persoonlijke noot ontbreekt. Ik denk niet dat dit veel mensen gaat aanspreken op deze manier. Terwijl de boodschap die je wil overbrengen volgens mij heel waardevol is.

  20. Ik ben een tijd naar de OA gegaan, ik vond de fellowship helpend. Wat me echter tegenstond is dat het een abstinentieprogramma is. Kortom, het is het idee dat je bepaalde voedingsmiddelen (suikerrijk eten of witbrood bijv.) nooit meer zal eten. Dit geeft mij erg het gevoel dat ik alsnog in de eetstoornis zit. Omdat ik mijzelf vanalles ontzeg en er dus ook spanning op ontstaat. Ik ben liever opzoek naar een manier om met bepaalde voedingsmiddelen om te gaan.
    Maar als dit voor iemand werkt, wie ben ik dan om te zeggen dat het niet goed is :)!

  21. Wooow wat gaaf dat je gewoon zelf een ABA meeting bent gestart!!
    Zelf ga ik al bijna 3 jaar naar OA en het heeft mij zo ontzettend veel herstel gegeven!
    Maar ben ook benieuwd naar deze meeting, ik kom zeker een keer langs!

  22. Als fellow van Willemijn kan ik met jullie delen dat de behandeling Z-A (en dus het 12 stappen plan) mijn leven totaal heeft doen veranderen. De meetings zijn enorm fijn. Als niet religieus persoon kan ik mij super vinden in elke te nemen stap. Kom eens langs en oordeel zelf.. & na de meeting zijn wij er altijd om verdere vragen te beantwoorden! Iedereen is van harte welkom. Elke vrijdag ga ik weer met een dosis motivatie en nieuwe doelen de nieuwe week tegemoet. Mijn leven wordt stap voor stap weer van MIJ!

    1. Mag ik jou contacten?

  23. Hoe kan ik contact leggen met de NL ABA meeting?

    1. Aan het einde van haar tekst staat een linkje naar haar emailadres. Verder hoef je je niet aan te melden voordat je naar een meeting gaat. Je kan gewoon naar binnen stappen. Vaak staat er iemand bij de deur om je te verwelkomen.

      1. Top, dankjewel! Heb haar gemaild.

    2. Momenteel lukt het me niet om contact te leggen. Mijn mail geeft aan dat het mailadres ongeldig is. Is er iemand die mij in contact kan brengen met iemand van de aba?

  24. Overmorgen heb ik tweede deel van de intake om naar Zuid Afrika te gaan. Ik heb er mijn hoop wel een beetje op gevestigd!

  25. Wellicht is deze vraag al vaker gesteld maar omdat ik weinig info kan vinden over ervaringen bij Montrose, leg ik mijn vraag toch voor: is er iemand die mij iets wil/kan delen over (liefst recente) ervaringen van een klinische behandeling in Montrose? Ik heb een indicatie en in afwachting van vervolgstappen. Ik ben erg benieuwd naar persoonlijke verhalen, positief/negatief en tips? alvast dank! Anja

  26. Zonder professionele hulp had ik het niet gered maar ik had mijn alcoholisme zeker niet zonder AA aangekund, inmiddels 6.5 jaar nuchter in herstel. Gezien ik bekend ben met de 12 stappen en alles wat hierbij hoort om een gelukkig leven te leiden in herstel verdiep ik me nu in ABA gezien de dochter van een vriend dit goed zou kunnen gebruiken. Ik hoop dat ze na klinische opname het herstel en de vrijheid mag gaan omarmen.
    Voor ieder die nog worsteld, er is hulp en je hoeft t niet alleen te doen.

  27. Motivatie en dan zeggen ze dat dat van binnen uit moet komen maar wanneer er meerderen zijn op die afdeling die daar nog niet zijn is dat niet gemakkelijk. Wat zou de ideale omgeving zijn? Bemoedigend steunend opbouwend en zorgzaam?

  28. Bestaat de ABA groep in Rotterdam nog? Of bestaat er een andere zelfhulp groep, geen OA groep?
    Fijn als iemand iets weet. Kim

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *