Eetstoornis mee in je backpack

Veel mensen dromen van reizen over de wereld maar veel doen het niet. Wat houdt hun tegen? De meesten denken aan hun baan en familie. Anderen zijn bang voor verandering. Hoe je het ook went of keert: reizen is een behoorlijke stap, zeker als je voor een voor langere tijd wegblijft. Wanneer je een eetstoornis hebt kan dit je er van weerhouden om op het vliegtuig te stappen en een jaar weg te blijven. Het idee van een vreemde omgeving, mensen en cultuur – met natuurlijk ander eten! – kan heel eng zijn. De controle en vastigheid die je thuis had is weg en dit kan helemaal verkeerd gaan.

Aan de andere kant kun je het zien als een grote motivatie: NO WAY dat jij door je stomme eetstoornis weer terug moet vliegen! Al die moeite en tijd die er hebt ingestopt om hier te komen: de ervaringen die mist… laat je dat verknallen door je eetstoornis? Van z’n lang zal ze leven niet! Bij het oversteken van landgrenzen hoef je je eigen grenzen niet over te steken.

Mijn oorspronkelijk plan was om slechts 10 maanden op pad te gaan, maar door intussen is dat 18 maanden en er worden nog zeker 1,5 jaar aan vastgeplakt. Toen ik mijn spontane reisplannen vertelde aan mijn therapeut was ze ontzettend trots op mij maar ook lichtelijk bezorgd. Ik was net in een dip met mijn eetstoornis en had wat tegenslagen te verwerken. Hoe zou ik dat aanpakken als het écht mis liep? “Dat gebeurt niet”, zei ik, “dit is wat ik heel graag altijd heb willen doen en nou heb ik de kans. Ik laat mezelf echt niet kisten door m’n eetstoornis. Het allerlaatste wat gaat gebeuren is dat ik terug moet vliegen omdat ik niet wil eten.”

Toch was het lastig om op het vliegtuig te stappen: 12 uur stilzitten? Niks voor mij! Mijn vader gaf me een advies die ik nooit zal vergeten: “Het is een mind-set die je nu moet hebben. Het is nu 12 uur stil zitten maar dan krijg je ook wat!”

Dit zinnetje heeft vaak door mijn hoofd rondgespookt: op lange vluchten naar Hong Kong, Auckland of Darwin; op eindeloze bustochten door Java; op autoritten door Nieuw Zeeland en binnenkort Australië. Stilzitten en normaal eten vind ik nog altijd ontzettend lastig maar het brengt me wel op plekken die de meeste mensen nooit zullen zien En geef nou eerlijk toe: zo’n ervaring kan niemand van je afpakken!

Het mooie van reizen is dat je uit het vliegtuig stapt en je in een compleet andere wereld bent. Dit kan even schrikken zijn. Zo was ik totaal niet voorbereid op de vele aandacht ik kreeg als blanke vrouw op Java. Of immense gebouwen in Singapore; het verkeer in Hong Kong en wat vooral de WC gebruiken in Azië. Er is geen keuze om erover na te denken of je dit wel of niet aan kan: uiteindelijk moet iedereen naar de WC en je zult toch echt van A naar B moeten komen in Hong Kong. Dat niemand Engels spreekt, tsja, handen-en-voeten werk kan soms ook heel leuk zijn.

En uiteindelijk moet iedereen ook eten. Eten in vreemde landen, of je nou op zomervakantie in Italië bent of in China, het blijft een ding en uitdaging. Elk land heeft zijn eigen eetgewoontes en gerechten. Als je het echt heel eng vindt, vind je in grotere steden en westerse landen altijd wel iets vertrouwds. Zelf vraag ik altijd naar een supermarkt zodat ik altijd iets bij me heb voor het geval dat. Je stelt je eigen grenzen binnen de vreemde landsgrenzen; jij bent nog altijd degene die bepaalt wat je in je mond stopt.

Maar stiekem is het ook erg leuk om iets nieuws te proberen. Je bent er nu immers toch en wie weet wanneer je daar weer bent? Thuis kun je vertellen dat je sprinkhaan of slang hebt geprobeerd; dat je met je handen hebt gegeten in plaats van bestek en dat de pie toch echt niet zo slecht smaakt als het eruit ziet!

Persoonlijk heb ik hier heel lang mee geworsteld en nog steeds durf ik niet alles te eten. Ik probeer zoveel mogelijk dingen uit en het is een goede manier om écht dicht bij de lokale cultuur te ervaren, één van de belangrijkste redenen om te reizen. Als het te moeilijk is, dan laat ik het. Genieten van reizen is ook érg belangrijk en jezelf pushen tot het uiterste hoeft natuurlijk niet.

Op pad met een eetstoornis? Zeker niet onmogelijk, zolang je open en flexibel blijft. Hoogstwaarschijnlijk zullen je reizen je veranderen en veel leren over jezelf en over anderen. Zie het als een uitdaging, een stap vooruit en een kans om de wereld te zien die niemand anders heeft gezien. Zie het als een grote motivatie om te worden die jij wilt zijn. Jij stelt de grenzen, waar dan ook.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

11 reacties op “Eetstoornis mee in je backpack”

  1. Mooi geschrevrn !

  2. mooi ! ga toevallig in februari een maandje backpacken in Thailand.
    Dus dit komt mooi optijd! 🙂

  3. Dit wil ik zo graag! Maar wordt wel teruggehouden door mijn eetstoornis

  4. Ik wil dat al keilang doen, maar ik heb wel een vraagje? Hoe regel je dat financieel? Werk je ter plaatse?

  5. Mooi geschreven! Ik heb in Nepal gewerkt, in Singapore gestudeerd en woon nu in London. Inderdaad flink wennen aan het eten elke keer, maar ik zou voor geen goud de ervaring van het proeven van verschillende gerechten willen missen.

  6. Heel erg mooi geschreven, ik denk ook dat veel mensen zo gaan twijfelen of ze het toch ook maar moeten gaan doen haha!
    Ik denk niet dat ik het zou kunnen, losstaand van het feit dat ik 15 ben, vliegangst en erge heimwee heb. Het lijkt me gewoon zo eng om ineens alles achter je te laten. Ik wil dolgraag de wereld zien, maar dat ga ik toch maar als doel houden om te genezen van mijn eetstoornis. Wel heel erg knap dat je dit hebt gedaan, en fijn dat het zo goed gaat!

  7. Wauw, wat geweldig dat je zo’n mooie reizen kunt maken en onvergetelijke ervaringen kunt opdoen. Een eetstoornis kun je niet zomaar thuis laten, maar je wordt wel voor een extreme uitdaging gesteld om zelf je verantwoordelijkheid te nemen en goed voor jezelf te zorgen. Zoals je zelf zegt, je kunt vaak niet anders. Net als iedereen naar de WC moet, moet je ook zorgen dat je voldoende eten binnenkrijgt.
    Geniet van deze tijd en de ontdekkingstocht van het leven en jezelf.

    liefs,

  8. Het is heel herkenbaar om te lezen dat het beangstigend is om de controle die je thuis hebt kwijt te zijn. Vorig jaar gingen mijn twee vriendinnen naar Ierland op reis en ik ben, na lang twijfelen, niet mee geweest. Ik was (toen) ook opgelucht.Zo zou ik mijn eetpatroon, dat veel te weinig was, niet verstoren. Ik kon mijn eigen willetje blijven doen. Achteraf gezien is dat jammer. Nu heb ik het nog steeds niet gemakkelijk. Ik krijg nog steeds stress als ik word uitgenodigd naar een feestje, maar ik leer er mee om gaan. Voor mij is ‘mindfulness’ een stap in de goeie richting. Hopelijk ontdek ik nog meer tips. Ik zou heel graag mensen kunnen helpen uit mijn eigen ervaringen. 🙂

  9. wauw, heel mooi !

  10. Zoals je vader zegt ….het is “all about mindset”.
    Zo ben jij de baas over jezelf en kun je je dromen realiseren door je niet te laten (af-)leiden door zoiets doms als een eetstoornis….
    Go for your dreams not your problems!

  11. Bedankt voor de leuke reacties!

    Ik heb tijdens mijn studententijd veel gespaard en ja, je kunt niet altijd als een
    nomad leven. Na 2-3 maanden verblijven we ergens voor ong. een maand waar we werken.
    Op dit moment werken we al 3 maanden in Auckland.
    Geld is altijd een issue maar ik merk dat ik veel minder uitgeef dan toen ik in NL
    was. Je hebt minder kosten (geen huur, belasting) en hebt ook minder nodig. Je koopt
    bijvoorbeeld geen nieuw paar schoenen want dat past gewoonweg niet in de auto.
    Je leert beter om te gaan met geld en dingen gratis of goedkoper te krijgen. Zo
    betaal ik nooit meer voor een kapper want er zijn altijd 1. andere backpackers die
    ervaring hebben of kapster zijn of 2. altijd wel ergens haarmodellen nodig.
    Andere dingen zoals kamperen: rustig vragen of je bij iemand op zijn land mag
    overnachten.
    Voedsel wat duur is, zoals vlees en kaas, koop je minder of niet omdat je het toch
    niet lang goed kan houden in de auto. We hebben wel een kleine koelkast maar daar
    past niet alles in 😉
    Oftewel: sparen, niet teveel uitgeven en werken wanneer je kan. Altijd een oog op je
    financiën houden is sowieso een must. Je moet tenslotte je return ticket of de
    benzine kosten ergens van betalen…

    Cheers, Marjolein.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *