Eetstoornis NAO: Onzichtbaar

Anorexia Nervosa is niet de enige eetstoornis. 50-70% van iedereen met een eetstoornis heeft eetstoornis Niet Anderszins Omschreven, of kort gezegd: eetstoornis NAO. Voor mij is eetstoornis NAO een onzichtbare eetstoornis. Al drie jaar lang lijd ik aan deze eetstoornis en ik heb altijd een gezond gewicht gehad. In 2011 begon ik met afvallen. Ik was toen 12 jaar oud.

Toen ik 13 jaar was ging ik naar de middelbare school. Ik lunchte op school en stond eerder op, waardoor ik vaak de enige was die beneden was voor het ontbijt. Ik kon nu eten wat ik wilde. In de ochtend en in de middag at ik niks. Alleen in de avond moest ik wel mee-eten, anders zou het opvallen. Eindelijk begon ik echt af te vallen. Op school had niemand het door. Het was zelfs zo dat ik eten weg kon gooien als ik met vrienden aan het praten was. Ze vroegen nooit waarom ik het deed. Dat ik een eetstoornis kon hebben, kwam waarschijnlijk nooit in hen op. Waarom zou het ook? Ik zag er nog normaal uit.

Ik begon de gevolgen te ondervinden van niet eten. Ik had altijd hoofdpijn. Als ik terugkwam van school kon ik niet gaan leren of huiswerk maken. Ik ging dan maar wat tv kijken. Uiteindelijk werd ik zo moe van het niet eten, gezellig blijven doen en m’n maskertje opzetten, dat ik na school meteen in slaap viel. In de tweede klas kreeg ik voor het eerst eetbuien. Het begon onschuldig. Ik was in de ochtend nog steeds alleen beneden. Voedsel was een obsessie geworden. Het was het enige waar ik aan kon denken, dus als ik ging ontbijten pakte ik een koekje of wat snoep. Ik wilde het niet, maar dat ik er zo aan dacht zorgde er waarschijnlijk voor dat het bijna niet anders kon. De eetbuien werden steeds erger. Voor mijn eetproblemen ging ik naar een psycholoog, maar over mijn eetbuien durfde ik niet te vertellen. Ik schaamde me ervoor. Ik ging stiekem eten kopen en dat op mijn kamer opeten. Alles wat ik was afgevallen, kwam er weer aan. Ik voelde me heel slecht. Ik had moeite met opstaan in de ochtend, wilde niemand meer zien en haatte mezelf voor die walgelijke eetbuien.

Om mezelf te straffen voor de eetbuien begon ik te automutileren. Ik voelde me heel slecht. Dit leek op korte termijn te werken, maar uiteindelijk heeft het automutileren me niks anders gebracht dan lelijke littekens. Ik kwam op een moment waarop ik niks meer voelde. Alles deed ik op de automatische piloot. Ik vond het goed zo, ik wilde niet meer voelen. Ik was gediagnostiseerd met eetstoornis NAO. Het was fijn om eindelijk een diagnose te hebben, maar ik was de enige die erin geloofde. Mijn vader was erg verbaasd toen ik hem vertelde dat ik wel degelijk een eetstoornis had en leek het niet te geloven. Mijn moeder heeft het nooit een eetstoornis genoemd. Ik had gewoon een probleem met eten. Ik kreeg zelfs het gevoel dat mijn psychologe me niet serieus nam, terwijl zij toch moet weten dat een onzichtbare eetstoornis veel voorkomt.

Ik begon me hierdoor nog slechter te voelen. Stelde ik me alleen maar aan? Was er dan niks mis met me? Ik nam mijn eigen eetstoornis niet meer serieus. Ik had geen eetstoornis, dus ik had ook geen hulp nodig. Ik loog tegen mijn psychologe dat het goed ging en hoefde daarna nog maar één keer terug te komen. Daarna was het voorbij met de hulp. Met de automutilatie ging het nog niet heel goed. Ik heb hiervoor hulp gezocht op school en ben uiteindelijk na twee jaar bijna gestopt. Het komt nog wel eens voor, maar veel minder dan daarvoor.

De eetbuien stopten bijna helemaal toen ik 15 was. Ik wilde weer afvallen. Ik was zo kwaad op mezelf dat ik al die kilo’s er weer aan had gegeten, dat het er allemaal weer af moest. Ik kon niet lang in de spiegel kijken en als ik keek, trok ik mijn buik in. Ik haatte hoe dik en lelijk ik was en ik haatte mezelf. Ik kon niet accepteren wat ik zag, dus het moest veranderen. Want toen ik was afgevallen, vond ik het wel goed. Niet goed genoeg, maar ik vond toen wel dat ik op de goede weg was. Ik wist toen nog niet dat het nooit goed genoeg zou zijn.

Bron

Ik viel wel weer wat af, maar met het afvallen kwam ook de obsessie met eten weer om de hoek kijken. De eetbuien kwamen weer terug. Ik durfde op school niks meer te eten, omdat ik bang was dat ik een eetbui zou krijgen. Ik moest daar alvast voor compenseren. Het werd zo erg dat ik bijna elke dag een eetbui had, behalve in het weekend. Ik at dan de rest van de dag niet. Hierdoor ben ik in die periode op hetzelfde gewicht gebleven, maar met eten was er heel wat aan de hand.

Hoe eng ik het ook vond, ik wist dat als ik in de middag en in de ochtend goed zou eten, de kans op eetbuien kleiner zou worden. Ik deed het. De eetbuien bleven, maar werden minder en gingen uiteindelijk weer weg. Ik kon uiteindelijk wel eten en wilde niet meer afvallen, maar eten bleef toch moeilijk. Ik werd heel bang, want ik had nu geen keuze meer. Of ik nou wilde of niet, eten was moeilijk, vooral als er mensen bij waren, als ik ergens was waar ik normaal niet at of als ik niet wist hoeveel calorieën er in een bepaalde maaltijd zaten. Eten is in die gevallen nu nog steeds moeilijk. Ik begon al weer met afvallen en dat is waar ik nu ben. Ik probeer het niet te doen, maar normaal eten is een hele grote stap voor mij. Wel is het een stap die ik wil nemen en waar ik over zes weken weer hulp bij wil zoeken.

Een paar maanden later begon ik wat meer te geloven in de ernst van mijn eetstoornis. Dat was ook toen ik erachter kwam dat heel veel mensen met een eetstoornis een onzichtbare eetstoornis hebben.
Op school hield ik toen een presentatie over mijn eetstoornis. Ik was heel zenuwachtig, maar toen ik het verteld had luchtte het op. Ik had alles verteld, over het stoppen met eten en over de eetbuien. Gelukkig reageerde de klas heel lief en positief. Ik werd minder bang om mijn eetstoornis uit te spreken en mijn verhaal te doen. Ik kwam erachter dat ik me niet hoefde te schamen en mezelf best serieus mag nemen. Dat anderen mij niet serieus namen, kwam waarschijnlijk doordat ik niet praatte over hoe ik me voelde. Als je niet weet hoe ik me voel en ik val niet af en kom niet aan, dan lijkt het inderdaad alsof er niks aan de hand is.

Het lijkt soms wel alsof er een taboe ligt op eetstoornissen, maar je mag er over praten. Dat heb ik ook gedaan. Daar ben ik nu heel trots op en ik ben er blij mee dat mensen weten dat ik me een tijd niet goed voelde, dat er echt iets was, maar dat ik er ook van af zal komen. Een onzichtbare eetstoornis is niet minder ernstig dan een zichtbare eetstoornis. Nee, je kan aan mijn lichaam niet zien of het goed met me gaat, maar ik kan het je wel vertellen.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

29 reacties op “Eetstoornis NAO: Onzichtbaar”

  1. mooi beschreven, ik vind het heel knap dat je zo over jezelf kunt praten en alles rustig en vooral heel goed hebt uitgelegd in dit blog en aan je klas.

  2. Geweldig geschreven en heel herkenbaar ! Jij komt er echt wel meis ♡

  3. Heel erg mooi verteld. Ik heb zelf ook de diagnose nao en toen mijn moeder dat hoorde zij ze oww dan valt het nog wel mee, geen anorexia geen boulima. Dat herkende ik dus bij jou, dat jou moeder het nooit een eetstoornis heeft genoemd.
    Dat lijkt me heel moeilijk,ten minste dat vond ik wel moeilijk, daardoor ging ik mijzelf ook minder serieus nemen. En inderdaad veel mensen denken dat het dan mee valt. Maar dat is echt niet zo, hoe je er over denkt is al vervelend genoeg.
    Suc6 je kan dit.

    Liefs

  4. Wat een lieve reacties! Heel erg bedankt!

  5. Super goed dat je het nu gewoon verteld :)! Ik heb hetzelfde bij mij zie je niks omdat ik niet dun ben maar het zit wel 24/7 in mijn hoofd om gezond te eten etc. Dus lichamelijk is niet alles te zien!

  6. Mooi geschreven! Dapper dat je je presentatie daarover hebt gehouden.

  7. Wauw Merel,

    Zo mooi geshreven echt woow, ik kan me er ook heel erg in vinden. Echt super goed van je dat je dit gedaan hebt! Wauuw

    Liefs,
    Laura/lautje61

  8. Wauw vooral die laatste zin omschrijft het helemaal perfect! Fijn dat je dit met ons wilde delen, echt prachtig geschreven. Dankjewel,

  9. Wat ben jij dapper!!! Mooi verteld! xxx

  10. Wauw mooi geschreven! En zo erg herkenbaar, het lijkt wel alsof ik mijn eigen verhaal lees

  11. Mooi verteld en, wauw Merel, trots op jou!

  12. bedankt voor al die lieve reacties! (L)

  13. Dit is zo herkenbaar .

  14. Wauw! Super herkenbaar en knap dat je er zo open over durft te praten! Hoop dat mij dit ook ooit gaat lukken

  15. Whauw, wat heb je dat mooi omschreven allemaal. Je hebt het super mooi verteld. Je hebt je kwestsbaar opgesteld, en daar moet je sterk voor zijn! Er spat motivatie van jou stuk af en dat bewonder ik. Ik heb zelf ook gelukkig doorgehad, dat praten over je eetstoornis echt helpt, en je meer begrip om je heen krijgt. Hoe lastig het soms ook is om er zelf over te beginnen. Jij hebt het zelf gedaan, en daar mag je trots op zijn! Ik wens je heel veel sterkte in je verdere herstel. Houd je sterk!!

  16. Heel mooi en wat goed je presentatie! Erg knap! Ga daar mee door! Zeer herkenbaar ook!

  17. hey allesliefste merel,

    wat een verhaal:(
    maar wat trots dat je het zo laat lezen!
    je bent echt super lief en byzonder!

  18. Knap dat je dit durft te delen met ons. Mooi geschreven ook! Wat dapper dat je een presentatie op school hebt gehouden over je eetstoornis! Dat vind ik echt super sterk van je! Heel veel sterkte en succes in je gevecht tegen je eetstoornis!

  19. N ou…
    A lles bij elkaar genomen…
    O ntzettend knap gedaan!

    Hold on girl! You’ll get there.

  20. hey meid

    wat ontzettend knap dat je dit zo deelt zou het zelf
    nooit zo durven echt super
    xx je kan het !!

  21. Heel erg mooi dat je het zo durft te vertellen, dat is een grote stap! Succes met het creëren van je vervolgverhaal, het ga je goed!

  22. Dapper! Succes in je strijd!

  23. Heel herkenbaar dit! ook het onbegrip van de buitenwereld etc.

    je bent een topper!

  24. Heel herkenbaar! Dat niemand je ‘echt’ serieus neemt. Mijn ouders weten dat ik meerdere malen therapie heb gevolgd om van mijn eetstoornis NAO af te komen (wat nog niet is gelukt, maar ik heb me nu voor online hulp ingeschreven) en wat ze zeggen: “Je moet gewoon drie keer per dag eten, niet snoepen en meer bewegen, dan val je vanzelf af.” Als het zo makkelijk was had ik dat natuurlijk al lang gedaan!
    Knap hoe je je verhaal verwoordt en knap dat je aan de bel hebt getrokken toen je in de gaten kreeg dat het niet goed met je ging. Bij mij heeft dat veel en veel langer geduurd! En onthoud: iedere reis begint met de eerste stap!
    Succes!!

  25. heel goed dat je er open over bent, en in veel heb je gelijk, het word onderschat, niet over gepraat etc.
    als je maar weet dat je niet alleen bent, er zijn er velen die zich zo voelen en tegelijk net zo hopeloos en alleen.
    Het inzicht zal je al ver brengen!

  26. Zooo herkenbaar!
    Heb ook heel lang ondervonden dat je niet dezelfde erkenning krijgt, en daardoor ook niet de juiste hulp en steun die je nodig hebt.

    Ik heb een paar jaar NAO gehad en kreeg daardoor niet de juiste hulp. Het eten werd heel erg in het hoekje ‘persoonlijkheidsproblematiek’ gestopt. Het eten was een bijzaak. Na een paar jaar was er ineens sprake van ondergewicht en toen had ik ineens ‘anorexia’. Ik kan die term nog steeds niet aanvaarden. Aan mijn eetgedrag en mijn relatie tot eten is namelijk helemaal niks veranderd. Door ‘NAO’ viel ik met regelmaat af en tsja, op een dag bereikte ik dan een gewicht waardoor de naam ineens veranderde naar ‘anorexia’. Ik werd wel degelijk plotseling anders behandeld en serieuzer genomen, en ineens was ambulante hulp bij een algemene GGZ-instelling niet voldoende, en werd een klinische opname in een eetstoorniskliniek voorgesteld. Ik ben daar nog steeds boos om. Voor mijn gevoel is er niks veranderd. Voor mijn gevoel heb ik al die tijd anorexia gehad met normaal gewicht en NAO met ondergewicht. Niet het één of het ander.

    Het was gewoon een eetstoornis, en het is nog steeds een eetstoornis. Het enige wat me al die tijd in de weg heeft gezeten, (en nu nog) is stigma.

  27. Ook hier veel herkenning! Dapper dat je je verhaal hebt gedeeld, dankjewel daarvoor. Alle goeds toegewenst!

  28. Wat dapper dat je dit hier hebt geschreven en ook dat je het in een presentatie aan je klas durft te vertellen! Heel veel respect voor je lieverd! En ik wens je nog heel veel sterkte en met doorzetten!

  29. dit is gewoon 99% mij… Ik had gewoon ineens het gevoel alsof ik dit zelf geschreven had. Tot aan de hulp ervoor dan, want ze willen mij niet met mijn eetprobleem helpen omdat ik er “te dik” voor ben…
    Maar dit is echt gewoon iets wat zo klopt, dit is gewoon alsof ik het geschreven zou hebben. I feel so related.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *