Eetstoornis op Instagram: pro-recovery

De afgelopen tijd is het aantal pro-recovery accounts op Instagram enorm toegenomen. Duizenden meisjes en jonge vrouwen publiceren dagelijks allerlei mooie foto’s van hun eten, zo ook het 15-jarige meisje Gan Chin Lin’s. Het bereiden en fotograferen van haar eten en de vele reacties op haar foto’s hebben haar geholpen om te genezen van haar eetstoornis, zo meldt Huffington Post vorige week.

bron: tumblinbumblincrumblincookie

Gan Chin Lin heeft inmiddels meer van 92.000 volgers op Instagram en krijgt dagelijks vele likes en positieve reacties op haar foto’s. Inmiddels is ze genezen van haar eetstoornis. Inmiddels is het bereiden en fotograferen van eten voor haar een passie geworden. “Ik begon met het zoeken van recepten en veranderde die dan, zodat het mijn eigen recepten werden. Nu ben ik zelfs bezig met het verzinnen en maken van mijn eigen recepten.”

bron: tumblinbumblincrumblincookie

Ook Proud2Bme is actief op Instagram. We plaatsen hier motiverende quotes, mooie afbeeldingen en foto’s van ons eigen eten. We merken dat veel van onze volgers dit ook daadwerkelijk leuk en motiverend vinden. Met ons account volgen wij ook de nodige pro-recovery accounts. We vinden het bijzonder en mooi om te zien hoe groot de pro-recovery gemeenschap is op Instagram. Zoveel meiden die elkaar moed inspreken en complimenteren onder allerlei mooie ‘food’ foto’s. Het is indrukwekkend om te zien hoe de negatieve omgang met eten op deze manier positief wordt.

Natuurlijk zit hier ook een keerzijde aan, want wanneer het doorslaat in té veel bezig zijn met té gezond eten, dan is het niet helpend meer. Veel van wat wij voorbij zien komen is echter heel positief, gezond en helpend.

Niet alleen mensen met een eetstoornis publiceren foto’s van lekker eten op Instagram, ook ‘gewone’ vrouwen en celebrities plaatsen nogal eens foto’s van zichzelf met een heerlijk product online. Hier is kort geleden nogal wat kritiek op gekomen, aldus HP/De Tijd. Volgens de bedenker van het Instagram-account You Did Not Eat That eten deze, in dit geval, slanke vrouwen al dat eten helemaal niet. Hij/zij is het neppe gedrag op social media en blogs helemaal zat. Het gaat hem trouwens niet alleen om slanke vrouwen die poseren met veel of calorierijk eten, maar ook om dames met extreem dure kleding aan. Het zou volgens hem allemaal nep zijn.

bron: youdidnoteatthat

Natuurlijk is het belangrijk om gewoon eerlijk te zijn op Instagram en andere social media, maar of dat nou gezegd moet worden door een instagram account van een bedenker die anoniem wil blijven…? Het is ook een beetje kortzichtig en jaloers om slanke vrouwen direct te wantrouwen als ze met een groot ijsje, broodje of pizza op de foto staan. Waarom zouden zij dit niet kunnen eten? Mogen alleen niet-slanke vrouwen hiermee op de foto staan?

Sommige mensen kunnen nou eenmaal meer eten dan andere mensen. Natuurlijk voelt dat niet altijd even eerlijk, maar daar kunnen die slanke vrouwen zelf ook weinig aan doen. En dat ze slank zijn en wat meer kunnen eten, wil niet zeggeen dat ze geen zwaar leven kunnen hebben. ‘You only know her name, not her story’

Natuurlijk zullen er altijd mensen bestaan die niet eerlijk zijn, maar daar hebben ze uiteindelijk zelf het minst aan. Het is goed om hier voor jezelf op social media alert op te blijven.

bron: youdidnoteatthat

Waar het ons om gaat is dat je social media zoals Instagram ook op een hele mooie en waardevolle manier kunt gebruiken als je het echt voor jezelf doet, zoals de vele pro-recovery accounts. Tenslotten delen we daarom graag nog een lijst van 10 (in willekeurige volgorde) mooie Pro-recovery Instagram accounts met jullie. Natuurlijk zijn er nog veel meer waardevolle pro-recovery accounts.

1 ♥ Strongdutchgirl

2 ♥ Strong_again

3 ♥ fighting_torecover

4 ♥ recovering_fenja

5 ♥ recoveringtoliveagain

6 ♥ ilonarecovers

7 ♥ mrecovers

8 ♥ Dutchienaomie

9 ♥ Bulimia_fighter

10 ♥ mywaragainsted

Stuk voor stuk zijn dit hele mooie pro-recovery accounts van jonge vrouwen uit Nederland en andere landen die heel hard vechten tegen hun eetstoornis. Ze posten regelmatig overwinningen op het gebied van eten en andere motiverende foto’s. Keep up the fight strong women!

Ik ben benieuwd of jij ook een pro-recovery account hebt op Instagram
& hoe jij hierover denkt.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

45 reacties op “Eetstoornis op Instagram: pro-recovery”

  1. Ik denk dat je door een pro-recovery instagram toch druk blijft met eten en je niet goed kan genezen.

  2. ook ik heb sinds kort een account! en ik vind daar op zich best veel steun!

  3. Ik weet niet of ik echt kan zeggen dat ze genezen zijn. Ze zijn nog steeds geobsedeerd door voedsel. Het is niet bepaald normaal om je hele leven te wijden aan het fotograferen en bereiden van eten waar de meeste mensen niet een twee keer over na denken

  4. Ik kom vooral veel “pro-recovery” accounts tegen die meer neigen naar “pro-ana” en vreselijk triggeren. Bijvoorbeeld foto’s van hele dunne meisjes, veel te kleine hoeveelheden eten en totaal gefrustreerde berichten waarin de eigenaar van het account vertelt hoe vreselijk dik ze zich voelt, hoeveel ze is afgevallen, hoe erg ze terugverlangt naar haar dieptepunt, hoe zwaar het leven wel niet is, hoe erg ze haar therapeuten haat of hoe graag ze zou stoppen met eten. Vervolgens wordt er dan nog iets positiefs genoemd in de vorm van “maar ik geef niet op!” Dat laatste is in mijn ogen dan meer een schreeuw om aandacht, dan een echt positief bericht en het triggert mij persoonlijk ontzettend!

  5. Je neemt me de woorden uit de mond!

  6. Ik snap niet eerlijk gezegd niet wat het nut ervan is. Mij komt het over alsof diegene aandacht willen en willen horen hoe goed of slecht ze eten. Het lijkt een status te zijn geworden. Ik zou niet in mijn instagram zetten dat ik boulimia, ptss en depressie heb. Dan klinkt het net alsof je er trots op moet zijn. (Bijv net als een opleiding ofzo). En het triggert enorm. Als ik dit voorbij zie komen ga ik vergelijken.

  7. Zelf heb ik ook een instagram aangemaakt om zo meer inzicht in mijn eetpatroon te krijgen en omdat het motiverend is om zo toch wat leuks van je maaltijd te maken en deze niet over te slaan.

    Ik denk wel dat je goed moet zoeken baar positieve accounts, je het inderdaad veel negatieve accounts waardoor je getroggeld kan raken, maar er zijn ook veel goede accounts!

    Zelf heb ik in mijn bio ook mijn diagnoses staan, maar dit is enkel zodat de persoon die mij wil volgen min of meer weet wie hij volgt. Zo vind ik het zelf ook leuker om iemand te volgen let dezelfde diagnoses, want wat heb je er aan om iemand met anorexia te volgen als je zelf boulimia hebt? Niet veel en get Triggerd alleen maar meer.

  8. Ik heb sowieso geen Instagram, maar als ik deze ‘bio’s’ zie word ik niet heel positief. Al die diagnoses, maar helemaal het vermelden van opnames etc. stuit me nogal tegen de borst. En net als wat hier al genoemd wordt, vind ik het best eetgestoord overkomen om zoveel met eten bezig te zijn.

    Maar goed, ik kijk alleen maar af en toe vanaf mijn computer op Instagram, dus misschien heb ik er wel een heel verkeerd beeld van. In ieder geval is het natuurlijk altijd positief als mensen actief bezig zijn met strijden tegen hun eetstoornis.

  9. Ik heb een pro recovery account en mij helpt het heel goed! Wanneer ik te weinig eet of wanneer ik iets heb overwonnen of juist steun nodig heb zijn der altijd wel meiden die me enorm helpen en steunen. Ik haal er heel veel steun uit maar sommige meixen zijn voor mij ook een groot voorbeeld bijvoorbeeld door hoe ver ze al zijn en wat ze allrmaal al hebben overwonnen!!

  10. Heel erg jammer en kwetsend dat hier 10 accounts worden genoemd terwijl er veel meer nederlandse meisjes heel goed bezig zijn..

  11. Tijdens mijn genezing vond ik al die sites heel fijn en heb ik er uren doorgebracht. Die behoefte is op een gegeven moment verdwenen toen ik niet meer zo ondervoed was.

  12. Mijn mentor vond het best eetgestoord om constant foto’s van eten op instagram te zetten. Ik ben dan te geobsedeerd door eten en daar leg je nadruk op. Vind de foto’s van het proud2bmenl wel erg motiverend.

  13. Wat grappig! Ik ken één van die meisjes met een pro-recovery blog van groepstherapie. Leuk om te zien, Ilona!

  14. Ik heb ook een recovery account (@recoveringmar) en ik heb er heel veel steun aan. Ik begrijp best dat mensen denken dat je té geobsedeerd bent met eten, maar dit is zeker niet het geval. Ik, en vele andere meiden, plaatsen soms fotos en niet van alles, en ik denk niet dat je dan heel geobsedeerd met eten bezig bent. Het is ook neit zo dat je wss je hele leven het avcount hebt, als je er klaar voor bent verlaat je het avcount en dan kan je je recovery afronden. Zo zie ik het. Maar iedereen een eigen mening! x

  15. Ik heb ook een tijdje een pro-recovery account gehad op Instagram en ik moet eerlijk zeggen dat het voor mij juist averechts werkte.

    Een paar mensen boven mij zeiden het ook al, maar vaak zijn deze accounts meer negatief dan positief en sommigen geven zelfs de indruk dat ze helemaal niet beter willen worden. Ook werd ik helemaal gek van de bio’s van mensen die daar hun laagste gewicht, hun opnames in ziekenhuizen en klinieken en dergelijke opsomden. Vooral aan de hoogste gewichten stoorde ik me enorm, omdat dat bij mij het gevoel versterkt dat ik inderdaad veel te zwaar was toen ik begon met afvallen.

    Daarnaast blijf je continue met eten bezig. In principe zou dat prima kunnen zijn, als je verder wel normaal met eten om kan gaan en je niet enorm druk gaat maken met wat anderen misschien zouden kunnen denken over wat jij eet. Ik gok echter dag 9 van de 10 mensen met een eetstoornis dit niet kan.

    Eerlijk gezegd zie ik het meer als een manier om toch nog aan je eetstoornis vast te houden en toch nog een vorm van controle te houden. Ook het “opmaken” van het eten is volgens mij niet echt positief.

    Er zullen natuurlijk mensen zijn die het wél helpt en die er enorm veel steun aan hebben. Voor die mensen vind ik het echt geweldig, begrijp me niet verkeerd. Ik heb er zelf alleen een hele negatieve ervaring aan over gehouden die mij niet heeft geholpen bij mijn herstel.

  16. Dan gaat het nog steeds over eten, ik wil gewoon leven , dat vind ik zo eng, waarom steeds weer altijd dat eten.

  17. Misschien ga ik mijn insta wel verwijderen… misschien ben ik toch te veel met eten bezig…

  18. no offence maar als het mensen triggert en irriteert. dan ligt toch de probleem ook bij jezelf, je komt niet zomaar op die accounts terecht. neem aan dat je ze dan opzoekt.

  19. ik check zelf wel vaak de tag #recoveringdutchie, maar dat doe ik eerlijk gezegd vooral om mezelf te triggeren.

  20. Katja – Donderdag 22 mei 2014 15:26

    Wat grappig! Ik ken één van die meisjes met een pro-recovery blog van groepstherapie. Leuk om te zien, Ilona!

    Haha jaaaa die kennen we! Leuk inderdaad!

  21. Ook ik heb een pro recovery account. En het geeft me heel beel steun , het motiveert om me door te blijven vechten omdt ik merk dat ik niet alleen ben. Naast nederlandse accounts volg ik ook buitenlandse accounts. Al deze meiden zijn schatjes en heel sterk. Het voelt als een grote vriendengroep ook al heb je elkaar nog nooit gezien. Je “kent” elkaar toch. En naast het eten draait het ook om wat jou motiveerd wat je doelen zijn. Natuurlijk gezellige chit chat,zoals nieuwe kleren etc. Ik heb een slotj op mijn account zodat ik zelf kan aangeven welke accounts ik mij wil laten volgen. Er zijn ook triggerende accpunts meestal bekijk ik eerst de post en dan beslis ik of ik di ga volgen. Kort gezegd insta recovery helpt me enorm.

  22. Ik weet niet goed wat erover te denken…

    “Sommige mensen kunnen nou eenmaal meer eten dan andere mensen. Natuurlijk voelt dat niet altijd even eerlijk, maar daar kunnen die slanke vrouwen zelf ook weinig aan doen. En dat ze slank zijn en wat meer kunnen eten, wil niet zeggeen dat ze geen zwaar leven kunnen hebben. ‘You only know her name, not her story’”

    ik vind dit persoonlijk een heel hard stuk, terwijl het gewoon de waarheid is en ik het ook een heel eerlijk geschreven stuk vind.
    maar weet je wat het is, dan denk ik gelijk: ‘ah ja, sommige mensen mogen meer dan andere, dus ik mag eigenlijk enkel worteltjes, sla en tomaat want ja, ik kom te snel aan’ terwijl ik wel weet dat dat niet mijn gezonde kant is die dat zegt, maar ergens bevestigt het me. Sorry dat ik het zo negatief maak, dit was het eerste wat ik dacht. Terwijl het eig ook iets positief kan zijn, en het wel goed is dat er zo n ‘opiniestuk’ over geschreven wordt op proud.

  23. nog even vergeten: op proud helpt het mij wel op de foodvlogs te zien, dat vind ik juist erg stimulerend, ik denk dat het ook komt door de veilige context van deze site, op istagram is alles erg open voor interpretatie terwijl je hier ook gew weet, dat jullie echt een eetstoornis hebben gehad, dat jullie er vanaf zijn en jullie gewoon heel oprecht zijn. Ik denk dat het gevaar van istagram is dat het zo open is voor interpretatie, terwijl het hier niet in me op komt op te wantrouwen want het is heel duidelijk waarvoor jullie staan …

  24. waarom instragram al je food op zetten zet er een keer iets leuks creatiefs op

  25. Mensen met tags als prorecovery komen op mijn nogal over alsof ze aandacht willen.. Genezen doe je voor jezelf, niet voor likes van anderen.. Persoonlijk stoor ik me nogal aan mensen met ‘recovery’ etc. in hun beschrijving of zelfs in hun gebr. naam, het is niet je identiteit en het is ook niet stoer en positieve aandacht hoef je van mij helemaal niet te verwachten.. Kortom, word beter voor jezelf en ontloop niet het belangrijkste element in je genezingsproces door goed te worden op instagram/ mooi eten maken/ laten zien hoe goed je wel niet bezig bent..

  26. @freek: die tags worden juist gebruikt zodat mensen die van hun eetstoornis af willen elkaar kunnen vinden. En steunen. Want je kan nog zoveel hulp krijgen, iemand ei nooit een eetstoornis gehad heeft zal je nooit begrijpen.. Hetzelfde voor het woord recovery in je gebruikersnaam, nee het is zeker biet je identiteit, maar die accounts zijn ook geen persoonlijke accounts, maar juist account om beter te worden dus ja, “recovery” accounts. Eigenlijk moet je zo’n account bekijken als eetdagboekjes en dagboeken, maar dan gedeeld met de wereld. Het is maar net hoe die excited geruikt worden, jahoogstwaarschijnlijk zijn 7 van de 10 accounts puur aandachttrekkerij maar er zijn ook vele accounts waar meiden(en jongens) eerlijk zijn over hun herstel en die een extra duwtje in de rug nodig hebben en dit niet kunnen vinden bij vrienden/familie en hulpverlening. En zoals in al zij, als je iemand wilt volgen op instagram wil je toch weten waar je mee te maken hebtt? Dan is het maar zo handig als er wat uitleg in de beschrijving van de account staat,.

  27. Deze accounts triggerde me juist.. Ging precies tellen hoeveel ze aten en wat ze aten en durfde dan ook niet meer te eten als hen.

  28. ik heb ook een acount ! @myrecovery_diary ! ik zet em er niet op voor meer volgers maar gewoon omdat ik het fijn vind mensen steun te geven!

  29. Ik volg er ook een paar maar vind het overgrote merendeel een zieke bedoening. Vaak zijn er posts waarin wordt gezegd dat diegene toch maar weer wat heeft overgeslagen, afgevallen is etc., wat heel triggerend is. De meesten hebben heel lage BMI’s (gehad) en zetten dit er ook op. Een foto van twee stokjes ale benen kan mij ontzettend triggeren.
    Los van wat het met mij doet (ik heb immers zelf de keuze om ze niet te volgen), vind ik dat het je genezingsproces ongelooflijk in de weg staat als je al je maaltijden gaat posten. Ga wat doen, kom van dat internet af en ga leven! Ik begrijp het wel, ik begrijp heel goed dat het fijn is, maar om écht te herstellen, denk ik dat je ook dat los moet laten.

  30. Hier op het forum heeft het mij wel geholpen om foto’s te plaatsen, omdat je dan goede feedback krijgt over de porties e.d. In dat opzicht kan het wel helpen.
    Maar met veel instagrams vind ik het allemaal heel obsessief overkomen, en het ook het idee dat veel meiden zich vergelijken met elkaar. Ik denk dat genezing van een eetstoornis veel meer is dan alleen weer goed leren eten. Het is ook weer dingen durven doen, jezelf weer leren kennen, leren wat je leuk bent en wie je bent. Maar dit is iets wat je vaak pas later in je herstel beseft.
    Ik vind het dus leuker om foto’s te zien van activiteiten die ondernomen worden, leuke dingen die gedaan worden, een leuk jurkje dat gekocht word, een boek dat gelezen wordt.. dat soort dingen.

  31. Ik heb dit zelf ook geprobeerd, zo’n account.. maar ik geloof hier niet zo in. Ik geloof dat verbetering/genezing voor een groot deel te bereiken is door het verleggen van de focus, en met dit soort accounts, leg je júist de focus heel erg op je eetstoornis en eetpatroon, waardoor ik denk dat je (on)bewust je eetstoornis aan het triggeren bent. Natuurlijk kan er positieve feedback etc. gegeven worden, maar uiteindelijk helpen dit soort accounts naar mijn mening niet echt om jezelf te ontwikkelen naar een eetstoornis-vrij(e) meisje/jongen, omdat je jezelf toch blijft identificeren met ‘het eetstoornis meisje/jongen. Maar goed, dat is mijn mening hoor. ;’)

  32. Al veel reacties over dat je zo bezig blijft met eten, op een mogelijk te obsessieve manier.

    Maar ik zie ook een hoop foto’s en namen voorbij komen in die paar voorbeelden al. Die meisjes moeten zich realiseren dat hun foto’s met die stigmatiserende labels als Anorexia erbij écht wel gevonden gaan worden door toekomstige werkgevers als ze ergens solliciteren… Zo laat je dit je hele leven lang achtervolgen en verpesten.

    Dus doe het alsjeblieft wat anoniemer!

  33. Ik vind het ook motiverend om te kunnen zien op instagram wat de andere meiden eten. En dat account Youdidnoteatthat, hilarisch!!

  34. Ik heb zelf een recovery account (emrecoverybattle) en het helpt mij heel erg! Ik vind de meiden heeeeel erg lief en het is motiverend en fijn om te spuien of iets engs te eten met hulp van de mensen op ig!

  35. Mijn hele Insta is nu op herstel gericht waarbij ik zelf dan geen foto’s post van rondom mijn eetstoornis omdathet nogsteeds mijn persoonlijke account is (vrienden enzo) maar ik volg heel veel recovery accounts en dit werkt voor mij juist heel fijn om emotiveert te blijven en te relativeren over hoeveelheden voedsel als ik even een dagje minder ben. Ik vind reacties en reageren ook heel leuk en probeer mensen te steunen.

    Ik vind het erg leuk en helpend

  36. Ik vond dat account youdidnoteatthat ook echt hilarisch, maar ik vind prouds reactie erop toch iets te stijf en eerlijk gezegd ook raar. Het klopt dat sommige vrouwen dunner zijn dan andere en meer kunnen eten, maar zulke dunnelichamen komen helemaal niet voor in de geschiedenis totdat ‘bleek’ dat jezelf uithongeren ‘het pad naar succes is’.

  37. “Natuurlijk zit hier ook een keerzijde aan, want wanneer het doorslaat in té veel bezig zijn met té gezond eten, dan is het niet helpend meer.” Goed gezien! Ik zie wel degelijk een gevaar op de loer liggen betreffende het plaatsen van food & healthy inspiration/motivation (dit laatste er maar meteen bij pakken) foto’s op IG plaatsen. Er is weinig voor nodig om dit uit te laten groeien tot een obsessie, met alle mogelijk negatieve gevolgen van dien (wederom in je valkuil trappen). Dit zal natuurlijk niet voor iedereen zo werken, ik begrijp heel goed dat het voor een ander juist therapeutisch kan werken.

  38. Pfew, ik lees net comments hier boven over de IG-accounts die in het artikel worden aangehaald en dat is niet mis. Duidelijk dat ze triggeren. Is het dan nog verantwoord om de accounts in het artikel te laten staan?

  39. ik vind het heel mooi al die pro-recovery accounts!
    @irrelevant al die kritiek gaat helemaal niet over de accounts die hier genoemd worden, die zijn juist heel positief!

  40. ik vind het eetgestoord, en snap het ook niet helemaal denk ik.. je gooit je hele leven op internet en blijft altijd zichtbaar voor anderen, ook al heb je je account verwijderd!!! iedereen kan nog van alles over je vinden,

  41. Ik vind het echt dodelijk irritant. Ik vind het sowieso raar om je eten op internet te plaatsen als het gezond is of weet ik veel wat. Voor mij komt het meer over dat mensen aan het afvallen zijn en willen laten zien dat ze gezond zijn.

  42. Ik heb nu sinds kort ook een account en mij helpt het eigenlijk echt wel. Ook doet het me deugd dat ik anderen kan helpen en motiveren 🙂 xx
    Ik weet niet of het mag maar dit is mijn account : @backtohappinessagain

  43. Ik vind het vooral triggerend als mensen erbij gaan zeggen wat hun laatste gewicht / bmi was, hoeveel ze al aangekomen zijn (maw, hoeveel ze ooit waren afgevallen) hoeveel keer ze wel niet in het ziekenhuis hebben gelegen. Ik voel me een zwaar mislukte anorect. En door dit soort accounts te volgen blijf je zooo obsessief met eten bezig. (dat doe ik dus ook niet)

  44. Tegen. Kan me niet voorstellen hoe ze hiermee zichzelf helpen maar mij helpt het alvast helemaal niet. Skinny meisjes die klagen over hun “vet” en hun “enorme maaltijden”, niet echt motiverend voor de rest van ons.. Heb zelf trouwens ook al ondervonden; hoe meer je met eten bezig bent (ook op instagram), hoe sterker de eetstoornis aanwezig blijft.

  45. Ik zelf heb ook een account, en mij helpt het enorm! Ook ik plaats wel een berichten dat ik het moeilijk heb, dat ik het even niet zie zitten, maar dan krijg je zo veel lieve en motiverende berichten terug! Ik denk dat er wel een groot verschil in zit of je de accounts vólgt of er een hébt. En natuurlijk is het niet goed om zo veel met je eten bezig te zijn, maar naarmate je verder herstelt, heb je -neem ik aan- ook minder behoefte nog foto’s te maken, en steun te krijgen. Ik vind het hartstikke fijn, en ja, als een account alleen maar triggerd, dan volg je het toch gewoon niet ! Xx

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *