Eetstoornis tijdens de Ramadan

De Ramadan is een bijzondere maand voor alle Moslims overal ter wereld. Het is de vastenmaand die vandaag is gestart en zo’n 29 a 30 dagen duurt. In deze maand staan eenheid en saamhorigheid van de mensen centraal. Het is de maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Bij de Ramadan denken veel mensen direct aan het vasten maar dit is niet het enige. Het doel van de Ramadan is om de Moslims dichter bij God, Allah, te brengen. In deze periode wordt vanaf het moment dat het licht wordt tot het moment dat de zon onder gaat niet gegeten of gedronken.

De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender en is gebaseerd op het maanstelsel. Het duurt 29 a 30 dagen en het komt beurtelings in alle seizoenen terecht. Dit zorgt voor een eerlijke verdeling over de hele wereld waardoor voorkomen wordt dat Moslims in bepaalde delen van de wereld constant in lange, hete zomerdagen moeten vasten terwijl anderen dit doen in de korte, koude winterdagen.

Bron

Een vriendin van mij doet ook ieder jaar mee aan de Ramadan en toen wij nog bij elkaar in de klas zaten op de middelbare school kreeg ik daar veel van mee. We zijn allebei gek op lekker eten en in de pauzes vergat ik nog weleens dat zij Islamitisch is en meedoet aan de Ramadan. Dan wilde ik altijd met haar gaan eten maar dat kon dan natuurlijk niet.. Zij vertelde mij er weleens over en vertelde na afloop ook uitgebreid over het Suikerfeest. Ze vertelde inderdaad ook dat familie ‘s avonds vaak bij elkaar kwam om samen te eten na een dag vasten en dat dit de familiebanden erg versterkte. Wel vertelde zij dat het soms heel zwaar is. Zeker wanneer de Ramadan valt in de zomermaanden.

De Ramadan en een eetstoornis
Wanneer je als Moslim meedoet aan de Ramadan, kan het extra lastig zijn als je ook een eetstoornis hebt. Je weet dat het er aan gaat komen en je kunt je hier wellicht al weken van te voren zorgen over maken. Het kan een enorm triggerende periode zijn als je een eetstoornis hebt. Je kunt het aangrijpen als kans om niet te hoeven eten zonder dat je je daar slecht of schuldig over hoeft te voelen. Op die manier kun je ook je eetstoornis verborgen houden voor de buitenwereld. Maar wanneer je aan het vechten bent tegen je eetstoornis, er heel graag vanaf wilt en in behandeling bent, kan het heel verwarrend zijn. Het kan je behandeling in de war schoppen en je gedachtepatroon enorm beïnvloeden. Je kunt constant bezig zijn met het niet mogen eten, je wordt geconfronteerd met andere mensen die niet eten, het suikerfeest als afsluiting van de Ramadan en voor je het weet lopen er verschillende dingen door elkaar heen.

Wel of niet meedoen?
Het kan ontzettend moeilijk zijn om een keuze te maken om wel of niet mee te doen aan de Ramadan. Aan de ene kant wil je het misschien graag omdat dit hoort bij je geloof en omdat je je daar goed bij voelt maar het kan ook zijn dat je mee wil doen om een andere reden. Je doet dan namelijk mee om maar niet te hoeven eten en om hier een ‘legitieme’ reden voor te hebben. De Ramadan is niet bedoeld om af te vallen. Daar tegenover staat het niet meedoen. Dit zal beter zijn voor jouw herstel en behandeling en het is verstandig om niet deel te nemen als je fysiek en of geestelijk niet gezond bent. Deze keuze kan ontzettend lastig zijn. Het kan dan voelen als een (onmogelijk) dilemma waarbij je moet kiezen tussen je eetstoornis en Allah. Volgens de Koran zijn mensen die lijden aan een ziekte geëxcuseerd van het vasten. In plaats van het vasten kunnen deze mensen donaties doen, oftewel een Fidya geven. Je betaalt dan eigenlijk om iemand anders te kunnen voeden tijdens de Ramadan.

Bron

Schuldgevoelens tegenover het geloof 
Ik kan mij zo voorstellen dat de tweestrijd en dilemma’s kunnen zorgen voor schuldgevoelens. Ondanks dat je volgens de Koran niet mee hoeft te doen als je ziek bent, kun je je een ‘slechte’ Moslim voelen omdat je niet mee kunt doen. Soms helpt het om hier met mensen over te praten. Ook wanneer je het moeilijk vindt om de keuze te maken kan het helpen om hier bijvoorbeeld over in gesprek te gaan met een hulpverlener met hetzelfde geloof of iemand die er in ieder geval genoeg kennis over heeft. Daarnaast kun je misschien ook iets anders doen waardoor je je er wat beter over voelt. Zo wordt er bijvoorbeeld gesproken over een Fidya, met andere woorden, een donatie. Maar je kunt je ook op een andere manier verdiepen in het geloof door bijvoorbeeld de Koran nogmaals te lezen of hierover met andere Moslims in gesprek te gaan.

Onbegrip vanuit de familie
Het niet meedoen aan de Ramadan of hiermee worstelen, kan natuurlijk vragen oproepen bij andere mensen. Zeker wanneer ze niet weten van jouw eetstoornis of misschien niet weten wat het precies betekent. Dit kan voor onbegrip zorgen maar ook voor een bepaalde druk waardoor jij het gevoel kan hebben dat je toch moet deelnemen aan de Ramadan. Hier ligt een belangrijke taak voor jou. Hoe moeilijk het ook kan zijn, is het aan jou om uit te leggen wat er aan de hand is en hoe dat voor jou werkt. Bij iedereen kan een eetstoornis namelijk heel anders tot uiting komen. Vertel wat jij moeilijk vindt en waar je mee worstelt. Het kan helpen om wat meer begrip te creëren en de druk te verlagen. Je hoeft niet alles aan iedereen te vertellen, maar misschien helpt het om iemand in vertrouwen te nemen.

Wat je uiteindelijk ook beslist te gaan doen, hou het doel van de Ramadan voor ogen. Doe je wel mee? Besef dan dat jouw gezondheid voorop staat en dat de Ramadan niet als doel heeft om af te vallen. Vraag steun als het te lastig wordt en bepaal een grens voor jezelf. Besef goed dat de Ramadan je eetstoornis kan verergeren en dat het triggerend kan zijn. Besef dat je het doel ook op een andere manier kunt nastreven. Er zijn meer mogelijkheden om je dichter bij het geloof te brengen en dat is wellicht voor jou op het moment een beter alternatief. Zorg goed voor jezelf, praat met anderen en werk aan je herstel. Wil je meer lezen? Lees dan ook onze blog van vorig jaar over de Ramadan en een eetstoornis.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

33 reacties op “Eetstoornis tijdens de Ramadan”

  1. Een vriendin op school doet nu ook de Ramadan voor het eerst.
    Kan me voorstellen dat het als moslim met een eetstoornis enorm moeilijk is. Wens hun nu ook veel sterkte toe…

  2. Ik ben moslim maar heb vorig jaar niet meegedaan aan de Ramadan omdat mijn moeder dat te gevaarlijk voor me vond, ook dit jaar kan ik helaas niet mee doen. 🙁

  3. Supergoeie blog Laura, maakt het ineens ook duidelijk voor mij als westers meisje hoe ik een moslimavriendin kan helpen !

  4. Ik heb ook besloten om dit jaar niet mee te doen
    Ik moet eerst beter worden

  5. Zeer gevaarlijk, minder eten/vasten tot daar aan toe, maar je mag zelfs niet drinken….Dit kan leiden tot hartritmestoornissen en zelfs de dood als je toch al eetproblemen of een zwak hart hebt.

  6. Ik denk dat veel mensen met een eetstoornis de Ramadan iets engs is, toen ik erg diep in mn eetstoornis zat zei ik gewoon op school dat ik de Ramadan deed terwijl ik geeneens Moslim ben.

  7. Laura, wat heb je dit onwijs mooi geschreven. Ik vind het attent dat jullie stil staan bij de Ramadan in combinatie met een eetstoornis. Ik ben moslima en al jaren in strijd tegen anorexia. Helaas doe ik dit jaar ook niet mee, ondat het inderdaad funest is voor mijn herstel. Vandaag voelde ik me best schuldig en een slechte moslima. Dit artikel komt dus op het juiste moment, bedankt!

  8. In NL valt dat wel mee hoor, daar is het niet zo heet. En in het midden oosten (waar ik woon) mag wel water gedronken worden, inderdaad omdat het +45 graden is en dat dus gevaarlijk is.

  9. Ik denk dat de Ramadan iets gevaarlijks is voor als je al een eetstoornis hebt. Enerzijds, omdat je mee wil doen vanwege het feit dat je een goede moslima wilt zijn, anderzijds vanwege het feit dat je misschien wil afvallen op een ongezonde manier. Ik zou het dan ook gewoon een aantal jaren niet doen als je een eetstoornis hebt, of er pas vanaf bent. Ik denk gewoon dat je echt bestand moet zijn tegen de verleidingen van de es, het is te gevaarlijk. Nu vind ik de ramadan eigenlijk sowieso onzin, maar dat terzijde. Ik snap niet dat mensen zich dan ‘s nachts gaan volproppen en het ook nog eens afsluiten met ritueel slachten e.d. Nu is dat gewoon mijn eigen mening, als mensen dat willen doen heb ik er niets tegen ofzo!

  10. Mooi geschreven Laura!

  11. De ramadan wordt niet afgesloten met ritueel slachten. Ik zou even de feiten op orde hebben voordat je beslist of iets onzin is 🙂

  12. Ja sorry dat is het offerfeest. Ik bedoelde het suikerfeest… Maar daar proppen mensen zich vol met van alles en nog wat… Ik mag er toch van vinden wat ik wil? Ik ben niet tegen moslims, absoluut niet. Iedereen mag geloven wat hij/zij wil. Ik vind de feesten vaak alleen nergens op slaan…

  13. ^ Niet iedereen ”propt zich vol”

  14. Wie zegt dat je je volpropt? Het gaat erom dat je de honger en dorst hebt gevoeld. Nergens anders om!

  15. Sindy, Allah zal nooit maar dan nooit iets verplichten of aanraden wat slecht voor je is. Vasten is zelfs goed voor je. Je maag rust bijvoorbeeld even uit, ook leer je dankbaar zijn voor de dingen die je hebt. Lees is een keer de Kuran, dan kan je zelf ook zien wat voor fantastisch geloof de Islam is.

  16. Als het gaat om honger en dorst, kun je beter een week niks eten en wel water drinken. En @sindy, ik vind jouw uitspraken een beetje eng klinken. Fantastisch geloof, zelf proberen, serieus? Als je opgaat in je geloof en je er je leven door laat beinvloeden, vind ik het te ver gaan. Ik vind dat je moet geloven in mensen zelf, niet in een godsdienst. Welke dan ook.

  17. Bedankt voor deze blog, Ik ben een moslima en doe voor het eerst weer mee aan de Ramadan, Met de kans op terugslag heb ik het risico genomen om het weer te proberen, Succes alle zusters die ook mee doen en voor degene die niet kunnen vasten, Stay strong

  18. niet respectloos bedoelt maar als het gaat om de honger voelen dan hoef je als je een eetstoornis hebt toch niet mee te doen want je weet al hoe dat is.

  19. @Maartje
    Het honger voelen is wel het laatste waar de Ramadan om gaat, Het gaat om dichter bij Allah komen en respect tonen voor andere mensen die het minder hebben

  20. maartje, ik snap wat je bedoelt. Voor mensen zonder es wel! (en het is eigenlijk iets wat meestal gewoon moet).

  21. Precies wat leyla zegt

  22. @Sana
    Ik weet niet of je mee vast maar eetsmakelijk voor nu en moge Allaah je gebeden en vasten accepteren in shaa Allah

  23. Ooow. Dankjewel. Maar ik heb geen es. Toch bedankt en ik wens voor jou hetzelfde.

  24. Zelf ben ik christelijk en heb dus niks met de ramadan. Wel heb ik altijd diep respect voor de mensen die mee doen! Ik vind het knap dat ze zo de regels van hun geloof naleven en elkaar daar in steunen! Heel knap!

  25. Ik ben moslim en kan ook niet meedoen dit jaar.
    Ik heb besloten me te focussen op andere dingen die ik kan doen voor mijn geloof zoals bidden. En dingen om mezelf te verbeteren zoals niet vloeken / niet over andere mensen praten. Wie weet kan ik volgend jaar wel meevasten maar voor nu is het belangrijk dat ik goed eet en drink en dat mijn lichaam weer sterker wordt.

  26. In het christendom is er ook een officiële vasten, na de carnaval tot aan Pasen, alleen voeren de meeste mensen dat niet (meer) uit. Ik vind het mooi dat mensen in de ramadan meer met elkaar verbonden zijn of op deze speciale manier. Dat lijkt me best een mooi gevoel van samenzijn geven of sfeer, zo in het donker en soms in de nacht daardoor, met z’n allen eten en er bij stil staan waar je voor staat dan en dan afsluiten met een gezamelijk feest.

  27. Het lijkt me best lastig idd. met een eetstoornis. Ik hoop dat mensen de of ‘jouw’ eetstoornis erkennen vooral zodat je je iig. thuis voelt in de ramadan en de sfeer mag ‘proeven’.

  28. Dan wens ik graag iedereen een Ramadan Mubarak. 🙂

  29. Het is ook om je te trainen in tijden van oorlog en honger. Om je een sterker mens te maken.

  30. Waarom noem je het vasten als je wanneer het donker is wel volop mag eten? Honger voel je niet echt. Tenminste niet zoals mensen die het minder hebben. Dat is één van de redenen toch?
    En dan is het toch juist niet goed voor je maag? Net als dat je eetbuien hebt.
    Ik snap de hele reden en de manier waarop niet zo goed. Of zit er nog een hele andere betekenis achter die niet zo vaak genoemd wordt?
    Iedereen met een eetstoornis in combinatie met de ramadan veel sterkte gewenst.

  31. Ik ben zelf christelijk, maar heb een keer de mooie boodschap meegekregen dat ” niet vasten in een periode waarin eten even niet meezit, misschien nog wel een groter offer is dan dat je zou vasten”

  32. @ anoniempje

    ik ben het helemaal met je eens. Vasten is voor velen moeilijk, maar vorig jaar tijdens de christelijke vastentijd was weer normaal eten moeilijker dan sober eten. Dat deed ik namelijk het jaar rond al.. moeiteloos.

    Volgens mij gaat het er om dat je iets doet wat moeilijk is voor je om meer bewust te zijn van wat je hebt. hoe je dat ook vormgeeft.

  33. wat is de betekenis van de ramadan ik doe mijn spreekbeurt over islam mar ik snap het niet nog steets niet kun je me in woorden uitleggen aub

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *