Vanwege de coronamaatregelen hebben een hoop zaken (tijdelijk) hun deuren moeten sluiten. Al snel gingen kappers weer open en de terrassen volgden, maar de sportscholen bleven nog even dicht. Die mogen sinds vandaag hun deuren weer openen voor hun leden. Misschien heb jij ook wel een sportschool-abonnement en roept het heropenen van de sportscholen in combinatie met jouw eetstoornis een hoop onrust op. Wordt jouw bewegingsdrang hierdoor getriggerd? Heb je stress over hoe vaak je naar de sportschool kan of mag? Voel je de druk van ‘een nieuwe start’? Lees dan deze blog.
Een nieuwe start met nieuwe voornemens
In de tijd dat ik een eetstoornis had, was er geen coronacrisis. Uit die ervaring kan ik niet spreken. Maar ik kan me wel een voorstelling maken van hoe ik op bepaalde dingen had gereageerd. Bijvoorbeeld het heropenen van de sportscholen. Zelf was ik altijd erg gevoelig voor het idee van ‘een nieuwe start’. Wanneer er een nieuw jaar begon of ik in een ander huis ging wonen. Wanneer ik aan een nieuwe sport begon. Of zelfs wanneer er een nieuwe week aan de deur stond. Dan kreeg ik het gevoel dat dit ook een kans was voor ‘een nieuwe ik’. Vanaf nu wordt alles anders. Een nieuw leven met een nieuw lichaam. Die lat legde ik ontzettend hoog voor mezelf. Zo hoog dat het niet vol te houden was en ik vol teleurstelling en zelfhaat weer afdroop. Ik kan dit toch niet. Laat maar. Ik ben niet goed genoeg. En met dat in gedachten verloor ik mezelf in destructiviteit. Het maakte toch niet meer uit.
Dit was voor mij een hele grote valkuil. Ik kan me voorstellen dat ik dit gevoel ook had kunnen krijgen als de sportscholen na een tijd dicht te zijn geweest weer opengingen. Misschien herken jij dat patroon of deze gedachte ook wel? Er is niks mis met sporten, maar let er wel op dat je de lat niet te hoog legt voor jezelf en dat je sport vanuit gezonde beweegredenen, niet vanuit angst. Je hoeft niet ineens een heel ander persoon te worden, want je bent al goed zoals je bent. Je mag lekker sporten, maar doe het alleen als het goed voelt. Als je de neiging hebt om te hard van stapel te lopen, is het helpend om van tevoren te bepalen niet vaker dan x keer per week te gaan sporten of om samen met iemand anders te gaan.
Gezond sporten met een eetstoornis
Sporten is in principe niet slecht voor je, maar juist goed. Toch kan het lastig zijn om op een gezonde manier te sporten wanneer je last hebt van een eetstoornis. Het is soms lastig om te achterhalen of je nou sport vanuit gezonde beweegredenen of vanuit de angst van de eetstoornis. Soms is het ook wel een beetje met elkaar verweven. Lees eens de blog ‘26 redenen om te sporten‘ van Daphne, om meer zicht te krijgen op waarom jij eigenlijk sport. Waar herken jij je het meest in? En is het gezond om daar aan toe te geven? Goed om te onthouden is dat je gezondheid zowel iets fysieks als iets mentaals is. Misschien kan je lichaam het fysieke sporten prima aan, maar wordt de eetstoornis daar op mentaal gebied alleen maar sterker van. Dan is het toch goed om wat minder te sporten of op een andere manier te bewegen. Of misschien merk je dat het sporten voor jou mentaal gezien wel goed is – want dat effect kan het ook hebben – maar als je zoveel sport dat je blessures krijgt, moet je toch de gezondheid van jouw lichaam in acht nemen en rust nemen. Zo is het altijd een beetje afwegen wat gezond is voor jou.
We schreven al eerder blogs over een de sportschool en een eetstoornis. Zo vertelt Proud2Bme oprichtster Scarlet in de blog ‘De sportschool en een eetstoornis‘ over haar ervaringen en gedachten. Aan het einde van de blog geeft ze aan dat de sportschool best heftig en erg op het lichaam is gericht voor iemand met een eetstoornis. Sporten is gezond, maar het heeft met veel meer te maken dan het vormen van je lichaam. Doe dan liever een leuke teamsport of iets waar spel bij komt kijken. Hierover schrijft Lonneke ook in de blog ‘Body Positivity; nieuwe inzichten‘. Ze vertelt in deze blog hoe ze op een andere manier naar sporten is gaan kijken. En hoe ze haar lichaam en hoofd geeft wat het nodig heeft. Wil je toch graag naar de sportschool, omdat dat je gewoon leuk lijkt? Lees dan in de blog ‘Tips voor eetstoornissen in de sportschool‘ hoe je het fijn en gezond kan houden.
Omgaan met bewegingsdrang en dwangmatig sporten
Weten wat goed voor je is is één ding, maar daar naar handelen is een tweede. Zeker als je last hebt van bewegingsdrang kan het heel moeilijk zijn om daar niet aan toe te geven. Als je het niet doet, voel je je zó slecht en onrustig… alleen sporten of bewegen lijkt je te kunnen kalmeren. Hoe pak je zoiets dan aan? Daarover hebben we ook al veel geschreven. Lees bijvoorbeeld eens ‘Mijn beste tips bij bewegingsdrang’. In deze blog schrijft Daphne uitgebreid over wat haar heeft geholpen om haar niet steeds door die drang te laten meeslepen. Ook oud-redactielid Hannah schreef een blog over hoe je los kan komen van dwangmatig sporten. Deze blog – ‘Loskomen van dwangmatig sporten‘ – is wat meer gericht op sport in plaats van beweging.
Hulp en steun bij eetstoornissen
Ik hoop je met deze blog wat handvatten mee te kunnen geven voor als de sportscholen straks weer opengaan. Zorg goed voor jezelf. Voor je hoofd én je lichaam. Voel je niet bezwaard om hulp te vragen aan professionals en/of je omgeving als je worstelt met een eetstoornis of laag zelfbeeld. Ook ben je altijd welkom op ons forum en in onze chats wanneer je behoefte hebt aan hulp en steun. We denken graag met je mee. ♥
Vind jij het lastig dat de sportscholen weer open gaan?
Geef een reactie