Als je een eetstoornis hebt, pieker je je vaak suf over de oorzaken. Wanneer is het ontstaan? Waardoor is het ontstaan? Had ik het kunnen voorkomen? Wanneer waren de eerste signalen eigenlijk zichtbaar? Onderzoekers zoeken mee naar antwoorden op deze vragen. Nieuw onderzoek toont aan dat eetstoornissen vaak al op jonge leeftijd kunnen worden voorspeld, op basis van voedingsvoorkeuren van 9 jarigen.
Onderzoekers van het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center hebben voedingsvoorkeuren van meisjes verzameld over een periode van 10 jaar. Beginnend op 9 jarige leeftijd, werd onderzocht of er een verband is tussen voedingskeuzes op die leeftijd en het ontwikkelen van een eetstoornis op latere leeftijd.
Het doel van het onderzoek was om, op basis van het voedingspatroon van jonge meiden, te voorspellen of iemand verhoogd risico loopt om een eetstoornis te ontwikkelen op latere leeftijd. Op die manier kunnen eetstoornissen in sommige gevallen worden voorkomen of op tijd worden behandeld.
De hoeveel koolhydraten, vet en proteine in de voeding van de meisjes, werd vergeleken met symptomen van eetstoornissen – zoals negatief lichaamsbeeld, eetgestoorde handeling en een obsessie met dun zijn.
De resultaten varieerden per leeftijd. Bepaalde voedingsgewoonten van 11 jarigen konden voorspellen dat de meisjes op 14 jarige leeftijd meer ontevrede zouden zijn met hun lichaam. Meisjes die op 15 jarige leeftijd weinig vet en veel koolhydraten aten, hadden een grotere kans op eetgestoord gedrag op 19 jarige leeftijd. Als de meiden ook nog perfectionistisch waren, werd deze kans nog groter.
Perfectionisme zorgt voor een verhoogd risico op eetstoornissen, volgens de onzoekers. Een perfectionist zal zich binden aan een doel en dit ten koste van alles willen bereiken. Dat kan in veel gevallen positief uitpakken. Maar als het om een ongezond doel als overmatig afvallen gaat, heeft dit zeer schadelijke gevolgen. Uiteraard zijn er nog meer oorzaken en triggers als het gaat om het wel of niet ontwikkelen van een eetstoornis.
Voor het onderzoek werd het eetgedrag van 800 meisjes gevolgd tussen 1988 en 1999. Door het onderzoek hebben wetenschappers kunnen vaststellen wat kritieke leeftijden en signalen zijn. Uit het onderzoek bleek ook dat meisjes die hun lunch oversloegen, uiteindelijk toch meer aten gedurende de dag, dan meisjes die wel gewoon lunch aten.
Bron: www.marketwatch.com
Geef een reactie