Morgen, zondag 2 april, is het Wereld Autisme Dag. Overal in de wereld wordt op deze dag aandacht gevraagd voor autisme.
Autisme kan zich op veel verschillende manieren uiten, waardoor twee mensen met autisme totaal verschillend kunnen zijn. Bovendien kan autisme er bij vrouwen heel anders uitzien dan bij mannen. De laatste tijd wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar autisme bij vrouwen en ook de link tussen eetstoornissen en autisme wordt bestudeerd. Vrouwen met autisme hebben namelijk een mogelijk verhoogde kans om een eetstoornis te ontwikkelen. Verschillende kenmerken van autisme kunnen hierbij een rol spelen, zoals de neiging om zich sterk te focussen op één ding, perfectionisme en het willen vasthouden aan bepaalde zelfopgelegde regels of patronen. In deze blog deel ik een aantal tips die bij kunnen dragen aan eetstoornisherstel van iemand met autisme.
Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 4 vrouwen met anorexia ook een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) heeft. Dit is behoorlijk veel, terwijl er helemaal geen onderzoek is gedaan naar de behandeling van patiënten met deze combinatie. Zij worden voor hun eetstoornis vaak behandeld in klinische setting, terwijl dat voor autisme niet de meest geschikte situatie is.
~ uit: Autisme bij vrouwen
♥ Geen calorieën tellen
Veel mensen met een eetstoornis tellen calorieën, maar voor iemand met autisme is die verleiding misschien nog wel net iets groter. Het tellen van calorieën en het willen controleren van de voedselinname werkt vaak averechts in eetstoornis herstel, doordat het zorgt voor beperkingen en restricties omtrent eten die herstel in de weg staan. Het is daarom belangrijk om te stoppen met calorieën tellen wanneer je herstellende bent van een eetstoornis.
Calorieën tellen kan heel veilig voelen, zeker als je autistisch bent, de voorkeur geeft aan zwart wit denken en moeite hebt met grijze gebieden. Zwart wit denken maakt dan dat je vertrouwt op getallen en daar graag aan vasthoudt. Echter, is het tellen van calorieën eigenlijk een valkuil die eetstoornis herstel vaak niet bevordert. Door calorieën te tellen bestaat namelijk de kans dat je het contact met je eigen lichaam verliest en verleert om op je lichaam te vertrouwen. Bovendien zegt het aantal calorieën in een bepaald product eigenlijk helemaal niets over hoe voedzaam het is. Hoeveel calorieën iets bevat is dus maar één kant van het verhaal.
Hiernaast is het vaak voor iedereen anders hoe verschillende soorten voeding door het lichaam verwerkt worden. Aan hoeveel calorieën iets bevat kun je vaak niet zien hoe je lichaam erop zal reageren. Bovendien kan het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om goed te functioneren over tijd veranderen. Als je bijvoorbeeld onder emotionele of fysieke druk staat kan je lichaam meer energie nodig hebben dan anders. Het is dan belangrijk om naar je lichaam te leren luisteren.
“Ik heb autisme. Ik kan niet tegen veranderingen. Het kost me veel tijd en moeite om me aan te passen aan een nieuwe omgeving. Het duurt lang voor ik me in een groep op mijn gemak voel en gewend ben aan een nieuwe routine. Toch had ik het nodig om uit mijn eigen, veilige omgeving gehaald te worden, omdat de eetstoornis te sterk was en ik hem zelf niet de baas kon”
♥ Niet ‘goed’ of ‘fout’
Nog meer dan anderen hebben mensen met autisme vaak de neiging om in zwart wit te denken: ‘Goed’ of ‘fout’, ‘positief’ of ‘negatief’. Vaak is het dan lastig om te erkennen dat tussen zwart en wit nog een enorm grijs gebied zit. Zwart wit denkers delen vaak, bewust of onbewust, bepaalde voedingsmiddelen in als goed of fout voedsel. Nadat dit oordeel eenmaal is geveld is het vaak moeilijk om een voedingsmiddel nog in een ander daglicht te zien.
Het kan dan heel helpend zijn om eens te onderzoeken welke voedingsmiddelen waar ingedeeld staan en waarom. In feite bestaan er namelijk geen goede of foute voedingsmiddelen en behoort eigenlijk alles tot hetzelfde grijze gebied. In een evenwichtig voedingspatroon kan alles met mate gegeten worden en hoeven geen voedingsmiddelen vermeden te worden, tenzij dit bijvoorbeeld vanwege een allergie is of andere concrete gezondheidsproblemen.
♥ Een eetlijst volgen
Het volgen van een eetlijst kan iemand met autisme veel rust geven, doordat je van te voren weet waar je aan toe bent. Een eetlijst geeft houvast en zorgt ervoor dat er minder keuzes gemaakt hoeven te worden in wat wel of niet te eten. Dit kan spanningen en stress rondom eten wegnemen en geeft ruimte in je hoofd. Een diëtist kan iemand met autisme helpen in het samenstellen van een volwaardige voedingslijst op maat. Hier op Proud zijn ook een aantal goede voedingslijsten te vinden, maar iemand met autisme heeft misschien meer baat bij een eetlijst die aangepast is naar zijn of haar voorkeuren. Mensen met autisme ervaren de textuur, geur en smaak van voedsel namelijk vaak anders dan mensen die geen autisme hebben.
Als je een intensieve behandeling aangaat, is dat een hele investering, zeker als je ook nog autisme hebt. Hoe eng en moeilijk ook, je kunt er veel voor terugkrijgen. Probeer zoveel mogelijk uit je behandeling te halen, maar respecteer ook je eigen grenzen.
♥ Je hoeft er niet bij te horen
Mensen met autisme voelen zich vaak van kleins af aan al anders dan andere mensen. Vaak is het moeilijk om er precies de vinger op te leggen, maar diep van binnen weten ze dat ze een andere kijk op de wereld hebben. Bij vrouwen wordt autisme vaak niet of later herkend dan bij mannen, doordat het theoretisch gezien mogelijk is dat vrouwen zich meer en vaker aanpassen op sociaal gebied dan mannen. Dit kan tot gevolg hebben dat vrouwen met autisme enorm hun best gaan doen om ‘erbij te horen’. Vaak voelen zij zich ook beoordeeld op hun uiterlijk en willen dat dan graag veranderen.
Je hoeft je nooit anders voor te doen dan je bent of je anders te gedragen om erbij te horen, zeker niet als dit negatieve psychische gevolgen heeft. Je mag zijn wie je bent, zonder je in allerlei bochten te hoeven wringen voor andere mensen. Probeer eens dicht bij jezelf te blijven en jezelf af te vragen wat jij wilt en wat jij prettig vindt. De mening of het oordeel van andere mensen doet er dan niet toe. Denk op de eerste plaats aan jezelf en doe wat goed is voor jou!
Lees ook: Met autisme in een eetstoorniskliniek
Fotografie: Flickrs, Bron artikel: Proud2Bme
Heb jij nog iets aan dit lijstje toe te voegen?
Deze blog kwam oorspronkelijk onze in 2018
Lijd jij aan een eetstoornis en heb je een vorm van autisme? Dan zijn we benieuwd naar jouw verhaal. Dit mag anoniem. Mail ons: redactie@proud2Bme.nl
Geef een reactie