Een paar decennia terug werden eetstoornissen nog niet erkend in Azië. Nu wordt het steeds vaker als een maatschappelijk probleem ervaren. Voor het eerst werd er in Japan een onderzoek gedaan over eetproblemen bij jongeren. Uit dat onderzoek is gebleken dat ongeveer 2% van de middelbare scholieren in Japan een eetprobleem hebben waarbij ze eigenlijk wel hulp kunnen gebruiken van een hulpverlener!
Dit onderzoek is voor het eerst gedaan in Japan en werd begeleid door de onderzoeker Gen Komaki. Met zijn team heeft hij 2604 meiden en 2557 jongens ondervraagt op middelbare scholen in Tokyo en omgeving en in Chugoku, een regio in het westen van Japan.
Volgens Komaki is de trend om af te vallen en diëten te volgen erg gevaarlijk voor jongeren van tegenwoordig en in de toekomst. Dit kan volgens hem leiden tot meer gevallen van eetstoornissen.
De vrouwelijke studenten zeggen dat ze zich vaak onbegrepen voelen en dat hun familie zegt dat ze eigenlijk dunner moeten zijn. Hierdoor kunnen ze niet meer genieten van het eten met hun familie.
Uit het onderzoek is gebleken dat 1,9% van de meiden en 0,2% van de jongens last hebben van een eetprobleem waarbij ze eigenlijk wel hulp kunnen gebruiken van iemand die gespecialiseerd is in eetstoornissen. Studenten gebruiken laxeermiddelen, sporten en bewegen meer, slaan maaltijden over en braken zelfs om af te vallen. 3,5% van de meiden en 1,3% van de jongens zeggen last te hebben van eetbuien.
foto: flickr.com/photos/miguelmichan
Maar de Aziatische jongeren buiten hun thuisland hebben het niet veel makkelijker. Sommige jongeren kampen met een identiteitsprobleem. Vanuit huis worden de Aziatische normen en waarden meegegeven, maar dat is soms erg tegenstrijdig met de nieuwe normen en waarden. Een voorbeeld daarvan is gehoorzaamheid. Aziatische ouders verwachten volle gehoorzaamheid van hun kinderen. De kinderen hebben weinig tot geen inspraak in het huis en er wordt ook geen weerwoord verwacht. Terwijl westerse landen juist individualiteit stimuleert bij hun kinderen. Hierdoor kunnen westerse Aziaten kampen met een identiteitsprobleem. Zijn ze nou westers of zijn ze Aziatisch?
foto: flickr.com/photos/kojach/
Volgens psychologe Josephine Kim zijn Aziatische jongeren vaak op zoek naar hun eigen identiteit. Ze streven naar het beste op school en in sport. Dit komt ook wel voort uit hun cultuur. Van deze jongeren worden gehoorzaamheid en perfectie verwacht.
Wanneer je een 98%, oftewel een 9,8, haalt, is het nog steeds niet goed genoeg. Kim noemt dit ook wel de ”Asian Fail”. Alles onder de 98% is niet goed. Dit streven naar perfectie legt veel druk op de jongeren. Dit kan zich dan uiten in depressies, zelfmoordgedachten en eetstoornissen.
Geef een reactie