Eetstoornissen komen niet voor bij Zuid-Aziatische meisjes

Veel mensen gaan er van uit dat iemand met een eetstoornis een blank meisje is die extreem mager is. Dit is natuurlijk onzin. Helaas komen dit soort stereotypen veel voor. veel mensen realiseren zich niet dat het ook voorkomt bij jonge Zuid-Aziatische meisjes en dan vooral moslims. Dit zorgt ervoor dat deze meisjes het moeilijk vinden om er over te praten en niet de juiste hulp er voor krijgen. Deze meisjes zitten als het ware vast in hun situatie.

De aziatische schoonheidsidealen voor een vrouw zijn dat ze natuurlijk klein en tenger zijn, een porseleinen huid hebben en rechthoekige kenmerken hebben in het gezicht. De meeste mensen gaan er van uit dat Zuid-Aziatische mensen van nature slank en klein zijn. Natuurlijk spelen genen en een gezonde leeftstijl een grote rol, maar steeds meer Zuid-Aziaten ontwikkelen een eetstoornis.

Het is de vraag waar dit vandaan komt. Komt het door de westerse invloeden vanuit media, muziek en mode of is het een generekie kwaal van de welvaart, de modernisering en de tegenstrijdige eisen die van invloed zijn. Steeds meer onderzoekers gaan er van uit dat het negatieve zelfbeeld en de eetstoornissen voortkomen uit sociale, culturele en familie zaken. Familie zaken kunnen zijn: de verwachtingen, controle, negatieve relaties en seksueel misbruik. In veel Zuid-Aziatische gezinnen wordt verwacht van de vrouwen dat ze er op een bepaalde manier uit zien. Dit zorgt voor veel druk voor de meisjes omdat ze willen voldoen aan de verwachtingen van de familie.

bron

Rond de leeftijd dat de meisjes moeten gaan trouwen zijn deze verachtingen het hoogst en ligt er de meeste druk op de meisjes. Dit kan er voor zorgen dat ze willen dat ze slanker zijn en zo kan een eetstoornis ontwikkelen.

Ook komt het vaak voor dat er in deze gezinnen veel autoriteit heerst. De ouders die streng zijn en veel discipline tonen hebben een grotere kans dat hun kinderen een eetstoornis ontwikkelen.

De meisjes zitten ook vaak gevangen tussen twee culturen. Aan de ene kant de westerse cultuur waar meisjes toch best vrij zijn in hun kledingkeuze, keuze in eten en hoe ze zich gedragen en hun eigen cultuur, waar veel discipline heerst, manieren van eten zijn en kledingstijlen. Dit kan een conflict veroorzaken waardoor de meisjes het moeilijk vinden om te uiten wat ze willen en als het ware vast zitten in hun eigen gevoel.

Vanuit de media komt sterk naar voren dat etnische minderheden nauwelijks lijden aan eetstoornissen (je ziet nooit op tv of in de krant iets over dit onderwerp). Niets is minder waar. Uit sommige onderzoeken is naar voren gekomen dat jonge moslim vrouwen van Zuid-Aziatische afkomst een hoog risico hebben om boulimia te ontwikkelen. Aangezien er zo weinig over bekend is hebben veel mensen een heel verkeerd beeld over eetstoornissen bij etnische minderheden.

Binnen de Zuid-Aziatische gemeenschappen zijn gezondheidsproblemen en vooral eetstoornissen een taboe. Hier wordt niet over gesproken. Hierdoor worden jonge Zuid-Aziatische meisjes en dan vooral moslims over het hoofd gezien en is het moeilijk voor hen om de hulp te krijgen die ze nodig hebben.

Binnen de samenleving heerst er druk op jonge mensen en vooral meisjes om dun te zijn en op een Barbie te lijken. De band tussen de media en eetstoornissen is onontkoombaar. Alleen zie je in de media nooit iets over etnische minderheden en eetstoornissen. Voor hen geldt dezelfde druk vanuit hun eigen cultuur. Ook zijn er veel vooroordelen over Zuid-Aziatische meisjes, zij kunnen bijvoorbeeld geen eetstoornis krijgen omdat ze zogenaamd alleen samosas (driehoekig gefrituurd gebakje) en gebakken voedsel eten. Dit zijn natuurlijk belachelijke vooroordelen, maar helaas komt het wel voor.

Helaas voelen veel jonge moslims zich verkeerd begrepen door algemene diensten. Zij begrijpen moslims vaak niet en verwachten niet dat zij eetstoornissen kunnen ontwikkelen.

bron

Om meisjes van Zuid-Aziatische afkomst te kunnen helpen moet erkend worden dat zij ook een eetstoornis kunnen krijgen. Natuurlijk heeft de cultuur ook een grote invloed, maar wanneer dit onderwerp meer onder de aandacht komt, kan er ook meer aan gedaan worden. Men moet er niet van uit gaan dat dit niet zal gebeuren bij Zuid-Aziatische meisjes, alleen maar omdat zijn van “nature” slank en klein zijn.

Beat is een goed doel uit Groot-Brittannië wat ervoor zorgt dat er meer erkenning komt voor verschillende stereotypen over eetstoornissen.

Wat vinden jullie van dit onderwerp?

Bron: huffingtonpost.co.uk
Bron: southasianparent.com

Amy

Geschreven door Amy

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *