Leren en studeren is vaak best lastig. Moeilijk is het vaak om je boek open te slaan en ook écht te beginnen. Er is vaak wel iets leuks op TV, facebook of tumblr en als dat er niet is valt er wel iets te verzinnen dat toch echt leuker/belangrijker/interessanter is dan je dikke boek. Als je dan tóch begonnen bent aan die enorme berg vol boeken, opdrachten en tekst, is het vaak lastig om dat vol te houden. Als ik mijn gang ga kan ik als iets niet snap kan ik zo een uur besteden aan het opzoeken van dat pietluttige detail. Als het me te saai is ga ik liever naar buiten of weer naar Facebook. Hierdoor steek ik dan enorm veel tijd in het (niet?) studeren en blijft er amper tijd over voor leuke dingen. Bovendien levert dat vaak ook een hoop stress op: ‘Ik steek er zo veel tijd in en heb niets af, zal ik het nu wel halen? Wanneer moet ik in vredesnaam die derde opdracht van deze week maken?’
Het lastige aan een studie is dat je meestal veel eigen verantwoordelijkheid hebt. Op de middelbare school werden je ouders wel opgebeld als je om 9 uur nog niet op school verschenen was. Als je in de toekomst voor een baas of bedrijf werkt, hangt je leidinggevende dan ook direct aan de telefoon met de vraag of je soms ziek bent. Echter is er vaak niemand die jou ‘s ochtends zal verplichten naar je college te gaan, laat staan iemand die je opbelt wanneer je afwezig bent of iemand die jou streng toespreekt als je de hele week nog niks voor je tentamens hebt gedaan.
Vaak hoor ik om mij heen dat bovenstaande ‘symptomen’ horen bij luie mensen zonder zelfdiscipline. Niets is minder waar als je het mij vraagt, en dergelijke uitspraken dragen vaak alleen maar bij aan het schuldgevoel dat je toch-al-had omdat je je er zo moeilijk toe kan zetten. In de praktijk komt uitstelgedrag juist veel voor bij mensen met faalangst. Uitstelgedrag is ook een hele normale reactie als het gaat om studeren. De stof voor je tentamen is vaak een grote berg informatie waarvan het einde niet in zicht lijkt. Een uurtje studeren geeft meestal weinig voldoening omdat je dan maar een minuscuul onzichtbaar deeltje van die berg hebt weggewerkt. Dat maakt nog één aflevering van je favoriete serie kijken een stuk aantrekkelijker, dit geeft wel voldoening omdat je je hierbij vermaakt. Niet zo vreemd dus, dat je in dat dilemma geneigd bent om te kiezen voor een leuke serie. Daarnaast is uitstellen ook een manier van vermijden en ontkennen. Zolang je het probleem vermijdt, lijkt het even weg te zijn en slaat de stress (tijdelijk) niet toe. Echter wil je wel graag je tentamen (of toets) halen…
Hoe zorg je er dan voor dat je toch aan het werk gaat en hoe kun je dan ook nog tijd overhouden voor leuke dingen?
♥ Maak een overzicht van wat je allemaal zou willen doen. Wanneer je veel moet lezen voor een tentamen is het slim om het aantal bladzijden dat je voor dat vak moet lezen te tellen. Kijk naar het boek: Is het makkelijke literatuur? Staan er veel plaatjes in? Gemiddeld kun je zo’n 7-8 bladzijden per uur intensief lezen. Bij makkelijke, ‘populaire’ Nederlandstalige ligt dit aantal ongeveer op 10. Bij moeilijke, Engelstalige literatuur zonder plaatjes ligt dit aantal echter maar op 3. Brrrrr, zal je waarschijnlijk denken, dat schiet toch niet op? Inderdaad klinkt dat als weinig – maar dit kan je wel helpen om een realistische inschatting te maken hoeveel tijd je kwijt zal zijn voor dit vak of dit tentamen.
♥ Nadat je je overzicht hebt, kun je bedenken hoeveel je ongeveer wilt doen per week. Probeer hier realistisch te zijn. Wanneer je in een bepaalde week familieweekend, een verjaardag en twee practicumdagen hebt kun je hier niet teveel inplannen. Kwel jezelf ook niet door dit wel te doen, dan wordt dit een lange vermoeiende week. Nadat je hier ook een overzicht van hebt gemaakt, kun je per week een planning maken wat je wanneer gaat doen. Bij het maken van een planning kun je onderstaande tips in acht nemen.
♥ Plan om je leven heen. Een huisavond, weekendje naar je ouders, stapavondje of je sport is echt belangrijk. Je studie is ook belangrijk, maar het ‘fijne’ aan studeren is dat jij zelf je tijd in kan delen. Doe dit dan ook op een fijne manier en blijf ook zeker de dingen in die jou energie geven en waar jij vrolijk van wordt.
♥ Plan niet te veel. Ten eerste kun je je vaak niet uren lang achter elkaar studeren. Doe je dit wel, dan ben je aan het einde van de ochtend helemaal uitgeput en is je middagplanning niet meer vol te houden. Beter is het om na iedere drie kwartier (of half uur of uur, wat voor jou het prettigst werkt) een kwartiertje pauze te nemen. Zet eventueel een wekker om te zorgen dat je dit ook echt doet. In je pauze is het goed om even naar buiten of een andere ruimte te gaan. Daarnaast kun je ook niet van jezelf verwachten dat je van 9 tot 5 ingespannen kunt leren voor een tentamen. Ook dat put uit. Om jezelf niet te hoeven opvegen aan het einde van de dag is ‘s ochtends driemaal 3 kwartier en ‘s middags driemaal 3 kwartier een beter doel. Dat klinkt misschien weinig, maar het verbaasde mij erg hoeveel bergen (studiestof) ik kon verzetten in die zes uurtjes. Daarnaast is het ook goed om iedere dag één studievrij dagdeel te hebben en iedere week een studievrije dag. Wanneer dit jou te veel lijkt kun je bedenken dat dit niet betekent dat je dan niets moet doen: Werken, sport of je fotografiecursus zijn ook studievrije activiteiten.
♥ Je moet het willen doen: sommige onderwerpen zijn gewoon oersaai. Je kunt jezelf blijven kwellen door het toch te willen weten en te willen snappen, maar dit kost dan veel meer tijd dan een onderwerp wat je leuk vindt. Soms is het essentieel om een bepaald onderwerp of onderdeel toch te snappen omdat dit een groot deel van je tentamen in beslag neemt of omdat je anders de stof die daarop voort borduurt ook niet kunt begrijpen. Plan dan niet dit hele onderwerp in op één dag, maar doe er wat langer over en beloon jezelf ook met pauzes en doe iets leuks als het af is. Wanneer dit saaie onderwerp niet zo belangrijk is is het goed om het te durven laten liggen. Het is niet realistisch dat je al je tentamenstof helemaal zal snappen en dan kun je maar beter de leuke dingen snappen dan de saaie.
♥ Plan realistisch: Hoe mooi het misschien ook in je planning past, 40 uur per week studeren naast je colleges en werkgroepen is gewoon echt niet te realiseren. Dit kost je veel tijd en vooral veel energie. Een niet realistische planning breekt op en heeft als valkuil dat de kans klein is dat je je er aan kunt en zal houden. Dit heeft als mogelijk gevolg dat je achter gaat lopen en ach, als je toch al achter loopt, dan kun je dat studieuurtje vanmiddag ook wel laten vallen want het is zo mooi weer buiten en misschien wil je morgen ook wel even shoppen…
♥ Laat los: Soms snap je iets niet en is het heel verleidelijk om al je boeken en internetbronnen uit de kast te trekken in de hoop dat er hopelijk ergens toch toevallig misschien nog… Bedenk dat je niet alles kunt snappen en dat je tentamen ook niet verwacht dat je alles snapt. Om een voldoende te halen mag je best fouten maken of iets niet snappen. Is het wel een belangrijk onderwerp, vraag dan ook eens een medestudent of een docent om hulp. De meeste docenten vinden het leuk om te vertellen over hun vakgebied dus als je ze een mailtje stuurt krijg je vaak de oplossing op een presenteerblaadje. Ga verder met het volgende onderwerp en probeer het naast je neer te leggen.
♥ Creëer buffers: Het is handig om twee soorten buffers te creëren: eentje voor de dingen die je nog niet snapt, en een algemene buffer. Wanneer je iedere week twee uurtjes inplant om nog eens te kijken naar de dingen die je nog niet snapt wordt het misschien ook makkelijker om een moeilijk onderwerp even los te laten. Daarnaast is een algemene buffer soms handig, dit is een vrijgepland dagdeel. Het wc-papier is vast een keer op waardoor je toch écht naar de winkel moet en net als je aan de kassa staat belt je vriendin die aan de andere kant van de stad woont dat ze buikgriep heeft en of jij even haar hond uit kunt laten. Wanneer je bijna weer thuis bent na de wandeltocht met haar tekkel bedenk je je dat je je portemonnee bij haar hebt laten liggen en weg is je studeermiddag. Er zullen ongetwijfeld dingen gebeuren die jouw planning in de war zal schoppen en voor deze momenten is het fijn als er een ander vrij dagdeel is waarin je dit in kan halen.
♥ Over inhalen gesproken: Loop je nu eigenlijk al achter met je studiestof en weet je niet of het nu verstandig is om eerst in te halen of mee te lopen met de colleges? Bedenk hier goed wat jou het meeste helpt. Meelopen met de colleges geeft vaak veel voldoening omdat je zowel de colleges als de studiestof in het boek beter snapt, waardoor het studeren leuker kan worden. Soms is een vak echter zo moeilijk dat je de huidige colleges niet begrijpt als je voorgaande stof niet beheerst. Zeker hier geldt de stelling dat je dan het beste zou kunnen doen wat je interessant vindt, en soms ook los mag leren laten.
♥ Creëer een werksituatie: van leren in bed of op de bank ga je je stof veel minder goed onthouden dan wanneer je op een stoel aan een bureau zit. Een actieve houding helpt je om je beter te concentreren en hierdoor ga je bovendien je bank of bed minder associëren met je studie, waardoor je na het studeren ook echt ‘klaar’ bent. Als je later een baan hebt waarbij je niet thuiswerkt, ga je na het werk naar huis en leg je vaak ook een ‘ritueeltje’ af doordat je met de bus gaat, een stukje loopt en vervolgens op de bank ploft. Probeer ook thuis bij het studeren zo’n ritueel te creëren. Ook een vaste structuur in je dagen (dus niet ‘s avonds studeren, ‘s avonds werk je immers meestal ook niet) kan je hierbij helpen.
Ten slotte: Een planning is niet heilig. Zelf vond ik het niet leuk om te beginnen met een planning omdat ik er van houd te doen wat ik wil wanneer ik dat wil. Structuur en duidelijkheid is een fijn uitgangspunt, maar je studie zou (net als je werk overigens) iets mogen zijn waar je plezier en voldoening uit haalt. Lukt het leren écht niet, ga dan gewoon naar buiten en probeer het later nog eens. Heeft het voor het eerst dit jaar weer gesneeuwd, maak dan een sneeuwpop en benut je buffermogelijkheden. Haal uit je planning of uit bovenstaand verhaal wat werkt voor jou, en laat dat wat niet bij je past links liggen. Het belangrijkst om effectief te studeren is om te zoeken naar een manier die bij jou en jouw levensstijl past. Het zou fijn zijn als je studie je plezier en voldoening kan bieden en dat bereikt iedereen op zijn eigen manier.
Wat doe jij om fijn en effectief te studeren?
Geef een reactie