Einde aan taboe op depressie

Depressiviteit onder jongeren en jonge vrouwen bespreekbaar maken. Dat is het doel van de publiekscampagne ‘Omgaan met depressie‘. Depressieve klachten vormen bij deze groepen de meest voorkomende gezondheidslast. Vandaag lanceert minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in Filmhuis Bussum de campagne. Dit doet ze samen met psychiaters Bram Bakker en Esther van Fenema en directeur Mariëlle Horsting van de Mental Health Foundation.

Met de publiekscampagne wil de minister het taboe op depressie doorbreken. Televisiespotjes en de nieuwe website Omgaanmetdepressie.nl leveren daaraan een bijdrage. Schippers: ‘Door signalen van een depressie te herkennen en erover te praten, kan er beter wat aan gedaan worden’. Bij volwassenen heeft 1 op de 20 last van een depressie, onder jongeren is dat veel meer: 1 op de 15.

Praatgroepen voor en door jongeren
Om depressies bespreekbaar te maken, start woensdag 28 september een proef met jongeren van het Tabor College Werenfridus in Hoorn. Dit gebeurt met praatgroepen, onder leiding van scholieren zelf. Ze maken negatieve gedachten bespreekbaar en willen voorkomen dat jongeren zelfdoding als enige uitweg zien. De proef is een idee van jongerenorganisatie Stichting Tweestrijd in samenwerking met de Mental Health Foundation. Als de proef slaagt dan wordt het project de komende jaren landelijk ingevoerd op middelbare scholen.

Jasper werd erg geholpen door de verhalen van anderen aan te horen. Uiteindelijk is hij zijn mijn verhaal ook gaan vertellen aan anderen. Aan specialisten, maar ook vooral aan anderen jongeren. Hij hoopt ze zo een handvat of tip van zijn verhaal te kunnen bieden waarmee hij hen kan helpen.

Op de website omgaanmetdepressie.nl staan nog een aantal andere campagne video’s. Deze lijken nu nog niet te werken. Hopelijk verandert dit snel. Je kunt de campagne video’s over depressie dan hier vinden.

Mental Health Foundation
De Mental Health Foundation is in januari 2016 opgericht door de bedenkers van het Depressiegala: Bram Bakker, Esther van Fenema en Mariëlle Horsting. ‘Wij rusten niet voordat het draagvlak voor deze ziekte net zo groot is als dat voor lichamelijke aandoeningen”, beloven ze. De stichting zet zich in voor alle psychische aandoeningen, maar richt zich het komende jaar vooral op depressie bij jongeren en jonge vrouwen.

Ben of ken jij iemand met een depressie?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

Eén reactie op “Einde aan taboe op depressie”

  1. Stond bij ons ook op de voorpagina van de krant, mn ouders lazen het en doen “ineens” heel anders tegen me…..

    1 van de zinnen was: “niemand kiest ervoor om depressief te worden”

    Terwijl mn ouders altijd zeuden dat k me niet zo moest aanstellen en mn “roze bril” eens opzetten..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *