Al eerder schreef ik een blog over eiwitten in onze voeding. Ik krijg echter zo vaak vragen over welke zuivel nou meer eiwitten bevat en of dat dan juist wel of niet aan te raden is, dat ik hier graag nog even een extra artikel voor jullie over schrijf. In dit artikel een vergelijking van de verschillende zuivel in onze voeding en hoeveel eiwitten deze nou precies leveren. Daarnaast beschrijf ik ook de nodige fabels en feiten over een aantal zuivel producten.
Je lichaam heeft behoefte aan eiwitten. Eiwitten hebben een belangrijke functie in de opbouw van lichaamscellen, maar zijn ook een belangrijk bestanddeel van enzymen en bepaalde hormonen. Zuivel levert veel eiwitten. Eiwit uit dierlijke voedingsmiddelen kunnen in het algemeen makkelijker worden verwerkt dan eiwit uit plantaardige voedingsmiddelen.
♥ Eiwitten in melk
Als we kijken naar de eiwitten in melk zien we dat per portie van 200 ml halfvolle melk gemiddeld 6.8 gram eiwit bevat. De volle melk zit er iets onder met 7.4 gram. karnemelk zit het laagst met 5.0 gram eiwit.
(bron: voedingsmiddelen tabel)
♥ Eiwitten in kwark
Een portie magere kwark levert de meeste eiwitten, namelijk 19.5 gram eiwit per portie van 150 gram. De halfvolle kwark levert bijna net zoveel, namelijk 18 gram eiwit.
(bron: voedingsmiddelen tabel)
♥ Eiwitten in kaas
Er zijn veel verschillende soorten kaas. Als we kijken naar de 48+ kaas, dan levert een plak kaas van 20 gram 4.9 gram eiwit. Mozarella levert per 30 gram 6.0 gram eiwit. Geitenkaas (feta) zit op 2.8 gram eiwit per 20 gram. Hüttenkäse komt uit op 2.5 gram eiwit per 20 gram.
(bron: voedingsmiddelen tabel)
♥ Eiwitten in melkvervangers
De hoeveelheid eiwitten in melkvervangers verschilt enorm. Sojamelk levert de meeste eiwit met 6.0 gram eiwit per portie van 200 ml. Amandelmelk komt uit op 1.0 gram eiwit en havermelk op 0.6 gram eiwit. Rijstemelk levert met 0.2 gram eiwit per 200 ml de minste hoeveelheid eiwit.
(bron: Alpro)
♥ Eiwitten in toetjes
Als we kijken naar de yoghurt varianten dan levert volle yoghurt de meeste eiwitten, 7.6 gram eiwit per 200 ml. Halfvolle yoghurt zit er net onder met 7.0 gram eiwit per 200 ml. Magere yoghurt komt het laagst uit met 6.8 gram per 200 ml. Kijken we naar vla dan zit een portie vanille vla (vol) op 6.4 gram eiwit per 200 ml, hetzelfde als halfvolle vanille yoghurt. Een portie roomijs van 150 gram komt uit op 5.9 gram eiwit.
(bron: voedingsmiddelen tabel)
Conclusie:
Zuivel is een goede bron van eiwitten. Als je gevarieerd eet krijg je voldoende eiwitten binnen met je voeding, want zuivel is niet de enige bron van eiwitten. Denk ook aan peulvruchten, noten, vis of vlees die ook een bron van eiwitten zijn.
Feiten en Fabels
In geitenkaas zit minder eiwit maar wel dezelfde hoeveelheid aan calcium
Fabel: In feta maar ook in hüttenkäse zit minder calcium. Ter vergelijking, een plak gewone 48+ kaas levert 150 mg calcium per plak en geitenkaas 86 mg en hüttenkäse slechts 20 mg calcium
Melkvervangers leveren niet allemaal dezelfde hoeveelheid aan eiwitten
Feit: Met name amandelmelk, havermelk of rijstemelk leveren in verhouding veel minder eiwitten
Eiwitten zijn belangrijker dan koolhydraten of vetten voor je lichaam
Fabel: Het lichaam heeft zowel behoefte aan vetten, koolhydraten als ook eiwitten. Dus juist een goede verhouding van alle bouwstoffen is belangrijk
Halfvolle melk bevat alleen maar eiwitten
Fabel: Halfvolle melk bevat zowel melksuiker, melkvetten als melkeiwitten
Eiwitten kunnen ook gebruik worden als brandstof
Feit: Eiwitten kunnen ook als brandstof door het lichaam gebruikt worden.
Zuivel is niet alleen belangrijk voor het aanleveren van eiwitten
Feit: Zuivel levert niet alleen eiwitten maar is onder andere ook een bron van calcium, vitamine B12 en B6
Geef een reactie