Wie mijn laatste paar photo blogs heeft gelezen, zal het misschien opgevallen zijn dat ik steeds regelmatiger aan yoga ben gaan doen. Soms doe ik het zelfs elke dag. Al een aantal keer kreeg ik van Proud2Bme bezoekers de vraag hoe ik dat dan gezond houd en of het niet te veel is. Een hele goede vraag, want in een eerdere blog schreef ik ook al hoe yoga juist mijn eetstoornis kon versterken. Daarom bespreek ik in deze blog hoe ik yoga fijn en gezond houd voor mezelf.
Sporten is gezond
Sport en beweging, in welke vorm dan ook, kan lastig vorm te geven zijn wanneer je ook worstelt met een eetstoornis. Sport en beweging is in theorie goed voor je. Het wordt aangeraden om elke dag te bewegen, dat is gezond. Ik vind het dan ook belangrijk dat ik voldoende beweeg. Dat gaat niet altijd vanzelf, want van nature ben ik liever lui dan moe. Daarom moet ik mezelf soms een beetje pushen. De meeste mensen zouden denken: niks mis mee toch? Lekker bezig! Maar wanneer je bekend bent met eetstoornissen kunnen hier alarmbellen gaan rinkelen. Is het dan niet obsessief? Moet je niet naar je lichaam luisteren als je geen zin hebt om te bewegen? Beweeg ík dan te weinig?! Hoe houd je het gezond?
In mijn hoofd vergelijk ik het sporten en bewegen een beetje met eten. Wanneer je met een eetstoornis worstelt, is die vergelijking denk ik wel herkenbaar. Eten is ook goed voor je. Sterker nog; zonder eten ga je dood. Toch kan de manier waarop je eet of met eten omgaat slecht voor je zijn. Het is te veel, het is te weinig of het gaat gepaard met obsessieve en ongezonde gedachten. Zo is het denk ik ook met sport en beweging. Het is in de basis goed voor je, maar niet als het vervolgens een negatieve invloed heeft op je fysieke of mentale welzijn. Dat is iets belangrijks om voor te waken. Voor de mensen die denken: ja, maar ik sport nooit. Is dat dan slecht? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet verkeerd te zijn. Naar je werk fietsen, in de tuin werken, met kinderen naar de speeltuin; het valt allemaal onder beweging. Als je maar niet de hele dag op de bank ligt of op een stoel zit, dat wordt inderdaad afgeraden. Tenzij je om medische redenen natuurlijk bedrust moet hebben. Zo zijn er altijd uitzonderingen!
Motivatie om te sporten
Op dit moment ben ik niet aangesloten bij een vereniging en heb ik nergens een abonnement lopen. Wel doe ik regelmatig aan yoga. In mijn afgelopen photo blogs heb je misschien wel gezien dat ik het bijna elke dag deed. Dit is ontstaan doordat ik begin van het jaar een 30 day yoga challenge volgde die ik heel januari vol heb gehouden. Al was het wel door af en toe een dagje te skippen en later weer in te halen. Het moest wel leuk blijven! Dit beviel me echt enorm. Ik was al eerder bekend met yoga en wist hoe ik hier zowel fysiek als mentaal veel positiviteit uit kon halen. Al kon een eetstoornis zelfs dát verpesten, maar zonder die eetstoornis merkte ik weer hoe goed het me deed. Die lijn van elke dag yoga wilde ik doorzetten, maar dan wel iets milder. Het hoeft niet elke dag.
Toch heb ik het de afgelopen tijd elke dag gedaan. Dit kwam ook wel door de coronacrisis in het land. Het leek toch even extra belangrijk om mijn lichaam in beweging en mijn hoofd gezond te houden. Ook ervoer ik wat meer ruimte om dat te doen in de ochtend, omdat ik niet meer naar kantoor hoefde. Ik kan me voorstellen dat als ik wel weer naar kantoor zou gaan, dit er toch meer bij in zal schieten en dat is helemaal oké. Ik probeer hierin echt heel erg te kijken naar wat op dat moment bij me past en wat niet. Zo heb ik in de week dat ik deze blog schrijf eigenlijk nog helemaal niet zoveel yoga gedaan. Ik slaap wat minder goed en wil daarom in de ochtend wat langer in bed blijven liggen. Dat ik dit ook weer los kan laten, geeft voor mij wel aan dat het geen obsessie voor me is. Sporten wil ik nooit meer ten koste van mijn slaap laten gaan.
Maar, als ik weer wat lekkerder in mijn slaapritme zit, ben ik wel van plan om het weer op te pakken. Zoals ik al zei, ik moet mezelf toch wel een beetje pushen bij dit soort dingen, ook al heb ik geen zin. Toch is dit heel anders dan toen ik een eetstoornis had. Ik push mezelf niet omdat ik bang ben om anders dik te worden of niet goed genoeg te zijn. Ik push mezelf omdat het goed voor me is. Omdat ik merk dat ik er écht baad bij heb. Ik merk aan mijn hoofd en lijf dat het goed voelt om even bewogen te hebben. Of dat nou een stuk wandelen of een yogales is. Zeker omdat ik voor mijn werk bij Proud zo veel achter een computer zit, vind ik dat het goed voor me is. Er zijn ontzettend veel redenen om te sporten. Daphne benoemt er 26 in deze blog. En merk ik dat ik er geen baat bij heb, dan stop ik of doe ik iets anders. Dat kan een beetje verschillen per week. En zo probeer ik het altijd een beetje aan te voelen.
Luisteren naar je lichaam, maar ook naar je hoofd
Yoga komt in heel veel vormen en maten, dat vind ik er ook zo fijn aan. Soms is het echt een pittige workout, waarna ik ook best wat spierpijn kan hebben. Als ik zo’n spierpijn heb of gewoon een dagje wat minder energiek ben, kan ik ook kiezen voor een rustigere yogasessie. Bijvoorbeeld een sessie die meer gericht is op stretchen of meditatie. Ik merk dat, nu ik wat vermoeider ben door het mindere slapen, ik ook vaker een wat rustigere yogavideo doe. Zo probeer ik altijd te blijven luisteren naar mijn lichaam, maar ook naar mijn hoofd
Yoga with Adriene
Online zijn er een hele hoop yogavideo’s te vinden, maar ik volg eigenlijk altijd die van Yoga With Adriene. Ik vind haar een heel fijn persoon om naar te luisteren. Ze heeft een breed aanbod aan yogavideo’s, maar deelt ook mooie levenslessen die je van je mat weer kan meenemen naar het echte leven. Ze spoort je aan te vinden wat goed voelt en wil yoga niet als een verplichte workout brengen, maar als met aandacht en liefde zorgen voor je hoofd en lichaam. Van fijne workouts tot stretches en meditaties. Video’s van een uur, maar ook van 15 minuten. In haar playlists op YouTube kan je gemakkelijk zoeken op het aantal minuten dat je aan je yogavideo wilt besteden, maar ook aan het doel dat je hebt om de yogavideo te volgen. Van haar maandelijkse yoga challenges tot ‘Yoga for Neck Tension‘ en ‘Yoga for Uncertain times‘. Vooral die laatste vind ik iets heel moois om juist hier op Proud2Bme te benoemen. Je vindt er bijvoorbeeld een ‘Meditation for Anxiety‘ of een ‘Meditation For Inner Peace‘. Maar ook ‘Self Love Yoga‘ en ‘Yoga To Heal Stress‘. Ik vind dat ze deze onderwerpen heel mooi benadert in haar video’s.
Ook zal je video’s vinden met titels als ‘Yoga For Weightloss’. Dit kan voor sommige mensen een doel zijn, waarbij yoga een gezond middel is. Maar blijf altijd bewust van waarom jij de video kiest die je kiest. En kies je die dan vanuit de eetstoornis of vanuit gezonde beweegredenen? Zit er liefde en zelfzorg achter die keuze, of word je gedreven door angst? Dat is een belangrijk verschil!
Mijn favoriete yogavideo’s
Omdat er naar werd gevraagd, zal ik ook een aantal van mijn favoriete yogavideo’s van dit account met jullie delen! Is het iets dat jij ook zou willen proberen? Ga dan op zoek naar een video die bij je past en wees eerlijk naar jezelf wat je motivatie betreft. Weet je niet zeker of het op dit moment gezond is voor jou om te sporten (op zowel fysiek als mentaal vlak)? Bespreek dit dan eerst even met je arts of psycholoog!
♥ Yoga voor beginners
Nog nooit yoga gedaan en benieuwd of het iets voor jou is? Probeer deze video dan eens! Yoga voor beginners.
♥ Een fijne uitdaging
Als ik op zoek ben naar een fijne uitdaging, doe ik graag deze video. De poses komen best snel achter elkaar en vragen om aardig wat conditie en balans van mij. De eerste keer vond ik dit echt een lastige video om te volgen, maar het lukt steeds beter en dat is leuk om te merken! De uitdaging zit hem voor mij dan ook vooral in het loslaten van mijn perfectionisme hierin. Het komt wel. Of niet; dan is het ook goed.
♥ Lekker stretchen
Deze video vind ik heerlijk! Ik moet er wel echt even tijd voor maken, want 45 minuten voelt voor mij al als vrij lang, maar ik zit hierna altijd heerlijk in mijn vel. Niet elke yogapose voelt overigens goed voor mijn lichaam, omdat ik een knieoperatie heb gehad. Als ik merk dat ik pijn krijg, pas ik de pose aan of ga ik even in kleermakerszit zitten tot er weer een pose komt die wel goed voelt voor mij. Denk aan je lijf. Het goed doen betekent niet dat je jezelf in allerlei poses weet te forceren, maar dat je doet wat goed voelt voor jou!
Goed voor je hoofd
Ik noemde het al eerder in deze blog. Adriene heeft een playlists genaam ‘Yoga for Uncertain Times‘ waarin ze yogavideo’s verzamelt voor als je niet zo lekker in je vel zit. Ik licht nu deze yoga voor depressie of voor de dagen dat je er even niet uitkomt uit. Het is geen wondermiddel, maar het is wel op een positieve manier aandacht en ruimte geven aan hoe jij je voelt.
♥ The gift of relaxation
Pak je dekens en kussens erbij, want het is tijd om te ontspannen. Bijna jubelend verplaats ik mijn bed naar m’n yogamat om even lekker tot rust te komen. Door de warme dekens vind ik dit zeker in de winter een fijne video om te volgen, maar in de zomer kan het ook heel goed. Tijd om te ontspannen, dat is zo belangrijk!
♥ Voor als je het even niet meer weet
Deze video duurt slechts 15 minuutjes, dus is perfect als je even een pauze nodig hebt. Net als de video hierboven is het geen wondermiddel, maar wel een fijne manier om even de sleur van de dag te doorbreken.
♥ Yoga na een eetbui
Een tijdje terug stuitte ik op deze video. Een yogavideo die je kan volgen wanneer je wat te veel hebt gegeten. Bijvoorbeeld met kerst of een verjaardag. Iets wat best normaal is om een keertje te doen, zo blijkt ook uit de luchtigheid van de video, maar ook iets dat mij deed denken aan toen ik een eetstoornis had en worstelde met eetbuien. Ik kan me voorstellen dat ik deze video ook zou inzetten met het idee dat m’n spijsvertering sneller moest en dat ik wilde afvallen. Dat is geen gezonde motivatie. Maar ik kon me ook voorstellen dat dit best een fijn alternatief zou kunnen zijn voor compenseren na een eetbui. Ik denk dat je met zo’n video overcompenseren door sporten kan vermijden door op een rustige en liefdevolle manier met je lichaam bezig te zijn. Ook zou het kunnen helpen met het uitstellen van braken of laxeren.
Een meditatie
Naast yogavideo’s kan je ook meditatievideo’s op het YouTube-kanaal van Adriene vinden. In de omschrijving van deze video staat: “Want to have a good body? Tend to the mind.” Hoe jij je in je hoofd voelt, speelt mee in hoe jij je lichaam ervaart. Alleen maar focussen op het lichaam en niet op jouw binnenwereld is iets dat ik kenmerkend vond voor mijn eetstoornis en deze meditatie gaat daar liefdevol tegenin.
Is yoga iets voor jou?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie