Emotionele intimiteit

Sommige mensen vinden het moeilijk om anderen dichtbij te laten komen. Zij hebben veelal alleen wat oppervlakkige vriendschappen en andere relaties, maar zodra iemand op emotioneel vlak toenadering zoekt, haken ze af. Dit komt veelal door allerlei angsten en negatieve ideeen die je over jezelf kunt hebben. Deze zorgen ervoor dat je je nooit echt kunt verbinden met mensen en hierdoor uiteindelijk heel eenzaam gaat voelen. Hoe ga je hiermee om?

 Erken je angsten
Waar ben je bang voor? Ben je bang dat iemand jouw eigen negatieve zelfbeeld bevestigt als hij of zij je echt leert kennen? Ben je bang dat je teveel bent of mensen lastigvalt? Of ben je misschien bang dat als je jezelf bent binnen een relatie, diegene je uiteindelijk zal afwijzen, verlaten of veroordelen? Wat je angsten ook zijn, de eerste stap om deze te kunnen overwinnen is door ze eerst erkennen.

 Speel je angsten uit
Vraag jezelf af wat er kan gebeuren als jouw angst werkelijkheid zou worden. Als je bijvoorbeeld bang bent om veroordeeld te worden, vraag jezelf dan eens het volgende af: stel dat je veroordeeld wordt, wat dan? Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Een mogelijk antwoord kan zijn: als ze mij veroordelen dan is dat een weerspiegeling van hun eigen onzekerheden, grenzen en vooroordelen, niet die van mij. Als iemand mij veroordeelt dan is dat op dat moment misschien heel pijnlijk, maar het is een teken dat de persoon die mij veroordeelt iemand is waar ik geen vrienden mee wil zijn. Ik verdien vrienden die van mij houden en mij accepteren zoals ik ben. Door dit ‘worst case scenario’ uit te spelen maak je de angst een stuk minder zwaar en zul je zien dat wat eerst nog het einde van de wereld leek, eigenlijk niet zo erg is zoals jij het je voorstelt.

 Herken situaties waarin je je eigen angsten waarmaakt
Onze gedachten zijn heel sterk. Ze bepalen grotendeels ons handelen en onze kijk op de wereld. Als je jezelf regelmatig afvraagt waarom iemand ook maar vrienden met jou zou willen zijn, kan dit zomaar waarheid worden doordat jij je totaal niet meer openstelt voor anderen. Je denkt dat iedereen je stom en lastig zal vinden en doet daarom geen enkele moeite meer om in contact te komen met anderen.

Vervolgens denken de mensen om je heen dat je geen behoefte hebt aan contact en uiteindelijk ben je dan alleen en is jouw eigen overtuiging bevestigd. Je belandt dus in een vicieuze cirkel en denkt dat jouw angst overeenkomt met de waarheid.
In werkelijkheid kom je niet in contact met anderen omdat je zelf zo overtuigd bent van je negatieve gedachten dat je niemand meer toestaat van je te houden. Dit betekent dus dat jij niet hoeft te veranderen maar de gedachten die je over jezelf hebt wel.

 Ontdek of je wellicht onbewust je eigen relaties saboteert
Soms is angst voor emotionele nabijheid een manier om onze eigen gevoelens te beschermen. We zijn er zo zeker van dat onze vrienden slecht over ons denken of op het punt staan ons te verlaten dat we onszelf de teleurstelling willen besparen en daarom onze vriendschappen beeindigen voordat een ander de kans krijgt. Door dit te doen saboteren we eigenlijk onze eigen vriendschappen die anders misschien hadden uitgegroeid tot iets heel sterks.

Om deze cirkel te doorbreken moet je jezelf er aan herinneren dat hoewel jij jezelf in een negatief licht ziet, dit niet betekent dat anderen hetzelfde zien. Alleen omdat je denkt dat mensen je zullen verlaten, betekent dit niet dat dat ook zo is. Het is makkelijk om aan te nemen dat anderen negatief over ons denken maar de waarheid is dat je niet weet wat anderen denken. Je weet niet wat er in anderen omgaat tot je het navraagt. Bedenk je daarnaast ook dat als jouw vrienden daadwerkelijk zo slecht over je zouden denken, ze geen vrienden met je zouden zijn. In plaats van te vertrouwen op jouw gevoel, kun je misschien beter vertrouwen op je vrienden.

 Bedenk waar je jouw negatieve overtuigingen hebt geleerd
Je wordt niet geboren met de overtuiging dat niemand je leuk vindt of dat je niet goed genoeg bent. Deze gedachten zijn je ergens onderweg aangeleerd. Blijkbaar heb je ooit de boodschap gekregen dat er iets mis was met je. Waar je dit ook geleerd hebt, weet dat het niet jouw eigen overtuiging is en dat je het om die reden ook weer los kunt laten. Je hoeft die meningen en oordelen niet meer als waarheid te zien. Hoewel je niet kunt voorkomen dat deze gedachten af en toe in je hoofd omhoog komen, maar je kunt wel zelf kiezen hoe je op deze gedachten reageert. Je kunt er in mee gaan of je kunt besluiten op je gedachten te reageren met compassie en liefde.

 Daag je negatieve gedachten uit
Ga tegen de negatieve stem in je hoofd in en zet er positieve gedachten tegenover. Het kan op het moment zelf voelen alsof je liegt maar in werkelijkheid neem je elke keer dat je tegen de gedachten ingaat, iets van de kracht van die gedachten weg. 

 Wees eerlijk over je problemen met emotionele intimiteit
Als je het moeilijk vindt om positieve gedachten te bedenken, probeer dan te bedenken wat je tegen een vriend zou zeggen die zulke negatieve dingen over zichzelf denkt. Ook al geloof je deze gedachten eerst niet, geef niet op. Het is nu eenmaal niet makkelijk om zulke vaste overtuigingen te veranderen. Het kost veel tijd en werk maar als je volhoudt is het echt mogelijk.

Als je je angsten altijd voor jezelf houdt, dan kunnen ze een enorme last vormen. Het kan erg helpen als we eerlijk zijn over waar we mee zitten. Laat mensen weten dat je het moeilijk vindt om anderen binnen te laten. Leg hen uit dat je gedrag geen reflectie is van hen maar dat het gaat over jou en jouw onzekerheden en angsten.

 Verleg je focus naar positieve ervaringen
Het is makkelijk om je te focussen op wat er allemaal kan gebeuren als je iemand laat zien wie je echt bent. Door je zo te fixeren op de negatieve dingen kun je jezelf ervan weerhouden om je te verbinden met anderen. Probeer dus in plaats daarvan je te richten op welke positieve dingen er allemaal zouden kunnen gebeuren.

Natuurlijk kan het zo zijn dat mensen je afwijzen of jouw gevoelens niet begrijpen maar het zou ook kunnen zijn dat ze het wel begrijpen en het zelfs herkennen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je je gezien en geliefd voelt, ook met al jouw imperfecties. Dit weet je echter pas als je over die drempel gaat. Pas als je het risco neemt en jezelf toestaat om echt jezelf te zijn, zul je kunnen ervaren dat een intieme vriendschap een helende werking kan hebben.

Hoe ga jij om met emotionele intimiteit?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

Eén reactie op “Emotionele intimiteit”

  1. Heel erg mooi geschreven. Door wat ik meegemaakt hebt, vind ik het ook altijd moeilijk om mensen te dicht bij me te laten. Ik ben bang om opnieuw gekwetst te worden en dat ze me uiteindelijk toch wel weer zullen verlaten..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *