Ervaring Bascule poliklinisch

Ik ben poliklinisch in behandeling bij het Centrum Eetstoornissen van de Bascule en zal hier iets over vertellen.

Bij de Bascule is het zo dat de wachtlijst vóór de intake zit. Het voordeel daarvan is dat je na de intake dan vrij snel geholpen kunt worden. In de tijd tussen intake en start van de behandeling wordt je dan ook begeleid. Je ziet de diëtiste bijvoorbeeld al tijdens de intake, zodat je al kunt beginnen om wat meer structuur in je eetlijst te krijgen. Dat vond ik zelf wel fijn.

Op de poli heb je elke week een afspraak met de diëtiste en met je behandelaar (psycholoog, orthopedagoog spv’er).

Diëtiste
Je hebt een individuele eetlijst die elke week wordt aangepast als dat nodig is. Je wordt elke week gewogen en als je niet voldoende bent aangekomen, wordt je lijst uitgebreid. Het gaat in overleg wat voor iets je dan extra gaat eten. Daar heb je zelf dus ook invloed op 😉  Ze zorgen er echter ook voor dat je niet te snél aankomt. Het kan dus ook zijn dat er wat van je eetlijst af wordt gehaald. Op die manier kom je op een gelijkmatige manier aan.

Het beleid bij de Bascule is dat je niet elke week te horen krijgt hoeveel je bent aangekomen of afgevallen. Het weten van je gewicht kan soms veel invloed hebben op hoe het gaat met eten, en het is beter als je het wat meer los kunt laten. Wel spreek je met je behandelaar steeds een tussengewicht af, en je krijgt het te horen als je dat bereikt hebt.

Als je al wat verder in de behandeling bent, ga je ook leren om weer normaal te eten. Je maakt een ‘verboden lijst’ met voedingsmiddelen die je lastig vindt om te eten. Elke week kies je één of meer van deze dingen uit om te gaan proberen. De bedoeling is dat je aan het eind van de behandeling alles een aantal keer geprobeerd hebt, en dat dus ook kunt blijven doen.

Het klinkt misschien naar dat je dit moet doen, maar achteraf gezien vind ik het juist wel fijn dat dit bij de behandeling hoort. Ik wil immers niet alleen op gewicht komen, maar ook van de eetgestoorde/mezelf beperkende gedrag afkomen.


Therapeut
Met je therapeut heb je het over de dingen waar je tegenaan loopt met eten, maar ook over de achterliggende problematiek waardoor je eetstoornis ontstaan is.

Ik vind het fijn dat er heel individueel gekeken wordt wat je nodig hebt, i.p.v. dat er een ‘standaard’  eetstoornis-behandeling op je wordt losgelaten. Het Centrum Eetstoornissen is onderdeel van De Bascule en binnen de Bascule worden ook allerlei andere psychische problemen behandeld. Dit kan soms nuttig zijn als je naast de eetstoornis nog een andere diagnose hebt, want dan kun je geholpen worden door iemand die ook op dat gebied ervaring heeft.

Medisch
Het gebouw van de Bascule zit vast aan het AMC (in Amsterdam-Zuid-Oost).  Er wordt dan ook samengewerkt met kinder-artsen van het AMC.

Proud2write

Geschreven door Proud2write

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *