In april 2015 ben ik gestart met een intensieve behandeling op het AN-zorgpad voor mensen vanaf achttien jaar. De behandeling duurt twintig weken en bestaat uit fase 2 en fase 3, die beide tien weken duren (fase 1 is vóór de behandeling en bestaat uit een wekelijks bezoek aan de voorbereidingsgroep en aan ontmoetingen met je hoofdbehandelaar en persoonlijk begeleider). De tweede fase richt zich vooral op het normaliseren van het eetpatroon, terwijl de focus in de derde fase meer ligt op achterliggende problematiek. Gedurende de eerste fase ben je vier à vijf dagen per week in de kliniek te vinden, terwijl je je behandeling in de derde fase vaak al hebt afgebouwd naar drie dagen of zelfs maar één dag per week.
Als je ver moet reizen naar Leiden of als je er lichamelijk niet goed aan toe bent, verblijf je ook ‘s nachts in de kliniek en krijg je een eigen kamer. Wanneer je geen therapie hebt, mag je bezoek ontvangen. Het dagprogramma duurt meestal van 9.00 uur tot 16.00 uur.
De groep
De therapieën vinden plaats in groepsverband. Bij mijn komst waren er twee groepen: AN1 en AN2. Na een maand werd dit één groep. Een groep bestaat uit maximaal tien cliënten, zodat iedereen bij een groepstherapie aan het woord kan komen.
In de groep zitten mensen uit verschillende behandelfasen, met verschillende achtergronden, uit verschillende regio’s in het land en van verschillende leeftijden. De leeftijden liepen bij mijn komst sterk uiteen; de oudste was achter in de vijftig en ik was met mijn negentien jaar de jongste. De rest van de groep zat er ergens tussenin. In de vijf maanden dat ik in de groep heb gezeten, zaten er enkel meisjes/vrouwen.
Het behandelteam
Het behandelteam bestaat per cliënt uit een hoofdbehandelaar en een persoonlijk begeleider. Met je hoofbehandelaar, een psycholoog, spreek je vooral over achterliggende problematiek. Met je persoonlijk begeleider (een sociotherapeut) praat je over je gewicht, je eetlijst, eten en de groep. Verder is er altijd een aantal sociotherapeuten aanwezig. Deze geven therapie en zijn bij de eetmomenten aanwezig. Voor lichamelijke klachten kun je bij een arts terecht op de afdeling en er zijn tevens nog een psychiater en een diëtiste.
De therapieën
Bij de behandeling hoort een aantal therapieën, dat meestal gewoon aan tafel in de gemeenschappelijke huiskamer plaatsvinden. De behandeling bestaat uit de volgende therapieën:
– Eetdagboek
– Plangroep (op maandag na het weekend en op vrijdag ter voorbereiding op het weekend)
– Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
– Creatieve therapie (alleen in fase 2)
– Weeggroep (na het wegen op dinsdag)
– Psychomotorische Therapie (PMT) (alleen in fase 3)
In fase 3 ga je verdiepende modules volgen, gericht op sociale vaardigheden, emotieregulatie en het zelfbeeld.
Verder is er elke week een Cliënten- en Stafoverleg (CSO).
Elke zes weken heeft een cliënt een evaluatie, waarin je terugblikt op wat je de afgelopen tijd hebt bereikt en wat je doelen zijn voor de komende zes weken.
Eten
De eetmomenten maken natuurlijk een belangrijk onderdeel uit van de behandeling. Er zijn zes eetmomenten:
– Ontbijt (8.00 uur – 8.30 uur)
– Tussendoortje (10.30 uur – 11.00 uur)
– Lunch (12.30 uur – 13.00 uur)
– Tussendoortje (15.30 uur – 16.00 uur)
– Avondeten (18.15 uur – 18.45 uur)
– Tussendoortje (20.30 uur – 21.00 uur)
Op dinsdagochtend is er tussendoorvariatie (denk aan een roze koek, een plak cake of een mars) en op donderdag lunchvariatie (een croissant, bolletje, broodje knakworst, etc.). Deze variaties worden gekozen door de cliënt die in die week aan de beurt is.
Rond het eten is er een aantal regels. Zo moet het bord altijd helemaal leeg worden gegeten (binnen de tijd) en moet er na elke maaltijd een half uur rust worden genomen. Ook mag er niet opzettelijk worden gekruimeld met je eten en mag er bij de eetmomenten ook niet te veel worden gedronken (bijvoorbeeld maar één glas water bij het avondeten). Verder mag er tijdens de maaltijd niet over eten worden gepraat (maar gelukkig wel over andere dingen).
Ook rondom aankomen en bewegen zijn er regels. Zo moet je elke week een pond aankomen, al kunnen de afspraken hierover per persoon verschillen. Er mag niet worden gerend of overmatig worden bewogen en over je totale beweegtijd heb je individuele afspraken; voor de meesten was dit drie kwartier.
Mijn ervaring
Ik heb mijn opname in de Ursula ervaren als erg leerzaam. Ik vond de groep heel fijn; je leert elkaar heel goed kennen en iedereen kan elkaar goed helpen en steunen. Het kon in de groep ook gezellig zijn, bijvoorbeeld als we ‘s avonds met z’n allen televisie gingen kijken of een spelletje deden.
De therapieën vond ik goed en heel helpend. Ook de gesprekken met mijn hoofdbehandelaar en persoonlijk begeleider vond ik prettig. Verder was ik blij met mijn eigen kamertje. De kamer is relatief ruim en je hebt zelfs een eigen badkamer. Met wat spullen van thuis heb ik de kamer een beetje gezellig kunnen maken.
Rondom eten en bewegen zijn er naar mijn mening nog wel wat punten van verbetering. Zo kun je gemakkelijk je beweeglimiet overschrijden zonder dat dat wordt opgemerkt en kun je het beginnen met het variëren van beleg of tussendoortjes weken uitstellen.
Ook heeft het niet of nauwelijks consequenties wanneer je niet genoeg aankomt of zelfs afvalt. De staf mag hier wat mij betreft wat strenger op zijn. Al is het nemen van verantwoordelijkheid natuurlijk ook van belang.
Op dit moment is mijn strijd tegen mijn eetstoornis nog niet klaar, maar de Ursula heeft mij een aardig eind op weg geholpen. Ik studeer weer, spreek weer af met vriendinnen en kan meer genieten van het leven dan vóór mijn behandeling.
Geef een reactie