Emergis heeft verschillende afdelingen voor eetstoornissen. Ik heb anderhalve maand op de dagbehandeling gezeten (afdeling 42) en ik zit nu op afdeling 40 (kliniek voor jongeren t/m 21 jaar) Mijn ouders hebben me aangemeld bij Emergis.
Ik moest kiezen of ik naar de Viersprong ging of naar Emergis. Ik had al goede verhalen over Emergis gehoord, en de wachtlijst was een stuk korter. Dit was in juli 2010, het was op dat moment heel duidelijk dat ik het met ambulante hulp niet ging redden, dus hadden we de beslissing gemaakt om intensievere hulp te zoeken.
Ik kreeg eerst een screening. In de screening krijg je een diagnose (als je die nog niet hebt). Ik moest in het kort vertellen hoe mijn eetstoornis er tot op dat moment uit had gezien, en wat ik wilde in de toekomst. Je krijgt een advies voor een behandeling, maar dat wordt eerst nog besproken in het team. Na twee weken ben ik gebeld dat er gekozen was om mij dagbehandeling te laten doen. Vlak daarna kreeg ik een intake voor dagbehandeling. Ik ben 25 oktober begonnen met dagbehandeling, en tot die tijd heb ik elke week op de poli-kliniek een gesprek gehad. 15 december ben ik begonnen in de kliniek, omdat duidelijk was dat dagbehandeling niet voldoende was voor mij.
We beginnen elke dag om 08.00 uur, met het ontbijt. Dat duurt tot half 9, en dan doen we een kort rondje om te weten hoe het met iedereen gaat. Om kwart over 9 hebben we de eerste therapie, om 10.00 uur is het tijd voor koffie & thee met een tussendoortje. Meestal hebben we daarna ook therapie. Van 12.30 uur tot 13.00 uur hebben we een warme maaltijd. Je mag drie dingen kiezen die je absoluut niet lust, dat hoef je dan niet eten. Bij elke maaltijd is er één keuze; dit is een keus in vlees, of in aardappels, of in saus of in het toetje. Deze keuzes worden twee weken van te voren doorgegeven.
Afhankelijk van de dag hebben we ‘s middags ook therapie, behalve op woensdag, dan heb je de kans om te ontspannen. Dit kan door zumba te doen, je kunt ook fitnessen. Je mag alleen zumba en fitness doen als de hoofdbehandelaar akkoord gaat, het mag ook pas vanaf een bepaald gewicht. Om 3 uur is het weer tijd voor koffie & thee met een tussendoortje. Om kwart over 4 hebben we dagafsluiting. We eten ‘s avonds van 17.30 tot 18.00 brood. ‘s Avonds kan er bezoek langskomen. In principe van 18.00 tot 20.00, af en toe mogen we ook tot 21.00 uur weg. Om 20.00 kijken we meestal tv en hebben we koffie & thee met een tussendoortje.
We mogen vanaf vrijdagmiddag 13.00 uur op weekendverlof en we moeten uiterlijk 23.00 uur op zondag terug zijn. We hebben verschillende therapieen, zoals weekend-nabespreking, eetgroep, weegronde, Groeps-Psycho-Therapie, Psycho-Motore-Therapie, thematiek, assertiviteits-training, creatieve therapie, krantenbespreking, traktatie, weekafsluiting en weekend-voorbespreking. We hebben elke week een individueel gesprek met de hoofd-behandelaar en ongeveer eens in de twee weken een individueel gesprek met de verpleging.
Daarnaast kun je ervoor kiezen om op dinsdagavond hydro-relaxatie te doen, in het zwembad, er is een zwemgroep op donderdag (mag pas vanaf een bepaald gewicht) en er zijn elke keer modules waar je aan mee kan doen, bijvoorbeeld mindfullness of ‘vrouw-zijn’. Modules zijn 1 keer per week en duren gemiddeld 8 weken. We koken elke maandag zelf, dan kiezen we uit een lijst met uitdagingen, zodat we moeilijke dingen in een veilige situatie kunnen oefenen. Sinds kort hebben we ook twee keer per week bezigheidsactiviteit, je mag zelf kiezen of je daar heen gaat, je kunt schilderen, knutselen, zagen, breien, een spelletje doen en nog veel meer.
Persoonlijk vind ik creatieve therapie heel erg fijn. Ik ben zelf niet creatief, maar dat is ook helemaal niet nodig. Ik heb er erg veel aan. Daarnaast vind ik Groeps-Psycho-Therapie heel goed, dan bespreken we meestal de sfeer in de groep en wat er verbeterd kan worden.
Ik vind dat wel fijn omdat je gewoon dingen kan zeggen die je dwars zitten, en het is heel goed voor het groepsgevoel. Toch is therapie voor iedereen anders, de ene therapie kan heel helpend zijn voor de één en veel minder voor de ander. Het is dus niet dat ik niks heb aan de andere therapieen, maar ik vind Creatieve Therapie en Groeps-Psyco-Therapie gewoon het fijnst.
We zitten momenteel met 8 mensen in een groep. 8 personen is in principe het maximale aantal, af en toe komt het voor dat er iemand acuut geholpen moet worden, dan krijgen we een overbed (slapen op een andere afdeling, maar wel meedraaien in de therapie van afdeling 40). Ik vind 8 personen een fijn aantal. Je hebt altijd mensen waar je je aan op kan trekken als het wat minder gaat, je kan feedback krijgen vanuit verschillende oogpunten, maar de groep is niet té groot.
Op de eerste dag wordt bekeken welk menu voor jou op dat moment haalbaar is. Dit wordt langzaam opgebouwd. Als je moet aankomen krijg je een aankom-norm. Als je je norm niet haalt, moet je automatisch uitbreiden. Kom je meer dan één kilo in een week aan, dan mag er, in overleg met de verpleging, iets van je menu af. Als je een gezond gewicht hebt mag je daarop stabiliseren en wordt er een gewichtsrange afgesproken met je behandelaar. Als je onder je range komt moet je ook uitbreiden, als je boven je range komt mag er in overleg iets van je menu af. In principe wordt je menu langzaam opgebouwd naar een gezonde hoeveelheid.
Als je een aankom-menu volgt en op je streefgewicht komt mag je weer afbouwen naar normale hoeveelheden. Iedereen heeft een ander menu. Het hangt er vanaf hoe ver je in je behandeling bent en hoeveel je op dat moment aan kunt.
Ik vind de behandeling heel fijn. Emergis kijkt goed naar jou als individu, dus niet als ‘eetstoornis patiënt nummer zoveel’. Ze denken met je mee. Je kunt naast de therapie ook leuke dingen doen, dat is een fijne afleiding. Er is altijd tijd om even langs te komen als het niet zo lekker gaat, en als die tijd er niet is omdat het bijvoorbeeld heel druk is, wordt er met je afgesproken hoe laat je kunt komen. Ze laten je niet zomaar aan je lot over, het is een heel fijn idee dat er altijd iemand is waar je naar toe kan gaan.
Er zijn natuurlijk standaard regels, zoals op tijd komen bij het eten en de therapie en individuele afspraken. Daarnaast moet je binnen de tijd je eten op hebben, anders wordt het overige vervangen door nutri-drink. Je krijgt beperkte of onbeperkte vrijheden. Dit hangt af van je gewicht én van je stemming. Als je een gezond gewicht hebt, maar ook heel depressief laten ze je niet zomaar in je eentje naar buiten gaan. Iedereen maakt hier individuele afspraken over. Er wordt van je verwacht dat je elke week een weekdoel hebt. Dit kan een doel qua eten zijn, maar ook om bijvoorbeeld iets met je stemming te doen.
Op afdeling 40 hebben we één 4- persoonskamer, één 2-persoonskamer en twee 1-persoonskamer. We hebben 2 douches en 2 toiletten. We mogen overdag en ‘s avonds gewoon op de kamers komen, maar er wordt wel op gelet of je niet te vaak in bed ligt om te ‘vluchten’ van de wereld.
Bij het ontbijt en de broodmaaltijd ‘s avonds zit er één verpleegkundige bij, bij de warme maaltijd twee, bij de koffie&thee momenten overdag twee, en ‘s avonds één verpleegkundige.
Geef een reactie