Mijn eerste indruk van het ggz begon bij de intake. Deze verliep wat vijandig en aanvallend. Naderhand zei mijn vriend dat dit ook een tactiek kon zijn. Tijdens de 2de intake heb ik aangegeven waar ik me aan stoorde en toen ging ze me anders benaderen. Het besluit was een 5-daagse behandeling van 8.15u tot 18.30u.
De therapie groep bestaat uit 10 mensen intern en max. 5 mensen deeltijd. Deze groep is onderverdeeld in 3 fasen. Fase 0, 1 en 2. Het verschil tussen de fases zit in de intensiteit en de soorten van de therapie en de hoogte van de BMI.
de eerste 2 tot 4 weken heet een wenfase. In deze fase loop je mee in de therapien en de eetmomenten en moet je voor jezelf een beeld krijgen wat je wilt bereiken in de therapie en of de manier van behandelen wel bij jou past. In deze week heb je nog geen verplichtingen en’zitten er nog geen consequenties aan je gedrag. In de wenfase wordt (eventueel) gewerkt aan een afbouwschema voor het laxeren/braken en de eetbuien. Er worden dan kleine afspraken/stapjes gemaakt over het minderen en uiteindelijk uitblijven van de eetbuien etc. Iedere client heeft een contactpersoon (verpleging) en een behandelaar (stelt mee de doelen op die je wilt bereiken). We eten 5 keer gezamelijk en 1x thuis
We hebben verschillende therapien namelijk:
- Tijdbesteding (therapie gericht op invulling van het leven buiten de eetstoornis oa eventuele studie/werk en sociale contacten)
- Vrijwerken (bezig blijven, kijken hoe je ‘rust’ / afleiding kan vinden door middel van activiteiten)
- Verpleegplan (‘kleine’ problemen inkaart brengen en mogelijke acties formuleren en deze later in praktijk brengen. bijvoorbeeld: omkleden naar de maaltijd)
- Cognitieve therapie (verschillende manieren van denken herkennen en meestal verkeerde negatieve gedachten weer realistisch zien te krijgen)
- Creatieve therapie beeldend (door middel van creatief bezig zijn inzicht krijgen op de eetstoornis en lichaamsbeleving)
- Creatieve therapie muziek
- Psychomotorische therapie (door middel van ‘sport-spel’ / beweging bezig zijn met je lichaamsbeleving en ‘in het lichaam komen’ en deze voelen
- Spiegelen (door middel van de spiegel en touwtjes leggen jezelf bewust worden van je lichaam en hoe je deze beleeft)
- Dietisten (1x per weer groepsgesprek. Je kan ook een individueel gesprek aanvragen)
- Wegen en weegbespreking.
Verder heb je 1x per week een gesprek met je behandelaar, waarbij je werkt aan je doelen en je de functie van je eetstoornis bespreekt. en 1x per week een gesprek met je contactpersoon, waarbij je vooral kijkt naar je signaleringsplan en de problemen waar je tegen aan loopt.
Ze werken met signalen. Dit zijn “strafpunten” die je krijgt wanneer je bepaalde (eetgestoorde)handelingen vertoont. (bijvoorbeeld bij braken/ eetbuien/ zelfbeschadiging) voor deze handelingen krijg je 1 signaal. Wanneer je een pondslijn moet volgen en de 500 gram niet haalt per week dan krijg je 2 signalen. Wanneer je 6 signalen hebt moet je op time-out. Wanneer je een time-out hebt mag je een week niet naar therapie. Dan moet je thuis er achter komen waarom het eigenlijk mis is gegaan en of je nog wel verder wilt in behandeling.
Na de time-out krijg je een nieuw startgewicht voor je pondslijn en begin je dus weer met een schone lei. Wanneer je een 3de time-out te pakken hebt, moet je andere therapie zoeken. Dan werkt de manier van behandelen waarschijnlijk niet bij jou. Ik heb nu al heel veel aan de therapien. Ik merk dat ik het heel fijn vind om hele dagen in tilburg te zitten. Zo wen ik eerder aan de (eet)structuur.
Ik merk dat het eten al wat gemakkelijker gaat en het normaler is geworden (wanneer ik in tilburg eet)
het is niet zo zwart-wit als in mijn eerdere behandeling. Er kunnen uitzonderingen gemaakt worden en iedereen word apart bekeken en er worden geen handelingen vastgepint aan bijvoorbeeld een diagnose. Ik heb mijn eigen behandelplan kunnen opstellen en deze is goedgekeurd.
Vooral het spiegelen en cognitief heb ik veel aan. Ik wil raar mijn gedachten weer reeel zien en de kronkels wegwerken. Mijn doel bij het spiegelen is mezelf zien zoals ik ben en dat accepteren.
Ik ben meer dan tevreden over hoe het nu met me gaat Ik had werkelijk niet verwacht dat het zo snel zo goed kon gaan. Ik had het nog niet eens durven denken. Ik ben heel blij dat ik in Tilburg terecht ben gekomen en ik hoop mijn positieve instelling te kunnen behouden =)
Geef een reactie