Ik zit nu bijna 8 maanden op de eendagsdeeltijd van GGZ centraal (voorheen Meerkanten). Dit is een behandeling gericht op eetstoornissen, het is elke maandag van 14.45 tot 20.25. Het is voor de doelgroep 18+.
Hoe en waarom heb je je aangemeld bij de instantie?
Ik zat al een tijdje bij Meerkanten in behandeling. Dat was individuele psychotherapie. Na anderhalfjaar die therapie gevolgd te hebben (waar ik veel aan had) bleek mijn eetstoornis (anorexia) toch nog een groot probleem te zijn. Daarom besloten we gezamenlijk mij in te schrijven voor de eendagsbehandeling bij Meerkanten. Ik heb hier uiteindelijk voor gekozen omdat ik graag mijn HBO opleiding nog wilde doen. En aangezien dit maar 1x per week was kon dat dus.
Hoe zag de intake eruit?
Ik heb 2 intake gesprekken gehad. Bij de eerste was ik met mijn ouders (wat mijn eigen keuze was) en hierbij ging het vooral om het eetprobleem/de factoren/de omgeving ect. Bij de 2e intake ging ik wat dieper op alles in, vertelde ik meer en ging het ook juist over mijn ouders.
Hoe lang moest je wachten voordat je hulp kreeg?
Omdat ik al in behandeling was bij Meerkanten heb ik niet heel lang hoeven wachten. Ik geloof uiteindelijk maar 6 weken..
Hoe ziet de dagbehandeling eruit?
Er zijn 2 groepen. De zogenaamde ‘A’ groep voor mensen met Anorexia, Boulimia of NAO en de ‘B’ groep voor mensen met de eetbuistoornis. Voor groep A ziet het programma er als volgt uit:
14.45 – 16.15: CTG (Cognitieve gedrags therapie)
-> 15 minuten pauze. (Soms loopt CTG ook wel uit)
16.30 – 17.30 : Sociotherapie
17.30 – 18.15: Avondeten
-> 15 minuten pauze.
18.30 – 20.00: PMT
20.00 – 20.10: Dagafsluiting.
Voor de ‘B’ groep is het net omgedraaid.
Welke therapieën volg je? Wat vind je ervan?
Bij CTG gaat het vooral over je gedrag, je denkpatroon en je emoties. Je werkt met een map waar verschillende thema’s in zitten. Bij CTG kan je zelf iets inbrengen over hoe je week gegaan is, de goede en minderen dingen en er word meestal een thema behandeld. Er zitten twee therapeuten bij en tijdens je verhaal kan je ook feedback krijgen van je groep.
Bij sociotherapie zit er een diëtist bij die ook sociotherapeut is. Deze therapie is vooral gericht op het eetpatroon. Ook hier ga je in op de afgelopen week, wat wél goed gegaan is en wat niet. Ook hier krijg je feedback van de groep wat erg fijn is. Er word gekeken naar je eetpatroon en je compensaties. Elke week heb je een doel die je probeert te halen. Dit kan erg verschillen van 2 boterhammen meer eten tot minder sporten/braken. Ook weeg je je 1x per maand voor de sociotherapie.
Als laatst is er nog PMT. Hier ga je in op je zelfbeeld en het is gericht op je lichaamsbeleving en het herstel hiervan. Bij PMT zijn er een aantal rode draden. Zo begin je altijd met de bodyscan waarbij je even stilstaat bij de signalen die je lichaam je geeft. Je staat stil bij de spieren, zwaartekracht ect. Ook komt het spiegelen vaak terug. En verder zijn er ook vaak spelletjes/oefeningen gericht op sociale of lichaamsbewuste omstandigheden.
Met hoeveel mensen zit je in een groep?
Het verschilt. De groep is ‘open’ dus soms gaat er iemand weg en dan komt er weer iemand bij. Ik geloof dat het maximale 8 mensen is.
Hoe gaat het met eten?
Bij de maaltijd zit je met je eigen groep aan 1 tafel en de B groep zit aan een andere grote tafel. De sociotherapeut zit de ene week bij groep A en de andere week bij groep B. Tijdens de maaltijd wordt er niet zozeer gelet wát je eet maar er wordt wel verwacht dat je eet. Onderling probeer je elkaar altijd te motiveren en als je wilt helpt de sociotherapeut jou ook met ‘enge’ dingen te laten eten.
Voor het eten buiten de maaltijd om, dus op dinsdag tm zondag moet je een eetdagboekje invullen. Wat je eet en drink, of je compenseert en wat je gedachtes voor- en ná het eten zijn. Deze leven je dan op maandag weer in en krijg je een week later terug met aantekeningen. Als er dingen zijn die de diëtist opvalt dan hebben we het daar ook nog over.
Als ik de therapie in komt met een magere eetlijst dan probeer je die samen met de groep wel op te hogen. Kijken waar je meer moet ett.
Hoe ervaar je de behandeling zelf?
Het is fijn dat je de eerste keer (bijna) nooit de enigste nieuwe bent. Ze proberen altijd minimaal 2 nieuwe per keer in te laten stromen. Ik vond dat heel erg fijn! Want zo was ik niet dé nieuweling. Verder bevalt de behandeling mij goed. Je moet wel genoeg motivatie hebben om van je eetstoornis af te komen omdat het wel maar 1x per week is. Ik vind het erg fijn dat je een groep om je heen hebt die je altijd goed helpt en de therapeuten zijn super aardig! Ik wel altijd helemaal gesloopt als ik s’avonds thuis kom omdat het dan toch wel een intensieve avond geweest is.
Voor mensen met een eetstoornis die goed gemotiveerd zijn om er vanaf te komen kan ik de therapie zeker aanraden!
Zijn er bepaalde regels waar je je aan moet houden?
Je moet natuurlijk op tijd aanwezig zijn & afbellen als je niet komt. Buiten die regels zijn er niet echt regels..
Anoniem
Geef een reactie