Ervaring Novarum kliniek eetstoornissen

Ik ben opgenomen geweest in de kliniek van Novarum. Ik zal hier iets over vertellen. Ik had eerst een intakegesprek met een psychotherapeut. Ze stelde allerlei vragen over eetpatroon, gewicht, bmi, leefsituatie, eerdere behandelingen etc. Deels wist ze ook al het een en ander over mij uit mn dossier en verwijzingsbrief van mn vorige psycholoog.

Volgens mij had ik een week daarna weer een gesprek, met diezelfde psychotherapeut en met één in opleiding erbij. In dit gesprek kreeg ik van hen een diagnose en ook een voorstel voor behandeling. Hierna werdt ik op de wachtlijst gezet voor klinische behandeling.

Voordat je de kliniek in gaat zeg maar, zit je in de periode dat je op de wachtlijst staat eerst nog in een ‘wachtlijstgroep’. Hier moest ik wel ook voor wachten, want voor deze groep was ook een wachtlijst, maar niet lang gelukkig. Deze wachtlijstgroep komt één keer in de week bij elkaar. We begonnen iedere week met wegen. Verder hielden we een eetdagboek bij en die besproken we dan in de groep (hoefde trouwens niet als je dat echt niet wilde).

In die wachtlijst groep kan je best lang zitten. Hangt maar net van de wachtlijsten af. Ikzelf heb er maar een stuk om 5 weken ingezeten en toen kon ik al doorstromen.

Voordat je op een maandag in de kliniek begint, heb je eerst nog een kennismakingsgesprek. Dit is met één van de sociotherapeuten en meestal de week voor je opname. Je mag hier naartoe iemand meenemen. Ik had een vriendin bij me. Je bespreekt dan een beetje de gang van zaken in de kliniek, hoe het zit met therapie, rooster, huiswerk, individuele therapie, eetlijsten en huisregels enzo. Verder krijg je een rondleiding door de woonkamer en keuken en alles en ze laten je een voorbeeld van een slaapkamer zien. Er wordt ook genoeg ruimte geboden om vragen te stellen. Verder stellen ze je heel erg op je gemak (tenminste dat is mijn ervaring). Je wordt ook nog voorgesteld aan de clienten die op dat moment al opgenomen zijn. Ook wel fijn, voordat je de maandag erop voor het echt begint.

De kliniek ziet er eigenlijk best heel gezellig uit. roze muren in de woon/eetkamer, gezellige zithoek voor de tv met luie leren banken, salontafeltje in het midden met een roze tafel kleedje en gezellige kaarsjes.

Verder een grote eettafel waar een stuk of 10-12 mensen aan kunnen zitten. En ook staat er nog een andere tafel waar mensen vaak hun huiswerk maken of spelletjes doen enzo.

En er staat een grote kast met vierkante vakken (zo een van de ikea) waar iedere client een vakje van heeft, als een soort van postvakje zeg maar. Kan je alles in doen wat je wil. Verder hangt er een memo bord voor de mededelingen en kaartjes enzo en een schilderij van audrey hepburn, vond ik zelf altijd super tof.

Meestal zit je met ongeveer 8 tot 10 clienten in de kliniek. Iedere cliënt heeft zijn eigen kamer. Daar mag je naartoe gaan wanneer je wil en daar mag je ook bezoek ontvangen. Er is wel een regel dat we een half uur lang na de avond maaltijd allemaal in de woonkamer blijven. Dat is de enige tijd dat je niet zomaar naar je kamer kunt gaan (en tijdens therapie natuurlijk).

Een week in novarum ziet er als volgt uit:

Maandag:
-07.50u wegen voor cliënten tot BMI 20.
-08.15 – 8.45 u ontbijten met zn allen. (o.l.v. één of twee sociotherapeuten)
-09.00u weekend nabespreking & bespreken van nieuwe werkpunten voor aankomende week. (o.l.v 2 sociotherapeuten)
-10.30u tussendoortje (dit moest ieder voor zich verzorgen en ook zelf nemen, eigen verantwoordelijkheid)
-11.00u Lichaamsbeleving, deelname op indicatie. (o.l.v. 2 psychotherapeuten en 1 sociotherapeut)
-13.00u Lunch (tot 13.45)
-14.30u cognitieve groep. (olv 3 psychotherapeuten)
-15.30u Groepstussendoortje. (om en om verzorgen de clienten dit, wordt gezamenlijk gegeten)
-17.30 – 18.15 u Avondmaaltijd (olv één of twee sociotherapeuten)

Dinsdag:
-07.50u wegen voor clienten vanaf BMI 20.
-08.15u ontbijten met zn allen. (ovl een of twee sociotherapeuten)(tot 08.45)
-09.00u werkpunten bespreken.
-10.00u evaluatie van één van de cliënten in de groep. (o.l.v alle sociotherapeuten)
-10.30u tussendoortje (dit moest ieder voor zich verzorgen en ook zelf nemen, eigen verantwoordelijkheid)
-11.30u SVT deelname op indicatie. (olv 3 sociotherapeuten)
-13.00 – 13.45 u Lunch
-14.15u PMT voor clienten vanaf BMI 18.
-15.15u PMT voor clienten tot BMI 18.
-17.30 – 18.15bu Avondmaaltijd.

Woensdag:
-08.15 – 8.45 u ontbijten met zn allen.
-09.00u werkpunten bespreken.
-09.30u Mindfulness, deelname facultatief. (olv twee psychotherapeuten)
-10.30u tussendoortje
-12.00u Psycho-educatie. (olv twee psychotherapeuten)
-13.00 – 13.45 u Lunch
-14.30u Zelfwaardering. (olv een sociotherapeut)
-15.30u tussendoortje
-17.30u Avondmaaltijd. (olv een of twee sociotherapeuten) (tot 18.15)

Donderdag:
-07.50u wegen voor clienten tot BMI 20.
-08.15 – 8.45 u ontbijten met zn allen
-09.00u Groepsevaluatie/eventueel afscheid. (olv 3 sociotherapeuten)
-09.45u Bespreken groep/CSO. (olv 1 psychotherapeut, 1 psychiater en 1 sociotherapeut.)
-10.30u Groepstussendoortje. (om en om verzorgen de clienten dit, wordt gezamenlijk gegeten)
-12.00u WAP, deelname op indicatie. (olv 2 psychotherapeuten)
-13.00 – 13.45 u Lunch
-15.30u tussendoortje
-16.00u Voedsel exposure, deelname op indicatie. (olv 2 sociotherapeuten)
-17.30 – 18.15 u Avondmaaltijd.

Vrijdag:
-08.15 – 8.45 u ontbijten met zn allen.
-09.00u Weekevaluatie. (olv 2 sociotherapeuten)
-09.30u Educatie ES/Eetregistratie. (olv 1 sociotherapeut en 1 dietiste)
-10.30u tussendoortje
-11.45u Weekafsluiting/ Weekendvoorbespreking. (olv 1 sociotherapeut)
-13.00 – 13.45 u Lunch
– Na de lunch gaan alle clienten naar huis. Er is geen mogenlijkheid om in het weekend in de kliniek te blijven.

Maandag ochtend om 07.50 worden de clienten weer terug in de kliniek verwacht.

De therapieën

Weekend nabespreking/ bespreking nieuwe werkpunten voor aankomende week
In dit uurtje bespreekt iedere client zijn of haar weekend. Je kijkt naar hoe het verlopen is. Wat er goed is gegaan, wat er minder goed is gegaan, wat je valkuilen waren en hoe je dingen hebt proberen te voorkomen of juist hebt proberen te doen. Ook bespreekt iedere client hier zijn of haar nieuwe werkpunten voor de aankomende week. Aan welke doelen je deze week wilt gaan werken. Dat is voor iedere client heel persoonlijk. Doelen kunnen verschillen als bijvoorbeeld -proberen je aan je menu te houden, -oefenen met lastige tussendoortjes, -meer inbrengen tijdens therapie etc.

Lichaamsbeleving
In deze groep wordt er gewerkt aan het heropbouwen van een realistisch lichaamsbeeld en acceptatie van een lichaamsgewicht en omvang. Wat we doen in de groep zijn spiegeloefeningen, videoconfrontatie, foto’s en lichaamstekeningen. In de tweede week van je klinische verblijf wordt er een filmpje van je gemaakt in je ondergoed/badkleding/strak hemdje/etc. Dit filmpje wordt door een sociotherapeut gemaakt en hierbij zijn verder geen andere clienten aanwezig. In de 4e week van je klinische verblijf is het de bedoeling dat je je filmpje in de groep gaat terugkijken. Op deze manier kan je feedback krijgen van mede clienten en therapeuten. Halverwege je behandeling en aan het eind van je behandeling maak je nog een keer zo’n filmpje en kijk je die weer terug in de groep.

Cognitieve Groep
Het doel van deze therapie is het ontdekken van irrationele, automatische gedachten die tot negatieve emoties leiden en het leren bestrijden van deze gedachten. Je werkt aan de hand van cognitieve dagboeken, die alle cliënten gedurende de week invullen. In de groep wordt gekeken wie zijn of haar dagboek in de groep wil bespreken. Er komen altijd minimaal 2 cliënten aan bod. Alle clienten moeten trouwens minimaal 1 cognitief dagboek per week maken. Dit is ook iedere week weer huiswerk voor de volgende zitting zegmaar. Je moet dat huiswerk altijd uiterlijk ‘s morgens voor 8u voor de volgende zitting inleveren.

Sociale Vaardigheids Training (SVT)
In deze training ga je sociale vaardigheden oefenen die je in het dagelijks leven veelvuldig nodig zal hebben. Er is een cyclus van 5 vaste thema’s: non-verbaal gedrag, een gesprek beginnen/aanhouden/afbreken, complimenten geven/ontvangen, iets verzoeken/weigeren/reageren op een weigering, kritiek ontvangen/geven.

PMT
Hier werken we door middel van bewegings opdrachten aan thema’s zoals grenzen, controle, assertiviteit, neiging tot perfectie en alles of niets denken en doen. Wij deden oefeningen als wandelen door de ruimte, jezelf vormgeven d.m.v materialen, yoga oefeningen, oefeningen die je samen met mede-cliënten moest doen waar vertrouwen een grote rol speelde en ook oefeningen met lichaamshouding en aanraking.

Voedselexposure
Blootstellen aan ‘gevaarlijk’ eten. Moeilijk eten leren eten zoals zoet of vet. Ook cue-exposure. Dat wil zeggen blootstellen aan eetbui-voedsel en juist niet eten). In deze therapie is er ruimte om te oefenen. Je kan hier praten over de gedachten die je bij bepaald voedsel hebt en er wordt gekeken naar of deze gedachten reëel zijn of niet.

Clienten gaan hier ook experimenten mee aan. Krijgen bijvoorbeeld als huiswerk voor een week mee om een keer die week iets ‘gevaarlijks’ te eten. De proef op de som te nemen. Of je aan deze therapie meedoet hangt er vanaf hoe je in je behandeling staat. De meeste clienten beginnen pas aan dit therapie onderdeel vanaf een BMI van minimaal 18.

Educatie eetstoornissen
In deze therapie krijg je een hele hoop informatie over eetstoornissen, de gevolgen van eetproblemen, soorten behandelingen van eetproblemen, bespreken van onjuiste gedachten over gewicht en eetpatronen. Het doel van de groep is het leren gebruiken van de gekregen informatie bij het uitdagen van irrationele cognities m.b.t voeding, gewicht en uiterlijk. Het is een cyclus van 8 bijeenkomsten en na die 8 weken begint de cyclus weer van voorafaan. Dit klinkt misschien overbodig, maar je krijgt een hoop informatie voor je kiezen en het vergt een hele hoop tijd en moeite om die irrationele cognities van jezelf te leren begrijpen en verwerpen, dus die tijd kan je heel nuttig gebruiken.

Eetregistratie
In deze therapie bespreek je met je mede-cliënten elkaars eetgedrag aan de hand van je eetregistratie formulieren, die elke client iedere dag in moet vullen. Je kan uit je eetregistratie verbanden halen uit situaties, gedachten en eetgewoontes. Je ziet hoe bepaalde gevoelens en gedachten invloed hebben op je eetpatroon.

Huishoudelijke vergadering
Deze vergadering vindt éénmaal in de twee weken plaats. Hier worden dingen besproken zoals keuken, boodschappen, schoonmaak, corvee etc.

Individuele gesprekken
Iedere client heeft een keer in de week een gesprek van 30 minuiten met je persoonlijke psychotherapeut en daarnaast ook een keer per week een gesprek van 30 minuiten met je persoonlijke sociotherapeut. Deze individuele gesprekken zullen op recorder worden opgenomen. Zo kan je het zelf nog eens terug lezen en kan je dit gebruiken bij het schrijven van het verslag over die individuele therapie. Dat verslag neem je mee naar de volgende zitting. Je schrijft in dat verslag wat je vorige keer besproken hebt, wat je had willen bespreken maar niet aan de orde is gekomen en waar je het deze keer over wil hebben. Vaak spreek je werkpunten, doelen en individuele huiswerkopdrachten af waar je die week aan gaat werken.

CSO
Dit is het Client-Staf Overleg. Hierin worden er allerlei dingen besproken. Problemen die de clienten ervaren en het gehele programma betreffen. Er wordt besproken hoe het programma verloopt, tegen welke dingen de clienten (en/of stafleden) aanlopen, hoe bepaalde dingen verbeterd zouden kunnen worden etc. Bij dit overleg zijn alle clienten aanwezig en ook alle (op die dag werkende) stafleden.

Weekendvoorbespreking
In dit uurtje worden alle werkpunten van alle cliënten van de afgelopen week geëvalueerd. Welke punten zijn aan gewerkt, hoe en heb je ze behaald, en hoe ga je dit verder in het weekend oefenen? Hoe ga je datgene wat je geleerd hebt in de therapien toepassen in het weekend. Verder maken ook alle clienten een weekendplan op papier. Wat ga je doen, welke activiteiten ga je doen, hoe ga je je eetstructuur vasthouden etc.

WAP
Werken aan persoonlijkheid heet deze therapie. Officiëel starten de clienten met deze therapie in de 4e week van de opname. Maar het is op indicatie dus het kan ook zo zijn dat je er nog niet ver genoeg voor bent in je behandeling en dat je later pas gaat deelnemen aan dit therapie-onderdeel. In deze therapie leer je meer zicht te krijgen op je eigen persoonlijkheids eigenschappen en leer je kijken hoe deze je functioneren in de weg zouden kunnen staan en mogenlijk verband zouden kunnen houden met je eetproblematiek. Je werkt aan de hand van schema-dagboeken waarvan er iedere week twee besproken zullen worden in de groep en je houd een ‘wit-boek’ bij. Een boekje waarin je iedere dag iets positiefs over jezelf noteerd. Dat kan zijn dat je hebt ingebracht met therapie, dat je je tussendoortje hebt gegeten, dat je voor jezelf bent opgekomen of dat je iets anders hebt gedaan wat jij als postief ervaren hebt.

Wen-week
Als je in je eerste weekje zit van je opname bij Novarum, dan zit je zoals ze dat noemen in je ‘wen-week’. Dan hoef je in princiepe met niks mee te doen qua maaltijden. Natuurlijk word je wel gestimuleerd door zowel de tharapeuten als je mede-cliënten om deze week te gebruiken om langzaam op te bouwen. Want in je tweede week begin je gelijk aan menu 1. Dat is zoals ze zeggen een ‘normaal’ menu. Dus geen aankom-menu.

Menu 1 ziet er als volgt uit:

  • Ontbijt om 08.15uur –> 2 bruine boterhammen met halvarine belegd met 1x hartig en 1x zoet beleg, 1 glas melk of karnemelk. (maximaal twee dranken)
  • Tussendoor om 10.30uur –> 1 tussendoortje (maximaal 2 dranken)
  • Lunch om 13.00uur –> 1 portie fruit, 3bruine boterhammen met halvarine belegd met hartig en zoet beleg, 1glas melk of karnemelk. (maximaal 2 dranken)
  • Tussendoor om 15.00uur –> 1 tussendoortje (maximaal 2 dranken)
  • Avondmaaltijd om 17.30uur –> 1 portie vlees of vleesvervanger, 2sauslepels saus of jus, 3 opschaplepels zetmeel (aardappel, rijst etc), 4 opscheplepels groente. En je hebt altijd een toetje. De ene dag is dat een portie fruit en de andere dag een ‘echt’ toetje zoals vla, joghurt, choco mouse, ijs etc.
  • Tussendoor om 20.30 uur –> 1 tussendoortje (maximaal 2 dranken)

Verder is er ook een eetlijst menu 2 en ook een menu 2+. Welk menu je volgt hangt af van je gewicht en gewichts-toename. Iedereen volgt dan ook zijn eigen menu, maar de menu’s komen veel met elkaar overeen. Het verschil tussen menu 1 en menu twee is bijvoorbeeld 1 extra boterham bij het ontbijt en 1 extra boterham bij de lunch. Bij menu 2+ komt daar bij zowel het ontbijt als de lunch weer een boterham bij.

Na je eerste ‘wen-week’ start je met menu 1. In de 4e week start je met menu 2.

In week 3 en 4 moet je minimaal 5 ons per week aankomen. Vanaf week 5 moet je minimaal 7 ons per week aankomen. Het minimum gewicht is vastgesteld op een BMI van 20. Bij het bereiken van je BMI 20 volg je nog 3 weken lang menu 2 en daarna kan je in overleg met je behandelaren overstappen naar menu 1.

Clienten die een BMI onder de 18 hebben zitten in een rustprogramma. Dat houdt in dat ze na de lunch een uur rust nemen. Je mag per dag maximaal een half uur rustig wandelen. Wanneer je in het rustprogramma zit is je bed tijd ‘s avonds om 22.30 uur.

Regels: Verder zijn er nog wat algemene regels die gelden in de kliniek van Novarum:

  • Wanneer je opgenomen wordt bij novarum moet je de volgende dingen meenemen naar de kliniek: Je clienten map (waarvoor je 4 euro betaalt), borg voor je kamersleutel van 15 euro, het werkboek anorexia en boulimia nervosa, je eigen tussendoortjes zoals sultana’s, evergreen etc, 1 stuks fruit per dag en eventueel je eigen dekbed en kussen.
  • Tussen 00.00 uur en 07.00 uur moet het stil zijn in de kliniek.
  • Je moet bij elke maaltijd aanwezig zijn. Je kan bij aanvang van je behandeling aangeven of je vlees of vegetarisch eet.
  • Bezoek is altijd welkom. Natuurlijk niet tijdens de therapie onderdelen, maar dat spreekt wel voorzich. Je mag je bezoek gewoon ontvangen op je kamer en na overleg met je mede clienten ook in de woonkamer.
  • Alcohol en drugs is in de kliniek niet toegestaan.
  • Het corvee wordt door de cliënten zelf geregeld. Dat houd in de tafels dekken voor ontbijt, lunch en avond eten, afruimen, vaatwasser in en uit ruimen, vuilniszakken legen, keuken schoonmaken, woonkamer opruimen etc. Het is de bedoeling dat je je eigen slaapkamer zelf schoonhoud. (stofzuigen etc)
  • Lakens, slopen, washanden en handdoeken zijn in de kliniek beschikbaar. Eén keer in de week kan je vuil linnengoed inleveren en nieuw linnengoed ophalen.
  • In de kliniek wordt er gewerkt met het strippenkaart systeem. Elke 3 maanden krijgt iedere client een nieuwe strippenkaart met 7 strippen. Voor elk therapie onderdeel dat je mist, wordt er 1 strip afgeschreven. Er geld bij de therapie een 3 minuiten regel. Als je meer dan 5 minuiten te laat bent mag je niet meer naar binnen. Dan ben je dus een strip kwijt. Je kan ook zelf een strip opnemen. Bijvoorbeeld wanneer je naar de tandarts moet ofzo. Hiervoor moet je wel van tevoren een verzoek indienen en deze zal eerst moeten worden goedgekeurd.
  • Wanneer je veel strippen gebruikt wordt dit in je individuele therapie besproken. Wanneer je heel gauw door je strippen heen raakt volgt er een motivatiegesprek.
  • Lightproducten en kauwgom zijn niet toegestaan in de kliniek.

Foto’s: scarlet & Sarah

Proud2Blog

Geschreven door Proud2Blog

Reacties

22 reacties op “Ervaring Novarum kliniek eetstoornissen”

  1. Wat heb je dit goed omschreven! Erg leuk en interessant om eens te lezen!

  2. Goede beschrijving! Maar ik lees allemaal dingen van BMI 20, is dat het ‘ultieme’ BMI waar ze naar toe willen werken ofzo? (het voelt als zoveel..).
    En wat stom dat je geen kauwgom mag! Trouwens, hoe zit het met eten als je weinig lust? Ik lust geen kaas, vlees (behalve bij avondeten rundvlees of kip) en sla en nog een heel a viertje vol. Krijg je wat anders dan?

  3. hoi, inderdaad goeie beschrijving! maar ik snap dat wegen met BMI niet? is dat ‘vanaf bmi 20’ voor meiden met een hoger BMI dan 20? en ‘tot bmi 20’ is voor meiden die 20 moeten hebben ofzo?

  4. Een hele goede beschrijving van je verblijf in het Novarum.
    Ik ben nu zelf in afwachting van het adviesgesprek voor het Novarum (de intake gesprekken heb ik achter de rug). Ze willen graag dat ik me laat opnemen, maar ik zie dat niet zo zitten: ik ben al wat ouder en heb twee jonge kinderen. Dat begrijpen ze, en daarom zullen ze onderling ook de mogelijkheid voor een boosteropname bespreken: dat is 6 weken klinisch en vervolgens over op deeltijd.
    Door jouw beschrijving kan ik nu volgens mij beter eop het adviesgesprek voorbereiden. Dank je wel!

  5. Ik wil wel even reageren op een paar vraagjes van mensen…

    @Miley (schreef het volgende)
    “hoi, inderdaad goeie beschrijving! maar ik snap dat wegen met BMI niet? is dat ‘vanaf bmi 20’ voor meiden met een hoger BMI dan 20? en ‘tot bmi 20’ is voor meiden die 20 moeten hebben ofzo?”
    Mijn reactie hierop–> Wegen vanaf BMI 20 is voor alle clienten die een BMI van 20 of hoger hebben inderdaad. Die zitten op een gezond gewicht en hoeven nog maar 1 keer in de week te wegen. Wegen tot BMI 20 is voor alle clienten die dus een BMI onder de 20 hebben. Deze clienten wegen twee keer in de week bij Novarum.

    @ ladybabs (schreef het volgende)
    Trouwens, hoe zit het met eten als je weinig lust? Ik lust geen kaas, vlees (behalve bij avondeten rundvlees of kip) en sla en nog een heel a viertje vol. Krijg je wat anders dan?
    Mijn reactie hierop–>Als je weinig lust dan is dat wel lastig jah. Je moet toch alles leren eten. Wel mag je bij Novarum aan het begin van je opname een product noemen wat je echt niet lust. Er waren clienten die bijvoorbeeld echt geen ei lusten of geen salami of wat dan ook. Je mag dus wel een product opgeven en dat hoef je dan niet te eten. Wel zorgen ze dat ze het met iets vergelijkbaars vervangen.

  6. Bedankt voor de reactie; gelukkig is het nu niet meer de vraag of ik opgenomen hoef te worden 😉 (gaat goed nu)

  7. Ik vroeg me af waarom iedereen altijd naar BMI 20 moet. Ik zit bij Rintveld nu en daar hebben ze n.a.v. mijn groeicurve mijn streef naar BMI 19 verlaagt. ZOu dat bij Novarum dan ook zo zijn? of worden er geen uitzonderingen gemaakt? (ookal heb je er bewijs voor dat je altijd minder hebt gewogen)

  8. @Dainy

    Ook als blijkt dat je setpoint op BMI 19 zit, dan moet je om alle therapie onderdelen te kunnen volgen toch eerst naar BMI 20.

  9. Ik ben ook in novarum opgenomen geweest.

  10. Ik word binnenkort in de kliniek opgenomen, ik vind het heel erg fijn om dit stuk te lezen! Dan weet ik toch beter wat komen gaat.
    Misschien een beetje stomme vraag, maar is er internet in de kliniek? En mag je een laptop meenemen?

  11. M,

    Er staan 3 computers in de kliniek waar je op kunt internetten(2 in de woonkamer en 1 in de gang)en je mag een laptop meenemen.

  12. Fijn! Dank je voor je antwoord!

  13. Dank je wel voor deze omschrijving. Ik ga me vrijwillig laten opnemen en ben nu net door mijn eerste intakegesprek heen. Qua eten heb ik heel veel angsten en lus ik sommige dingen ECHT niet. En dat zijn er wel meer dan 1.
    Ik vroeg me af of ze bijv. naast je bord gaan staan en je dwingen om alles op te eten of dat het je eigen verantwoordelijkheid is?
    En heb je veel vrije tijd hebt in de kliniek?
    Oja en hoe oud zijn de meiden daar ongeveer?
    lIefs

  14. Is je eigen verantwoordelijkheid of je het op eet, maar als je het niet doet krijg je een waarschuwing en dat leidt uiteindelijk tot ontslag.

    De dagen zijn vrij goed gevuld, alleen ‘s avonds heb je echt veel tijd. Ik hoor nooit iemand eigenlijk over dat er te veel vrije tijd is. Je hebt ook huiswerk dat je moet doen. Onder een bepaald BMI zit je in een rustprogramma en volg je minder therapieën. Als het te zwaar is kan het programma ook verder worden aangepast.

    Op het moment zijn de meeste meiden tussen de 18 en 24 ongeveer 🙂 een iemand is wat ouder.

  15. Hallo,,
    Ik had een vraagje .. Ik heb nu ook intake gesprekken gehad, en ga waarschijnlijk de voltijdbehandeling doen.
    Ik vind het allemaal behoorlijk spannend, en vroeg me af of iedereen nou echt een BMI van 20 moet krijgen?
    Want dat is toch best veel?

    Ik hoop dat iemand hier antwoord op kan geven!

  16. Ja dat moet echt, als je dat niet doet moet je met ontslag zodra je stopt met aankomen. En dat is gezond gewicht en echt minimaal 😉

  17. Ik heb hier 5 maanden in behandeling gezeten en kan Novarum echt aan iedereen die van zijn eetstoornis af wil komen aanraden. Ik heb er echt héél erg veel aan gehad.

  18. 4 jaar geleden zat ik in Novarum, dit heeft mijn leven gered!!

  19. hey, ik volg momenteel de dagbehandeling op de bascule, nu all 6 maanden.. heb ook nog een tijd (4 mnden) in de kliniek 7 dagen/ week gezeten. Ik word over een weekje 18 en mag niet te lang meer hier blijven, tis voor jongeren deze behandeling. maar ik ben nog steeds niet van mijn eetstoornis af, en er word besproken of ik evt naar Novarum zal gaan binnenkort. ikzelf sta er nog niet achter helemaal, maar ik zie dat de ervaringen toch wel goed zijn hier? Ikzelf denk dat ik niet voldoende zal hebben aan ambulant hulp nu..

  20. Hey flower, ik heb een par jaar geleden in Novarum gezeten en heb er geen spijt van. Ik heb er heel veel aan gehad en draai nog steeds lekker mee in het leven.
    Succes verder!

    Liefs

  21. mag je eigenlijk roken in de kliniek(rookruimte), of kan je gewoon buiten roken?

  22. ik zit er ook over te denken om me te laten behandelen bij novarum omdat een deeltijd behandeling naar mijn gevoel niet genoeg doet, alleen dat bmi 20 maakt me toch wel bang, in mijn behandeling nu was bmi 19 ook goed.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *